Когда начнется обвал нереальных цен на жилье в Киеве? 2013

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Архіви розділу Все про Гроші
  #<1 ... 19781979198019811982 ... 4030>
Повідомлення Додано: Вів 23 лип, 2013 10:21

Re: Когда начнется обвал нереальных цен на жилье в Киеве?

budivelnik написав:тобто не тільки скільки відклав а й що під це відклав - виготовили

Чого б це? Ну поясніть, бо моїх знань, видно, не вистачає зрозуміти - чого я, плануючи заощадження, маю розраховувати що там де виготовили
  budivelnik написав:2 Виготовили 0,2 м2 в рік на середньостатистичного , тобто за 16 років - збудували всього 0,2 х 16 = 3,2 м2 з середньою ціною в 6000 грн/м2
3 Таким чином щоб скупити все виготовлене потрібно :
- або відкладати по 5% - 100% населення
- або відкладати по 10% - 50% населення
- або відкладати по 20% - 25% населення
- або відкладати по 50% - 10% населення.

Аж ніяк. Повертаємося до старої теми.
От збудували в райцентрі з населенням 50 000 за 16 років 3,2 м2 * 50 000 = 160 000 м2 житла. Нехай це невеликі квартири з середньою площею 40 м2. Це 4 000 квартир. З середньою ціною 6000 грн/м2 = кожна по 240 000 грн.
Нехай 100% населення відкладає по 5% - кожен накопичить приблизно 25 000 грн. Разом вони мають грошей 1,25 млрд, і сумарно цих грошей вистачить щоб викупити все збудоване ще й залишиться (як ви й оцінюєте). Але фактично - жоден не зможе нічого придбати, бо кожен окремо має близько 10% вартості квартири. Вони ж не можуть купити кожну на десятьох?
Якщо є 50% населення, що відкладало по 10% - те саме. Ну добре, вони можуть розширитися, бо мають десь 20% вартості нового житла - але щоб половина розширилася, їм треба продати комусь старе житло. А воно коштує все одно дорожче цих накопичень. Знову ж нема покупців.
Якщо є 25% населення, відкладають по 20% - в них теж ніби є шанс розширитися, але знову та ж картина - у них менше половини вартості нового житла, а старе коштує більше половини - його немає кому продати.
Ну і нарешті 10% населення батрачить, відкладаючи по 50% доходу. Нарешті, вони накопичили грошей на квартиру в 40 метрів у райцентрі. Таких буратін - 5000 чоловік, а квартир - всього 4000 (а насправді менше, якщо не у всіх метраж однаковий). Ну що, идилія?
Правда, тут одне важливе допущення - будівники мають 16 років будувати і чекати, пока населення назбирає грошей викупити їх роботу.
Faceless
Модератор

Подякував: 1494 раз.
Подякували: 8229 раз.

Профіль

4
9
3
Повідомлення Додано: Вів 23 лип, 2013 10:31

kievlyanka написав:
  _Mykola_ написав:
  Унуноктий написав:если копить на старость то не глупость

Глупость - копить на старость на ГОСУДАРСТВЕННЫХ счетах пенсионного фонда.

и в частных тоже можно прогореть 8)

А разные шарашкины конторы типа лайфовых страховок, то лохотрон полный, никто ж не спорит.
Юра, правильно подметил, квартира в аренде неплохая прибавка к пенсии. ;)
Только такую "свободную" квартиру еще нужно иметь... :evil:
Востаннє редагувалось _Mykola_ в Вів 23 лип, 2013 10:51, всього редагувалось 1 раз.
_Mykola_

Подякував: 689 раз.
Подякували: 726 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Вів 23 лип, 2013 10:50

Faceless
Ви мене постійно дивуєте
Так легко і професійно пояснюєте економічні питання в банківській сфері - і так примітивно мислите в економіці будівництва.
1 Щоб не впадати в теологічні диспути про первинність курки чи яйця( в контексті будівництва це пропозиція-попит), розглянемо що таке 4% доходів населення які витрачаються на будівництво нового
а -в безінфляційній системі 4% - це подвоєння житлового фонду за 25 років
Так як житло в реалі служить 50-150 років , то ми бачимо
1990 рік - 922,1 млн м2 =17,8 м2 на особу
2012 рік - 1094,2 млн м2=23,7 м2 на особу
22 роки - замість + 88% -отримали +35% житлової площі на особу
2 Так як Ви любите розглядати в контексті окремої особи то:
а - житло купує сімя ( тому на одиницю житла потрібно рахувати не доходи однієї особи - а рахувати доходи сімї)
б - на 1 покупку в новобудовах - приходиться 2 покупки на вторинці - звідси висновок - до 60-70% коштів які потрапляють на ринок новобудов - це кошти отримані від спадщини - тобто заощаджені на протязі поколінь
в - якщо одна з двох(трьох-чотирьох) сімей які проживають в окремій квартирі - вирішила купити власне житло , то на цю покупку заощаджують всі сімї які проживають в цій квартирі, по тій простій причині що покращуються житлові умови не тільки того хто купує , а й тих хто залишається ( адже кількість мешканців цієї квартири зменшується на кількість тих хто переселився)

Таким чином
1 Будуємо всього 3-5% від ВВП - по тій простій причині що економіка держави не витримає більшого відтоку коштів.
2 Навіть будуючи в таких мізерних кількостях - отримуємо постійне покращення житлових умов середньостатистичного ( за 22 роки ні хліба ні мяса він на 35% більше споживати не став - а от на 35% краще жити в контексті нерухомості - так)
budivelnik

Подякував: 291 раз.
Подякували: 2986 раз.

Профіль

1
1
Повідомлення Додано: Вів 23 лип, 2013 10:52

Новость для будивельника: http://molbuk.ua/video/61363-u-kitayi-z ... -vdeo.html
Делим 850 млн. баксов на 1,05 млн. кв. м и получаем себестоимость аж в 809,5 баксов за метр в самом высоком небоскребе мира - сооружении, где все уникально (начиная от проекта и инженерных решений, заканчивая строительной техникой и материалами), в отличие от монолитно-каркасных киевских элитостроев. Пусть китайцы ошиблись со сметой в 2 раза. Получим 1600 баксов. Против, как я понимаю, не менее чем 1200+ баксов у застройщиков на Печерске. Я прав, будивельник? Иначе ведь у них получится рентабельность затрат более 100% - а как утверждает будивельник: такого просто не может бути, тому що не може бути ніколи.
airmax78

Подякував: 987 раз.
Подякували: 5352 раз.

Профіль

1
Повідомлення Додано: Вів 23 лип, 2013 10:52

yura_ написав:
  Унуноктий написав:если копить на старость то не глупость

когда переезжал среди бумажек нашел сертификаты ощадбанка по 2000000 карбованцив, тож видимо моя бабушка копила на старость

ничо лучше на старости чем квартирка (или комната) в аренде как прибавка к пенсии не придумано еще

согласен, поэтому завёл даже ветку об этом на домике http://www.domik.net/forum/kvartira-v-k ... 8-380.html
Унуноктий

Подякував: 374 раз.
Подякували: 581 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Вів 23 лип, 2013 10:53

_Mykola_ написав:Юра, правильно подметил, квартира в аренде неплохая прибавка к пенсии. Только такую "свободную" квартиру еще нужно иметь...

сдают и комнату... главное к старости быть в своем жилье
yura_
1

Подякував: 1060 раз.
Подякували: 1314 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Вів 23 лип, 2013 10:53

Xenon написав:
  Faceless написав:
Допустим, человек во всем себе отказывает, экономит изо всех сил и откладывает 50% заработка.
Гривнепатриот накопит - аж 274 846,43 грн
Долларолюбитель - 28 453,06 USD
Ну, за 16 лет жизни на износ таки набрал сумму на жилье в райцентре.
:mrgreen:

уже не раз обсуждалось

в этой стране, тем более в таких суровых условиях, недвижимость НИКОГДА не была и в обозримом будущем НЕ БУДЕТ доступна большинству "пересичных" зарабатывающих среднестатистическую ЗП по Госкомстату и тем более в Киеве.

ПыСы: не совсем понятна "логика" (точнее её отсутствие) некоторых личностей, которые думают, что при крахе в стране (дефолты и прочее ..) вдруг недвижимость как и другие блага, станут доступнее :mrgreen:

Я попробую аргументировать "отсутствие логики" у меня следующим:
1. Никто не говорил (по крайней мере я), что недвижимость и другие блага станут доступнее. Доступнее и дешевле это разные вещи.
2. Я имел ввиду, что она станет дешевле, по отношению к стоимости уже существующих сбережений. Хотя это не значит, что эти сбережения будут сводобными (что будет постоянный и достаточный источник дохода).
3. В случае дефолта цены на недвижимость сначала замрут, а потом опустятся на какой-то процент. Причина проста - потребность в наличке у продавцов.
4. Это не значит, что начнут строить дешевле, будут дешевле продавать то, что уже есть (закопано в бетоне). Но таких случаев будет много.

Но сам рынок недвижимости от перечисленного выше живее не станет...

Если Вы считаете, что логика у меня всё таки отсутствует - прошу привести аргументы. Буду признателен.
Amat

Подякував: 115 раз.
Подякували: 678 раз.

Профіль

3
1
Повідомлення Додано: Вів 23 лип, 2013 11:02

Сейчас нет универсальных рецептов. Я думаю, что в перспективе 1-2 года точно, а может быть и больше, долларовый кэш на депо в нормальном банке более привлекателен, чем квартира. Но это не значит, что так будет всегда.
airmax78

Подякував: 987 раз.
Подякували: 5352 раз.

Профіль

1
Повідомлення Додано: Вів 23 лип, 2013 11:06

airmax78 написав:Новость для будивельника: http://molbuk.ua/video/61363-u-kitayi-z ... -vdeo.html
Делим 850 млн. баксов на 1,05 млн. кв. м и получаем себестоимость аж в 809,5 баксов
Все б воно так - але в мене кілька запитань
1 Чи знаєте Ви , що в багатоповерховому будинку , площа самого будинку в 1,5-2 рази більша ніж площа квартир( чи будь яких інших приміщень) які продаються.
Таким чином 800 доларів м2 собівартості елементарно перетворюються в 1200-1600 доларів собівартості
2 Чи знаєте Ви , що вартість грошей в Україні - в рази вища ніж вартість грошей в Китаї, а тому будь-яка продукція яка виготовляється на протязі тривалого часу в Україні буде дорожчою ніж в Китаї.
3 Для того щоб порівнювати наших і Китайців - варто дочекатись початку продаж офісних чи житлових площ в цьому хмарочосі.
Чомусь в мене стійке враження що ціна м2 там буде починатись з 5000 доларів/м2 і по барабану буде китайцям що Ви ( чи вони) порахували собівартість по 800 :D
budivelnik

Подякував: 291 раз.
Подякували: 2986 раз.

Профіль

1
1
Повідомлення Додано: Вів 23 лип, 2013 11:14

budivelnik написав:1 Щоб не впадати в теологічні диспути про первинність курки чи яйця( в контексті будівництва це пропозиція-попит), розглянемо що таке 4% доходів населення які витрачаються на будівництво нового
а -в безінфляційній системі 4% - це подвоєння житлового фонду за 25 років
Так як житло в реалі служить 50-150 років , то ми бачимо
1990 рік - 922,1 млн м2 =17,8 м2 на особу
2012 рік - 1094,2 млн м2=23,7 м2 на особу
22 роки - замість + 88% -отримали +35% житлової площі на особу
2 Так як Ви любите розглядати в контексті окремої особи то:
а - житло купує сімя ( тому на одиницю житла потрібно рахувати не доходи однієї особи - а рахувати доходи сімї)
б - на 1 покупку в новобудовах - приходиться 2 покупки на вторинці - звідси висновок - до 60-70% коштів які потрапляють на ринок новобудов - це кошти отримані від спадщини - тобто заощаджені на протязі поколінь
в - якщо одна з двох(трьох-чотирьох) сімей які проживають в окремій квартирі - вирішила купити власне житло , то на цю покупку заощаджують всі сімї які проживають в цій квартирі, по тій простій причині що покращуються житлові умови не тільки того хто купує , а й тих хто залишається ( адже кількість мешканців цієї квартири зменшується на кількість тих хто переселився)

Це все так прекрасно виглядає у загальних цифрах, але геть розбивається при розбитті всього цтого загального на окремі, дискретні процеси.
Так, очевидно я геть не розбираюся в економіці будівництва, бо коли я розглядаю певний процес, я оцінюю не тількі валові цифри та середні величини, я розглядаю алгоритм дій окремих елементів-учасників процесу.
І саме тому для мене 4% доходів населення які витрачаються на будівництво нового виглядають в різних аспектах:
- 2% найбагатших, з доходами більш як в 10 разів більше за середні, відкладають 20% доходу і здатні купити збудоване з нуля, але в них нема потреби в бюджетному сегменті (а це більша частина збудованого) і їх занадто мало кількісно
- 30% з середніми доходами, відкладаючи по 15% - можуть викупити збудоване за рахунок продажу спадщини, але тільки з умовою, що знайдуть на неї покупця
- 40% з доходами нижче середнього не зможуть відкладати по 12,5% доходу (бо не буде за що жити), а як і зможуть, кожен окремо не накопичить коштів навіть на розширення.

Тому пошук рішення в цій системі - задача набагато складніша, ніж вам здається.
Faceless
Модератор

Подякував: 1494 раз.
Подякували: 8229 раз.

Профіль

4
9
3
  #<1 ... 19781979198019811982 ... 4030>
Форум:
+ Додати
    тему