Импорт газа в Украину

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Огляд найбільш важливих новин нафтогазового комплексу (НГК) світу та України, оцінка та аналіз їх впливу на пересічних громадян. Дослідження ретроспективи галузевих подій та показників, прогноз їх подальшої динаміки. Цифри, технічні показники проектів/об’єктів інфраструктури, ціни, тарифи та аналітика.
Повідомлення Додано: Чет 23 кві, 2015 08:31

Импорт газа в Украину

Повод порадоваться за страну.......

http://ua-energy.org/post/52176

У кого і скільки газу закупила Україна у першому кварталі 2015 року? (інфографіка)

"Ліга" 2015-04-23

Прошлый год стал переломным в газовой отрасли Украины. Постоянные газовые войны с Газпромом вынудили украинского монополиста НАК Нафтогаз Украины искать замену российскому газу и сокращать импорт "голубого топлива" в целом. В итоге в 2014 году Украина купила за рубежом всего 19,9 млрд кубометров газа, что является самым низким показателем за всю историю страны. При этом 25,6% из этого объема пришлось на поставки реверсного газа из стран Европейского Союза.


В 2015 году тенденция к сокращению закупок природного газа из России сохранилась. По итогам первого квартала доля Газпрома в украинском импорте была 37,1%, в то время как поставки из ЕС составили 62,9%. За первые три месяца этого года Украина импортировала из Европы 3,6 млрд кубометров газа, из России - 2,15 млрд. Газ в Украину продолжают поставлять крупнейшие газовые компании Европы - E.ON, RWE, Statoil, Gaz de France Suez.
С апреля российский газ из-за обвала нефтяных котировок впервые за двенадцать месяцев стал стоить дешевле реверсного. Несмотря на это Нафтогаз продолжает закупать газ в Европе и даже подписал контракт с одной из крупнейших в мире энергетических компаний Royal Dutch Shell.
ЛІГАБізнесІнформ выяснила, какие европейские трейдеры и в каком объеме снабжают Украину природным газом.
"Ліга"
Зображення
gas expert
 
Повідомлень: 762
З нами з: 29.07.11
Подякував: 66 раз.
Подякували: 33 раз.
 
Профіль
Повідомлення Додано: П'ят 05 чер, 2015 16:09

Подписано первое Interconnection Agreement - даешь реверс!

Укртрансгаз підписав договір про сполучення транскордонних газопроводів з угорським оператором газотранспортної системи FGSZ
05.06.2015, 15:02:55

29 травня 2015 р. український оператор газотранспортної системи (ГТС) ПАТ «Укртрансгаз» та угорський оператор FGSZ підписали договір про сполучення транскордонних газопроводів (договір про інтерконектори, interconnection agreement) між Україною та Угорщиною.
Договір стосується всіх газопроводів, що перетинають україно–угорський кордон та повністю відповідає сучасному енергетичному законодавству ЄС. В цьому сенсі це перша подібна угода між Укртрансгазом та оператором ГТС сусідньої країни Євросоюзу. Згідно наміру Європейської комісії, ця угода слугуватиме зразком для інших договорів про інтерконектори між операторами ГТС країн-членів Евросоюзу та Укртрансгазом.

Потужність інтерконектору в напрямку Угорщини становить 26 млрд куб. м на рік, в напрямку України – 6,1 млрд куб. м на рік.

Підписана угода – перший крок до налагодження повноцінного співробітництва Укртрансгазу з операторами сусідніх ГТС

Наразі Укртрансгаз не може здійснювати повноцінне співробітництво з операторами суміжних ГТС країн членів–Євросоюзу внаслідок поточної схеми їхньої взаємодії з ВАТ «Газпром». Ця схема склалася за радянських часів та не відповідає сучасному законодавству Енергетичного співтовариства, членом якого є Україна.

Зокрема, Газпром не надає українській стороні так звані шипер-коди, або інформацію щодо окремих партій газу, який транспортується ним територією України. На газовимірювальних станціях на західному кордоні України весь обсяг газу передається компанії Gazprom Export, дочірньому підприємству ВАТ «Газпром». Після цього Газпром передає газ сусіднім з Україною операторам ГТС, розкриваючи їм шипер-коди.

Таким чином, Газпром перебрав на себе ряд важливих функцій оператора ГТС, що є порушенням європейського енергетичного законодавства, оскільки створює обмеження для повноцінного співробітництва між операторами сусідніх країн на території Енергетичного співтовариства.

Договори про інтерконектори є єдиною юридичною підставою для операційного співробітництва операторів суміжних газотранспортних систем країн-членів Енергетичного співтовариства. На підставі таких договорів здійснюється обмін інформацією про потоки газу, їх напрямок, обсяги, час, замовників, отримувачів тощо. Без такого договору обмін відповідною інформацією не здійснюється.

Таким чином, Угорщина стала першою країною Євросоюзу, де було усунуто цей бар’єр для більш повної інтеграції української ГТС в європейський газовий ринок.

Наразі ведеться робота над підписанням аналогічних договорів із словацьким, польським та румунським операторами.

Повноцінне співробітництво між операторами України та ЄС скасує інфраструктурні обмеження щодо обсягів імпорту газу з ЄС та відкриє українську ГТС для європейських споживачів

«Повноцінне співробітництво з європейськими операторами є важливою умовою для того, щоб Україна змогла повністю забезпечувати себе газом з Європи. Це також необхідно, аби вільні потужності нашої ГТС та підземних сховищ можна було пропонувати європейським замовникам. Досягнення цієї мети – складний шлях, але ми наполегливо рухаємося далі», — сказав голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Таке співробітництво між операторами включає, зокрема, проведення операцій віртуального заміщення природного газу (операцій бекхолу). Такі операції виконуються європейськими операторами автоматично і не створюють штучних потреб у будівництві фізичних потужностей. Ця усталена в Євросоюзі практика дозволяє забезпечити максимально ефективне використання наявної потужності ГТС, робить ринок газу більш конкурентним та призводить зрештою до найбільш вигідних умов для кінцевих споживачів газу.

Підписання угоди про інтерконектори є результатом тривалого підготовчого процесу

Нафтогаз звернувся до Європейської комісії з приводу приведення відносин Укртрансгазу з операторами ГТС сусідніх країн-членів ЄС у відповідність до сучасного енергетичного законодавства ще у квітні 2014 року. За цей час було досягнуто декілька проміжних результатів, які зробили можливим підписання договору про інтерконектори з FGSZ минулого тижня.

Зокрема, на міністерській зустрічі країн–членів Енергетичного співтовариства у вересні минулого року в Києві було ухвалено офіційне роз’яснення, згідно якого енергетичне законодавство, яке діє в ЄС, має також застосовуватися до інтерконекторів між країнами ЄС та Україною. Після цього було проведено низку зустрічей, консультацій та переговорів на різних рівнях, аби розробити та погодити цей ключовий договір про інтерконектори.

Наступні кроки для забезпечення повноцінної співпраці між операторами України та ЄС: отримання інформації від Газпрому та внесення змін до українського законодавства

Підписання договорів про сполучення з європейськими операторами є необхідним першим кроком для приведення відносин з ними у відповідність до норм європейського законодавства. Для того щоб співробітництво між суміжними операторами стало повноцінним, Газпром повинен надати Укртрансгазу інформацію про потоки газу територією України до Європи (шипер-коди).

«Ми розраховуємо на те, що Газпром виконає вимоги європейського законодавства та надаватиме цю інформацію. На випадок якщо цього не станеться, ми розглядаємо можливість подати офіційну скаргу в генеральний директорат Єврокомісії з питань конкуренції, який вже проводить антимонопольне розслідування щодо дій Газпрому», — додав Андрій Коболєв.

Другою умовою для використання переваг операцій віртуального заміщення природного газу (бекхолу) між Україною та ЄС є внесення необхідних змін до українського законодавства. Підписання договору про сполучення між Укртрансгазом та FGSZ створює практичну необхідність для якнайшвидшого схвалення Кабінетом Міністрів України та Верховною Радою України відповідних законодавчих ініціатив, проекти яких вже підготовлені Нафтогазом.
http://www.naftogaz.com/www/3/nakweb.ns ... %BD%D0%B8&
gas expert
 
Повідомлень: 762
З нами з: 29.07.11
Подякував: 66 раз.
Подякували: 33 раз.
 
Профіль
Форум:
+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей
Модератори: Ірина_, Модератор

Схожі теми

Теми
Відповіді Перегляди Останнє
1 8601
Переглянути останнє повідомлення
Сер 23 лип, 2014 18:06
gas expert
0 7640
Переглянути останнє повідомлення
Нед 08 чер, 2014 09:20
yblagodarov
65 29668
Переглянути останнє повідомлення
Нед 17 лют, 2013 18:43
gas expert
Топ
відповідей
Топ
користувачів
реклама
Реклама