Перезавантаження: як тепер будуть відбирати суддів

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Повідомлення Додано: Пон 21 лис, 2016 17:52

Перезавантаження: як тепер будуть відбирати суддів

Зображення


В листопаді почалося переформатування української судової системи – з Верховного Суду. Від того, які зміни відбудуться в ньому, залежить те, як зміниться вся судова влада загалом


Відправною точкою для запуску повного переформатування судової системи України був обраний конкурс до Верховного Суду (ВС). Наразі йому присвоєно статус національного проекту. Правові висновки ВС стають обов'язковими для правозастосування, як органами державної влади, так і всіма судами, а сам ВС знову перетворюється в суд касаційної інстанції. Тому від того, хто буде відповідати за прийняття рішень в новому ВС, залежить подальша доля судової реформи.

Конкурс стартував 7 листопада. Відібрати найдостойніших претендентів – завдання, яке покладено на Вищу кваліфікаційну комісію суддів України. Нагадаємо, що новий склад цієї Комісії сформувався вже після Революції Гідності. Не так давно, після набрання чинності 30 вересня змінами до Конституції в частині правосуддя і новою редакцією Закону «Про судоустрій і статус суддів», у ВККС були дообрані ще кілька членів. Крім того, до процесу оцінки майбутніх суддів ВС долучиться Громадська рада доброчесності (ГРД) – орган, повністю сформований громадськими організаціями. На думку Богдана Нагайло, представник Democracy Reporting International в Україні: «ГРД – це перший в українській історії інструмент, що дозволяє суспільству впливати на сприйняття кандидатів в судді органом, що проводить конкурс. Хоча його висновки можуть і не зіграти вирішальної ролі при розгляді кандидатури судді, сам факт створення органу превентивного громадського контролю за судовою владою вже є проривом».

Від суддів нового ВС чекають, що вони не лише будуть застосувати норми законів, але й активно користуватися принципом верховенства права, судити за справедливістю. Крім того, вони повинні мати неймовірну працездатність і швидко реагувати на події.

Частина суддівського співтовариства налаштована досить оптимістично стосовно конкурсу. По-перше, як зазначає суддя Жовтневого районного суду Полтави Лариса Гольник, формування Верховного Суду буде здійснюватися на принципово нових засадах. До цього часу процедури зайняття посади судді Верховного Суду були закритими, і аргументи на користь того чи іншого кандидата, залишалися за лаштунками не тільки для суспільства в цілому, але і для самих суддів. Крім того, за словами судді Господарського суду Одеської області Юлії Бездолі, конкурс до Верховного Суду сам по собі може сприяти відновленню довіри до судової влади. Втім, судді сподіваються, що він не перетворитися на шоу, і буде проходити без тиску політиків або олігархічних кіл.


Не суддею єдиним

Не тільки судді різних інстанцій, а й адвокати, і вчені зможуть претендувати на посаду судді ВС. До цього останні могли лише мріяти про те, щоб туди потрапити, не проходячи етапи роботи в судах нижчих інстанцій. Хоча, як зазначає заступник Глави Адміністрації Президента Олексій Філатов, «практика приходу до вищої судової інстанції адвокатів і вчених, для яких посада судді Верховного суду - вінець юридичної кар'єри, поширена в багатьох країнах».

В Україні це нововведення набуло резонансу ще до прийняття нового Закону «Про судоустрій і статус суддів», адже за допомогою такого «кар'єрного ліфта» нові обличчя вводяться не просто до судової системи, а до найвищого судового органу. Природно, виникає питання – як перевірити здатність того ж вченого не тільки формувати теоретичні позиції, але і розглядати справи.

Зображення

Думки експертів в даному випадку неоднозначні. «Адвокати та вчені, крім юридичної освіти, мають досвід діяльності, дотичної до роботи суддів. Тобто, адвокат - це особа, яка також працює безпосередньо в суді, але тільки з іншого боку. Що стосується вчених, то для роботи у Верховному Суді якраз необхідні аналітичні здібності. Думаю, що симбіоз практиків і теоретиків дасть хороший результат», - вважає голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк.

Забігаючи наперед, зазначимо, що ВККС буде застосовувати однаковий підхід до представників усіх юридичних професій. І практичне завдання з написання проекту судового рішення, як стверджують в ВККС, буде оцінюватися однаково як для суддів, так і для адвокатів та вчених. Але одним проектом рішення, тут очевидно, не обійтися, тому для майбутніх суддів організовують ще й навчання за підтримки іноземних партнерів.

Етапи конкурсу

Отже, 7 листопада Вища кваліфікаційна комісія суддів України оголосила початок конкурсу на посади суддів Верховного Суду. Новий ВС повинен бути сформований не пізніше шести місяців з дня набрання чинності новим Законом «Про судоустрій і статус суддів», тобто, до 30 березня 2017 року. При цьому, до того моменту, поки не набереться достатня кількість кадрів (як мінімум, 65), новий орган не запрацює. Кількісний склад ВС поки налічуватиме 120 суддів: чисельність суддів кожного з чотирьох касаційних судів, що входять в нього, буде однаковою – по 30 осіб.

Зображення

Бажаючі брати участь в конкурсі повинні подати пакет документів і заповнити анкету, до складання якої у ВККС підійшли творчо. Крім стандартних питань, кандидату в ВС потрібно буде лаконічно описати спеціальні навички, що дозволяють йому працювати суддею і причини, які можуть перешкодити йому бути «стриманим, розважливим, дотримуватися емоційної і розумової дисципліни», поділитися даними про членів сім'ї. Також в анкеті необхідно назвати не більше 5 осіб, які можуть дати рекомендацію кандидату. Важливо, що претендентам доведеться описати ставлення до алкоголю, наркотиків і азартних ігор.

Зображення

На підставі поданих документів ВККС здійснює перевірку на відповідність вимогам закону до судді ВС. Якщо кандидат її проходить, проводиться наступна, спеціальна перевірка, яка полягає в направленні з боку ВККС запитів до уповноважених органів і зборі відомостей. Зокрема, для цього є кілька механізмів – перевірка декларацій і моніторинг способу життя (НАЗК), перевірка корупційного минулого і ризиків (НАБУ).
Тих, хто успішно пройшов спеціальну перевірку на предмет дотримання антикорупційного, податкового законодавства і т д., чекає наступний етап перевірки знань, практичних навичок і професійного досвіду. З цією метою проводиться кваліфікаційне оцінювання, яке складається з етапів анонімного письмового тестування, виконання практичного завдання і співбесіди.

Виходячи з Програми іспиту під час кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді ВС, є теми, на знання яких будуть перевіряти всіх без винятку кандидатів, незалежно від того, в якому з касаційних судів особа захоче отримати посаду. Це конституційне право, антикорупційне законодавство, Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод та рішення Європейського суду з прав людини. Також є питання, відповіді на які повинні знати претенденти в один з чотирьох касаційних судів. Наприклад, кандидати в Касаційний адміністративний суд повинні орієнтуватися в податковому, виборчому праві. Претендентів до Касаційного господарського суду будуть питати про інститут банкрутства у підприємницькій діяльності, про право інтелектуальної власності, а також перевіряти, чи знайомий кандидат з питаннями земельного права, загальними положеннями про зобов'язання і договори. Майбутнім «цивілістам» доведеться грунтовно готуватися до тесту з питань у сфері цивільного, земельного, сімейного, трудового, житлового права.

Практичне завдання з написання проекту судового рішення, очевидно, буде простіше виконати суддям і адвокатам. Що стосується вчених, то, як зазначив професор, завідувач кафедри кримінального права та кримінології КНУ ім. Т. Шевченка Петро Андрушко, підготувати такий проект буде простіше для вчених, які займаються різними видами процесуального права. Для вчених інших напрямків є ризик зробити якусь елементарну помилку при загальному високому рівні знань.

Досьє на кожного

В ході конкурсу ВККС сформує досьє на кожного кандидата. При цьому на суддів таке досьє вже складено – норма про нього була введена ще Законом «Про забезпечення права на справедливий суд» 2015 року. У досьє фіксується інформація, як позитивна інформація про суддю, так і негативна. Зокрема, там є інформація щодо кількості скасованих рішень і кількості скарг на суддю, результати його оцінки з боку громадських об'єднань.

Зображення

Втім, якщо до суддів останнім часом прикута велика увага і, відповідно, про них у відкритих джерелах багато інформації, то, щоб мати можливість прийти до певних висновків щодо адвокатів і вчених, потрібно буде витратити значно більше зусиль.
Як відзначають в ВККС, для кандидата від адвокатури матиме значення наявність/відсутність скарг на нього в кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури, судові рішення щодо нього, а також показники у справах, які вів такий адвокат. Відзначимо, що ще при заповненні анкети адвокатів попросять повідомити про кількість справ, в яких вони брали участь протягом всієї кар'єри, вказати, з якою категорією справ вони працювали, а також чи здійснювали вони професійне представництво/захист у Верховному або вищих спеціалізованих судах. «Якщо виникне така необхідність, ми будемо звертатися за необхідною інформацією до кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури. Але хочу зазначити, що в анкеті претенденту на посаду судді треба буде відповісти на ряд питань, наприклад, пов'язаних з його поведінкою, що викликає критику, або з претензіями до нього як до фахівця. Якщо кандидат вкаже, що скарг на нього ніколи не надходило і претензій до нього не виникало, але потім з'ясується, що такі події все-таки мали місце, виникає питання, чи можна взагалі таку людину вважати сумлінною і допускати до роботи судді», - зазначає секретар кваліфікаційної палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів Станіслав Щотка.

За словами президента Асоціації правників України Дениса Бугая, в конкурсі закладена якісна система контролю. «По-перше, ще на етапі подачі документів буде проведена спеціальна перевірка кожного кандидата. По-друге, оцінку кандидату буде давати Громадська рада доброчесності. Потім кандидат повинен буде скласти два іспити, а потім ще й пройти співбесіду».

Як відзначають експерти, по вченим, викладачам вузу, виникає питання актуальності наукових досліджень, відсутності плагіату в статтях, монографіях, підручниках, дисертаціях. За словами Петра Андрушка, ті ж студенти або аспіранти на спеціалізованих форумах можуть досить розповісти про своїх викладачів, про його знання, володіння предметом: «Тут потрібно підходити об'єктивно, враховуючи оцінку студентів. Потрібно брати до уваги не тільки вчений ступінь кандидата в ВС, а й його об'єктивні результати: кількість публікацій, актуальність публікацій, практична спрямованість. Чисто теоретичні публікації не дадуть відповіді про здатність виконувати обов'язки судді ВС».

Як перевірити на доброчесність?

До публічної оцінки кандидатів у Верховний Суд долучиться Громадська рада доброчесності (ГРД), яка за наявності підстав, дає ВККС висновок про невідповідність кандидата на посаду судді критеріям професійної етики і доброчесності, який буде додаватися до досьє кандидата.

Зображення

Оцінити відповідність майбутніх суддів ВС критеріям доброчесності та професійної етики – це найскладніше завдання, що стоїть перед ВККС і ГРД. «Те, що не можна виміряти ані в кілограмах, ані в кілометрах, ані в ай-кью: це поведінка в звичайних судових засіданнях, в щоденному спілкуванні з колегами і представниками широких юридичних кіл. Це також професійний, людський авторитет претендента на посаду судді Верховного Суду», - зазначає суддя Тетяна Суярко.

Втім, за словами суддів, напередодні конкурсу в Верховний Суд вони виявилися в гірших позиціях, ніж адвокати та науковці. «Публічний негатив, виступи і заклики в ЗМІ, налаштували людей проти діючих суддів. До того ж, не слід забувати, що в нашій роботі одна зі сторін зазвичай судовим рішенням не задоволена, і протягом суддівської кар'єри у суддів можуть виникати «недоброзичливці», які завдяки цьому конкурсу і публічності можуть спробувати банально звести з суддею рахунки», - вважає суддя Юлія Бездоля. Також у суддів є побоювання, що про їх доброчесність громадськість буде судити виключно по майновому стану. «Існує суспільний стереотип: незаможний кандидат чесніший, ніж заможний. Ідеальний суддя повинен бути бідним і скромним. Як будь-який слуга народу. Я пропоную змінити кут зору. Суддя повинен бути чесним, а не бідним. Доброчесність, принаймні в її економічному аспекті, – це не розмір статку, а чесний спосіб його набуття», - вважає суддя Володимир Кравчук.

Будь-яка релевантна і не спростована інформація, яка кидає тінь на репутацію особи і може підривати довіру до майбутнього судді, повинна прийматися до уваги, незалежно від того, хто претендує на посаду судді, вважає член Громадської ради доброчесності Роман Куйбіда. «До суддів дійсно може виникати більше питань, оскільки їх «фінансова історія» фіксувалася в деклараціях протягом не одного року. Раніше вона не була публічною, і за брехню в деклараціях не було передбачено кримінальної відповідальності. Тому судді не завжди сумлінно ставилися до заповнення декларацій, а розбіжності між деклараціями різних років, між доходами і способом життя можуть стати підставою для негативних висновків. З іншого боку, судді мають значні переваги у виконанні практичних завдань, оскільки мають навички суддівської діяльності. Тому порівняння різнорідної інформації дасть можливість визначити кращих з числа конкурсантів», - зазначає експерт.

Неупереджена оцінка

Досьє кандидата буде досліджуватися ВККС, і обговорюватися на наступному етапі - співбесіді. Відзначимо, що, судячи з досвіду проведення первинного кваліфікаційного оцінювання в 2016 році (переатестації суддів), на співбесіді кандидатів чекають досить каверзні питання. Наприклад, щодо їх майна, щодо скарг, які надходили на них, родинних зв'язків і т. д.

«Найважливіше завдання – у формі співбесіди закласти максимально об'єктивні критерії оцінки відповідних здібностей і особистісних якостей кандидата з тим, щоб умови конкурсу і стандарти оцінки були максимально однакові для різних категорій кандидатів: адвокатів, суддів і науковців», - зазначає ректор Національної школи суддів Микола Оніщук. Для формування цих критеріїв ВККС узагальнила досвід інших країн, зокрема, США, Португалії, Іспанії, які активно використовують форму розширених анкет з відповідною бальною системою оцінки. Такі критерії будуть використовуватися ВККС для оцінки такої категорії як соціальна і особистісна компетентність кандидата.

Також ВККС прийняла рішення про проведення психологічних тестів з метою перевірки особистих морально-психологічних якостей і загальних здібностей.
«Необхідно підібрати суддів, які були б здатні, маючи свою думку, заради спільної мети сприйняти і несхожу з нею думку іншого судді. Більш того, брати участь в її правильному правовому формулюванні в судовому рішенні», - зазначає суддя ВСУ у відставці Тетяна Шевченко.

За результатами проведення конкурсу на посаду судді Верховного Суду ВККС приймає рішення про підтвердження або не підтвердження здатності кандидата здійснювати правосуддя і визначає його рейтинг в конкурсі.
Якщо кандидат підтвердив здатність здійснювати правосуддя – ВККС вносить рекомендацію Вищої ради правосуддя про його призначення на посаду судді.
Визначати місце кандидата в рейтингу ВККС буде відповідно до кількості набраних кандидатами балів. «Все знаходитимуться в рівних умовах. Всі набрані бали будуть підсумовуватися і порівнюватися. Тобто, порівнюватися будуть не претенденти, що представляють різні професії, а кількість балів у рейтингу, які вони наберуть», - підкреслює секретар кваліфікаційної палати ВККС Станіслав Щотка.

Відзначимо, що в разі однакової позиції за рейтингом, перевага віддається учаснику, який набрав більшу кількість балів з практичного завдання, а за однакової кількості балів – учаснику, який має більший стаж роботи на посаді судді. У разі якщо учасники не мають стажу роботи на посаді судді або мають однаковий стаж роботи на посаді судді, перевага віддається тому, у кого більший стаж професійної діяльності в сфері права.

У разі, якщо кандидати з числа суддів матимуть однакову позицію у рейтингу, при всіх інших рівних умов перевага надається судді з більшим стажем роботи в судах касаційної інстанції або Верховному Суді України.

Ризики на першому етапі

Практика створення нових судів, зокрема, Вищого адміністративного суду України, Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, демонструє, що далеко не завжди можна швидко сформувати згуртований колектив, що тягне за собою складність прийняття судом рішень. З огляду на те, що вищі спецсуди свого часу формувалися з суддів різних інстанцій та юрисдикцій, вони довго не могли знайти спільні точки зору при формуванні позицій у справах. Тому говорити про те, що новий Верховний Суд, що складається з людей різних юридичних професій, відразу запрацює як годинник, звичайно, не можна.

«Не секрет, що на два юристи – три думки. А коли це найкращі фахівці у правовій матерії (а найкращі – бачать проблему глибше, з різних аспектів, що виключає прості рішення), і коли мова йде про рішення Верховного Суду, який впливає на судову практику всіх судів в країні – то значна кількість зламаних списів забезпечена!», - зазначає суддя Тетяна Суярко. Виходячи з цього, найважливіше значення набуває мотивація потенційних кандидатів і майбутніх суддів на досягнення результату в роботі.
«Якщо всі судді майбутнього Верховного Суду усвідомлять важливість формування послідовної судової практики, то вони будуть працювати конструктивно, і спільно будуть прагнути знайти кращі рецепти для досягнення цієї мети», - підкреслює Роман Куйбіда.
Але тут, знову-таки, все буде залежати від психологічних якостей осіб, які пройдуть конкурс і їх розуміння того, що невміння шукати компроміс може позначитися не просто на конкретній судовій справі, а й на долі реформи в цілому. «Важливим є вміння «визнавати» правоту колеги і обов’язковість підписання судового рішення, ухваленого колегіально, навіть якщо суддя з цим не згодний, але не зміг довести колегії суддів свою думку, позицію», - вважає голова Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Борис Гулько.

Уміння шукати компроміс суддям ВС стане в нагоді, судячи з того, що новий Верховний Суд зіткнеться з десятками тисяч справ, які будуть передані йому з ліквідованих вищих спеціалізованих судів (за оцінками експертів, «у спадок» ВС залишиться 40-50 тис. справ). Так, за словами голови Вищого господарського суду України Богдана Львова, в даний час залишилися 60 суддів ВГСУ роблять все для того, щоб мінімізувати залишок справ, оскільки, безумовно, перехідний етап викличе затягування строків їх розгляду. У зв'язку з цим майбутньому ВС доведеться працювати досить оперативно і ефективно.


Зображення


До слова, завдяки новому законодавству в ВС можуть потрапити і політики-юристи – минулі або нинішні. «Успішними суддями можуть бути навіть юристи, що займалися раніше політикою або колишні народні депутати. У потраплянні таких осіб в суди нічого страшного немає, аби тільки вони були професіоналами», - вважає Андрій Іванов.

Втім, на думку більшості експертів, політикам у ВС – не місце. Як зазначає суддя Апеляційного суду Харківської області Володимир Плетньов, перш за все, судді Верховного Суду мають бути політично нейтральні. Цю позицію поділяють і в ВККС. «Якщо кандидат йде в судді, він повинен розпрощатися з політичною діяльністю. Суддя повинен бути поза політикою. Політичне минуле треба залишити в минулому», - підкреслив секретар кваліфікаційної палати ВККС Станіслав Щотка.



Хто готовий брати участь в конкурсі?



Багато суддів вже заявили, що братимуть участь в конкурсі. Трохи менше охочих серед представників інших юридичних професій.

Станом на 16 листопада заявки на участь в конкурсі подали 1039 кандидатів, з них трохи більше половини (51%) – судді зі стажем роботи більше 10 років, решта – адвокати (21%), вчені з 10-річним стажем роботи (14%), а також кандидати, чий сукупний стаж складає понад 10 років (14%). ВККС прийняла рішення щодо продовження строку прийняття заявок на участь у конкурсі до 25 листопада.

«У середовищі комерційної адвокатури бажання стати суддями невелике, - вважає член Вищої ради юстиції, адвокат Олексій Маловацький, - оскільки посада судді тягне за собою безліч обмежень». «В колі моїх колег є кілька гідних суддів, адвокатів і вчених, які могли б стати хорошими суддями Верховного Суду. Деякі вже підтвердили, що будуть брати участь у конкурсі», - зазначає Володимир Кравчук.

Однією з перших про своє бажання претендувати до Верховного Суду заявила суддя ВСУ у відставці Тетяна Шевченко: «Коли був опублікований проект нового Закону «Про судоустрій і статус суддів», я загорілася бажанням спробувати свої сили. Справа в тому, що я завжди вважала, що конкурс – це найкращий і об'єктивний спосіб набору персоналу. У зв'язку з тим, що мій професійний шлях проходив в зовсім інших умовах, мені стало цікаво взяти участь в новій процедурі, випробувавши всі її мінливості на собі. У мене з'явилася можливість «увійти в іншу воду», а не повернутися назад, чого я ніколи не робила».



Коли чекати результату?



Експерти сходяться на думці, що позитивний ефект від створення ВС не буде миттєвим. «Швидше за все, переваги створення нового Верховного Суду ми відчуємо не раніше, ніж через 1-1,5 роки», - зазначає Богдан Львов.

Становлення нового ВС – завдання, виконання якого залежить, здебільшого, від самих суддів ВС, їх світогляду, зазначає адвокат, старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України Микола Сірий. «Суспільству потрібен Верховний Суд, який своїми рішеннями чітко би визначав орієнтири розвитку правової системи країни і, з іншого боку, забезпечував би своєї твердою позицією незалежність судової гілки влади. Саме ці критерії повинні відрізняти новий ВС від попереднього Верховного Суду України», - вважає вчений.
«Мені здається, судді нового Верховного Суду повинні бути з іншого покоління. Мова не йде про вік, це питання свідомості. У ВС повинні прийти люди з іншою, не радянською свідомістю, які сприймають і здатні реалізувати принципи права, як їх розуміють у всьому світі. Тобто судді, які усвідомлюють нормотворчу і нормозастосовчу роль ВС так, як її розуміють судді Європейського суду з прав людини», - вважає д. ю. н., професор кафедри фінансового права юридичного факультету КНУ ім. Тараса Шевченка, адвокат Данило Гетманцев. З ним солідарний і Роман Куйбіда: «Від суддів нового Верховного Суду хотілося б очікувати тлумачення закону з урахуванням принципів права, застосування права для досягнення справедливого результату і реального захисту прав людини, якісного і переконливого обґрунтування судових рішень зрозумілою для звичайної людини мовою, а також послідовної судової практики, а в разі її зміни - чіткої мотивування. Ну і, звичайно ж, максимальної відкритості, присутності в публічному просторі, щоб слова і поведінка судді стверджували авторитет правосуддя».

Що ж, конкурс такого роду в Україні проводиться вперше. Чим в підсумку стане новий Верховний Суд: зменшеною копією парламенту або реальним судовим органом, що вибудовує судову практику, поки невідомо. Все буде залежати від того, з кого сформують ВС: самостійних особистостей чи політичних гравців. Адже новий Верховний Суд повинен працювати незалежно від інших гілок влади і сам визначати, яким йому бути.

Матеріал підготовано за ініціативою та за підтримки Нацради реформ

http://nv.ua
Пчёлка
 
Повідомлень: 1470
З нами з: 06.11.13
Подякував: 4 раз.
Подякували: 42 раз.
 
Профіль
Форум:
+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Зараз переглядають цей форум: _hunter і 0 гостей
Модератори: Faceless, Ірина_, Модератор

Схожі теми

Теми
Відповіді Перегляди Останнє
0 2270
Переглянути останнє повідомлення
Суб 12 лис, 2016 12:48
Пчёлка
Топ
відповідей
Топ
користувачів
реклама
Реклама