Ринок енергоносіїв в контексті

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Обговорення галузей: промисловість, сільське і лісове господарство, будівництво, транспорт і зв'язок, торгівля і громадське харчування, матеріально-технічне забезпечення (логістика), культура, освіта, охорона здоров'я, соціальне забезпечення, наука, управління, житлово-комунальне господарство, побутове обслуговування населення.
  #<1 ... 249250251252253>
Повідомлення Додано: Нед 12 жов, 2025 19:54

Hotab написав:ЛАД

Насколько знаю, максимальная расчётная на квартиру.

Якщо у вас виділено макс лише по 5 на квартиру, то у вас середня має бути взагалі до 2))
Це хіба в дуже старому фонді
Зараз від 10-12 кВт на однуху в новобудах))

Возможно, ошибаюсь.
Когда-то уточнял инженера управляющей компании, когда хотел поставить двухконтурный котёл и отключиться от общего отопления. Но давно было, возможно, вы правы - 10 квт, а я просто забыл. Не буду спорить. Но не суть для нашего разговора.

P.s. Простите, что вмешиваюсь, но уже как-то говорил - чего вы добились шпынянием Успіха? Это только приводит к срачу. Сегодня вы начали ещё и с detroytred"ом. Опять же несколько страниц ..., скажем мягко, ни о чём. Вы гораздо выше 8-классника, так не опускайтесь до его уровня.
Востаннє редагувалось ЛАД в Нед 12 жов, 2025 19:59, всього редагувалось 1 раз.
ЛАД
2

Подякував: 5371 раз.
Подякували: 4867 раз.

Профіль

2
2
6
Повідомлення Додано: Нед 12 жов, 2025 19:57

ЛАД

Но не суть для нашего разговора.

Не суть. Я просто хотів щоб ми говорили однаковими термінами і поняттями.
Якщо максимум смоктати з мережі можна 10, то оті розрахунки ДБН і показують, що середнє буде 3 на кожного , у випадку якщо там 100+ квартир. Причини я навів (когось нема, хтось халамидник який гріє баклахи з водою на сонці і т.д)
Hotab

Подякував: 395 раз.
Подякували: 2516 раз.

Профіль

5
4
4
Повідомлення Додано: Нед 12 жов, 2025 20:13

Но не суть для нашего разговора.

Не суть. Я просто хотів щоб ми говорили однаковими термінами і поняттями.
Якщо максимум смоктати з мережі можна 10, то оті розрахунки ДБН і показують, що середнє буде 3 на кожного , у випадку якщо там 100+ квартир. Причини я навів (когось нема, хтось халамидник який гріє баклахи з водою на сонці і т.д)

По розрахунках я відповів - https://forum.finance.ua/viewtopic.php?p=5898277#p5898277
ЛАД
2

Профіль

2
2
6
Повідомлення Додано: Нед 12 жов, 2025 22:24

ЛАД написав:
  Water написав:
  Banderlog написав:спасіння утопаючих діло рук самих утопаючих, на кожен дах по сес?

Без питань, у випадку ЛАД`а на будинок 120 квартир потужність СЕС біля 400 кВт, накопичувачі, аварійний генератор, без зовнішньої мережі. Електрика для них коштуватиме від 3 до 5 гривень за кіловатт без нічного тарифу. У випадку неоплати 1 місяць, квартира відключається автоматично. Договір на 25 років.
UPD: Мало того, зараз подвійні панелі, які можуть одночасно і воду гріть і електрику генерувать, тобто, будинок буде забезпечений ще й опаленням з гарячою водою. Звісно все по лічильниках.
400 кВт на 120 квартир? По 3,3кВт на квартиру в полностью электрическом доме? И на лифты? И на отопление с горячей водой?
Не смешно.
"накопичувачі, аварійний генератор, без зовнішньої мережі" на такой дом? Прикиньте, сколько такое счастье будет стоить. У нас в прошлом году управляющая компания попыталась просчитать. Посчитали прослезились. На этом всё и кончилось.
И от того, что панели подвійні, они больше энергии не вырабатывают.

Особисто я знаю скільки це буде коштувать плюс/мінус. Більш точно це після обстеження вашого будинку. Управляюча компанія це хто? Це звичайне підтримання життєдіяльності вашого будинку за рахунок вашої квартплати. В них нема грошей, крім ваших, це маленькі гроші у порівнянні.
Свого часу з такою пропозицією хотів зайти спеціальний банк, планували обстежити кожен багатоквартирний будинок, розумієте, кожен.
Ви все вірно порахували по електриці в Німеччині, сама генерація 6 копійок, продають від 30 і вище. Чому? Тому-що це податки, доставка, розвиток мережі, вроді декілька копійок на підтримку металургійної промисловості, можливо в окремо взятих землях.
Теж саме й в нас. Якщо локальна генерація, то яка доставка? Ви не маєте ніякого відношення до загальної енергомережі.
В нас готові були вкладати кошти. Наскільки я знаю, банк все ж таки зайшов якраз у 2021 році з пропозицією модернізації теплопостачання та гарячої води у бюджетних установах і вони реалізували деякі проекти.
Скоріш за все, якщо розглядать ситуацію кращу для міста, а не окремо взятого вашого будинку, дешевше і простіше організувать на групу будинків локальну теплогенеруючу, можливо електрогенеруючу систему, яка працює, спалюючи сміття. Але це також проблема, сміття потрібно збирать роздільно, особливо окремо органіка. Метал можливо локально витягать. Зола йде на будівельні матеріали, якійсь відсоток додають в бетон без втрати якості, в залежності від марки бетону, це від 5% і вище. Це ніяк не вплине на якість повітря, ніяких запахів теж не буде. Вартість гігакалорії не буде вища, ніж зараз, АЛЕ тарифи будуть приблизно такі самі. Ви самі сказали за газ, це штучне обмеження тарифів державою, у т.ч. по електриці.
Перш за все робиться енергоаудіт кожного будинку, заміна застарілого енергообладнання будинку, сучасний ліфт не багато бере електрики і пракично працює без шуму. Підвищувальні насоси також заміна насучасні, плюс частотні перетворювачі. Вивчається як утеплений будинок, комунікації.
Електрика на обігрів у будинку йти не буде, тільки на охолодження влітку.
Ось і рахуйте. Звісно на якійсь період, можливо рік, буде встановлений електричний лічильник, який покаже споживання до та після з розбивкою по часу, я бачив інтервал в 15 хвилин, тобто він будує графік, де показано споживання будинку за кожні 15 хвилин.
Тепло кожен радіатор обладнаний терморегулятором і цифровим лічильником, який передає показники скільки ви спожили гігокалорій окремо кожна квартира. Якщо вам прохолодно- добавили, а сусідам можливо жарко- убавили. Наскільки я бачив, вони повністю не закручуються, тобто ви не зможете перекрить повністю споживання тепла, воно буде надходить, підтримуючи якусь мінімальну температуру, це вроді регулюється яку саме.
Все, що вам ще потрібно? Все є, тепло ціна не підвищується, електрика також. Це все в межах курсу ойро плюс/мінус шось біля 25%, але це закладено у договорі. Звісно якщо курс вийде, ціну відкорегують, бо це кредит, який ви віддаєте, користуючись електрикою та теплом.
Законодавчо була проблема з боржниками, тим більше зараз при боргах у прифронтових не відключать. Звісно компанія не буде терпіть боржників, можливо в договорі з кожним закладуть пеню та ще щось.
UPD: Ваше споживання не 3.3 кВт за годину, ви не обмежені, тільки які встановлені автомати. Звісно розрахунки будуть, можливо заміна автоматів, якщо можлива потужність деяких квартир вища, ніж розрахована.
Water

Подякував: 66 раз.
Подякували: 231 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Пон 13 жов, 2025 00:09

Water написав:
  ЛАД написав:
  Water написав:...........
Без питань, у випадку ЛАД`а на будинок 120 квартир потужність СЕС біля 400 кВт, накопичувачі, аварійний генератор, без зовнішньої мережі. Електрика для них коштуватиме від 3 до 5 гривень за кіловатт без нічного тарифу. У випадку неоплати 1 місяць, квартира відключається автоматично. Договір на 25 років.
UPD: Мало того, зараз подвійні панелі, які можуть одночасно і воду гріть і електрику генерувать, тобто, будинок буде забезпечений ще й опаленням з гарячою водою. Звісно все по лічильниках.
400 кВт на 120 квартир? По 3,3кВт на квартиру в полностью электрическом доме? И на лифты? И на отопление с горячей водой?
Не смешно.
"накопичувачі, аварійний генератор, без зовнішньої мережі" на такой дом? Прикиньте, сколько такое счастье будет стоить. У нас в прошлом году управляющая компания попыталась просчитать. Посчитали прослезились. На этом всё и кончилось.
И от того, что панели подвійні, они больше энергии не вырабатывают.

Особисто я знаю скільки це буде коштувать плюс/мінус. Більш точно це після обстеження вашого будинку. Управляюча компанія це хто? Це звичайне підтримання життєдіяльності вашого будинку за рахунок вашої квартплати. В них нема грошей, крім ваших, це маленькі гроші у порівнянні.
Так они и не собирались это делать за свои деньги.
Они проводили рсчёты и предлагали это сделать за деньги жильцов. Всё это было прошлой осенью, когда, как вы помните, стоял крик: "Запасайтесь генераторами! Готовьтесь к блэкаутам!"

Ви все вірно порахували по електриці в Німеччині, сама генерація 6 копійок, продають від 30 і вище. Чому? Тому-що це податки, доставка, розвиток мережі, вроді декілька копійок на підтримку металургійної промисловості, можливо в окремо взятих землях.
Теж саме й в нас. Якщо локальна генерація, то яка доставка? Ви не маєте ніякого відношення до загальної енергомережі.
Так это как раз то, что я и написал.
Но тогда не надо сравнивать цены на центральное электроснабжение и "своё зелёное". Или надо установить такие же налоги, підтримку, расходы на розвиток и т.п.

В нас готові були вкладати кошти. Наскільки я знаю, банк все ж таки зайшов якраз у 2021 році з пропозицією модернізації теплопостачання та гарячої води у бюджетних установах і вони реалізували деякі проекти.
Скоріш за все, якщо розглядать ситуацію кращу для міста, а не окремо взятого вашого будинку, дешевше і простіше організувать на групу будинків локальну теплогенеруючу, можливо електрогенеруючу систему, яка працює, спалюючи сміття. Але це також проблема, сміття потрібно збирать роздільно, особливо окремо органіка. Метал можливо локально витягать. Зола йде на будівельні матеріали, якійсь відсоток додають в бетон без втрати якості, в залежності від марки бетону, це від 5% і вище. Це ніяк не вплине на якість повітря, ніяких запахів теж не буде. Вартість гігакалорії не буде вища, ніж зараз, АЛЕ тарифи будуть приблизно такі самі. Ви самі сказали за газ, це штучне обмеження тарифів державою, у т.ч. по електриці.
Перш за все робиться енергоаудіт кожного будинку, заміна застарілого енергообладнання будинку, сучасний ліфт не багато бере електрики і пракично працює без шуму. Підвищувальні насоси також заміна насучасні, плюс частотні перетворювачі. Вивчається як утеплений будинок, комунікації.
Електрика на обігрів у будинку йти не буде, тільки на охолодження влітку.
Ось і рахуйте. Звісно на якійсь період, можливо рік, буде встановлений електричний лічильник, який покаже споживання до та після з розбивкою по часу, я бачив інтервал в 15 хвилин, тобто він будує графік, де показано споживання будинку за кожні 15 хвилин.
Тепло кожен радіатор обладнаний терморегулятором і цифровим лічильником, який передає показники скільки ви спожили гігокалорій окремо кожна квартира. Якщо вам прохолодно- добавили, а сусідам можливо жарко- убавили. Наскільки я бачив, вони повністю не закручуються, тобто ви не зможете перекрить повністю споживання тепла, воно буде надходить, підтримуючи якусь мінімальну температуру, це вроді регулюється яку саме.
Все, що вам ще потрібно? Все є, тепло ціна не підвищується, електрика також. Це все в межах курсу ойро плюс/мінус шось біля 25%, але це закладено у договорі. Звісно якщо курс вийде, ціну відкорегують, бо це кредит, який ви віддаєте, користуючись електрикою та теплом.
Это всё, безусловно, делать нужно.
Но сильно сомневаюсь, что при этом можно не повышать тарифы на газ, ээ, тепло и прочее.
Мы, вроде, согласны, что сегодня цены не раночные.
Не думаю, что у нас в доме насосы и котельная, да и остальное сильно устаревшие. Дом всё-таки относительно новый, чуть больше 10 лет.

Но вы поменяли тему.
Мы говорили о солнечной энергетике, а вы сейчас говорите о "модернізації теплопостачання та гарячої води". Это необходимо, но это другой вопрос.

Законодавчо була проблема з боржниками, тим більше зараз при боргах у прифронтових не відключать. Звісно компанія не буде терпіть боржників, можливо в договорі з кожним закладуть пеню та ще щось.
Это не выход, а только усугубление проблемы.
Если у людей нет денег на оплату коммунальных услуг, то, тем более, не хватит, если ещё и пеню насчитают.

UPD: Ваше споживання не 3.3 кВт за годину, ви не обмежені, тільки які встановлені автомати. Звісно розрахунки будуть, можливо заміна автоматів, якщо можлива потужність деяких квартир вища, ніж розрахована.
Это понятно.
Но проводка рассчитана на какие-то конкретные параметры. И автоматы, по идее, установлены, исходя из допустимого потребления. Если все (многие) поставят бОльшие автоматы и начнут потреблять бОльшую мощность, то проводка может погореть. И дом вместе с ней.
ЛАД
2

Профіль

2
2
6
Повідомлення Додано: Пон 13 жов, 2025 00:18

ЛАД
Не ручаюсь за ваш будинок, але в новобудах останніх років 6-7 з того що знаю, обмеження не тільки по ввідному автомату, а і сам лічильник не пустить через себе більше виділеного вам.
І все ж я впевнений, що якщо вашому будинку років 10, то у вас там не 5 кВт виділено. Більше.
Hotab

Профіль

5
4
4
Повідомлення Додано: Пон 13 жов, 2025 00:33

Не ручаюсь за ваш будинок, але в новобудах останніх років 6-7 з того що знаю, обмеження не тільки по ввідному автомату, а і сам лічильник не пустить через себе більше виділеного вам.
І все ж я впевнений, що якщо вашому будинку років 10, то у вас там не 5 кВт виділено. Більше.
Так я, вроде, признал, что, наверное, ошибся.
Как-то тогда пришёл к выводу, что смысла в двухконтурном котле нет (уж не помню сейчас, почему), больше вопросов не возникало и забыл. Скорее всего, это было связано с тем, что начали насчитывать за "недопотреблённое тепло" по сравнению со средним расходом по дому.
Сейчас, когда возник такой вопрос, прикинул мощность электроприборов и понял, что 5 квт это явно мало.
Востаннє редагувалось ЛАД в Пон 13 жов, 2025 00:36, всього редагувалось 1 раз.
ЛАД
2

Профіль

2
2
6
Повідомлення Додано: Пон 13 жов, 2025 00:43

ЛАД написав:Но тогда не надо сравнивать цены на центральное электроснабжение и "своё зелёное". Или надо установить такие же налоги, підтримку, расходы на розвиток и т.п.

Все закладено інвестором: собівартість обладнання, експлуатаційні витрати, планові заміни, ремонти. На сьогодні вартість електрики буде в межах 3-5 гривень/кіловатт. Якщо держава "відпустить" ціни, вартість електрики яка буде? Мінімум 8 гривень, а у вас, якщо курс ойро +-, то й ціна не вища за 5. Я не думаю, якщо курс ойро дуже скакне, держава втримає таку ціну.
Это всё, безусловно, делать нужно.
Но сильно сомневаюсь, что при этом можно не повышать тарифы на газ, ээ, тепло и прочее.
Мы, вроде, согласны, что сегодня цены не раночные.
Не думаю, что у нас в доме насосы и котельная, да и остальное сильно устаревшие. Дом всё-таки относительно новый, чуть больше 10 лет. Мы говорили о солнечной энергетике, а вы сейчас говорите о "модернізації теплопостачання та гарячої води". Это необходимо, но это другой вопрос.

Це все покаже енергоаудіт. Модернізація котельні буде виконана в любому випадку, вона буде паралельно працювать з теплоносієм, тобто основний нагрів теплоносія це сонячні панелі, а додатковий, на випадок сильних морозів та відсутності сонячного світла, буде гріть ваш існуючий котел. Ви самі сказали, увесь будинок наставив бойлерів, плюс напевно догрівались електрикою. Те саме по насосам, які насоси, яка потужність, чи є частотні перетворювачі.
Теж саме стосується вартості опалення. Наприклад зараз ви сплачуєте 1500 гривень за гігакалорію, а ринкова вартість 4000. Якщо ціну опалення "відпустять"... у сусідньому будинку може буть 4 і вище, а у вас стара ціна. Ще невеличка деталь, нема такого поняття як опалювальний період, наприклад у вересні стало прохолодно і система сама вам догріє до комфортної саме вам температури у окремо взятій кімнаті окремо взятої квартири.
Если у людей нет денег на оплату коммунальных услуг, то, тем более, не хватит, если ещё и пеню насчитают.

Це все вирішується на рівні держави, в основному це субсидія і пільги. Не оформив субсидію, то чиї це проблеми?
Water

Профіль

Повідомлення Додано: Пон 13 жов, 2025 00:48

Не потрібно така велика потужність при наявності нормальної системи теплопостачання та гарячої води. Бувають старі електрични плити, але це також вирішується покупкою нової. Звісно ще бувають "ентузіасти" зі зварювальними апаратами, заряджальщики електромобілів, але це також вирішується, графік покаже в якій квартирі дуже високе нетипове енергоспоживання.
Water

Профіль

Повідомлення Додано: Пон 13 жов, 2025 00:52

Water написав:

Не потрібно така велика потужність при наявності нормальної системи теплопостачання та гарячої води. Бувають старі електрични плити, але це також вирішується покупкою нової. Звісно ще бувають "ентузіасти" зі зварювальними апаратами, заряджальщики електромобілів, але це також вирішується, графік покаже в якій квартирі дуже високе нетипове енергоспоживання.

Без газу треба. Нормальна потужність індукції під 7 кВт.
Зрозуміло , що така потужність може бути кілька хвилин чи навіть секунд, але так запросто може співпасти, що в цей час працював кондиціонер , а дружина ще і праскою прасувала
10 максимуму в 1к квартирі має бути. Це як мінімум. В 3к можливо і до 15
При цьому ясно що середня по лікарні буде 3. Якщо взяти 100 квартир в якусь секунду часу
Hotab

Профіль

5
4
4
  #<1 ... 249250251252253>
Форум:
+ Додати
    тему
Відповісти