Чинний тариф на світло не покриває вартість його...

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Обговорення матеріалів з фінансово-економічних та політичних тем. Новини економіки, наукові статті з економіки, ціни на золото, податковий кодекс, кредит МВФ та інші.
Для обговорення Новин, Статей та Оглядів, розміщених на FINANCE.UA
  #<12345>
Повідомлення Додано: Сер 15 тра, 2024 16:21

GALeon
Саме частково, бо є ще власники землі, заводів...
Sam17a

Подякував: 23 раз.
Подякували: 151 раз.

Профіль
Повідомлення Додано: Сер 15 тра, 2024 16:27

Bobua
40 ват - це номінал, коли дуже сонячний день, сонце світить на панель під кутом 90 градусів і панель не нагрілась вище 40 градусів цельсія. А так - помножити на 2 чи на 4, тоді можна отримувати ці 40 ват. А ще конектори, кабель, і те, що ці 40 ват перетворить у щось, що зможе живити чи зарядний пристрій чи стабілізує для світла. А це (інвертор чи контроллер) висуває вимоги до мінімума вольтажу чи сили струму чи того і іншого разом. Тому - однозначно, одна панель на 40 ват працювати не буде. Потрібно більше.
Sam17a

Профіль
Повідомлення Додано: Сер 15 тра, 2024 16:31

BIGor
20 000 зелених - для автономної системи навіть занадто. тисяч у 5 вложитесь. Вистачить і на холодильник і на кондиціонер і на пралку і навіть на бойлер і навіть вночі на освітлення інтернет і телевізор. Але - для цього потрібно і метрів 10 квадратних площі під панелі. Ну і взимку - тільки одна лампочка... Немає сонця -немає енергії.
Sam17a

Профіль
Повідомлення Додано: Сер 15 тра, 2024 16:58

Sam17a написав:Bobua
40 ват - це номінал, коли дуже сонячний день, сонце світить на панель під кутом 90 градусів і панель не нагрілась вище 40 градусів цельсія. А так - помножити на 2 чи на 4, тоді можна отримувати ці 40 ват. А ще конектори, кабель, і те, що ці 40 ват перетворить у щось, що зможе живити чи зарядний пристрій чи стабілізує для світла. А це (інвертор чи контроллер) висуває вимоги до мінімума вольтажу чи сили струму чи того і іншого разом. Тому - однозначно, одна панель на 40 ват працювати не буде. Потрібно більше.

Так, так, кут я висталяв з десяток років у походах. :)
І водою поливав, дивлячись на струм крізь usb тестерик.
І навіть ват-вольтні характеристики знімав з батареї вдома. Цікаво було при якій напрузі вона найбільше віддасть.

Тому на знімний акум для смартфона подавав напругу напряму. Струм і так був малим, а по максимуму заряду -- відсікає контролерик у самому акумі.

12В акум при заряджанні має і 15В напруги? Чи більше?
Тому можливо, що так само є сенс заряджати напряму через герм.діод.
Єдина проблема -- може перезарядити... Тому простий відсікач при перевищенні макс.напруги -- не завадивив би.

Інвертор у 220В -- дуже невдала ідея, бо х.з. які на ньому втрати.
Я бачив з вентилятором -- а отже вони втрачають корисну енергію на нагрів.
А потім ще раз із 220 при зниженні.
Не норм.
Краще лишатись на 12В.
Хіба якісь домашні пристрої (ноути, смарти, павербанки) і досі не вміють на ній працювати?
Usb type-c -- і 20В дозволяє.
Ось платка: https://www.rcscomponents.kiev.ua/produ ... 88205.html
А якщо пролистати вниз --- dc-dc модулик всього за 55грв, 15Вт без охолодження. https://www.rcscomponents.kiev.ua/produ ... 95962.html А отже -- і без суттєвих втрат. 1Вт мабуть. На КРЕН схоже.
Bobua

Подякував: 114 раз.
Подякували: 162 раз.

Профіль
1
3
Повідомлення Додано: Сер 15 тра, 2024 17:36

Re: Чинний тариф на світло не покриває вартість його...

Sam17a написав:комерційний рівень - десь біля 8,00. Як з приводу підняття до комерційного рівня?

Комерційний рівень - для комерційних споживачів. От поки АЕС не вибили, то вони покривають споживання населення і від них вартість значно нижча.
Дюрі-бачі

Подякував: 724 раз.
Подякували: 511 раз.

Профіль
Повідомлення Додано: Сер 15 тра, 2024 18:31

Дюрі-бачі написав:
  Sam17a написав:комерційний рівень - десь біля 8,00. Як з приводу підняття до комерційного рівня?

Комерційний рівень - для комерційних споживачів. От поки АЕС не вибили, то вони покривають споживання населення і від них вартість значно нижча.

Ага... Значить у ваших розетках виключно електрика з атомних станцій, а у підприємстві через дорогу - виключно з теплової станції... :D :D :D
Sam17a

Профіль
Повідомлення Додано: Сер 15 тра, 2024 18:39

Bobua написав:[
А якщо пролистати вниз --- dc-dc модулик всього за 55грв, 15Вт без охолодження. https://www.rcscomponents.kiev.ua/produ ... 95962.html А отже -- і без суттєвих втрат. 1Вт мабуть. На КРЕН схоже.

Ну - зарядити телефон в сонячну погоду, висунувши панель з вікна можливо - сперечатись не буду. Я говорив про інше. Бо я чомусь звик, і до інтернету і до холодильника і до пральної машини і дуже мені подобається, коли натиснув вимикач і світло загорілось не з діода примотаного тоненькою проволокою до нормальної лампочки, а саме з цієї лампочки... І світло, чомусь, мені більше потрібно в темну пору доби, а тут без нормального аккумулятора ну ніяк... А так - носити з собою панель на 40 ват, для зарядки телефона - задоволення так собі... :D
Sam17a

Профіль
Повідомлення Додано: Сер 15 тра, 2024 19:07

Sam17a написав:Bobua

Там прямий кут сонця треба для номіналу. Якщо хмари - то йде біля мінус 80% від номіналу + ще кут впливає. Якщо дощ чи туман - так взагалі може бути 2%.
BIGor

Подякував: 1376 раз.
Подякували: 1785 раз.

Профіль
1
Повідомлення Додано: Сер 15 тра, 2024 19:47

Sam17a написав:
  Bobua написав:[

Ну - зарядити телефон в сонячну погоду, висунувши панель з вікна можливо - сперечатись не буду. Я говорив про інше. Бо я чомусь звик, і до інтернету і до холодильника і до пральної машини і дуже мені подобається, коли натиснув вимикач і світло загорілось не з діода примотаного тоненькою проволокою до нормальної лампочки, а саме з цієї лампочки... І світло, чомусь, мені більше потрібно в темну пору доби, а тут без нормального аккумулятора ну ніяк... А так - носити з собою панель на 40 ват, для зарядки телефона - задоволення так собі... :D

Акуми 12В теж у продажу є.
От від 159грв ща 9Аг! Але то аномалія.
https://ek.ua/ua/ek-list.php?katalog_=7 ... der_=price

Додати у фільтрі від 20Аг -- 1400грв 26Аг. За сонячний день буде повний. Як і ноути, смарти і павербанки...

Холодильник і пралка -- під великим питанням.
Але все решта буде. З великом запасом. Ще й продавати світло треба буде. :)

І не 100грв/кВтГ, як тут лякали, а значно дешевше.
Пів кіловата за сонячного дня. Окупність -- всього 2міс. А далі чистий прибуток. :)
От цієї весни. Вже місяць чи два нема дощів...
Bobua

Подякував: 114 раз.
Подякували: 162 раз.

Профіль
1
3
Повідомлення Додано: Чет 16 тра, 2024 08:56

yiyode4540 написав:Меньше треба експортувати і все буде "покривати". Словоблуди.

ранее я писал, что экспорт с этим не связан. Но переспал и понял, что это ведь у нормальных людей. Теоретически, фактов у меня нет, а посмотреть на сайте Укрэнерго объемы у меня сейчас не получается, не открываются странички с объемами перетоков (диспетчерская группа ссылок у меня не открывается, пишет 404)), вы, возможно и правы, но это означает, что нам отключают электроэнергию только для того, чтобы можно было по законам физики "гнать" объемы на экспорт. Если это действительно так, то мне становится очень грустно, так как это означается, что наши граждане это мусор и второй сорт. Надеюсь, что это только мои ошибочные, чисто теоретические, предположения. Я всегда отстаивал позицию энергетиков, но тут какие-то плохие мысли в голову полезли.

P.S. еще есть вариант, что нам "прикрыли" импорт электроэнергии, это также может быть причиной отключений, но без фактических цифр трудно делать какие-то выводы.
Востаннє редагувалось Примат в Чет 16 тра, 2024 09:18, всього редагувалось 1 раз.
Примат

Подякував: 24 раз.
Подякували: 48 раз.

Профіль
  #<12345>
Форум:
+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість
Модератори: Ірина_, Модератор