С приходом лета растаяли и депозитные ставки. Некоторые банки даже обещают снизить процентные ставки по кредитам, но вкладчикам от этого не легче. Найти депозит со ставкой больше 20% годовых в гривне становится сложнее. Ну а про валютные проценты и вовсе говорить грустно. Что поделаешь, кризис завершился, у банков стали появляться свободные средства…
ДЕНЬГИ ПОДЕШЕВЕЛИ
Чем больше банк, тем ниже ставка. Приблизительно так можно охарактеризовать ситуацию на депозитном рынке. Нам удалось найти всего пять финучреждений, которые бы предлагали более 20% годовых по вкладам в национальной валюте. И такую доходность можно получить, только заключив контракт как минимум на год.
У большинства же крупных банков доходность годовых депозитов не превышает 18% годовых. Хотя стоит отметить, что такая доходность пока больше прогнозируемой инфляции приблизительно на 5%, так что вкладчики в убытке не останутся
(мій коментар: це мені незрозуміло, тобто моє запитання таке: чи це означає, що у випадку податку на депозит (5%) дохід вкладників дорівнюватиме нулю? якщо так, то прохання до електорату нової влади пояснити, чому це вигідно для нас з вами - тобто для вкладників - безвідносно до уподобань, без політики і дурного флуду, якщо це можливо для згаданого вище електорату)
Среди причин такого резкого снижения ставок называют приток средств в банки. По данным НБУ , объем депозитов физических лиц в украинских банках за май вырос на 3,4 млрд грн., или на 1,5%. Депозиты юридических лиц выросли на 5 млрд грн. (4,2%). И такая тенденция роста наблюдается в Украине вот уже три месяца подряд.
Второй причиной для снижения интереса банков к депозитам физлиц эксперты называют вновь открывшийся доступ на внешние рынки. Рейтинги Украины растут, а значит, и одалживать на мировых финансовых рынках можно под меньший процент.
ГАДАНИЕ НА ДОЛЛАРАХ И ЕВРО
Самый главный вопрос при открытии депозита в валюте - как станут себя вести курс доллара и евро? С «зеленым» все более-менее понятно: в Нацбанке обещают, что гривна будет стабильной относительно доллара в диапазоне 7,8-7,9 грн./долл. до конца третьего квартала. А вот с евро до сих пор ничего не ясно… Две недели назад курс евровалюты достигал минимума на отметке 1,1875 доллара. Это был самый низкий уровень евро по отношению к американской валюте с февраля 2006 года. В Украине на межбанке за один евро давали 9,45 грн.!
Украинские эксперты утверждают: евро пока имеет все шансы упасть вплоть до уровня 1,15 доллара. А это значит, что стоимость европейской валюты в Украине продолжит снижение аж до 9 гривен. Хотя к концу года многие не исключают роста евровалюты.
В этой связи, если вы заключаете краткосрочный договор, вклад в евро может оказаться убыточным. А вот при сроках действия договора от 6 месяцев можно заработать на росте курса. Но такие предположения больше напоминают гадание на кофейной гуще.
Что касается ставок, то пристроить доллары на год можно под 10-11% годовых, а евро - на 1-2% дешевле. КАК ПРИУМНОЖИТЬ СОСТОЯНИЕ
Если у вас в тумбочке или под матрасом завалялась пачка купюр и в ближайшее время вы не ожидаете новых крупных поступлений, то смело открывайте срочный депозит без возможности пополнения и с выплатой процентов в конце срока. В этом случае вы получите максимальную ставку. Если хотите накопить средства, то есть вносить с каждой получки какую-то сумму, то проценты будут немного ниже.
При получении дохода ежемесячно вы тоже получите ставку на 0,5-1,0 ниже, чем при выплате в конце срока.
По универсальным вкладам, которые позволяют свободно пользоваться деньгами, ставки упали до 10-12% в гривне и 5-6% в валюте.
Можно, конечно, открыть несколько счетов, например, один срочный, а второй накопительный. Или - несколько счетов в разных валютах. В этом случае вы создаете так называемую валютную корзину, которая обезопасит вас от курсовых колебаний. Кроме того, это удобно в случае непредвиденных расходов: если вам вдруг неожиданно понадобятся деньги, можно расторгнуть только один договор, не теряя процентов по остальным вкладам.
КОМПЕТЕНТНО
Не потерять заработанное
- Уровень ставок по кредитам, выдаваемым банками, напрямую зависит от уровня ставок по привлекаемым депозитам , - говорит член координационного совета Украинского кредитно-банковского союза Наталья Зубрицкая. - Все мы видим и понимаем, что наша экономика еще не восстановилась после кризиса. Предприятиям не под силу пользоваться кредитами по тем ставкам, которые могут предложить сегодня банки. Поэтому абсолютно неизбежно снижение уровня процентных ставок по депозитным вкладам как в гривне, так и валюте, до того уровня, который позволит сделать кредиты доступными для экономики.
Самая главная наша задача сегодня - не потерять то, что заработано. Главным критерием при размещении средств должна стать надежность. Не стоит гоняться за высокими процентными ставками. Помните неизменное правило: чем выше процент - тем выше риски.
И напомню, что самое плохое - хранить сбережения дома, ведь, с одной стороны, вас могут просто обокрасть, а с другой - ваши деньги обесцениваются на уровень инфляции.
ГорН написав:... (мій коментар: це мені незрозуміло, тобто моє запитання таке: чи це означає, що у випадку податку на депозит (5%) дохід вкладників дорівнюватиме нулю? якщо так, то прохання до електорату нової влади пояснити, чому це вигідно для нас з вами - тобто для вкладників - безвідносно до уподобань, без політики і дурного флуду, якщо це можливо для згаданого вище електорату) ...
Податком обкладується тільки дохід по депозиту, тобто ті проценти, які банк виплачує, а не саме тіло депозиту. Тобто, якщо банк дає 18% річних (на 1тис депозиту 180грн за рік) то податок складе:
1000 * 0,18 * 0,05 = 9грн.
Реальна ставка депозиту буде 18% * (1 - 5% / 100%) = 17,1% річних.
І взагалі, до 2013-го ще дожити треба. Як сказав геолог "жить стало лучше, жить стало вєсєлєй". А буде ще більше "вєсєлєй".
Справді веселіше (банківський гумор на prostobankir.com.ua):
Анекдот дня Банко-Мат - это специализированное электронно-механическое устройство, у которого клиент может высказать матом всё, что он думает о банке.
- Угу. Заходишь в банк, достаешь автомат, получаешь деньги...
Як сказав геолог "жить стало лучше, жить стало вєсєлєй". А буде ще більше "вєсєлєй".
Геолог повторил сказанное т.Сталиным И.В.еще в 1935 году,накануне массовых репрессии в СССР...
А в бухгалтерии совхоза висел лозунг „Жить стало лучше, жить стало веселей“. (Сталин). И кто-то красным карандашом приписал „у“ — мол, СталинУ жить стало веселей. Виновника не искали — посадили всю бухгалтерию»
Геолог повторил сказанное т.Сталиным И.В.еще в 1935 году,накануне массовых репрессии в СССР...
Готовтесь...
К чему готовиться? Что за бред? Не надо путать свой энурез с проблемами страны. Кому-то и на банковском форуме хочется устроить полит.помойку.
Дураков на свете мало,но расставлены они так грамотно,что встречаются на каждом шагу
Новый Налоговый кодекс: вторжение в квартиры и допрос свидетелей
Декларация прав налоговой
Проект Налогового кодекса существенно расширяет возможности контролирующих органов по проверке предпринимателей: налоговики получат доступ к банковской тайне, штрафы с предприятий будут списывать по первому требованию, а внеплановые проверки можно будет проводить по малейшему поводу
1. Раскрытие банковской тайны
По требованию налоговой может быть раскрыта банковская тайна: информация о наличии банковских счетов, движении средств и др.
2. Кассовые аппараты - для всех
Все предприниматели (в том числе и те, кто на едином налоге) должны будут использовать кассовые аппараты. Идет ужесточение налогового контроля, так как придется отчитываться о налогах ежемесячно. Для многих «упрощенцев» это — дорогое удовольствие, так как кассовый аппарат стоит минимум 1600 грн.
3. Деньги заберут без суда
Налоговая сможет осуществлять списание средств налогоплательщика без решения суда (сейчас — только по решению суда). Фактически налоговая сможет начислять любые суммы налогов или штрафов, а предприниматель должен автоматически их погашать, а потом уже идти в суд и доказывать свою правоту.
4. Спорить с налоговой - бесполезно
Если налогоплательщик пытается оспорить в суде требования налоговиков уплатить какие-то налоги или штрафы, теперь такой иск не приостанавливает налоговые решения. Если же суд примет окончательное решение о неправомерности действий налоговой, то тогда налоговики должны вернуть деньги предпринимателю. На практике все судебные процессы затягиваются на долгие годы.
5. Допрос свидетелей
Налоговики смогут опрашивать работников предприятий о их реальных доходах. А это уже вторжение в нормальный ритм работы учреждения.
6. Вторжение в квартиры
Налоговая будет иметь право приходить в частное жилище граждан и осуществлять там проверки, если субъект частного предпринимательства зарегистрирован там как плательщик налогов.
7. Замораживание работы предприятий
Налоговики смогут инициировать приостановление различных операций предпринимателя на счетах в банках и других финучреждениях (кроме зарплаты, налогов и т.д.), если предприниматели, к примеру, не разрешили налоговой осуществить проверку помещений или предоставили не все документы для проверки. Фактически, шаг влево или вправо — и расстрел.
8. Проверки в любой момент
Налоговик имеет право на дополнительную проверку без согласования своих действий со своим начальством (например, имеет право выимки документов по собственной инициативе). А это может означать, например, пристальное внимание к неугодным предпринимателям.
9. Внеплановый проверки - за малейшую ошибку
Права на внеплановые проверки без предварительного уведомления налогоплательщиков сильно расширены. К примеру, налоговая может проверить предпринимателя, если тот вовремя не подал декларацию о доходах.
10. Узнать доходы любой ценой
Налоговая сможет использовать как обычные формы контроля (проверки, сверки и т.д.), так и так называемые «непрямые» методы определения доходов. В Налоговом кодексе они не прописаны, но, судя по всему, речь идет о контроле за расходами граждан.
Казну пополнят на миллиард за счет налогообложения депозитов
Директор департаменту банківської безпеки звинувачує представника польського інвестора у "Кредобанку" у порушенні українського законодавства
Працівники "Кредобанку" надіслали "Щоденному Львову" текст заяви директора департаменту банківської безпеки, яку той поширив серед усіх членів профспілки банку. Подаємо її без скорочень і запрошуємо сторони до обговорення проблеми ставлення керівників банку-громадян Польщі до їх підлеглих - працівників-громадян України. Якщо ці порушення підтверджуються неспростовними фактами, то постає питання про надання дозволу на працю в Україні особам, що грубо нехтують українським законодавством. Цікавою також буде і реакція на цю ситуацію з боку стратегічного інвестора і реального власника "Кредобанку" - польського PKO BP SA. За інформацією з достовірних джерел, заява п.Жукова на вимогу Варшави вже перекладена польською мовою і вивчається у центральному офісі PKO BP SA.
Голові Правління ПАТ «Кредобанк»
Феськіву І.М.
Копія: Першому Заступнику Голови Правління
ПАТ «Кредобанк»
Гжелі А.
ЗАЯВА
про звільнення з займаної посади
В жовтні 2009 року за погодженням з представниками польського інвестора мене призначили на посаду Директора Департаменту банківської безпеки Банку. За час своєї роботи у Банку намагався сумлінно виконувати свої обов’язки і переконаний, що працював чесно, не допускав жодних зловживань, за сумлінну працю був відзначений заохоченням (грошовою премією).
На початку 2010 року інвестором призначений новий керівник Банку з польської сторони- Перший Заступник Голови Правління Банку п.Гжеля А., що наділений необмеженими повноваженнями. З перших зустрічей з п.Гжелею А. у мене не склались з стосунки тому, що він під час розмови звернувся до мене у грубій, неприйнятній для мене формі і я вказав йому на неприпустимість спілкування зі мною у такій формі.. Він сприйняв моє зауваження неадекватно і випровадив мене з кабінету. Вже під час другої розмови без будь яких претензій він заявив, що «Я тебя уволю». На третій зустрічі без будь- яких пояснень заявив, що не має до мене «ЗАУФАНЯ-що в перекладі з польської мови означає недовіру» (згаданий вислів він неодноразово повторював і в майбутніх розмовах зі мною та іншими працівниками Банку). Крім того, коли під час цієї розмови я доповів йому про зловживання посадовим становищем з боку окремих представників польського інвестора, то у відповідь він звинуватив мене , що володіє інформацією про зловживання мною своїм посадовим становищем ( беру хабарі). На пропозицію надати факти та розібратись у цьому він не надав жодного пояснення. Але до цього часу ним залишись не розслідуваними матеріали зібрані Департаментом банківської безпеки, щодо порушень чинного законодавства з боку посадових осіб Банку та колекторської фірми ( п.Гжеля А. вирішив силами самих поляків, що причетні до цих зловживань, перевірити витребувану ним інформацію, які не знають ні української мови, ні нашого законодавства, не володіють необхідними навиками та знаннями проведення оперативно-розшукової діяльності. Іншими словами п.Гжеля А. силовим методом просто приховав правопорушення, вчинені його підлеглими, тобто сам вчинив злочин).
Крім того він надав мені незаконну вказівку скласти списки всіх працівників Банку із зазначенням посади, що мали бути присутніми на одній з приватних вечірок на честь 20 роковин створення Банку, яку організовував бувший Голова Правління Банку п.Кубів С. ( враховуючи незаконність цієї вказівки, вона не виконувалась). Для того, щоб зробити слухняним керівництво Департаменту банківської безпеки, використовувати його можливості у своїх цілях ( в тому числі незаконних) п.Гжеля А. затіяв його реорганізацію, хоч згідно внутрібанківських документів така реорганізація заборонена рішенням Правління Банку на протязі шести місяців з дня проведення останньої реорганізації- 02.2010р. Після проведення цієї реорганізації, на мою думку, буде зламана вертикаль підпорядкованості та набуде дисбаланс відповідності посадових обов'язків керівництва Департаменту його професійним навикам та знанням, що в кінцевому рахунку має привести до заміни керівника Департаменту.Іншими словами я розцінюю цю реорганізацію, як ще один з варіантів розправи зі мною з боку п.Гжелі А.
Не буду описувати інші порушення етично-моральних норм життя, поведінки та окремих Законів України з боку п.Гжелі та інших посадовців- поляків під час проживання в Україні та виконання ними функції керівників банківської установи України, що теж можна кваліфікувати, як «Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії»(ст.161 КК України) або «Грубе порушення угоди про працю»(ст.173 КК України), порушень інших адміністративно- правових документів, допущених ними, як службовими особами Банку. Під час здійснення своїх повноважень п.Гжеля дотримується свого принципу- «Вшисткіх звольніми - нових набєжеми», що в перекладі з польської мови означає: всіх звільнимо – нових наберем, причому часто звільнення банківських працівників здійснюються під тиском представників інвестора, з порушенням чинного законодавства.
Хочу лише зауважити, що по вині п.Гжелі А. з Банку звільнилась чимала кількість висококваліфікованих фахівців банківської справи, в тому числі і тільки на тій підставі, що він усно висловлював нічим не обгрунтовану недовіру (ЗАУФАНЯ) деяким керівникам. Працівники Банку просто не витримують той психологічний терор, що влаштований поляками по відношенню до українців, того морального тиску, що створений в Банку представниками інвестора та звільняються з займаних посад за власним бажанням. Аналогічна ситуація склалась зі мною, адже тільки через те, що я зробив зауваження п.Гжелі А. стосовно неприйнятної форми звернення до мене, почались безпідставні звинувачення у недовір’ї, у зловживанні мною службовим становищем, безпідставні нарікання на роботу Департаменту, що я розумію, як цілеспрямоване дискримінаційне поводження зі мною, як з громадянином України ( я просто не сподобався йому при першій зустрічі, тому , що посмів зробити зауваження громадянину Польщі- представнику Європейського Союзу). Аналогічні дискримінаційні кроки в мовному питанні по відношенню до інших працівників Банку вживаються і іншими керівниками-інвесторами, що послужило підставою для звільнення ряду фахівців.На останній нараді директорів та керівників окремих самостійних підрозділів Банку в кінці травня п.р. можна було наочно побачити порушення Конституції України з боку п.Гжелі А. та інших представників інвестора, які не володіючи українською мовою, проводили нараду на польській мові через перекладача. Аналогічний стиль роботи та керівництва відбувається щоденно, доходить до того , що окремі департаменти Банку (очолювані представниками інвестора) дають вказівки іншим Департаментам Банку надавати їм інформацію на українській та польській мові. Крім того, слід зауважити, що моральні принципи поведінки самих представників-інвестора в Банку далекі від ідеалу ( це торкається питань поведінки у побуті при проживанні на квартирах у м.Львові; безпідставні звинувачення на адресу окремих працівників Банку у крадіжках особистих речей та незаконне вимагання компенсації коштів за це; намагання перекласти фінансові проблеми за допущені правопорушення дорожнього руху під час особистого керування службовим автотранспортом ( без відповідно оформленого дозволу) на плечі підлеглих працівників Банку, інші зловживання у сфері податкового законодавства).
Як керівник Департаменту банківської безпеки, який згідно Організаційного Положення відповідає за безпеку банківської установи, не маючи підтримки з боку польського інвестора для виконання своїх обов'язків, виявляючи, в тому числі з боку його представників порушення чинного законодавства України, не маючи реальних важелів впливу для зміни ситуації, вважаю своє перебування на згаданій посаді неможливим. Як законослухняний громадянин України і бувший працівник правоохоронних органів не можу приймати участь у простому спогляданні на незаконні дії представників інвестора.Як Директор Департаменту банківської безпеки я не маю повноважень від імені Банку звернутись до правоохоронних і інших державних органів із зверненням про наявні порушення Законів України, які вчинені представниками польського інвестора- керівництвом ПАТ «Кредобанку».
Тому, як громадянин України маю право на захист своїх конституційних прав та свобод людини та громадянина. Для виконання цього права прошу звільнити мене з займаної посади за власним бажанням згідно чинного законодавства з 30.06.2010 року.
Директор Департаменту банківської безпеки
ПАТ «Кредобанк» О.С.Жуков
17.06.2010 р.