Ринок цінних паперів, аналітика фондового ринку, покупка і продаж акцій, котирування і дивіденди, а також акції-неліквіди. Інтернет-трейдинг на фондовій біржі і брокерські послуги.
odrik написав:Подання річної декларації та сплата ПДФО за операціями з інвестиційними активами за 2011 рік. Обов'язок громадян щорічно подавати декларацію про свій майновий стан та доходи за минулий рік у встановленому законом порядку до податкових інспекцій за місцем проживання визначений ч. 2 ст. 67 Конституції України. Процедура описана в http://investblog.net.ua/?p=1148
Фишка еще в том что если акции покупал и продавал гражданин оформленный как ЧП на общих основаниях, то декларацию он обязан сдать до 9 февраля, а не до 1 мая как нормальные граждане. а предоставит ли УБа выписки в эти сроки большой вопрос и как считать если методичку завернули второй вопрос. кто-то из форумчан по прошлым годам эту проблему со сроками решал? Пробежался по ветке и назрел вопрос: что там с 30 днями мутят опять? вроде бы в НК было написано что правило 30 дней касается только внебиржевых сделок.я весь одиннадцатый год торговал невзирая на 30 дней, а теперь задним числом опять их ввели???
сегодня узнал что не прдпринимателям тоже нужно вести книгу доходов и расходов (приказ 1022 от 24.12.2010) и указывать там все доходы и расходы. кто нибудь ее ведет?
San законодательство не разделяет физ лицо и ФОП нельзя сдать 2 декларации - сначала как Фоп а потом как физик. слышал что сегодня минюст зарегистрировал методичку, вроде с изменеиями. В ГНИ сказали что нет нормы обязывающей с декларацией сдавать какие либо подтверждающие документы, главное что б их можно было предоставить по первому требованию. так что у кого со сроками не получается - это выход.
KVK написав:San законодательство не разделяет физ лицо и ФОП нельзя сдать 2 декларации - сначала как Фоп а потом как физик. ...
Вы хотя бы бланк декларации посмотрите -- там есть раздел доходов от предпринимательской деятельности.
Я, например, был предпринимателем на едином налоге, сдавал за квартал отчеты. А в конце года подавал декларацию как физ. лицо.
Кэп? Уважаемый, Вы хотя бы подумайте прежде чем ерунду писать. в отличии от вас я в эту декларацию смотрю регулярно с 2003 года, и знаю о чем говорю. Дело в том, что бланк декларации один и для ЧП и для граждан,и в этом бланке действительно есть раздел в кот указ доходы от предпринимательской деятельности как впрочем и куча других разделов в которых указ прочие доходы. вопрос только в сроках сдачи -фоп сдает до 9 февраля, граждане (не фоп ) до 1 мая. то что вы были единщиком никак к описанной мной ситуации не относится тк единщик - это отдельная песня, он декларацию о доходах не подает, а подает "Звіт платника єдиного податку" в сроки до 5 января за прошедший год и потом(если получил доходы не от предпринимательской деятельности ) может подать декларацию о доходах как гражданин. А фоп на общей системе налогообложения обязан подать декларацию(ОДНУ)и в сроки до 9 февраля. Надеюсь я понятно излагаю, если и сейчас не поняли - тогда ой.
Привет всем, спасибо за полезный форум! Смотрел новый бланк Декларации 2012, читал инструкцию... много вопросов возникло... но есть еще вопросы по поводу того, что относят к "прямим валовим витратам" Немного разбирал законы и понял, что нужно попробовать написать "запит" ну например в Минфин, пусть ответят и растолкуют (В голове уже каша) текст... Інформаційний запит Я фізична особа, не являюсь підприємцем. В 2011 році я прийняв рішення інвестувати свої збереження в акції українських підприємств. Для цього я підписав договір з брокером та отримав можливість інвестувати в ринок цінних паперів на “Українській Біржі” свої гроші. Згідно договору з брокером я отримав можливість здійснювати купівлю та продаж цінних паперів українських підприємств через інтернет за допомогою програмного забезпечення Quik. Для реалізації цього, витратив кошти на відкриття поточного рахунку та на придбання електронно-цифрового підпису, що є необхідним для проведення інтернет-трейдингу (торгівлі на Українській біржі через інтернет) згідно договору з брокером. В 2011 році я вів облік всіх затрат та доходів та прибутків згідно «Книги обліку доходів та витрат фізичних осіб» (Додаток N 4 до Інструкції про прибутковий податок з громадян, затвердженої наказом ГДПІ України від 21 квітня 1993 р. N 12), яка була чинна до 01,01,2012 року. До своїх валових витрат я відносив всі прямі витрати, які відносяться до купівлі цінних паперів керуючись Декретом КМУ «Про прибутковий податок з громадян» який був чинний до 01,01,2012 року. Так в ст.13 цього декрету сказано: Абзац другий - «Оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий доход, тобто різниця між валовим доходом (виручки у грошовій та натуральній формі) і документально підтвердженими витратами, безпосередньо пов'язаними з одержанням доходу.» В третьому та четвертому абзаці сказано: «До складу витрат, безпосередньо пов'язаних з одержанням доходів, належать витрати, які включаються до складу валових витрат виробництва (обігу) або підлягають амортизації згідно з Законом України "Про оподаткування прибутку підприємств. При здійсненні операцій з купівлі-продажу корпоративних прав та означених законом цінних паперів, крім набутих у випадках, визначених пунктом "з" статті 5 цього Декрету, оподатковуваним доходом громадянина, у тому числі зареєстрованого як суб'єкт підприємницької діяльності, вважається прибуток, тобто різниця між доходом, отриманим від продажу таких корпоративних прав та цінних паперів протягом звітного року, та документально підтвердженими витратами на їх придбання, понесеними громадянином протягом звітного року або попередніх звітному років. Облік фінансових результатів операцій з купівлі-продажу корпоративних прав та цінних паперів ведеться у порядку, встановленому пунктом 7.6 статті 7 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" ( 334/94-ВР ). Прибуток, отриманий громадянином від операцій з купівлі-продажу корпоративних прав та цінних паперів, обчислений за результатами звітного року, включається до складу його сукупного річного оподатковуваного доходу.» Згідно статті 7.6. Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (334/94-ВР чиний до 01,01,2013 року) сказано: «стаття 7.6. Оподаткування операцій з цінними паперами та деривативами. 7.6.1. Платник податку веде окремий податковий облік фінансових результатів операцій з цінними паперами (у тому числі іпотечними сертифікатами участі, іпотечними сертифікатами з фіксованою дохідністю та сертифікатами фондів операцій з нерухомістю) і деривативами у розрізі окремих видів цінних паперів, а також фондових та товарних деривативів. При цьому облік операцій з акціями ведеться разом з іншими, ніж цінні папери, корпоративними правами. Якщо протягом звітного періоду витрати на придбання кожного з окремих видів цінних паперів, а також деривативів, понесені (нараховані) платником податку, перевищують доходи, отримані (нараховані) від продажу (відчуження) цінних паперів або деривативів такого ж виду протягом такого звітного періоду, від'ємний фінансовий результат переноситься на зменшення фінансових результатів від операцій з цінними паперами або деривативами такого ж виду майбутніх звітних періодів у порядку, визначеному статтею 6 цього Закону. Якщо протягом звітного періоду доходи від продажу кожного з окремих видів цінних паперів, а також деривативів, отримані (нараховані) платником податку, перевищують витрати, понесені (нараховані) платником податку внаслідок придбання цінних паперів або деривативів такого ж виду протягом такого звітного періоду (з урахуванням від'ємного фінансового результату від операцій з цінними паперами чи деривативами такого ж виду минулих періодів), прибуток включається до складу валових доходів такого платника податку за результатами такого звітного періоду. Усі інші витрати та доходи такого платника податку, крім витрат та доходів за операціями з цінними паперами (корпоративними правами) та деривативами, визначеними цим підпунктом, беруть участь у визначенні об'єкта оподаткування такого платника податку на загальних умовах, встановлених цим Законом. Норми цього пункту не поширюються на операції з емісії корпоративних прав або інших цінних паперів, що здійснюються платником податку, а також з їх зворотного викупу або погашення таким платником податку. 7.6.2. Норми цього пункту поширюються на платників податку - торгівців цінними паперами та деривативами, а також на будь-яких інших платників податку, які здійснюють операції з торгівлі цінними паперами чи деривативами. Те саме стосується обліку операцій таких платників податку з придбання або продажу корпоративних прав, відмінних від акцій. 7.6.3. Під терміном "витрати" слід розуміти суму коштів або вартість майна, сплачену (нараховану) платником податку продавцю цінних паперів та деривативів як компенсація їх вартості. До складу витрат включається також сума будь-якої заборгованості покупця, яка виникає у зв'язку з таким придбанням. 7.6.4. Під терміном "доходи" слід розуміти суму коштів або вартість майна, отриману (нараховану) платником податку від продажу, обміну або інших способів відчуження цінних паперів та деривативів, збільшену на вартість будь-яких матеріальних цінностей чи нематеріальних активів, які передаються платнику податку в зв'язку з таким продажем, обміном або відчуженням. До складу доходів включається також сума будь-якої заборгованості платника податку, яка погашається у зв'язку з таким продажем, обміном або відчуженням. 7.6.5. Норми цього пункту поширюються також на визначення балансових збитків або прибутків, отриманих платником податку від операцій з корпоративними правами, що виражені в інших, ніж цінні папери, формах.
З наведених норм Закону та Декрету КМУ я не розумію відповідь на такі питання. При купівлі цінних паперів акцій, сертифікатів ІСІ (інститутів спільного інвестування) та акцій українських підприємств на фондовій біржі України я маю такі витрати як: а). Витрати в банківських установах, а саме комісійні витрати при перерахунку та зарахуванню грошових коштів. б). Витрати на відкриття обслуговуючого поточного рахунку для фізичної особи не підприємця (для заведення грошей на Українську біржу). в). Витрати на підключення електронно-цифрового підпису, без якого здійснення купівлі та продажу на Українській біржі через термінал не можливе.
Виходячи з вищевикладеного, ПРОШУ розтлумачити, пояснити та надати мені інформацію по таким питанням: 1. Дозволено чи заборонено Законами України, або іншими нормативно-правовими актами вважати наведені мною витрати прямими, для фізичних осіб не підприємців, якщо ці витрати понесені тільки на отримання доходів та прибутку від інвестування в акції підприємств України? 2. При наявності у мене всіх довідок та квитанцій з банків на оплату комісій, що пов'язані з діяльністю купівлі-продажу цінних паперів, чи можу я вважати що це є документально підтвердженими витратами, безпосередньо пов'язаними з одержанням доходу? Р.S. Хочу також додати, що ці питання мають місце в 2011 звітному році, тобто при поданні декларації я зобов'язаний керуватися нормами до дати 01.01.2012 року.