булава На сайтах тихо.... Питання висять без відповідей.
Що до мене особисто то ходив в податкову. Сказали - обкладається. Якщо хочете письмову відповідь - залишайте заяву, протягом місяця надішлемо відповідь.
Устно сказали так:
164.2.14. дохід у вигляді неустойки (штрафів, пені), відшкодування матеріальної або немайнової (моральної) шкоди, крім:
а) сум, що за рішенням суду спрямовуються на відшкодування збитків, завданих платнику податку внаслідок заподіяння йому матеріальної шкоди, а також шкоди життю та здоров'ю; - шкоди нанесено не було. Було незаконне утримання коштів. треба було доводити в суді що була шкода. Як приклад навели аварію. Один власник по суду сплачує іншому вартість пошкодженого майна - тоді не оподатковують....
б) відсотків, отриманих від боржника внаслідок прострочення виконання ним договірного зобов'язання; - під цей пункт підпадає 3 %, оскільки їх стягуємо за рівноцінним документом (Цивільним кодексом).
9% пені за просрочений платіж стягнуто за Законом який в ієрархії стоїть нижче. Податкова відносить це стягнення до оподатковуваного прибутку.
Інфляційні оподатковують, оскільки зростає сума яка виплачується через касу порівняно сумою яка вносилась. Так само оподатковують індексацію зарплати....
Судові не оподатковують оскільки вони є матеріальними втратами на які ми вимушено пішли відстоюючи свої права в суді. Підпадає під пункт а).
По факту вийшло так.
3% річних не оподатковують.
9% пені - стягнуто 15% податку на прибуток фіз особи
інфляційні - стягнуто 15% податку на прибуток фіз особи
Судові витрати не оподатковують.
Я сильно не переймаюся. Цих грошей могло і не бути (9% пені). Фактично ситуація з просроченим платежем видумана і створена мною на рівному місці. Так що я задоволений на 1 платіжку. По інших суд. Не думаю що вони добровільно сплатять коли я їм просто заяву принесу