Добрий день!
Ситуація з Укрпромбанком в місті Полтава, 26-го січня 2009р.
На вході у відділення об'ява, яка містить рішення НБУ ввести тимчасову адміністрацію в Укрпром, та перше рішення адміністратора: перелік операцій з готівкою, які дозволено проводити в Укрпром.
Віддають тільки відсотки по депозитам.
Мій депозит закінчився 22-го січня, а сьогодня дівчинка запропонувала продовжити дію вкладу на шість місяців, або залишити кошти на рахунку без нарахування процентів.
Вирішив проконсультуватися у співробітників Промінвестбанку (ПІБ), що робити в такій ситуації, адже у них більше досвіду роботи під тимчасовою адміністрацію.
Поради "рядового співробітника" ПІБу у Полтаві:
1. В перший місяць дії тимчасової адміністрації не псувати собі психіку, зняти відсотки по вкладу та не продовжувати його дію, тому що:
а) адміністратор ПІБу дозволив проводити тільки ті операції які сьогодня дозволяє адміністратор Укрпром ( ЗАБРАТИ ДЕПОЗИТ - НІ);
б) на робочих місцях у відділеннях банку,як ПІБу так і Укрпром, заблокована робота програмних комплексів, тому жоден працівник банку не має можливості ( без письмового дозволу Київа) а ні віддати депозит клієнту, а ні перевести його безготівково в другий банк, а ні здійснити буть-яку іншу операцію з депозитом.
2. В перший місяць дії тимчасової адміністрації не псувати собі психіку, не писати ніяких скарг, заяв та листів про повернення вкладів, тому що:
а) як тільки прийшов адміністратор у ПІБ від роботи були відсторонені все керівництво в Київі, яке приймало рішення. Цілий місяць призначалися нові заступники, бардак повний, всі вирішують тільки одне питання: хто, кому і як підпорядковується. Як наслідок, з відділень в головний офіс пишуть листи з проханням пояснити як працювати з клієнтами, а їм просто не відповідають, або кажуть: "Вирішуйте все на місцях та чекайте інструкцій". Інструкцій почали приходити через місяць;
б) статті закону про мораторій вже тут багато разів цитували, я тільки зроблю сумний наголос: "ВСІ ДЕПОЗИТИ ЗАМОРОЖЕНІ ВСІ!!! ЗАРАЗ НІЯКИХ НАДІЙ".
3. Приблизно через місяць ситуація в Укрпром почне стабілізуватися, тоді треба приходити та приймати рішення ще на місяць. Що змінилося в ПІБ після першого місяця роботи адміністратора:
а) спочатку запропонували переоформити вклад на терміни 1-, 3-, 6- місяців;
б) потім дозволили отримувати кошти по вкладах, термін яких закінчився.
4. В БУДЬ ЯКОМУ ВИПАДКИ ТРИМАТИ РУКУ НА ПУЛЬСІ: ОДИН РАЗ НА ТИЖДЕНЬ АБО ТЕЛЕФОНУВАТИ , АБО ПРИХОДИТИ У ВІДДІЛЕННЯ Укрпром ТА ОТРИМУВАТИ СВІЖУ ІНФОРМАЦІЮ.
Погляд на майбутнє Укрпром "рядового співробітника" ПІБу у Полтаві.
В фонді гарантування вкладів ( у держави) немає коштів на повернення вкладів у випадку банкрутства Укрпром, тому мораторій на повернення вкладів будуть продовжувати та продовжувати ( рік та більше) доки не з' явиться покупець на Укрпром.
Що я вирішив зроботи
Місяць почекати, і не переоформлювати вклад.
моя мати вважає за потрібне продовжити термін дії вкладу на шість місяців з правом щомісячного отримання відсотків