Morgana написав:Никто из присутствующих не знает, в каком Законе можно прочесть о том, что информация, которая ущемляет права граждан не может содержать гриф "секретно"?
Вроде в ЗУ "Про информацию" в ст. 9 что-то отдаленно похожее есть, да не совсем то... Давайте вместе поищем. Для составления письма нужно (думаю, не только мне)
Это закон "Про державну таємницю", ст.8.
Цитата:
" ...
Забороняється віднесення до державної таємниці будь-яких відомостей, якщо цим будуть звужуватися зміст і обсяг конституційних прав та свобод людини і громадянина, завдаватиметься шкода здоров'ю та безпеці населення.
Не відноситься до державної таємниці інформація:
- про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту;
-про аварії, катастрофи, небезпечні природні явища та інші надзвичайні події, які сталися або можуть статися і загрожують безпеці громадян;
-про стан здоров'я населення, його життєвий рівень, включаючи харчування, одяг, житло, медичне обслуговування та соціальне забезпечення, а також про соціально-демографічні показники, стан правопорядку, освіти і культури населення;
-про факти порушень прав і свобод людини і громадянина;
-про незаконні дії органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб;
-інша інформація, яка відповідно до законів та міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, не може бути засекречена.
"
Вот. Но банкивська тайна - это не гостайна...
Как вариант (ИМХО, я не юрист) могу порекомендовать ст. 60 закона про банки и банк деятельность - там определение банковской тайны.
Есть еще ст. 30 закона про информацию...
Но в общем могу сказать, что доказать неправомерность ограничения доступа к информации будет крайне сложно (Вы поймете, когда почитаете эти законы).
Президент, например, в первый год своего презства выдавал указы с грифом "не для печати"... Криков было от журналюг... Только толку никакого.