Городской коммерческий банк CityCommerce БАНКРОТ

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Неплатоспроможні банки в стадії ліквідації
  #<1 ... 12951296129712981299 ... 2663>

ОЦІНІТЬ обслуговування в цьому Банку (або його філії) та ОБҐРУНТУЙТЕ свою оцінку.

Городской коммерческий банк CityCommerce БАНКРОТ 2.6 5 426
1 - ДУЖЕ ПОГАНО. Грубіянили і т.і.
42%
177
2 - ПОГАНО. Некомпетентно.
12%
52
3 - ЗАДОВІЛЬНО. Хотілося б краще.
10%
44
4 - НОРМАЛЬНО. Як і повинно бути.
17%
74
5 - ВІДМІННО. Дуже сподобалося.
19%
79
Всього голосів : 426
Повідомлення Додано: Суб 19 лип, 2014 12:54

ОБРАЗЕЦ ИСКА

0720 написав:
  Kolyanoff написав:18.07.14г. подал иск в суд о возврате депозита (Хмельницкий), жду повестки.
на данный момент деньги на текущем счете. Кому интересно могу кинуть в форум исковое заявление (я представитель вкладчика)

Кидайте, конечно. Всем будет полезно детальное обсуждение.

До Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області

____________позивач_______

Відповідач
ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "МІСЬКИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК"
03141, м.Київ, вул. Солом'янська, 33
тел. (044) 207-70-00
Ціна позову: ___________ грн.

ПОЗОВНА ЗАЯВА
про стягнення коштів

_________ року між мною та Публічним акціонерним товариством "Міський Комерційний Банк" (Відділення «Хмельницька обласна дирекція») укладено договір строкового банківського вкладу №_________ (далі по тексту - «Договір»). Відповідач прийняв _________,00 гривень строком на 4 місяці по ___________ року.
(що підтверджується договором строкового банківського вкладу №________________. та меморіальним ордером №_______ від ___________.)

Депозитний рахунок відкрито на користь третьої особи - _____________, який не набув прав вкладника у спосіб, передбачений п. 1.1 договору та ч.І ст. 1063 ЦК України, а тому ці права належать мені, як особі, яка зробила вклад. (що підтверджується преамбулою договору строкового банківського вкладу та відсутністю відмітки у договорі з підписом особи, якою оформляється набуття нею прав та обов'язків вкладника.)

_____________ року я звернувся до відповідача із заявою про дострокову видачу мені вкладу в розмірі ___________,00 гривень, у заяві зазначено про те, що кошти я прошу видати готівкою. ____________ року у відділенні банку мені повідомили, що сума вкладу перерахована на мій поточний рахунок, відкритий у ПАТ "Міський Комерційний Банк". Тоді я звернувся до працівників відділення із вимогою оформити заяву на видачу готівки із мого рахунку, на що мені було відмовлено із посиланням на те, що в касі відсутні готівкові кошти. Начальник відділення у свою чергу повідомив мені про те, що у банку проблеми з ліквідністю та банк не видає депозитів своїм вкладникам а також не приймає доручень на переказ коштів на рахунки в інших банках. Натомість мені було запропонована видача коштів з мого рахунку по 500 гривень щодня.
(що підтверджується заявою від ______________р. із штампом банку для вхідної кореспонденції, випискою по особовим рахункам (поточний) від 22.04.2014, випискою по особовим рахункам (депозитний) за період з ________ по __________ та актом від ____________р.)

При наступному візиті до банку, зважаючи на пояснення працівників банку про відсутність готівкових коштів у касі, тобто проблеми з підкріпленням відділення готівкою, я попросив працівників банку оформити для мене платіжне доручення для переказу коштів на мій власний рахунок в іншому банку. На що мені було повідомлено, що належні мені кошти насправді обліковуються не на поточному рахунку, а на депозитному рахунку на вимогу із якого безпосередньо виконати переказ неможливо з технічних причин. Тому мені було запропоновано відкрити поточний рахунок в ПАТ "Міський Комерційний Банк", переказати на цей рахунок кошти із відкритого на моє ім’я (без мого розпорядження) депозитного рахунку на вимогу, а після цього мене запевнили, що я отримаю можливість подати банку платіжне доручення для переказу коштів в інший банк. Дані вказівки працівників банку були мною виконані, переказано ____________,00 грн. на відкритий на моє ім’я поточний рахунок в ПАТ "Міський Комерційний Банк" та банком прийнято від мене платіжне доручення №1 від _____________ року про переказ коштів із поточного рахунку на мій картковий рахунок в ПАТ КБ «Приватбанк». Проте станом на день подання позову моє платіжне доручення не виконане.
(що підтверджується платіжним дорученням №1 від __________ року з відміткою банку про отримання та відсутністю відмітки про проведення)

Такими діями відповідача порушено моє право на одержання вкладу на першу вимогу, передбачене ч.2 ст. 1060 ЦК України.

Згідно з вимогами ст. 1058 ЦК України за договором банківського вкладу (депозиту) одна сторона (банк), що прийняла від другої сторони (вкладника) або для неї грошову суму (вклад), що надійшла, зобов'язується виплачувати вкладникові таку суму та проценти на неї або дохід в іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором.
Договір банківського вкладу, в якому вкладником є фізична особа, є публічним договором (ст. 633 ЦК України).
До відносин банку та вкладника за рахунком, на який внесений вклад, застосовуються положення про договір банківського рахунка (глава 72 ЦК України), якщо інше не встановлено цією главою або не випливає із суті договору банківського вкладу.
Згідно п.4.2.1 Договору Вкладник має право вимагати повернення вкладу до закінчення строку встановленого п.1.1 статті №1 частини №2 Договору, з урахуванням п.2.6.3, 2.6.4, 2.6.5 статті №2 частини №2 цього Договору.
Згідно п.4.3.1 Договору Банк зобов'язується на вимогу Вкладника повернути Вклад та виплатити нараховані на суму вкладу проценти на умовах та в строки, що встановлені цим Договором.
У п.2.6.3 Договору сторони визначили, що у разі дострокового розірвання Договору за ініціативою Вкладника, Вкладник письмово повідомляє банк про свої наміри не пізніше ніж за 5 банківських днів до бажаної дати отримання коштів, зазначеної у відповідній письмовій заяві Вкладника. Таку заяву Вкладник подає у двох примірниках, один з яких з відміткою Банку повертається Вкладнику. Банк повертає Вкладнику суму вкладу не раніше, ніж на 6 банківський день включно від дня отримання заяви, шляхом безготівкового перерахування на власний поточний рахунок Вкладника відкритий в ПАТ «Міський комерційний банк».

Згідно з п.3.2 Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами, затвердженого Постановою Правління Національного банку України від 3 грудня 2003 року N 516 (далі -«Положення»)грошові кошти на вкладні (депозитні) рахунки фізичних осіб можуть бути внесені готівкою, перераховані з іншого вкладного (депозитного) рахунку або поточного рахунку і повертаються банками готівкою або в безготівковій формі на зазначений у договорі рахунок вкладника для повернення коштів чи за заявою вкладника на інший його рахунок.
Згідно п. 3.3 Положення Банки повертають вклади (депозити) та сплачують нараховані проценти у строки, що визначені умовами договору банківського вкладу (депозиту) між вкладником і банком.
За договором банківського вкладу (депозиту) незалежно від його виду банк зобов'язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника, крім вкладів, розміщених юридичними особами на інших умовах повернення, які встановлені договором.
У разі невиконання (неналежного виконання) банком вимоги фізичної особи про повернення вкладу (депозиту) або його частини (документ на переказ / заява про повернення коштів тощо) /далі - вимога/ банк зобов'язаний:
прийняти вимогу шляхом проставлення на ній: дати отримання, підпису уповноваженої особи, відбитка штампа банку та видачі фізичній особі письмового повідомлення про невиконання (неналежне виконання) цієї вимоги із зазначенням Банк зобов'язаний виконати вимогу відповідно до умов договору банківського вкладу (депозиту). Після виконання вимоги банк списує вимогу з відповідного позабалансового рахунку.

Оскільки у Договорі сторонами не зазначено номер рахунку вкладника для повернення коштів, а у заяві про дострокове повернення вкладу (яка складена та надана на підпис для мене працівником банку) вказано про те, що кошти я прошу видати готівкою, то відповідач, переказавши кошти на депозитний рахунок «на вимогу» не виконав свого обов'язку повернути вклад належним чином, враховуючи, зокрема, і те, що я так і не отримав можливості володіти і розпоряджатися власними коштами.

Можливість подати заяву про видачу готівки із мого поточного рахунку мені не була надана під тим приводом, що таку заяву я повинен скласти самостійно та подати особі, яка відповідальна за здійснення касових операцій, що не відповідає дійсності, оскільки згідно з п.1.5 розділу IV Постанови Національного банку України «Про затвердження Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні» заяви на видачу готівки банк (філія, відділення) оформляє за допомогою технічних засобів із зазначенням номера примірника в правому верхньому кутку або виписує з використанням копіювального або самокопіювального паперу.
Відповідно до ст.1075 Цивільного кодексу України, договір банківського рахунка розривається за заявою клієнта у будь-який час, залишок грошових коштів на рахунку видається клієнтові або за його вказівкою перераховується на інший рахунок в строки і в порядку, встановлені банківськими правилами.
Згідно п.8.4 ст.8 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» міжбанківський переказ виконується в строк до трьох операційних днів.

Отже, відмовляючи мені у оформленні заяви на видачу готівки, та не виконавши доручення на переказ коштів на мій рахунок в іншому банку, відповідач позбавив мене можливості вільно розпоряджатися належними мені грошовими коштами, фактично ними заволодівши, чим порушив мої права, як вкладника та власника банківського рахунку.

Згідно зі ст.ст. 525, 526 ЦК України, зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов'язань або їх зміна не допускається.
Статтею 530 ЦК України визначено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.
Згідно зі ст. 599 ЦК України, зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.
Невиконання зобов'язання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання) стаття 610 ЦК України визначає як порушення зобов'язання.
Відповідно до ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Із викладеного випливає, що відповідач не виконав належним чином своїх обов'язків щодо повернення мені суми вкладу так і видачі залишку грошових коштів на рахунку в сумі ___________,00 грн.

Відповідно до статті 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.
Враховуючи наведені вище обставини порушення моїх прав з боку відповідача, ці права відповідно до статті 15 Цивільного кодексу України підлягають захисту.
Одним із способів захисту цивільних прав стаття 16 Цивільного кодексу України визначає примусове виконання обов'язку в натурі.
Отже, належним способом захисту порушених прав Позивача з боку Банку стане примушення Банку виконати свій обов'язок в натурі, тобто примусове стягнення з Банку суми вкладу. Такий спосіб захисту відповідає змісту порушеного права, характеру спірних правовідносин та ґрунтується на законі.

Згідно з преамбулою Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» у ньому встановлені загальні правові засади у сфері надання фінансових послуг. Його метою є створення правових основ для захисту інтересів споживачів фінансових послуг, правове забезпечення діяльності та розвитку конкурентоспроможного ринку фінансових послуг в Україні. У ч. 1 ст. 4 цього закону визначено, що фінансовими послугами вважаються, зокрема: залучення фінансових активів із зобов'язанням щодо наступного їх повернення. Згідно ст.1 Закону банки належать до фінансових установ.

Таким чином, я є споживачем фінансової послуги (залучення коштів на депозит), яку мені надає відповідач, як фінансова установа, та на спірні відносини поширюється дія закону України «Про захист прав споживачів» (згідно позиції Верховного суду України, викладеній в Узагальненні судової практики з розгляду цивільних справ про захист прав споживачів (2009 - 2012 рр.) від 01.02.2013р.), а тому позов пред'являється за місцем виконання договору, згідно ч.5 ст.110 ЦПК України, та я, як споживач, за позовом, що пов'язаний з порушенням моїх прав, звільнений від сплати судового збору згідно з п.7 ч.І ст.5 Закону України «Про судовий збір».

На підставі вищевикладеного, ст. ст. 525, 526, 599, 610, 612, 633, 1058, 1060, 1075 Цивільного кодексу України, ст.ст. 1, 4 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», ст.8 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» ст.4 Закону України «Про захист прав споживачів», п.п. 3.2, 3.3 Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами, затвердженого Постановою Правління Національного банку України від 3 грудня 2003 року N 516, п.1.5 розділу IV Постанови Національного банку України «Про затвердження Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні», керуючись ст.ст. 15, 107, 110, 118 Цивільного процесуального кодексу України,

ПРОШУ:

Стягнути з Публічного акціонерного товариства "МІСЬКИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК" на користь ___________ банківський вклад в сумі 200000,00 гривень.

Додатки:
1. Копія позовної заяви;
2. Копія паспорта позивача (2 прим.);
3. Копія договору банківського вкладу від ________р. (2 прим.);
4. Копія меморіального ордера №_____ від ____________р. (2 прим.);
5. Копія виписки по особовим рахункам (поточний) від _________ (2 прим.);
6. Копія виписки по особовим рахункам (депозитний) за період з _______ по _____ (2 прим.);
7. Копія акта від ___________р. (2 прим.);
8. Копія платіжного доручення №1 від ___________-р. (2 прим.);
9. Копія листа Управління НБУ у Хмельницькій області від _____________ року. (2 прим.);
10. Копія заяви про видачу вкладу від____________р (2 прим.).

«__» ____________ 2014 р. представник ____________________
Kolyanoff

Подякував: 4 раз.
Подякували: 4 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Суб 19 лип, 2014 13:02

varlo написав:
  sens написав:- услуги юрид.фирмы в среднем 3000 грн

Нельзя ли услуги юриста тоже "повесить" на банк как и судебный сбор?

Теоретически можно. Практически, если гонорар адвоката "черный" (кроме совсем символической суммы, указанной в договоре), то нет.
Sergey_Ch

Подякував: 161 раз.
Подякували: 29 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Суб 19 лип, 2014 13:09

По-моему там оплата услуг представителя/юриста должна предшествовать рассмотрению и быть своевременно заявлена, включая приложение расчетно-кассового документа. В этом случае можно претендовать на возмещение, в случае если суд решит согласиться с возложением этих расходов на ответчика.
Esq

Подякував: 485 раз.
Подякували: 209 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Суб 19 лип, 2014 13:09

Esq написав:
  0720 написав:Вне зависимости от того, на каком они счету, — если требование было подано, то проценты за просроченные дни вкладчик имеет право получить. [...]
Но требовать эти проценты придётся всё равно через суд. Банк не желает их начислять, и тем более — выплачивать.

Я не силен в судебных делах и скептически настроен ввиду соображений изложенных sens на предыдущей странице. Мой подход таков: изложить позицию, по которой я отказываюсь завершать договор выплатой средств на текущий счет, а также предъявить формальное требование - несложно, вопрос лишь в том, чтобы сделать это своевременно. Восстановление платежеспособности банка, или же его ликвидация может произойти через неделю, а может и через год. Это определит спорную сумму по процентам за просроченные дни. Тогда и станет понятным, рационально ли за нее рубиться в суде или нет.

В то же время если пойти на уговоры и вернуть на текущий счет сейчас, а вся катавасия еще продлится многие месяцы, то проценты по этим бабкам будут уже 0,001% годовых. Ради чего конкретно нужно идти на такие жертвы? Не знаю причин, и так хлопот выше крыши.

Так у вас нет особого выбора, новые вклады банку оформлять не дает куратор.
0720
5

Подякував: 133 раз.
Подякували: 1872 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Суб 19 лип, 2014 13:11

0720 написав:Так у вас нет особого выбора, новые вклады банку оформлять не дает куратор.

Выбор есть из трех пунктов:

• согласиться на лонгацию (на обновленных условиях)
  • произвести выплату на текущий
  • предъявить требование с перспективой оспаривать претендовать на проценты (и санкции?) за просрочку по выплате

Естественно, что первые два пункта трактуются как полностью добровольные и исключают какие бы то ни было невыполнения обязательств банком. От третьего пункта банк не мытьём так катаньем пытается отмежеваться.
Востаннє редагувалось Esq в Суб 19 лип, 2014 13:14, всього редагувалось 1 раз.
Esq

Профіль

Повідомлення Додано: Суб 19 лип, 2014 13:14

Sergey_Ch написав:
  varlo написав:
  sens написав:- услуги юрид.фирмы в среднем 3000 грн

Нельзя ли услуги юриста тоже "повесить" на банк как и судебный сбор?

Теоретически можно. Практически, если гонорар адвоката "черный" (кроме совсем символической суммы, указанной в договоре), то нет.

А собраться вместе (человек 10), скинуться и подать один коллективный иск со всеми договорами. Да и 3000 грн - это в столице, в регионах думаю дешевле будет.
varlo

Подякував: 352 раз.
Подякували: 804 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Суб 19 лип, 2014 13:30

В коллективном иске нет никакого смысла. Представляется, что он будет несколько дешевле в плане оплаты работы представителя, но во всех остальных аспектах он только на руку банку (несогласия в стане истцов, нет нужды распылять усилия юр. отдела, меньшие расходы представителя истцов и пр.). Другое дело если иски в одно время в разных районах и городах, да еще и с обоснованной позицией.
Esq

Профіль

Повідомлення Додано: Суб 19 лип, 2014 13:36

0720 написав:
  Esq написав:
  sens написав:Esq как вы думаете , на каком счету деньги находятся по окончанию
- текущий 2620
- до востребования 2620
- какая между ними разницы в случае ВА и ликвидации :wink:

У меня нет практической информации. Как мне представляется и из того, что я слышал, любые 2620, 2625 и закончившиеся, но не выплаченные депо 2635 идут вместе. Депозиты срок окончания которых лишь настанет - идут чуть позже. В общем можно ожидать, что если входит ВА и отправляет банк в утиль - то все эти средства так или иначе будут выплачены, немного раньше или позже, хотя конечно момент тоже может иметь значение.

В контексте CCB, вопрос с депозитами лежит в иной плоскости: банку по идее выгодно выернуть на текущий чтобы закрыть договор и скрыть просрочку, а также не связываться с документированными фактами неисполнения обязательств. Также еще то, что оставаясь на депо счету эти деньги дороже для банка, так как по ним можно предъявить %% за просроченные дни, чего нет со средствами текущих счетов 2620. В случае ликвидации всё это, похоже, не имеет большого значения.

Вне зависимости от того, на каком они счету, — если требование было подано, то проценты за просроченные дни вкладчик имеет право получить. Хоть перешел вклад на 2620, хоть не перешел. Хоть давал вкладчик согласие на открытие этого 2620, хоть не давал. Хоть это 2620 "текущий", хоть "до востребования". Хоть учитывал это банк на внебалансе, хоть не учитывал.

Но требовать эти проценты придётся всё равно через суд. Банк не желает их начислять, и тем более — выплачивать.

Кроме этих процентов есть и другие выплаты, которые банк будет должен вкладчику в результате неисполнения обязательства.

Вы все время упускатете один момент (думаю это связано с тем, что У Вас сумма превышает 200тыс): при учете на внебалансе %-ы продолжают начисляться по ставке договора, которая значительно отличается от ставки по сч.2620. Представим, что Вы выиграли суд, но в это время введена ВА, а потом ликвидация, тогда, если не ошибаюсь, по Вашим же словам получить правильно начисленные % по решению суда практически нереально. В случае учета на внебалансе %-ы заморозятся на день ввода ВА.
Таким образом разница может достигать 10-15тыс грн. Думаю вкладчикам с суммами до 150-170тыс. грн этот момент будет интересен :-).
Yuri2014

Подякував: 11 раз.
Подякували: 37 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Суб 19 лип, 2014 13:55

Kolyanoff написав:До Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області

____________позивач_______

Відповідач
ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "МІСЬКИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК"
03141, м.Київ, вул. Солом'янська, 33
тел. (044) 207-70-00
Ціна позову: ___________ грн.

ПОЗОВНА ЗАЯВА
про стягнення коштів

В целом всё плюс-минус хорошо (хотя я бы немного усилил нормативку и доказательную базу), но почему просительная часть такая скромная? Вернуть вклад и всё? Или планируете сразу подать заяву про уточнення позовних вимог?

А подавали ли заяву про забезпечення позову? Основания, как мне представляется, есть.
0720
5

Профіль

Повідомлення Додано: Суб 19 лип, 2014 13:59

Esq написав:
  0720 написав:Так у вас нет особого выбора, новые вклады банку оформлять не дает куратор.

Выбор есть из трех пунктов:

• согласиться на лонгацию (на обновленных условиях)
  • произвести выплату на текущий
  • предъявить требование с перспективой оспаривать претендовать на проценты (и санкции?) за просрочку по выплате

Естественно, что первые два пункта трактуются как полностью добровольные и исключают какие бы то ни было невыполнения обязательств банком. От третьего пункта банк не мытьём так катаньем пытается отмежеваться.

Вы ошибаетесь. Перевод средств банком на текущий (или на "до востребования") не означает выполнение банком своих обязательств по выплате вклада. Хитрая (как кажется юристам банка) формулировка "виплата вкладу шляхом перерахування на поточний" не должна вводить никого в заблуждение. Выплата это выплата (через кассу или переводом в другой банк), а перекладывание из одного кармана в другой (с 2635 на 2620 внутри банка) никакой выплатой не является.
0720
5

Профіль

#<1 ... 12951296129712981299 ... 2663>
Форум:
+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей