Изя Гуд написав:Ответьте мне на простой вопрос: кто будет всё это делать?
Кто вложит свои деньги в инвестпроект "пенсионный городок" и будет этим заниматься?
Вы вложите?
Или сможете найти инвесторов под эту теорию?
1 Займатись повинна держава , при чому не обовязково у вигляді фінансування ( там спокійно можна перейти на самоокупність ) - а у вигляді гарантій для тих же пенсіонерів(інвесторів) що все буде виконано
2 Коли я пишу за межами мегаполісів - я
не маю на увазі село(хутір) в традиційному вигляді з худобою і городом для бульби....
Я
маю на увазі стандартне поселення міського типу ( як наприклад мікрорайон в Києві)
3 На рахунок компактності забудови
Припустимо в містечку повинні проживати 10 000 осіб ( в Європі 30 000 населення це вже величеньке місто , а 100 000 - ледве не мегаполіс

) , тоді в ньому повинно бути
330 000 м2 житла (30 м2(європейська норма

житла на особу)приблизною вартістю в (15 000 доларів)
5 000 м2 школи
2 000 м2 лікарні(поліклініки)
1 000 м2 багатоцільовий спортзал ( коло школи - вдень фізкультура- ввечері розважальний центр)
2 000 м2 адмінспоруди ( мерія,пошта,пожежні.міліція)
Всього 340 000 м2 в двох-трьох поверхах займуть 150 000 м2 землі , що при забудові в 20%( допустимо до 30% по нормативам) можна буде зробити на площі в 750 000 м2 тобто в квадраті в 870 х 870 м
Тепер економічна сторона
З 10 000 стандартно для України
1000 діти дошкільного віку
1500 - школярі
500 - студенти
500 - мами(деколи тати) у відпустці по догляду за дитиною до 4-6 років
4000 - всі хто не ввійшов в перші чотири групи і не є пенсіонером
2500 - пенсіонери
З 4000 працюючих - як мінімум 1000 будуть обслуговувати ( адміністрація/вчителі/медперсонал/міліція/пожежники/дрібні підприємці/продавці/перукарі/двірники і так далі) самих мешканців містечка
Таким чином потрібно
або створити 3000 робочих місць ( для прикладу , щоб збудувати 340 000 м2 - цим 3000 осіб потрібно працювати 3,5-4 роки )
або забезпечити доїзд 3000 осіб до місця праці.
Вартість такого містечка становить приблизно 1 200 000 000 грнВартість нерухомості (Київської) якою
володіють 2500 середньостатистичних
київських пенсіонерів становить - 2500 осіб х 18 м2( на особу) х 14 000 грн/м2 =
630 000 000 грн.(50% від всієї суми яка неодхідна на створення містечка для 10 000 осіб , тобто 25% пенсіонерів в стані профінансувати 50% всієї суми)
Переваги такого підходуа - зменшення населення Києва за рахунок переїзду непрацездатного населення в більш дешеві регіони
б - покращення життя цієї категорії за рахунок як збільшення в рази житлового простору як у них , так і у тих хто залишився в Києві, так і додаткових грошових надходжень від різниці яку можна отримати продавши те чим вони володіють і витратами на будівництво пенсіонного містечка
Відповідь на запитання
Що заважає реалізувати цю ідею - проста як двері -
СПАДКОЄМЦІЯкі хочуть отримати те що не заробляли особисто - на халяву , навіть за рахунок погіршення умов проживання того хто заробив( не думаю що проживання двох-трьох поколінь в хрущовці краще від варіанту який пропоную я) , хоча при бажанні , ці самі спадкоємці , могли б взяти на себе фінансування будівництва і переїзду пенсіонера в пенсіонне місто , адже це фінансування є в рази меншим , ніж варіант купівлі площі яка може вивільнитись від подібної операції в кредит.