Як податківці відшкодували фіктивній сумській фірмі 74 мільй

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Обговорення питань про податки та систему оподаткування на фінансовому форумі Finance.UA - податковий кодекс, податки з доходів фізичних осіб, транспортний податок, ставки, види податків і зборів
Повідомлення Додано: Чет 28 лют, 2013 11:33

Як податківці відшкодували фіктивній сумській фірмі 74 мільй

За участь у схемі арештували підставну особу, котра не отримала навіть тисячі гривень

Відшкодування податку на додану вартість – складна процедура, коли держава має повернути організації з бюджету певну суму у зв'язку з надмірною сплатою податку. Для цього треба пройти декілька рівнів погодження, і не всі бізнесмени у двобої з податківцями повертають собі свої кревні. Журналіст "Тендер News" Денис Бігус досліджував історію однієї оборудки, під час якої фіктивна фірма отримала компенсацію на 74 мільйони гривень.

Нині Сумська область може впевнено називати себе лідером із повернення ПДВ. Величезну проблему для більшості українських підприємців тут вирішують просто, швидко і без зайвого клопоту. Не щодо всіх вирішують, звісно…

Про щасливчиків від ПДВ знають навіть у прокуратурі.

"Коли ви поспілкуєтесь із великими підприємцями, дізнаєтеся, як у нас важко отримати це ПДВ. А тут за два місяці незрозуміла фірма з ознаками фіктивності отримує колосальну суму відшкодувань!" – каже прокурор Сумської області Руслан Білокінь.

На словах дивується і губернатор Сумщини Юрій Чмирь.

"Як це, на території області просто зникає більше 70 мільйонів гривень?! І ніхто за це не відповідає. Оце якраз у мене принципова позиція – треба знайти це. Це міліція, прокуратура повинні, і всі, хто причетні, у податківців, посадовців, – повинні бути покарані", – наголошує Чмирь.

Назва незрозумілої фірми – "Сумиавтогаз". Це підприємство (а точніше – просто тека з паперами) отримало від держави 74 мільйони гривень повернутого ПДВ.


Величезну проблему для більшості українських підприємців вирішують просто, швидко і без зайвого клопоту. Не щодо всіх вирішують, звісно…


Схема вражає не лише сумами, а й швидкістю, з якою була проведена оборудка. У вересні та жовтні 2012 року підприємство подало дві заявки на відшкодування ПДВ до Сумської податкової – на 39 та 35 мільйонів гривень. Зазвичай після таких заяв відбувається ретельна перевірка підприємства. Мета такої перевірки – не лише впевнитись у правомірності запиту фірми на відшкодування, а й будь-яким чином знайти можливість зменшити суму виплат. Однак за місяць "Сумиавтогаз" отримали всі погодження у сумських податківців.

Провернути таку оборудку без тісної співпраці з податківцями та чиновниками – нереально. Однак навіть попри слідство, яке веде прокуратура, та двох затриманих осіб у Сумській податковій запевняють – все було законно. Абсолютно законно.

Податківці нічого не помітили

"Я, может быть, не владею информацией, но, по моей информации, на сегодняшний день все в межах чинного законодавства", – заявив ТВі Олександр Ткаченко, перший заступник голови ДПС у Сумській області.

Керівник вищезгаданого пана Ткаченка, міністр зборів і доходів України Олександр Клименко, взагалі впевнений, що з поверненням ПДВ в Україні все просто ідеально. Про сумські 74 мільйони очільник податківців знає, тож, мабуть, просто не вважає цю оборудку шахрайством. Ну справді: не могли ж досконалі співробітники податкової ослухатись свого досконалого патрона та порушити досконалу схему...

"Я не робив би передчасних висновків, – заявив Клименко у відповідь на питання ТВі. – Тому що система відшкодування ПДВ на сьогоднішній момент досконала. І будь-яких випадків шахрайства за 2012 рік, я маю на увазі, відшкодування фіктивного, будь-якого іншого ПДВ не було. Звісно, були спроби подати заявку до відшкодування, але, як я вже казав, ми дуже жорстко це присікаємо. І ми втілюємо в життя тезу, що будь-який злочин буде покарано. Ми, податкова служба, а сьогодні Міністерство доходів і зборів, завжди організовуємо свою роботу в рамках чинного законодавства. Лише", – запевнив міністр.


Ну справді: не могли ж досконалі співробітники податкової ослухатися свого досконалого патрона та порушити досконалу схему


У прокуратурі відповідають: нічого дивного, що податківці не беруть на себе відповідальності.

"Знаєте, я ще ніколи не зустрічав, щоби податкова встала і заявила: так, ми вчинили злочин і готові за нього нести відповідальність. Вони так і коментують, що вони не причетні... У нас є і висновки окремих податківців, які були причетні до перевірок, які писали про те, що вони вважають, що недоцільно перераховувати ці кошти, оскільки фірми мають ознаки фіктивності. Ці висновки їхнє керівництво проігнорувало", – заявив прокурор Руслан Білокінь.

Знайти крайнього

Та попри впевненість прокуратури у причетності податківців до оборудки, заарештовані зовсім інші особи.

Заарештовано двох підставних директорів ТОВ "Сумиавтогаз" Дмитра Ліскова та Павла Запаріна.

Запаріну, пенсіонерові з Харкова, за двома статтями нині "світить" 12 років в’язниці. За суму... у кілька сотень гривень.

Знімальна група ТВі зустрілася з донькою підставного директора Запаріна, якого справжні організатори оборудки, схоже, хочуть зробити єдиним винним, щоби самим залишитися чистими.

"Він по оголошенню собі роботу знайшов. За 800 гривень у місяць, уявляєте? І ті розкидали по 100, по 200 гривень", – розповіла пані Ірина.


Він по оголошенню собі роботу знайшов. За 800 гривень у місяць, уявляєте?

За словами жінки, директором Павлові Львовичу довелося бути дуже недовго. Рівно стільки, скільки потрібно, щоби зняти гроші та потрапити до слідчого ізолятора.

"Того ж дня, о 9-й ранку, він приймає посаду, а в 2-й годині знялися всі гроші", – розповіла Ірина.

За її словами, коли прийняв фірму, то розповідав жахливі речі, як його перекидали із автомобіля в автомобіль, а охоронці були з автоматами...

Після того, як навколо оборудки зчинили галас, організатор відправив зіц-директора у Київ. На кілька днів Запаріна поселили у котеджі та возили давати свідчення до якогось високого чина. Сплачував за все роботодавець:

– Хто платив?

– Саша цей, як його, Поляков...

Як справжній виконавець оборудки, харківський підприємець Олександр Поляков фігурує і в ухвалі суду щодо запобіжного заходу стосовно Павла Запаріна.

Прокурор пояснила, що Поляков і є тією особою, за вказівкою якої Запарін підписував документи. І хоча прокуратура визначає Полякова як організатора, заарештували слідчі лише підставних осіб.


Коли прийняв фірму, то розповідав жахливі речі, як його перекидали із автомобіля в автомобіль, а охоронці були з автоматами


Сам Олександр Сергійович від спілкування відмовився. "Поняття не маю, про що мова", – сказав Поляков ТВі.

Навряд чи харківський підприємець Поляков, основний вид діяльності якого – переробка зерна, має достатньо впливу для цієї оборудки. Навряд чи має його і власник сумської мережі продуктових магазинів, за допомогою якої формувався податковий кредит.

Погодтесь, найбільшу підозру викликають самі податківці. Адже складно уявити, щоби вони сплатили з бюджету 74 мільйони гривень фірмі й не помітили, що вона повністю фіктивна.

Окрім того, сплата таких великих сум має пройти декілька погоджень, у тому числі в Києві, в центральному офісі Податкової служби. У цьому світлі заява її очільника Олександра Клименка про те, що жодних порушень у сплаті ПДВ торік не було, можна розцінювати двояко: або пан Клименко не знає, що відбувається у його відомстві та чим займаються його підлеглі, або він прямо став на захист масштабної зухвалої оборудки.

см также видеоматериал по ссылке:
http://tvi.ua/new/2013/02/27/yak__fikty ... zhbudzhetu
ТупУм
Аватар користувача
Критикан
 
Повідомлень: 4928
З нами з: 25.01.06
Подякував: 25 раз.
Подякували: 451 раз.
 
Профіль
Форум:
+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість
Модератори: Ірина_, Модератор

Схожі теми

Теми
Відповіді Перегляди Останнє
4 2412
Переглянути останнє повідомлення
Пон 14 лис, 2016 09:19
lapay
0 4613
Переглянути останнє повідомлення
Вів 15 лют, 2011 12:27
R2
0 4703
Переглянути останнє повідомлення
Вів 15 лют, 2011 12:26
R2
Топ
відповідей
Топ
користувачів
реклама
Реклама