Тимчасова адміністрація та ліквідація банку. Що робити?

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Депозити для фізичних та юридичних осіб, короткострокові банківські вклади, найвигідніші депозити в банках України.
Повідомлення Додано: П'ят 10 жов, 2014 14:50

Тимчасова адміністрація та ліквідація банку. Що робити?

Відповідно до ст. 36 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (далі по тексту – Закон) Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі по тексту – Фонд) розпочинає процедуру виведення неплатоспроможного банку з ринку та здійснення тимчасової адміністрації в банку на наступний робочий день після офіційного отримання рішення Національного банку України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

Не пізніше наступного робочого дня після початку тимчасової адміністрації Фонд розміщує інформацію про запровадження тимчасової адміністрації в банку на своїй офіційній сторінці в мережі Інтернет і не пізніше ніж через 10 днів публікує її в газетах "Урядовий кур’єр" або "Голос України".

У свою чергу, відповідно до ст. 26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» кожному вкладнику банку Фонд гарантування вкладів фізичних осіб гарантує відшкодування коштів за його вкладом та відшкодовує кошти в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день прийняття рішення Національним банком України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних, у розмірі загальної суми вкладів, але не більше 200 000, 00 гривень.
Фонд гарантує кошти у готівковій і безготівковій формі у валюті України або в іноземній валюті, розміщені вкладниками на умовах договору банківського вкладу, банківського рахунку або шляхом оформлення іменного депозитного сертифікату. Виплати гарантованої суми здійснюється Фондом у національній валюті України.
Вклади гарантуються окремо у кожному із банків. У разі розміщення декількох вкладів в одному банку гарантується сума всіх вкладів, але не більше визначеного законодавством розміру.

При цьому слід пам’ятати, що відповідно до ч. 4 ст. 26 Закону Фонд не гарантує кошти:
1. передані банку в довірче управління;
2. за вкладом у розмірі менше 10 гривень;
3. за вкладом, підтвердженим ощадним (депозитним) сертифікатом на пред'явника;
4. розміщені на вклад у банку особою, яка була членом спостережної (наглядової) ради, правління (ради директорів), ревізійної комісії банку, якщо з дня її звільнення з посади до дня прийняття Національним банком України рішення про віднесення такого банку до категорії неплатоспроможних не минув один рік;
5. розміщені на вклад у банку особою, яка надавала банку професійні послуги як аудитор, юридичний радник, суб'єкт оціночної діяльності, якщо ці послуги мали безпосередній вплив на виникнення ознак неплатоспроможності банку і якщо з дня припинення надання послуг до дня прийняття Національним банком України рішення про віднесення такого банку до категорії неплатоспроможних не минув один рік;
6. розміщені на вклад власником істотної участі банку;
7. розміщені на вклад особою, яка на індивідуальній основі отримує від банку проценти за вкладом на більш сприятливих договірних умовах, ніж звичайні, або має інші фінансові привілеї від банку;
8. за вкладом у банку, що є предметом застави та забезпечує виконання зобов'язань вкладника перед цим банком, в обсязі таких зобов'язань;
9. за вкладами у філіях іноземних банків;
10. за вкладами у банківських металах;
11. розміщені на рахунках фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності.

Крім того, кредиторами банку є юридичні або фізичні особи, які мають документально підтверджені вимоги до банку (боржника) щодо його майнових зобов'язань.

Згідно до положень ст. ст. 45, 49 Закону у випадку прийняття Національним банком України рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію неплатоспроможного банку, про що Фонд повідомляє шляхом розміщення на сайті Фонду та опублікування в газетах "Урядовий кур'єр" та "Голос України", вкладникам та іншим кредиторам неплатоспроможного банку потрібно протягом 30 днів з дня опублікування Фондом зазначеного рішення пред’явити свої кредиторські вимоги. Вимоги які надійшли після закінчення встановленого строку, вважатимуться погашеними, крім вимог вкладників у межах гарантованої Фондом суми відшкодування за вкладами.
На підставі отриманих кредиторських вимог уповноважена особа Фонду на ліквідацію банку формує загальний реєстр акцептованих вимог кредиторів, визначає суми заборгованості кожному кредитору та відносить вимоги до певної черги погашення.
Після формування реєстру акцептованих вимог кредиторів, його затверджує виконавча дирекція Фонду. Протягом 20 днів після затвердження реєстру акцептованих вимог уповноважена особа Фонду письмово сповіщає кредиторів про акцептування їх вимог та щотижня публікує оголошення про день і місце, де можна ознайомитися з реєстром акцептованих вимог кредиторів, та про дату затвердження цього реєстру.

Ст. 52 Закону встановлено, що задоволення вимог кредиторів банку здійснюється за рахунок коштів, одержаних в результаті реалізації майна банку, у такій черговості:
- зобов'язання, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю та здоров'ю громадян;
- грошові вимоги щодо заробітної плати, що виникли із зобов'язань банку перед працівниками до прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку;
- вимоги Фонду, що виникли, зокрема, внаслідок виведення неплатоспроможного банку з ринку, повернення цільової позики банку, наданої протягом здійснення тимчасової адміністрації;
- вимоги вкладників - фізичних осіб у частині, що перевищує суму, виплачену Фондом, а також зобов’язання з виплати відсотків за вкладами, нарахованих під час здійснення тимчасової адміністрації;
- вимоги Національного банку України, що виникли в результаті зниження вартості застави, наданої для забезпечення кредитів рефінансування;
- вимоги фізичних осіб, платежі яких або платежі на ім'я яких заблоковано (крім фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності);
- інші вимоги, крім вимог за субординованим боргом;
- вимоги за субординованим боргом.
Вимоги кожної наступної черги задовольняються в міру надходження коштів від реалізації майна банку після повного задоволення вимог попередньої черги.
У разі якщо обсяг коштів, одержаних від реалізації майна, недостатній для повного задоволення всіх вимог однієї черги, вимоги задовольняються пропорційно сумі вимог, що належать кожному кредиторові однієї черги.
Вимоги, які не були включені до реєстру акцептованих вимог кредиторів, задоволенню не підлягають і вважаються погашеними. Вимоги також вважаються погашеними, якщо майна банку недостатньо для їх задоволення.

Підводячи підсумок вище наведеному, потрібно акцентувати увагу вкладників та кредиторів банку на наступних діях, які необхідно вчинити у випадку визнання банку неплатоспроможним, спрямованих на задоволення своїх вимог.
1. У випадку визнання банку неплатоспроможним та введення тимчасової адміністрації, необхідно звернутися до банку-агента (який додатково визначається Фондом) через який проводяться виплати за вкладами у межах гарантованої суми (200 000 грн.), із відповідною заявою про виплату.
2. У випадку не отримання гарантованої суми під час дії тимчасової адміністрації через банк-агент визначений Фондом, необхідно звернутися із заявою про виплату безпосередньо до Фонду, який у свою чергу відповідно до ст. 28 Закону розпочинає виплату відшкодування коштів вкладникам, їх представникам та спадкоємцям у національній валюті України в готівковій або безготівковій формі не пізніше семи днів з дня прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.
3. Кредиторам та вкладникам сума вкладів яких перевищує гарантовану, необхідно протягом 30-ти днів від дня публікації оголошення в газетах "Урядовий кур’єр" або "Голос України" про ліквідацію банку, заявити свої кредиторські вимоги, які у випадку їх акцептування, будуть погашатися у порядку черги визначеної Законом.

Крім того, виходячи із коментарів деяких правознавців, додатково існує можливість задоволення своїх вимог шляхом таких схем, як:
- проведення взаємозаліку та отримання у власність заставного майна;
- підписання поруки, списання депозиту в рахунок погашення кредиту та отримання права вимоги до Позичальника;
- ін.

Проте, дані схеми являються доволі ризикованими та потребують предметних переговорів із представником Фонду щодо їх погодження, з метою мінімізації отримання негативних ризиків для вкладника та/або кредитора неплатоспроможного банку.
advocatekiev
 
 
Форум:
+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей
Модератори: Ірина_, ShtormK, Модератор

Схожі теми

Теми
Відповіді Перегляди Останнє
7 9050
Переглянути останнє повідомлення
Вів 16 лют, 2016 12:23
sinowi
2 4807
Переглянути останнє повідомлення
Суб 16 січ, 2016 11:09
deneg net
16 17010
Переглянути останнє повідомлення
Сер 11 лют, 2015 17:02
citydepo
Топ
відповідей
Топ
користувачів
реклама
Реклама