Галузеве законодавство: закони, проекти, постанови

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Огляд найбільш важливих новин нафтогазового комплексу (НГК) світу та України, оцінка та аналіз їх впливу на пересічних громадян. Дослідження ретроспективи галузевих подій та показників, прогноз їх подальшої динаміки. Цифри, технічні показники проектів/об’єктів інфраструктури, ціни, тарифи та аналітика.
Повідомлення Додано: Чет 09 кві, 2015 18:57

Галузеве законодавство: закони, проекти, постанови

Нафтогаз вітає ухвалення Закону України «Про ринок природного газу»

09 квітня 2015 р., м. Київ – НАК «Нафтогаз України» вітає ухвалення на сьогоднішньому засіданні Верховної Ради України Закону України «Про ринок природного газу». Це ключовий документ, що встановлює на українському ринку природного газу цивілізовані європейські норми, визначені в Третьому енергетичному пакеті ЄС.
«Цей закон – важливий крок України на шляху інтеграції з Європейським Союзом. Він робить наш ринок природного газу прозорим та зрозумілим для інвесторів, стимулює конкуренцію, чітко окреслює функції держави. Важливо, що закон також містить механізми державної підтримки незахищених споживачів та контролю за якістю послуг, — говорить голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв. — Ми вдячні за злагоджену та ефективну роботу представникам Енергетичного Співтовариства, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, НКРЕКП та іншим учасникам робочої групи, яка працювала над розробкою цього документу. Ми також дякуємо депутатам українського парламенту за їхню підтримку цієї реформи. Це спільне досягнення, завдяки якому газовий ринок України нарешті входить в 21 століття».
Юрій Вітренко, директор з розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України», зазначив: «Цей закон - основа створення ефективного ринку газу в Україні. Він дозволяє використовувати кращий європейський досвід, який по-справжньому забезпечує захист прав споживачів. Положення прийнятого закону дозволяють, з одного боку, досягти оптимальної ціни для споживачів, з іншого - стимулювати розвиток власного видобутку, причому прозорими ринковими методами. При розробці і захисті цього документу Нафтогазу став в нагоді досвід покупки газу на європейському ринку у минулому і поточному році. Ми на практиці довели, що європейська модель конкурентного ринку газу дозволяє покупцеві отримувати якнайкращі умови і побудована на користь кінцевого споживача».
Закон «Про ринок природного газу» був розроблений у тісній співпраці з Енергетичним Cпівтовариством, яке офіційно підтвердило відповідність поданого законопроекту Третьому енергетичному пакету ЄС. З української сторони до групи, що працювала над розробкою цього закону, долучилися представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості, НКРЕКП, Нафтогазу, ПАТ «Укртрансгаз», представники регіональних газових мереж, інші учасники ринку газу, представники громадської організації Dixi Group, а також представники депутатських фракцій Верховної Ради України. Секретаріат Енергетичного Співтовариства є органом, відповідальним за моніторинг виконання зобов’язань держав – сторін в рамках Енергетичного Співтовариства, до якого в 2010 році приєдналася Україна.
Закон «Про ринок природного газу» закріплює усталені в Євросоюзі, економічно обґрунтовані підходи до організації роботи газового ринку.
1. Відокремлення функцій оператора від функцій видобувників та постачальників
Закон запроваджує прийняті у ЄС механізми для недопущення антиконкурентного впливу видобувників та постачальників газу на роботу операторів ГТС, газосховищ, газорозподільних систем, а також потенційного оператора установки LNG.
Закон не передбачає приватизації оператора газотранспортної системи, що знаходиться у державній власності.
2. Чітке окреслення функцій держави та незалежність регулятора
Закон передбачає, з одного боку, державне регулювання монопольних ринків (транспортування, розподілу, зберігання, послуг установки LNG), з другого – розвиток вільної добросовісної конкуренції на товарному ринку природного газу.
Важливо, що законопроект також закріплює мінімальне втручання держави у роботу оптового ринку природного газу. Так, діяльність оптового продавця не підлягатиме ліцензуванню.
При цьому, втручання уряду має бути обумовлене лише загальносуспільним інтересом. Наприклад, інтересом забезпечення безперебійного надходження природного газу для споживачів України, диверсифікації джерел такого надходження і т. ін. , та здійснене у недискримінаційний та прозорий спосіб.
3. Вільне ціноутворення
Відповідно до закону, на оптовому и роздрібному ринках природного газу діятиме принцип вільного ціноутворення (окрім випадків, коли КМУ скористався правом покласти спеціальні обов’язки на суб’єктів ринку природного газу) і свобода вибору джерел надходження природного газу.
Закон створює передумови для нової моделі ринку природного газу, побудованої на принципах вільної добросовісної конкуренції та орієнтованої на забезпечення високого рівня захисту прав та інтересів споживачів.
Перелічені вище механізми мають сприяти підвищенню конкуренції завдяки входу нових гравців на ринок, що, в свою чергу, є рушієм для зниження цін на енергоресурси.
Після підписання Президентом України закон набуває чинності з дня опублікування, але починає застосовуватися з 1 жовтня 2015 року (окрім деяких положень, які починають діяти пізніше). З 1 жовтня 2015 року припиняється дія Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу».
gas expert
 
Повідомлень: 762
З нами з: 29.07.11
Подякував: 66 раз.
Подякували: 33 раз.
 
Профіль
Форум:
+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей
Модератори: Ірина_, Модератор
Топ
відповідей
Топ
користувачів
реклама
Реклама