ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО УКРАЇНУ

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Інше та Різне для тем, які не підходять для жодного з Форумів. Популярні тут теми можуть бути винесені в окремі Форуми.
Повідомлення Додано: Вів 03 лис, 2015 13:14

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО УКРАЇНУ

22 факти про нашу Україну, якi ти маєш знати

1. У Києві, в районі залізничного вокзалу, знаходиться Макдональдс, що займає третє за відвідуваністю місце в світі. Заклад увійшло до п'ятірки найбільш багатолюдних Макдональдсів світу. Підраховано, що за період минулого року тут було виконано 2 мільйони 283 тисяч 399 замовлень.

2. Столична станція метро, що носить назву «Арсенальна» – найглибша з існуючи на сьогодні у світі, вона розташовується під землею на глибині 105 метрів. Споруда була побудована в 1960 році поблизу будівлі парламенту. Деякі джерела стверджують, що в тунелях недалеко від «Арсенальної» знаходяться таємні притулки, які призначаються для політичних верхів. За нею слідує станція «Парк Перемоги», що знаходиться в Москві. Вона йде в глибину на 84 метрів і є на сьогоднішній день є найглибшою станцією Росії.

3. В Україні, у Рівненській області (с. Межиріччя) були знайдені найдавніша в світі карта і найстаріше поселення, побудоване людьми. Їх вік – близько 15 тисяч років. Цікаво, що карта вибита камінням на кістки мамонта, поселення побудовано з цього ж матеріалу.

4. Автором першої в світі конституції був український державний діяч Пилип Орлик. У квітні 1710 він був обраний Гетьманом Запорізьких військ. 5 квітня, в перший день свого гетьманства, Орлик проголосив «Пакти і Конституції прав і вольностей Війська Запорозького», в той час цей прогресивний документ регламентував поділ влади на окремі три гілки, в ньому фіксувалися документально обов'язки і права громадян і представників влади. По суті, пакт був своєрідним договором між козаками, народом України і гетьманом. Багато дослідників вважають, що цей документ був першою конституцією у світі. Для порівняння, в США Конституція була прийнята офіційно в 1787 році, а в Польщі і Франції – в 1791.

5. Територіальний центр Європи припадає на один з українських міст. Він розташований на заході країни в містечку Рахові в мальовничому карпатському містечку.

6. На мініатюру знайомої всьому світу підковану блоху можна подивитися в Київському державному музеї мініатюр. Автором цього творіння є Микола Сядристий – знаменитий український майстер, в арсеналі якого понад 1000 мініатюр.

7. Звання другого за мелодійністю у світі мови носить українську мову, йому поступається тільки італійський. Крім того, він визнаний третім серед найкрасивіших мов світу за кількома критеріями: лексика, фонетика, споруда пропозицій і фразеологія після перського і французької на паризькому мовному конкурсі, що пройшов у 1934 році.

8. Площа насаджень зелені в міській межі столиці дорівнює 54 тисячам гектарів. А всього півстоліття тому Київ вважався найзеленішим у світі містом.

9. Більшість українських слів починаються з літери «п». Hайчастіше вживаємо букву українського алфавіту «о». Найбільш рідко в словах державної мови зустрічаються літери «г» і «ф».

10. Одна з найпопулярніших в світі пісень Summertime була написана Джорджем Гершвіна під враженням, навіяним колисковою композицією «Ой ходить сон коло вікон», виконаної українським Національним хором.

11. Україна займає за фактом вживання спиртних напоїв п'яте в світі місце. Перепивають наших співвітчизників тільки чехи, угорці, росіяни та жителі Молдови. За статистикою кожен житель України старше 15 років випиває в рік більше п'ятнадцяти літрів алкоголю, це на літр перевищує показник випитого громадянином Ірландії і на два – жителем Норвегії.

12. Гімн України складається по суті всього з 6 рядків – чотири з них у куплеті і дві в приспіві. Інші його куплети, написані поетом Павлом Чубинським і музичним композитором Михайлом Вербицьким, офіційно не були затверджені з причини політнекоректності (у словах «Станемо брати в бій кривавий від Сяну до Дону» мається на увазі претензія на російські та польські землі).

13. За статистикою в Європі розкривається близько 40% всіх злочинів, а в Україні – майже 90%. Ця неприродно висока статистика розкриття, за словами правозахисників – результат небажання офіційної фіксації «безнадійних» справ (наприклад, крадіжок мобільних телефонів) і вибивання з підозрюваних зізнань силою.

14. В Україні найбільший у світі запас руди марганцю – 11% від покладів всієї планети або 2,33 мільярда тонн.

15. Українцями, а конкретніше – конструкторським бюро Антонова розроблено літак з найвищими показниками вантажопідйомності в світі, він носить назву Ан -255 «Мрія». Агрегат спочатку був спроектований для перевезення в повітрі космічних кораблів. Сьогодні «Мрія» здійснює вантажні перевезення габаритних вантажів.

16. Різдвяна народна пісня «Щедрик» – одна з найпопулярніших в світі. Авторство композиції належить Миколі Леонтовичу – українському популярному композиторові. Миру пісня відома під назвою Ring Christmas Bells або Carol of the Bells. Різні виконання «Щедрика» набирають на Youtube мільйони переглядів.

17. Українська влада відмовилися з власної ініціативи від зберігання третього найбільшого в світі запасу ядерної зброї. За це Україну було виділено кошти на роззброєння і дано гарантії безпеки з боку ядерних держав.

18. У відмінності від інших країн, в Україні батарейки не підлягають утилізації окремо. А в них містяться токсичні компоненти, що забруднюють ґрунт та водойми країни.

19. У момент проголошення незалежності в Україні фіксувалося наявність 19,4 мільйона голів свиней, сьогодні їх менше вдвічі – 8,3 мільйона особин. Незважаючи на те, що українці носять звання салоїдів, середньостатистичний житель країни вживає в рік всього 18 кілограм свинини. Навіть німець з'їдає втричі більше.

20. Дмитро Халаджі – український пауерлифтер, який був занесений до Книги рекордів Гіннеса в якості людини, який встановив більше 20 рекордів. Наприклад, він може витримувати на собі плити загальною масою в 700 кілограм, при цьому їх розбивали на ньому кувалдами. Цей трюк називають «Чортовою кузнею».

21. Дніпропетровський український завод «Південмаш» виробляє найбільш екологічні у світі ракетоносії, за допомогою яких в космічний простір відправляють габаритні комерційні вантажі. Здійснюється запуск вантажів в рамках проекту міжнародного масштабу «Морський старт».

22. Один з офіційних рекордів книги Гіннеса: українці нещодавно зробили найбільш місткий у світі келих, призначений для вживання шампанського об'ємом 56,25 літрів.
Пчёлка
 
Повідомлень: 1470
З нами з: 06.11.13
Подякував: 4 раз.
Подякували: 42 раз.
 
Профіль
Форум:
+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей
Модератори: Ірина_, Модератор

Схожі теми

Теми
Відповіді Перегляди Останнє
1 2383
Переглянути останнє повідомлення
Пон 08 сер, 2016 14:01
magbet
Топ
відповідей
Топ
користувачів
реклама
Реклама