Індекс сприйняття корупції

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Повідомлення Додано: Сер 27 січ, 2016 16:00

Індекс сприйняття корупції

Індекс сприйняття корупції: в Україні справи гірше, ніж у Росії

Зображення

Україна отримала 27 балів і посіла 130-ту позицію серед 168 країн у щорічному "Індексі сприйняття корупції" за 2015 рік, який оприлюднив міжнародний рух з протидії корупції Transparency International.
Країна опинилась на одному місці із Парагваєм, Нікарагуа, Непалом, Іраном та Камеруном і дещо нижче, ніж Росія. Минулого року Україна була на 142 місці.
В українському підрозділі Transparency International пояснюють такі низькі показники зволіканням із реальним покаранням хабарників, а також збільшенням корупції у відносинах бізнесу і влади.
Один бал
Лідером рейтингу, як і торік, є Данія. Далі йдуть Фінляндія і Швеція. Найбільш корумпованими країнами, згідно з індексом, є Афганістан, Північна Корея та Сомалі.
Країн, які поліпшили свої показники в цьому Індексі, більше ніж тих, у кого вони погіршились, зазначає Transparency International.
Україна отримала на один бал більше, ніж позаторік - 27 балів за шкалою від 0, що позначає вкрай високий рівень сприйняття корупції, до 100 - вкрай низький.

Чим більший у країни бал, тим вище вона у списку.
Як відзначає організація, дві третини країн отримали менше 50 балів.
Росія отримала 29 балів, Білорусія - 32, Молдова - 33, Румунія - 46.
Найпомітніше погіршилися показники Бразилії - країна втратила п'ять балів і опустилася на сім позицій, отримавши 76 місце, кажуть у Transparency. Зокрема там згадали про скандал довкола нафтової компанії Petrobras.
Загалом за останні чотири роки, як відзначають дослідники, різко погіршилися показники Лівії, Австралії, Бразилії, Іспанії й Туреччини.
А найпомітніше покращили свої позиції Греція, Сенегал і Велика Британія.
Індекс показує сприйняття рівня корупції в державному секторі й базується на експертних оцінках.
"Поліпшити показники країни можливо за допомогою системи відкритого уряду, завдяки якій громадськість може залучати лідерів країни до відповідальності. В той час як низькі показники - ознака панівного хабарництва, недостатності покарання за корупцію і наявності державних інститутів, які не реагують на потреби громадян", - підсумовують в Transparency International

Зволікання із реальним покаранням хабарників, а також збільшення корупційної складової у стосунках бізнесу та влади не дають Україні зробити рішучій крок уперед.
Transparency International Україна


Поради для України
Transparency International Україна, коментуючи новий "Індексі сприйняття корупції", відзначає, що країні вдалось трохи покращити показники завдяки "збільшенню суспільного осуду корупціонерів, створенню антикорупційних органів і появі руху викривачів корупції".
"Зволікання із реальним покаранням хабарників, а також збільшення корупційної складової у відносинах бізнесу і влади не дають Україні зробити рішучий крок уперед за показниками "Індексу сприйняття корупції", - кажуть представники руху.
Вони рекомендують владі вжити заходи для антикорупційних змін. Зокрема "невідкладно забезпечити роботу незалежних антикорупційних органів", а також провести "реальну судову реформу".
Експерти радять довести до завершення "розслідування злочинів режиму" екс-президента Віктора Януковича, а також "припинити ганебну суддівську практику звільнення високопосадовців-хабарників від ув’язнення".
Також експерти радять втілити закони про прозоре фінансування політичних партій і про публічні закупівлі.


bbc.com
ТупУм
Аватар користувача
Критикан
 
Повідомлень: 4928
З нами з: 25.01.06
Подякував: 25 раз.
Подякували: 451 раз.
 
Профіль
Форум:
+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Зараз переглядають цей форум: buratinyo і 2 гостей
Модератори: Faceless, Ірина_, Модератор

Схожі теми

Теми
Відповіді Перегляди Останнє
0 2587
Переглянути останнє повідомлення
Чет 26 лис, 2015 16:50
Пчёлка
Топ
відповідей
Топ
користувачів
реклама
Реклама