Вийти з тіні: На ринку пасажирських автоперевезень будуть на

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Питання щодо митниці, експлуатації авто, акцизів, штрафів, податків, законодавства тощо. Нові технології та розробки майбутнього
Повідомлення Додано: Вів 29 лис, 2016 14:55

Вийти з тіні: На ринку пасажирських автоперевезень будуть на

Зображення

Мільйонні штрафи для перевізників можуть стати реальністю.




Сфера автомобільних перевезень знову потрапила в поле зору народних депутатів. Понад 200 тисяч працюючих автомобілів і річний оборот до 20 млрд грн. влаштовував би всіх, якщо б не мала частка перевізників, які працюють легально (їх близько 10%). Законопроект №3107, дійсно був відкликаний на доопрацювання. Нещодавно документ повернувся в Раду вже у новій редакції, що і як буде з таксі та приватними перевізниками, які працюють з диспетчерами типу Uber чи підвозять пасажирів за допомогою BlaBlaCar.

Новий термін «автомобільний перевізник за викликом». Незважаючи на фактичне виконання однієї і тієї ж функції з таксі, - доставки пасажирів і багажу з пункту А в пункт Б, такі перевізники будуть класифікуватися як окремі категорії. В чому різниця? Таксі – автомобіль, що має розпізнавальні графічні і світлові елементи, оснащений іншим необхідним обладнанням, і відомості про який внесено до ліцензійного реєстру. Власник автомобіля-таксі повинен бути зареєстрований як суб'єкт підприємницької діяльності (СПД). Машина таксі проходить регулярний техконтроль, а водій щоденний медогляд. На одній машині таксі можуть працювати кілька водіїв позмінно. Водії таксі будуть мати право користуватись стоянками для автомобілів таксі, виїжджати на смугу для руху маршрутних ТЗ, зупинятись на зупинках для громадського транспорту. Таксистам дозволять безкоштовно здійснювати зупинку і стоянку транспортних засобів на платних стоянках.

Автоперевізник за викликом не має права використовувати роботу найманого водія, автомобіль не може мати позначень як ТЗ таксі, власникові не обов'язково реєструватися як СПД, не доведеться й отримувати ліцензію. Все, що потрібно – письмовий договір з диспетчерською службою та спеціальний страховий поліс. Також будуть окремі визначення для диспетчерських служб (ДС): якщо ДС працює з таксі, то використовується парк відповідних ТЗ, якщо ДС працює з «перевізниками за викликом» - заходити в дозволені для таксистів рамки їм буде заборонено. В обох випадках «диспетчерське управління» буде включати всі засоби зв'язку, такі як голосовий телефон, додатки для електронних пристроїв, інтернет-сервіси і т.д.


Далі, для економії часу та зручності розуміння суті пропонованих нововведень, ми просто перелічимо вимоги і штрафи за їх невиконання.


Для перевізників:
Імітація або використання без дозвільної документації розпізнавальних знаків таксі – штраф 17 000 грн. Надання послуг таксі без відповідної ліцензії – штраф 17 000 грн. Взяти пасажирів на стоянці таксі, не маючи відповідної ліцензії – штраф 17 000 грн. Надання перевізником послуг таксі без затвердженого законодавством договору, прийом і виконання замовлення на перевезення від фізичних або юридичних осіб, які не зареєстровані як диспетчерська служба – штраф 8 500 грн. Для перевізників на таксі (що мають ліцензію): експлуатація машини з розпізнавальними знаками «таксі» без реєстрації її в ліцензійному реєстрі – штраф 5 100 грн.

Для диспетчерських:
Надання недостовірної інформації про матеріально-технічну базу до органу ліцензування – штраф від 17 000 до 34 000 грн. Те ж порушення повторно протягом року, а також при отриманні доходу у великих розмірах (понад 17 000грн) – штраф від 85 000 до 170 000 грн, з конфіскацією грошових сум доходу і засобів виробництва. За кожен незареєстрований в установленому порядку засіб зв'язку (номер телефону, адреса інтернет-сайту, мобільний додаток) – штраф 34 000 грн. і заборона на використання такого засобу зв'язку на 2 роки. Диспетчерська служба таксі не може надавати послуги «перевізникам за викликом», а також диспетчерська служба для перевізників за викликом не може працювати з таксистами. За порушення – штраф 17 000 грн. за кожного перевізника. За надання диспетчерських послуг без підписання договору з перевізником або його реєстрації в держреєстрі – штраф 34 000 грн. за кожного перевізника.

Реклама послуг сервісів таксі та автоперевізників за викликом.
Якщо у перевізника або диспетчерської служби немає необхідної ліцензії для перевезень на таксі, не вказані номери реєстраційних документів або служба «перевізників за викликом» застосовує графіку або текст, що нагадує ті, які застосовуються на таксі – «світить» штраф у розмірі 20 мінімальних зарплат. Наприклад, у грудні 2016 року це 32 000 грн. А якщо «мінімалку» підвищать до 3 200 грн., то розмір штрафу буде вже 64 000 грн.

Кожна диспетчерська служба буде зобов'язана реєструвати спеціальну декларацію, в яку слід вносити дані про матеріально-технічну базу, засобм зв'язку та договори з перевізниками. За здійснення діяльності без реєстрації декларації – ліквідація суб'єкта підприємницької діяльності і штраф 170 000 грн. за КОЖНУ надану послугу з перевезення пасажирів. Отже, навіть невелика «сіра» компанія з парком, наприклад, в 10 автомобілів, які протягом місяця працювали 25 днів і кожен з них за зміну виконав 20 замовлень, можуть «заробити» штраф у... 850 мільйонів гривень. А якщо машин більше або період виявленої незаконної діяльності триваліший – штраф може переступити і мільярдну позначку.

Сервіси «платних попутників», до речі, можуть опинитись поза законом: у будь-якому випадку, чи це диспетчерська служба таксі або служба перевізників за викликом – вона повинна бути зареєстрована в реєстрі інформаційно-диспетчерських служб і виконувати всі вимоги, що стосуються ДС. Крім цього, кожному перевізнику буде необхідно укласти письмовий договір. Також і автовласники повинні розуміти, що замовлення, взяте з того ж туристичного форуму або іншого подібного засобу комунікації, може стати причиною штрафу. Звичайно, в тому випадку, якщо законопроект №3107 стане законом.


Остап Новицький
Пчёлка
 
Повідомлень: 1470
З нами з: 06.11.13
Подякував: 4 раз.
Подякували: 42 раз.
 
Профіль
Форум:
+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість
Модератори: Ірина_, Модератор

Схожі теми

Теми
Відповіді Перегляди Останнє
1 2654
Переглянути останнє повідомлення
Чет 13 лип, 2017 08:48
Ratatui
3 4110
Переглянути останнє повідомлення
Пон 12 гру, 2016 14:53
Zaritskaya
1 2037
Переглянути останнє повідомлення
П'ят 28 жов, 2016 09:57
ТупУм
Топ
відповідей
Топ
користувачів
реклама
Реклама