Лист "щастя" з ДПІ через 17 років

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Обговорення питань про податки та систему оподаткування на фінансовому форумі Finance.UA - податковий кодекс, податки з доходів фізичних осіб, транспортний податок, ставки, види податків і зборів
Повідомлення Додано: Чет 07 лют, 2019 22:11

Лист "щастя" з ДПІ через 17 років

У липні 2002 року закривав підприємницьку діяльність. Поздавав усі папери в податковій, оплатив усі заборгованості. Там же здав Свідоцтво. 17 років ніхто мене не турбував, ні дзвінками, ні листами.
1 лютого 2019 року отримав лист з ДПІ такого змісту (скорочено): "...за даними Єдиного держ.реєстру фізичних осіб-підприємців, Ваша підприємницька діяльність не припинена. Відповідно до п.6.1 розділу VI Порядку обліку платників податків ...від 09.12.2011 за №1588 ... просимо вжити заходів щодо припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця".
5 лютого подзвонив в ДПІ, де мені повідомили наступне: "У нас числиться 22 дія "Знято з обліку за основним місцем. Дата анулювання стоїть 15 липня 2002 року. Звертайтесь на те, що 15 липня ви закрились і дата в податковій є. Яке ви ще можете мати скасування? Бо якщо ви почнете повторне скасування, то вам нарахують СВ. Приїдьте в район і хай державна реєстрація щось змінить в обліку, щоб ви не були в "22 стані". Через те, що ви перебуваєте в "22 стані", податкова і відправила вам цей лист. За вами ніякої заборгованості у нас не числиться". Ось така розмова відбулася з працівником ДПІ по телефону.
Цього ж дня, я поїхав у район до Державного реєстратора. Про мій приїзд реєстратор уже була інформована. Відбулась така розмова:
- А-а-а...це ви, що я вам скажу, ідіть в податкову. Вияснюйте у них, що там вони повитягували?
Тоді жінка-реєстратор передзвонила сама у податкову. Між ними відбулись якісь суперечки, і на останок сказала мені, щоб я йшов сам у податкову (вона знаходиться в іншій частині міста).
Суперечки почалися між працівниками ДПІ і там. Говорили про якісь стани "22-й", "нульовий". Говорили, що державний реєстратор почав працювати з 2004 року, а я закривався у 2002-му. Я мало, що зрозумів з цих суперечок, але на кінець сказали що вам потрібно закритися. Про те, ви заплатите за 2 роки і 2 місяці в Пенсійний і вам нарахують штрафні санкції. Все разом буде під 30 тис. Мене переконали в тому, що так буде краще для мене і закриття необхідно зробити негайно. Бо тоді у 2002 році, якби мою діяльність не припинили, а призупинили. Тому я і потрапив у якийсь "22 стан".
Цього ж дня я почав у реєстратора процедуру закриття.
Але виникає запитання до органів ДПІ і їм подібних. Звертаюсь і до фахівців на цьому Форумі. 17 років мене ніхто не турбував. Невже не можна було працівникам ДПІ (чи можливо це не входить в їх обов'язки?) повідомити мене про те, що за мною числиться якесь незакінчене скасування підприємницької діяльності.
Це питання я їм і задав, на що вони відповіли: "Ви у нас були закриті, тому і повідомлення вам ніхто не висилав, а в пенсійному, центрі зайнятості, "нещасні випадки" і т.д і т.п. не закрились". То закритий я був чи не закритий?
Але ж я цілий тиждень ходив по різних організаціях і підписував ті документи, які потім разом з Свідоцтвом поклав на стіл працівнику податкової. Переглянувши їх, тоді у 2002 році він сказав, що все підписано, Свідоцтво залишайте у мене, я з ним розберусь, ви вільні і можете йти.
Куди можна звертатись в даній ситуації, і що взагалі робити, коли прийде наступне повідомлення вже з нарахуваннями в Пенсійний фонд і штрафними санкціями?
evgyb
Аватар користувача
 
Повідомлень: 9
З нами з: 07.02.19
Подякував: 0 раз.
Подякували: 0 раз.
 
Профіль
Повідомлення Додано: Пон 11 бер, 2019 09:24

Доброго дня! Приблизно така ж ситуація, 11 років тому "закрив" свій СПД. В податковій тоді сказали - все добре. Я переїхав до Києва, прописався тут і жив собі спокійно 11 років не підозрюючі, що я все ще підприємець. Поки в цьому році не прийшов "лист щастя" від податкової, в якої я ні разу не був, ніякої інформації до мене не було доведено, що я в них став на облік - НІЧОГО. Якось автоматично я опинився в реєстрі підприємців і в новій податковій за місцем нової прописки. Розуміючі, що в Державі завжди бардак і довести щось в цьому концлагері не вийде, навіть через суд (маю досвід) - почав мінимізувати свій збиток. Проконсультувався з двома юристами - по Закону все добре, ніхто нікого не забов'язаний був інформувати, що змінилися Закони і тепер ви винні державі великі гроші, хоча не займались підприємницкою діяльнисттю. Почав процесс повторної ліквідаціі, сплатив ЄСВ за два роки, ось чекаю за жахом на розмір пені та штрафів. Ця ситуція вкрай несправедлива - по сути витягли кошти з людей, які по базі були сплячими ФОП-ами, розрахунок був на то, що люди не в курсі і з кожного можна в Бюджет залучити значну суму. Не знаю маштаб трагедії, але кожен день, коли розбирався в Податковій зустрічав людей з такими листами щастя, у всіх схожа ситуація - людина була дуже давно ФОПом і думала що закрилась.
kerbitm
Аватар користувача
 
Повідомлень: 1
З нами з: 11.03.19
Подякував: 0 раз.
Подякували: 0 раз.
 
Профіль
Форум:
+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей
Модератори: Ірина_, Модератор

Схожі теми

Теми
Відповіді Перегляди Останнє
34 13345
Переглянути останнє повідомлення
П'ят 17 лют, 2017 16:16
galex
54 47815
Переглянути останнє повідомлення
Пон 04 лип, 2016 11:27
PV
0 8330
Переглянути останнє повідомлення
П'ят 13 тра, 2016 15:06
Ірина_
Топ
відповідей
Топ
користувачів
реклама
Реклама