|
Еміграція, заробітчанство |
+ Додати тему
|
Відповісти на тему
|
Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
Додано: Чет 05 гру, 2024 09:27
mazurkevych написав:Нічого дивного з закредитованості в країнах з розвиненою економікою не має. Давайте змоделюємо умовну ситуацію з приближеними до реальності цифрами: - нерухомість коштує 100 000 долларів; - вартість нерухомості дорівнює середній зарплаті за 10 років (120 місяців); - відповідно середня зарплата буде 833 доллара; - дохід домогосподарства дозволяє заощаджувати/інвестувати місячну середню зарплату; - інфляція складає 4%; - дохідність депозиту (після оподаткування) складає 2%; - інвестиційна дохідність (чиста орендна ставка) складає 5%. (грубо кажучи змодельовано економічну ситуацію в Центральній Європі, але пропорції в інших країнах приблизно схожі) Щоб «наскирдувати» на власне житло треба мати 10 років заощаджень (в середньому по Європі за Євростатом), тож при 4% інфляції та 2% депозитній ставці ВЖЕ на 20% ці заощадження знеціняться. І якщо враховувати недоотриманий інвестиційний прибуток (чи сплату за аренду житла що винаймає родина - кому як), то ця цифра зросте до 70% (десять років по 5% + десять років інфляції по 4% - компенсація по депозиту десять років по 2%). І це якщо ціни будуть стабільні. А кредит 4%, і це не 40%, а менше, бо кредит буде нараховуватись на залишок заборгованості, а не на всю суму всі десять років. Але навіть при кредиті в 40% на десять років - в цьому є профіт все-рівно. І навіть в кредиті з ефективною ставкою 7-8% профіт теж буде, в порівнянням зі скирдуванням грошей в банку… В більш розвинених економіках так само, хіба що не факт що навіть 2% банк дасть дохідність. Так, ця модель призвела до падіння ринку нерухомості в США в 2008 році, але і зараз вона актуальна. Дуже багато грошей «на руках» в розвинених країнах, яких просто нікуди інвестувати, тим більше коли це посилюється стимуляціями урядів та ФРС додатковою емісією. Немає сенсу робити заощадження, бо економіка вже досягла межі і не росте (Німеччина вже років 8 певно), тож підприємства не стоять в чергах за кредитами, тож ставки по депозитам близькі до 0%. Тому і крипта і перегрітий фондовий ринок, як утіль для надлишкових грошей. Тому і є сенс в кредитуванні, а не в заощадженнях.
Цікаво, якщо "так вигідно" біжати брати іпотеку в Західній частині ЄС (висока інфляція, низькі депозити, цешеві кредити) - то чому вони всі поголовно сидять в оренді? Ну і вже я рахував тут, іпотека не дуже то і вигідна виходить, дані по Польщі. Оренда 3000 зл. міс, іпотечний платіж за те самае житло більше 6000 місяц. (плюс сюди треба додати що треба витратити внесок що складає біля 1/5 нерухомості і який у випадку оренди міг приносити додатковий дохід).
-
BIGor
-
-
- Подякував: 1402 раз.
- Подякували: 1816 раз.
-
-
Профіль
-
-
1
Додано: Чет 05 гру, 2024 09:45
Пане mazurkevych! Дякую! Дуже приємно, що ви в нас є.
З приводу питання пана BIGor, чому всі сидять в оренді? Не всі. Просто причини різні. Тому що плани різні. Приклад з Німеччини від наших людей: - та нерухомість, яка їм підходить, за їх словами вартує 500 000 євро («А на меньшее я не согласен !» - прямо слова з пісні). На мою думку це наглість - бо середня ціна нерухомості в Європі близько 300 000€. Але апетити саме такі. Вони порахували, що якщо візьмуть цю нерухомість в іпотеку на 30 років, то щомісячний платіж буде близько 3000€. А зараз орендують майже таку саме 3к квартиру за 1300€. То типу «Ми молоді, любимо мандрувати, то навіщо нам привʼязуватися до якогось фундаменту?»
Приклад із США від наших людей. Зараз орендують приватний будинок в San Jose (CA) за 3500$ на місяць. Але жінці «світить» працевлаштування на роботу лікарем в іншому штаті. А це вже зовсім інший рівень життя та перспектив. То навіщо їм купувати щось, якщо орієнтовно в квітні переїдуть мабуть в Чикаго? А ось там вже… вже озвучують плани купівлі будинка у власність…
Я на гілці про інвестиції навів інший свіжий приклад: люди за готівку, а не в кредит купили житло у Великій Британії. «- А что так можно было?????» Можна…
-
akurt
-
-
- Подякував: 3888 раз.
- Подякували: 1365 раз.
-
-
Профіль
-
-
2
Додано: Чет 05 гру, 2024 09:54
mazurkevych написав:Кредитну історію запитують інколи навіть при працевлаштуванні на роботу. Це найпростіший спосіб умовного скролінгу на порядність, хоч і субʼєктивний і не найліпший.
Ви зробили мій день! За такої системи умовний вбивця після відсидки оформивши 5-10 кредитних карток і працюючий в охороні на 2000 дол., буде порядніший ніж якийсь дантист отримуючий 50 кує місяць і який не користується кредитками. Це просто шедевральна система!
-
BIGor
-
-
-
-
Профіль
-
-
1
Додано: Чет 05 гру, 2024 09:59
akurt написав:Не всі. Просто причини різні. Тому що плани різні.
Діло не планах, іпотеку можна перепродати. 1. Немає можливості взяти своє - низькі доходи. 2. Невигідно. Саме тому чим розвиненіша країна - тим менше нерухомості у власності фізичних осіб. Максимум я памятаю в Болгарії, мінімум - Швейцарія, Австрія і Німеччина.
-
BIGor
-
-
-
-
Профіль
-
-
1
Додано: Чет 05 гру, 2024 10:42
Так, була статистика по Європі про те, що найбільша кількість нерухомості у власності - як не дивно - в таких країнах як Угорщина, Румунія та Болгарія - до 98% житлового фонду у власності. Але експерти це пояснювали іншим: в цих країнах після повалення комуністичних режимів були найпростіші методи приватизації житла.
В США логіка інша: людина мешкає там, де є робота.
-
akurt
-
-
- Подякував: 3888 раз.
- Подякували: 1365 раз.
-
-
Профіль
-
-
2
Додано: Чет 05 гру, 2024 11:09
BIGor написав: akurt написав:Банк запитує кредитний рейтинг просто для того, щоби подивитися, чи не сидить людина по самі вуха в боргах. За кордоном то зовсім інше, то цифра, яка будь-кому да першим запитом дає інформацію про людину: порядна, чи не порядна, можна довіряти чи не можна довіряти, сумлінно відноситься до обовʼязків чи ні.
Ну в США точно тупорила система, маєш бути такий як всі, ну і десять кредиток/кредитів, покірно башляти банкам комісії (бо треба робити як всі) бо так сказали. За це Ви отримаєте ну дуже тупорилий (сюди поставити будь-що) процес по оренді житла. ПС, я не противник кредитів взагалі, я противник кредитів заради кредитів. "Щоби було" чи "так роблять всі і ти роби" - це все неправильно.
Дивно. У вас великий досвід 1) оренди в США? 2) кредитних карток і взагалі користування банками в США? Якщо ні, то звідки про "тупорилий процес" або "комісії". Як людина, яка має відношення до другого і мала до першого, а зараз можу порівняти це з Австрією, можу сказати, що 1) оренда в США на порядок краща для орендаря ніж наприклад у Австрії (де треба 3 місячний депозит, і де треба повідомляти за 3 місяці щодо виселення, або де є тєма з продажем меблів попередніми орендарями). Хоча звичайно в США набагато дорожче 2) жодних комісій платити за користування кредитними або поточними рахунками в США не треба (на відміну від Австрії, де за поточний рахунок з 2-го року башляти треба десь 80 євро на рік). Звичайно, можна за бажанням, але навіщо ) Щодо кредитного рейтингу, який є результатом використання кредитними картками зокрема, американський рейтинг дуже добре діє навіть на орендаторів у Австрії, де звичайно теж вимагають місцевий кредитний рейтинг при оренді.
-
adeges
-
-
- Подякував: 432 раз.
- Подякували: 1065 раз.
-
-
Профіль
-
-
Додано: Чет 05 гру, 2024 12:18
Моя позиція така: якщо не можеш змінити правила, то навіть якщо вони не подобаються, то треба грати по цих правилах і шукати "дірки" в них. В Україні, наприклад, розкачаний кредитний ліміт тепер генерує "гроші з повітря" за рахунок покупки ОВДП.
-
Дюрі-бачі
-
-
- Подякував: 780 раз.
- Подякували: 578 раз.
-
-
Профіль
-
-
1
Додано: Чет 05 гру, 2024 12:42
adeges написав:Дивно. У вас великий досвід 1) оренди в США? 2) кредитних карток і взагалі користування банками в США? Якщо ні, то звідки про "тупорилий процес" або "комісії".
Вживати героїн - це добре чи пагано? Щоб оцінити що вживати героїн некористно - треба обов'язково спробувати? Чи люди які вживають героїн правильно оцінюють його користність? Мій висновок з перегляду відео вище.
-
BIGor
-
-
-
-
Профіль
-
-
1
Додано: Чет 05 гру, 2024 14:06
Вже третій знайомий звалив на окуповані території. В Україні працював в СНС, потім оформив інвалідну пенсію і пішов працювати в охоронну фірму. А вже кілька тижнів в Токмаку пожежником. Єдине, що знаю - там дали квартиру, а тут жив з батьками і бабусею...
-
Дюрі-бачі
-
-
- Подякував: 780 раз.
- Подякували: 578 раз.
-
-
Профіль
-
-
1
Додано: Чет 05 гру, 2024 15:35
BIGor написав: adeges написав:Дивно. У вас великий досвід 1) оренди в США? 2) кредитних карток і взагалі користування банками в США? Якщо ні, то звідки про "тупорилий процес" або "комісії".
Вживати героїн - це добре чи пагано? Щоб оцінити що вживати героїн некористно - треба обов'язково спробувати? Чи люди які вживають героїн правильно оцінюють його користність? Мій висновок з перегляду відео вище.
Вибачте, покладатись на одне відео для формування думки про щось нагадує про Каррузо у виконанні Мойши
-
adeges
-
-
- Подякував: 432 раз.
- Подякували: 1065 раз.
-
-
Профіль
-
-
|