Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
Ось так хотів собі на свій день народження зробити самому собі подарунок мій приятель, а в Іспанії чекає сувора дійсність… Яка - скажу пізніше.
Подолавши на власному авто української реєстрації 4 100 км, прибуваєш з Анталії, де мешкаєш з 2017 року у власній квартирі 2+1, купленій в травні 2017 за 45 000€, в Іспанію, де чекає сувора іспанська дійсність…
Хоча маєш готове місце роботи за отриманим фахом та спеціальністю. Не ді-джей, ІТ-ник. Тільки справжній, а не «роблений руками з того, що було»…
А в Іспаніі чекає іспанська сумна дійсність.
Маршрут був доволі не звичний: Анталія - кордон з Грецією - Салоніки - Тірана (Албанія) - Подгоріце (Чорногорія) - Хорватія і Італія (в Італії ночівля була у місті Брешія неподалік Мілана) - далі транзит через Францію на Іспанію. В дорозі 4,5 доби. Весь маршрут я його віртуально супроводжував, надаючи поради, бо майже цим маршрутом - але через Болгарію та Сербію - неодноразово їздив за кермом свого авто. Цікаво, що його авто - на газу. Газ був в Хорватії по 0,77€. В Італії вже по 0,85€.
Так ось: всі чули про іспанських окупасів. Реальна проблема. Ось так інвестуєш в житло в Іспанії - а житло зникло майже на очах. Тільки сьогодні дивився два відеоролика: - в одному показують будинок - доволі дорогий, з якого 10 (!) років виселяли окупасів. Ледве виселили, будинок засраний (вибачаюсь), в дуже поганому стані. - в другому наш український блогер, який одночасно працює рієлтором, рекламує суперову квартиру ПІД РЕМОНТ - квартира як він говорить «з двома спальнями», дуже гарна, правда, потребує капітального ремонту. Але продається дешево: площа 65 квадратів, а ціна 180 000€…
Так ось: не може мій приятель вирішити питання оренди. А в Іспанії з понеділка. Цитата: «Тут є поняття окупасів та інокупасів. Які або взагалі нелегально живуть, або просто не платять і живуть. Тому мало квартир в аренду та люди бояться (!) здавати… Через це зараз все іде через страхову, яка на рік дає гарантію виплат. Але потрібні документи іспанські. Ми подали мій контракт ЄС. Подивимось що скажуть…»
Побажав наснаги та стійкості… Блін, знову питання виникає: «Ну де ж воно в світі українцю краще жити? Невже в Аргентині?»
Ось так хотів собі на свій день народження зробити самому собі подарунок мій приятель, а в Іспанії чекає сувора дійсність… Яка - скажу пізніше.
Подолавши на власному авто української реєстрації 4 100 км, прибуваєш з Анталії, де мешкаєш з 2017 року у власній квартирі 2+1, купленій в травні 2017 за 45 000€, в Іспанію, де чекає сувора іспанська дійсність…
Хоча маєш готове місце роботи за отриманим фахом та спеціальністю. Не ді-джей, ІТ-ник. Тільки справжній, а не «роблений руками з того, що було»…
А в Іспаніі чекає іспанська сумна дійсність.
Маршрут був доволі не звичний: Анталія - кордон з Грецією - Салоніки - Тірана (Албанія) - Подгоріце (Чорногорія) - Хорватія і Італія (в Італії ночівля була у місті Брешія неподалік Мілана) - далі транзит через Францію на Іспанію. В дорозі 4,5 доби. Весь маршрут я його віртуально супроводжував, надаючи поради, бо майже цим маршрутом - але через Болгарію та Сербію - неодноразово їздив за кермом свого авто. Цікаво, що його авто - на газу. Газ був в Хорватії по 0,77€. В Італії вже по 0,85€.
Так ось: всі чули про іспанських окупасів. Реальна проблема. Ось так інвестуєш в житло в Іспанії - а житло зникло майже на очах. Тільки сьогодні дивився два відеоролика: - в одному показують будинок - доволі дорогий, з якого 10 (!) років виселяли окупасів. Ледве виселили, будинок засраний (вибачаюсь), в дуже поганому стані. - в другому наш український блогер, який одночасно працює рієлтором, рекламує суперову квартиру ПІД РЕМОНТ - квартира як він говорить «з двома спальнями», дуже гарна, правда, потребує капітального ремонту. Але продається дешево: площа 65 квадратів, а ціна 180 000€…
Так ось: не може мій приятель вирішити питання оренди. А в Іспанії з понеділка. Цитата: «Тут є поняття окупасів та інокупасів. Які або взагалі нелегально живуть, або просто не платять і живуть. Тому мало квартир в аренду та люди бояться (!) здавати… Через це зараз все іде через страхову, яка на рік дає гарантію виплат. Але потрібні документи іспанські. Ми подали мій контракт ЄС. Подивимось що скажуть…»
Побажав наснаги та стійкості… Блін, знову питання виникає: «Ну де ж воно в світі українцю краще жити? Невже в Аргентині?»
У Вашому пості міститься відповідь на Ваше ж питання. Українцю, та й любому іншому, краще їхати туди, де якийсь його друг/родич вже набив собі шишки, все знає і готовий підставити плече. Мій друг так з Канади в Валенсію приїхав до інших своїх друзів. Ті познайомили з правильними людьми ( представниками місцевого вищого середнього класу), дали рекомендації+ допомогла біла європейська зарплата. Живе, радіє життю.
akurt написав:Цитата: «Тут є поняття окупасів та інокупасів. Які або взагалі нелегально живуть, або просто не платять і живуть. Тому мало квартир в аренду та люди бояться (!) здавати… Через це зараз все іде через страхову, яка на рік дає гарантію виплат. Але потрібні документи іспанські. Ми подали мій контракт ЄС. Подивимось що скажуть…»
А в других странах Европы зашел в квартиру, пачку денег на стол кинул и живешь сколько хочешь ) Знакомый только рассказывал как в Германии 2 месяца квартиру пытался снять имея зп 5к и контракт с голландской компанией. Реально конкурс какой-то как при устройстве на работу - чуть ли не резюме надо отправлять лендлорду чтобы он тебя выбрал из 100 желающих. Да и в самой Голландии та же история.
На самом деле все проще. Тут 2 варианта:
1. Краткосрочная аренда с +50% стоимости на первые 3-6 месяцев. 2. Оплата аренды сразу на пол года вперед (считай залог).
За это время легализируешься (устраиваешься на работу или регаешь автономо и платишь 1-2 квартала налоги) и потом тебе все двери открыты - сразу в письме кидаешь местный контракт или документ из налоговой если автономо и 99% что квартира твоя. По крайней мере у меня было 10/10 откликов и я сам выбирал что снять, а не все эти конкурсы.
П.С. Хотфикс поехать на первые пол года в Торевьеху - там 50% русских/украинцев, те окупасов не боятся - если перестанешь платить просто придут и выкинут из квартиры за 3 минуты. Зато что-то арендовать на порядок проще.
akurt написав:Цитата: «Тут є поняття окупасів та інокупасів. Які або взагалі нелегально живуть, або просто не платять і живуть. Тому мало квартир в аренду та люди бояться (!) здавати… Через це зараз все іде через страхову, яка на рік дає гарантію виплат. Але потрібні документи іспанські. Ми подали мій контракт ЄС. Подивимось що скажуть…»
А в других странах Европы зашел в квартиру, пачку денег на стол кинул и живешь сколько хочешь ) Знакомый только рассказывал как в Германии 2 месяца квартиру пытался снять имея зп 5к и контракт с голландской компанией. Реально конкурс какой-то как при устройстве на работу - чуть ли не резюме надо отправлять лендлорду чтобы он тебя выбрал из 100 желающих. Да и в самой Голландии та же история.
У Німеччині власник нерухомості, на диво, слабо захищений з боку законодавства. Саме тому, обережні власники ретельно підходять до пошуку орендарів: наявність оплачуваної роботи, рекомендація від попередніх орендодавців, наявність простроченої заборгованості та ін. Деякі з вимог, наприклад, виписка з Schufa щодо кредитної історії, представлення контракту із вказанням зарплати, не передбачені законодавством і є просто забаганками орендодавців. Проте, якщо людина хоче орендувати саме конкретну квартиру/будинок - повинна буде враховувати умови або шукати іншу, благо на ринку маса пропозицій.
Вперше з початку активних бойових дій виїхав. Капець на кордоні допити роблять, наче я якийсь шпійон і вивожу державну таємницю. З 6 до 11 ранку в черзі, а потім до 15.00 перевірка документів і 2 допити.. Після такого й повертатись не хочеться
Дюрі-бачі написав:Вперше з початку активних бойових дій виїхав. Капець на кордоні допити роблять, наче я якийсь шпійон і вивожу державну таємницю. З 6 до 11 ранку в черзі, а потім до 15.00 перевірка документів і 2 допити.. Після такого й повертатись не хочеться
BIGor написав:А може і не вирости. Гадання на "кофейній гущі". Та і коли кажуть що іпотека - то за своє, а оренда - то хазяїну, то чогось забувають що при іпотеці 1-2 вартості іпотеки піде банку, тобто не зовсім виходить "за своє".
Отут наприклад взяв гіпотетичний розрахунок по калькулятору, квартира коштує 1 млн., іпотека 30 років. За перші 10 років банку піде 743 тис., а тіло погаситься тільки на 125 тис. https://kalkulator-kredytowy.azurewebsi ... sta%C5%82e
Так у вас тут ставка 8% :
Oprocentowanie 7,86 % (WIBOR 5,86% + marża 2,00%)
Это и правда такие ставки в Польше?
В США примерно столько. Народ еще не принимает во внимание, что за владение надо платить налоги. Например в НДж, в некоторых каунти до 2% от стоимости в год и стоимость хоть и отстает от рыночной (если купили давно), но периодически пересматривается. Например, мои знакомые платили еще лет 10 назад 11 куе в год, а сейчас 14 куе в год. Кроме этого, в НЙ часть коммунальных услуг входит в аренду (если речь о квартире в билдинге), обычно платится отдельно только электричество и газ, но бывает и только электричество, а бывает и ничего. Встречал только один билдинг (не сомневаюсь, что их больше), где вода оплачивается. Но собственник платит мейнтаненс, в который входит все. И коммунальные, включая отопление, воду, зачастую газ (если каждый апартмент не имеет собственного счетчика) и ээ (по той-же причине) и налоги (они могут входить в мейнтаненс, а могут не входить), а еще страховки (и сейчас это сильно подорожало) и еще нести ответственность (в тч материальную) за состояние своей собственности (соответствие кодам), за что могут штрафовать и кое-где могут даже отчуждать. Кроме того, есть фиксированные платы за разные услуги, которые оказываются билдингу (юридические, санитарные, и тд). Это ложится на плечи собственника и абсолютно не чешет теннанта. Да, если взять отдельный случай на коротком промежутке времени, то может выглядеть так : 1800 (аренда) минус 800 мейнтаненс. Но если взять все расходы (без банковских %%) то вполне может быть и так 1800 минус 1300. А если считать с %% то может (и выходит) довольно большой минус. Мы с женой уже ездили и смотрели квартиры под аренду. Но потом передумали. Я уж не говорю о том, что вместо того, чтобы платить банку %% за ипотеку, можно держать деньги на СД и они будут приносить %%, сопоставимые с доходностью от аренды даже в Украине. В НЙ, на данный момент финансово не интересно владеть недвигой. Ни для жилья ни для аренды. Кроме того, по покупке и последующей продаже есть существенные расходы. И для их нивелирования надо держать очень длительное время объект.
akurt написав:Мій колишній шеф тоді сказав чудову фразу: "Так є ж інфляція. Ось ми тут живемо не так давно, а я вже бачу, що все подорожчало десь на 20%. Тобто сину виплачувати ту іпотеку буде щорічно дешевше та легше." Я тоді дуже здивувався, що в США існує інфляція (мої вітання пану flyman'у). Але людина підтвердила: є і була.
Такий фактор як інфляція є, так як і здорожчення або здешевлення вартості житла. Але не факт що той Сашко зможе заробляти на 100% більше грошей через 10 років, або чи в нього буде робота. На Заході про індексацію заробітних плат ніхто не чув і ніхто не зобовязаний підіймати ЗП на відсоток інфляції (можливо тільки про профсоюзах типу щось такого https://forbes.ua/news/boeing-poperedno ... 2024-24276).
Фактически, есть работодатели, которые индексируют зп на величину инфляции и есть те кто этого не делает. Для тех кто этого не делает, есть минимальная зп по стране и в каждом штате, которые периодически пересматриваются в сторону увеличения. Для радикальной смены зп, надо, как правило, менять работодателя раз в несколько лет. Знаю несколько человек, которые проработали много лет (около 30) на одного работодателя и сейчас их зп (или перед выходом на пенсию)почти не отличается от минимальной.
BIGor написав:Так все, але давайте рахувати. Квартира яка коштує 1 млн з калькулятора здається за 3000 (не враховуючи комунальні, тобто чистими власнику). Тобто оренда - 3000 в місяць власнику. іпотека (з калькулятора перші 10-ть років) - 6500 в місяць банку відсотків, 700 в місяць за сплату тіла.
У 2017 році, коли я тільки переїхав, такі квартири були по 450 тис. та здавалися по 2000/місяць. Порахуйте на своєму калькуляторі наскільки "лоханувся" той, що взяв тоді іпотеку. І що Ваш калькулятор каже про ціни 2035 року? А 2040?
Не треба так далеко пірнати. Квартира, в котрій зараз живу, коштувала в 2020 триста тисяч злотих. Ремонт 30$ з меблями. Зараз подібна коштує 800+. Родич купив таунхауз в 2022 за 1 млн. Ремонт 70$. Сусідній з гіршим ремонтом виставили за 2 600 000. Як тільки донька буде відповідати критеріям - одразу пораджу пірнути в іпотеку. В розрізі десятиліть це має сенс. Навіть за умови, що потім продаєш своє не до кінця сплачене.
Это имеет смысл на лонг терм и/или на растущем рынке. Бывает, рынок достиг какого-то локального максимума и несколько лет не только не расти, но и,возможно, снижаться. Так, например, происходит несколько лет в НЙ. Не сомневаюсь, что со временем, рост возобновится, но когда и каким темпом - вопрос. Сейчас речь идет о возможной рецессии, так что... Насчет Польши - была относительно низкая база и есть рост. ЧТо-то было подобное в Украине в начале 00-х. Потом были обвалы и рост, но до уровня 2008 года цены так и не вернулись. И это при инфляции доллара. Кроме того, попробуйте посмотреть графики цен на недвигу не в деньгах, а в золоте. И увидите +/- реальную динамику за вычетом обесценивания фиатных денег.
BIGor написав:Такий фактор як інфляція є, так як і здорожчення або здешевлення вартості житла. Але не факт що той Сашко зможе заробляти на 100% більше грошей через 10 років, або чи в нього буде робота. На Заході про індексацію заробітних плат ніхто не чув і ніхто не зобовязаний підіймати ЗП на відсоток інфляції (можливо тільки про профсоюзах типу щось такого https://forbes.ua/news/boeing-poperedno ... 2024-24276).
На Заході чого? Африканського континента? UK: мінімалка в 2016 році 7.2 фунти/годину, мінімалка в 2025 році 11.4 фунти/годину Канада, Онтаріо: мінімалка в 2016 році 11.25 дол/годину, мінімалка в 2025 році 17.2 дол/годину Нідерланди: мінімалка в 2016 році 8.8 євро/годину, мінімалка в 2025 році 14.06 євро/годину
Я уже отвечал на тот пост. Лишь акцентирую, не надо смотреть на изменения минималки, это касается довольно небольшого %% работников. Например, в НЙ была минималка 15 долларов, сейчас около 16,5. Но человек с 30 долларами в час мог как получать 30 при 15 так и получает 30 при 16,5.