помилка в декларації та пеня

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Обговорення питань про податки та систему оподаткування на фінансовому форумі Finance.UA - податковий кодекс, податки з доходів фізичних осіб, транспортний податок, ставки, види податків і зборів
Повідомлення Додано: Чет 08 сер, 2013 19:59

помилка в декларації та пеня

Звертаюся з наступною проблемою. Подала у минулому році звіт за рік у електронному вигляді та зробила велику помилку: не змогла поставити крапку у сумі доходу. Виявилося, що мій дохід перевищує 10 мільйонів гривень! Після дзвінка з податкової у травні 2013 подала уточнюючу декларацію. У серпні 2013 мені повідомили, що на цю неіснуючу суму нарахована пеня у розмірі 52 тисяч гривень за несплату невірно заявленого податку!
Чи є це згідно закону, і чи можливо анулювати пеню за неіснуюючий дохід?

Чи вирішить цю проблему обіцяна аудиторська перевірка і неймовірна пеня та великий штраф будуть скасовані?
elenawik
 
 
Повідомлення Додано: Чет 08 сер, 2013 20:50

elenawik К сожалению, вы попали ... :(

Обжаловать можно только решения контролирующего органа. Собственную декларацию обжаловать нельзя. Сумма налога, самостоятельно указанная в декларация считается согласованной (п.54.1 НКУ).
Уточнение проводится в карточке лицевого счета датой подачи уточненной декларации, поэтому до момента ее подачи в карточке числится налоговый долг.
За несвоевременную уплату согласованного обязательства начисляются штрафные санкции по п.126.1 НКУ и пеня по п.129.1.1 "а"

На сумму штрафных санкций выписывается НУР (налоговое уведомление-решение), которое может быть обжаловано в административном и/или судебном порядке. Но ИМХО правовых оснований для отмены НУР нет. При своевременном обжаловании штрафных санкций их сумма будет считаться несогласованной и не подлежит оплате до вступления решения суда в законную силу. Можно затянуть обжалование на пару лет до решения апелляционной инстанции.

Пеню обжаловать нельзя, но если ее не оплатить, то выставляется налоговое требование, которое можно оспаривать аналогично НУРу
Камикадзе
 
Повідомлень: 2091
З нами з: 04.09.11
Подякував: 589 раз.
Подякували: 954 раз.
 
Профіль
1
Повідомлення Додано: Чет 08 сер, 2013 21:01

Дякую

Камикадзе

Дякую за дуже швидку відповідь! Шкода, не втішну. Але ж це була технічна помилка! Я подаю звіти з 2003 року і проблем не було! З появленням електронної звітності виникла ця стресова ситуація. Чому має сплачувати підприємець після подання уточнюючої декларації неймовірно високу пеню за неіснуюючий дохід? Це ж не справедливо!
elenawik
 
 
Повідомлення Додано: П'ят 09 сер, 2013 05:26

elenawik
Еще один нюанс. Вы пишите что завысили доход. А сумма налога (налоговое обязательство) тоже вами завышены? Принципиальное значение имеет именно сумма налога.

Если сумма налога в декларации была указана правильно, но ее пересчитали налоговики исходя из суммы дохода, то последствия и алгоритм действий будут другие. Тут можно спорить и есть шансы отбить. Важны детали
Камикадзе
 
Повідомлень: 2091
З нами з: 04.09.11
Подякував: 589 раз.
Подякували: 954 раз.
 
Профіль
1
Форум:
+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість
Модератори: Ірина_, Модератор

Схожі теми

Теми
Відповіді Перегляди Останнє
2 10254
Переглянути останнє повідомлення
Вів 14 кві, 2015 13:41
adamsmittttt
Топ
відповідей
Топ
користувачів
реклама
Реклама