Ми просто так скаржимось (за звичкою), чи ми дійсно бідні?

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Макроекономіка України, розвиток регіонів і макроекономічні показники: індекс цін, платіжний баланс, експорт, імпорт, рівень промислового виробництва, ВВП, торговельний баланс і рівень безробіття. Політика, що межує з темою бізнесу та фінансів. Політика яка пов`язана з грошима - аспекти політики у грошовому контексті. Політекономія. Корупція. Хабарі.
  #<1234 ... 26>
Повідомлення Додано: П'ят 29 тра, 2015 12:48

  kievlyanka написав: сейчас мало кто хочет собирать на общее, все только на себя тянут, так что нужно вам создавать инициативную группу, или согласиться с тем, что придется за многих заплатить из собственного кармана

Ну так вы сами согласились с тем, с чем спорите. Человек так и сказал, что "не хотят" сдавать деньги, а не "не могут" 8)
rokannon
Аватар користувача
 
Повідомлень: 3571
З нами з: 08.11.10
Подякував: 717 раз.
Подякували: 859 раз.
 
Профіль
Повідомлення Додано: П'ят 29 тра, 2015 12:49

  kievlyanka написав:
  mortimer написав:Мы действительно бедные.
Если, конечно, под "мы" подразумевается народ Украины.

а кто довел до ручки народ Украины?

Сам.
"Спасение утопающих - дело рук самих утопающих" ©
mortimer
Аватар користувача
 
Повідомлень: 36347
З нами з: 25.07.08
Подякував: 2441 раз.
Подякували: 2811 раз.
 
Профіль
Повідомлення Додано: П'ят 29 тра, 2015 12:55

  dinozavrik написав:
  Banderlog написав:ні, для бідних не є.
тіштесь вівсяним печивом скоро це також буде за розкiш.

Я не бідний, але якось знаходжу в житті цікавіші заняття чим цікавитись алкоголем :) Хороший алкоголь і до кризи був не дешевим

не приймаэться. Нормальні кросовки також коштують ~2100-3000грн. треба хоча б 2 пари в рік. Також подорожали на 13%? Багато населення в нас може собі дозволити спорт?

довго до столиці доходить нове. :lol:
толку з тих домофонів- 0. захищають лише від любителів забігти до вітру.
в нас поклали вже років зо 3. 2 роки вже не плачу за обслуговування...
  rokannon написав:Як скоро?(Зроблю знімок екрана, як прийде час, побачимо, чи маєте ви рацію :wink: )

багато треба? коли долар дійшов до 40 бабки за кг цукру билися...
я маю не тільки рацію, а й кулемет. :lol: ( знімків робити не буду)
Banderlog
Аватар користувача
 
Повідомлень: 840
З нами з: 24.06.14
Подякував: 107 раз.
Подякували: 44 раз.
 
Профіль
Повідомлення Додано: П'ят 29 тра, 2015 13:01

spozhivach
Деньги собираю не я, а инициативная группа, из которой, я благополучно вышла. У нас практически в каждой квартире есть пенсионеры (всему старшему поколению до 65 лет), но! я же сразу написала, что реально одна квартира бедная, вторая относительно тоже. Все остальные МОГУТ заплатить 50 грн, я знаю о чем говорю. Я все уже писала в посте выше. Но самое смешное, что все вроде как и не против домофона/ремонта/консьержки, но когда идет вопрос о сдачи денег, большинство начинает морозиться. Короче, закроем эту тему. В Киеве, реально нищих и супербедных я, Слава Богу, не встречала. Даже бездомных бомжей давно не видела. Во дворе был один мужчина, алкоголик, вечно по мусорникам лазил, безобидный, его где-то побили - умер недавно в больнице, так он был не бомж, у него была двухкомнатная квартира (с ним жила жена в разводе и дочка), а со стороны казалось, что он бедный бомж :) А ему просто нравился такой образ жизни, видать.
vetka
 
Повідомлень: 7013
З нами з: 04.03.14
Подякував: 433 раз.
Подякували: 1242 раз.
 
Профіль
Повідомлення Додано: П'ят 29 тра, 2015 13:10

  mortimer написав:
  kievlyanka написав:
  mortimer написав:Мы действительно бедные.
Если, конечно, под "мы" подразумевается народ Украины.

а кто довел до ручки народ Украины?

Сам.
"Спасение утопающих - дело рук самих утопающих" ©

а конкретный рецепт
kievlyanka
Аватар користувача
 
Повідомлень: 21307
З нами з: 25.01.11
Подякував: 675 раз.
Подякували: 823 раз.
 
Профіль
Повідомлення Додано: П'ят 29 тра, 2015 14:10

Re: Ми просто так скаржимось (за звичкою), чи ми дійсно бідн

  vetka написав:Все остальные МОГУТ заплатить 50 грн, я знаю о чем говорю. Я все уже писала в посте выше. Но самое смешное, что все вроде как и не против домофона/ремонта/консьержки, но когда идет вопрос о сдачи денег, большинство начинает морозиться. Короче, закроем эту тему. В Киеве, реально нищих и супербедных я, Слава Богу, не встречала. Даже бездомных бомжей давно не видела.

Все бомжи, наверное, ближе к новостройкам перебрались ;)
Я ж и не спорю, что могут заплатить, но НЕ ХОТЯТ, а не хотят, потому что никому не верят уже (в качество, в адекватную эксплуатацию и т.д.) Но речь же не только о Киеве, в столице люди всегда жили чуть лучше. Думаю, и на форуме сидят далеко не бедные.
Если вопрос относился только к комментаторам, то, наверное, прибедняются, но какой процент их от 40 млн. граждан?
Если вопрос касается тех, кто работает нелегально и не уверен в завтрашнем дне или тех, кто из-за дискриминации по возрасту не может найти себе применения, то на самом деле таких людей достаточно, чтобы их жалобы были массовыми и дошли до тех, кто о них пишет.
Вся Украина и не может поместиться в столицу, а судить только по столице нелогично, так как в столице в основном работает обслуживающий персонал, а средняя з/п (легальная) включает в себя доходы далеко небедных граждан. Но об этом по-моему уже все знают, даже бомжи.
Отсюда мой вывод: пока доходы будут в тени, вопрос останется открытым.
spozhivach
 
Заблокований
Повідомлень: 990
З нами з: 25.03.15
Подякував: 29 раз.
Подякували: 94 раз.
 
Профіль
Повідомлення Додано: Сер 03 чер, 2015 08:13

Re: Ми просто так скаржимось (за звичкою), чи ми дійсно бідн

Banderlog
:lol:
пенсіонерам розказуйте за вівсяне печиво чи ціни на гречку. Вони Вас зрозуміють :mrgreen:
Тут в більшості інший споживчий кошик... не смішіть нас вигідними українськими пропозиціями.
для прикладу яка українська альтернатива нормальним коньякам?
...
«Нормальні кросовки також коштують ~2100-3000грн. треба хоча б 2 пари в рік. Також подорожали на 13%? Багато населення в нас може собі дозволити спорт?


Так, у пенсіонерів середня пенсія невелика. Всього 1.25мін. А зарплата = 3мін в середньому. Несправедливо?
Перевіряю:
Раніше в країні працювало 14млн людей, а реал. безробітних було 6.6млн (8.2012р., подробиці в статті УТ "в Україні налічується 13-15млн зайвих людей"; нині мабуть більше).
Зараз бачу на укр.стат лише 19млн економічно активного населення (=71.4% від 26.7млн осіб працездатного віку) +0.9млн працюючих пенсіонерів. Припустімо що реал.безробіття (30%) не змінилось. Тоді 14млн працює, а 6млн безробітні (1.8млн за методологією МОП і мільйони селян, що виживають на підножних кормах).
І жителів було торік 42.7млн. Дітей до 15р. = 7млн. Пенсіонерів 13.5млн (якщо вірити новинам), бо укр.стат цю цифру кудись надто далеко сховав. Воно й не дивно, бо сума не сходиться... (Або працездатних менше, або частина з них має чомусь(?) пенсію...)
Отже 14млн.працівників*(3мін[сер.зарпл]-0.2?транспорт) має на утриманні всього 23.2млн людей (якщо вилучити всіх безробітних). Тобто по 1.7мін на одну людину? У пенсіонерів лише 74% цієї цифри. Будемо вирівнювати? ;) Та й голосують вони краще (якщо вірити сумнозвісному колишньому мерові Києва). Але ж якщо вирівнювати, то що потім буде з субсидіями на жкп? Дати всім? Чи всім не давати? ;)


Уточню: 13% моєї інфляції включало в себе їжу +транспорт.
Електроніку, напр., я не рахував бо то були закупи торік замість $ і на багато років вперед (бо напр., смарт у мене вже 4.5років і мені важко було би врахувати його в інфл.)
Якою є нині ціна на кроси – теж не знаю. І знати не хочу, поки укр.виробники не займуть цю нішу на ринку. Або поки $ зарплати не повернуться на колишній рівень. І маю бажання зносити старі запаси. І пари вистачає довше аніж на пів-року. Навіть тих поношених, які добиваю в горах (~2міс щороку). Хоч коштувала будь-яка пара менше 100$.

Тобто: щодо дорогого імпорту, то кожен сам має вирішувати наскільки він є необхідним. Але якщо "необхідність" більше схожа на примхи, то навіщо тоді нарікати на бідність?
Крім того, хотів би звернути увагу, що алко і спорт:
1) шкідливі для здоров'я (на відміну від молока й активного відпочинку, який не калічить взуття і тіло людини),
2) можуть викликати залежність, яка завадить тверезо оцінювати ціну (й потрібність).



pamir7
Не смішіть людей про 15%))) риба, м'ясо,хліб, овочі, фрукти значно здорожчали

А про скільки % смішити? ;)
І слова "значно здорожчали" є непридатними для об'єктивної оцінки.
Повторюсь: я не оцінюю інфляцію окремих товарів. Потрібно порівнювати хоча б середньорічні сукупні витрати.
Бо лише рік є цілісним циклом (зокрема й кліматичним).

Але спробую пройтись по окремих товарах:
Хліб. Багет коштував 99коп. Нині 185коп. 25 багетів = 21.5грв додатково щомісяця... Страшно ж, правда? Але я це пережив ;)
Риба=імпорт. Викреслюємо.
За м'ясом я не стежив. Але от укр.сир як був по 80? так і є по 100? за 1.5роки. Щоправда мене більше цікавить сир з пліснявою. А то таки імпорт... Тому двократне зростання гарантоване. І може без нього я мав би ще меншу особисту інфл.
Яблука я їв восени і взимку по 1-2кг щодня. Було дешево. Нині не сезон + вони (залишки) мабуть знайшли ринок збуту за кордоном. То й нехай. Йогурт дешевий. 1кг якого калорійніший за 2кг яблук.
А восени знову будуть дешеві яблука, бо не всі ж вони мають експортний вигляд. І не всі зможуть лежати довго.
Картопля все ще дешева. Помідори купуватиму тоді, коли їх тоннами збиратимуть на полях. І то таки будуть кращі овочі (бо там вони ростуть природньо), порівняно з моторошною напів-синтетикою з теплиць. Власне лише дешеві фрукти-овочі можна вважати безпечними для здоров'я, бо ті нещасні рослини, які людина змушує рости всупереч Природнім (погоднім) умовам – мутанти на стероїдах. Так, у них гарний вигляд, правильна форма, довге зберігання... і багато інших неприродніх ознак. Але чи ж це найважливіше для їжі???
Bobua
Аватар користувача
 
Повідомлень: 1942
З нами з: 24.08.10
Подякував: 111 раз.
Подякували: 135 раз.
 
Профіль
3
Повідомлення Додано: Пон 08 чер, 2015 08:18

Re: Ми просто так скаржимось (за звичкою), чи ми дійсно бідн

І загалом — наскільки якісно працюємо:
Продуктивність праці в Україні та інших країнах
Зіставляти рівні та динаміку продуктивності праці в різних країнах складно, і якихось авторитетних порівнянь, проведених міжнародними організаціями, немає. Але досить надійним орієнтиром можуть слугувати показники виробництва ВВП на душу населення за паритетами купівельної спроможності. Їх щорічно наводять за країнами, регіонами і у світі в цілому в «Доповідях про розвиток людини» ПРООН. Частка працівників у загальній чисельності населення однакова, особливо серед європейських та інших розвинених країн. Тому похибка між співвідношеннями виробництва ВВП на душу населення та ВВП на працівника як узагальнюючий показник продуктивності праці навряд чи може становити більше, ніж одну десяту. Виходить, що 2005 року душовий ВВП за паритетами становив в Україні лише 25% відносно 25 країн Євросоюзу. Ця цифра досить близька до наведеної Б.Данилишиним (30%). Навіть порівняно з чотирма колишніми країнами соцтабору — Польщею, Чехією, Словаччиною та Угорщиною — цей показник в Україні становить лише 44%. І з такими співвідношеннями ВВП та продуктивності праці складно розраховувати на значне скорочення розриву в розмірах реальної зарплати в Україні та європейських країнах.
...
http://gazeta.dt.ua/ECONOMICS/zabuta_pr ... ratsi.html

... настільки багато й живемо (і навіть багатше аніж мало би бути, якщо порівнювати прож.мін — див у 1-му дописі).
Чого ж тут скаржитись? ;-)


Як наслідок: "НБУ вважає занадто ризиковою справою можливі підвищення пенсій і зарплат" [мінімальних] http://news.finance.ua/ua/news/~/351580

І як я розумію, то справжній ризик такий: припустімо мін.пенс-зарпл. зростуть, а для зростання інших — нема ресурсів... І що скаже працівник, у якого було N мін.зарпл., а стане N/2..?

Хоча мені чомусь здається, що виділення субсидій на оплату жкп – то ще ризикованіше. І не лише як неявна несправедливість (фактично це буде те саме зростання мін., але вибірково й без натяку на необхідність зростання середн.зарплат). Значно гірше, що ті субс. зд. зовсім не заохочують людей до економії ресурсів. От спробуйте записати в калькулятор (є на сайті кабміну) малу чиновницьку зарплату і витрати на жкп на рівні сотень тис грв на міс... (простенький палацик з кількома басейнами відкритого типу). Компенсація буде неперевершена... А економія зменшуватиме саме компенсацію і майже не зачіпатиме міс.платіж споживача послуг.
Втім, а чи ж це турбує суч.владу? Навряд чи. Їм же ж і так добре: вовки (вони) ситі, вівці (електорат з субсидіями) цілі. Єдине що мене втішає – ці вовки хоч у правильному напрямку повзуть. І зд. навіть намагаються навчитись ходити. Зі статті в журналі:
"...європейці поводяться з українською владою так, як батьки, котрі вчать дитину ходити. Вони її відпускають, підтримуючи лише в моменти падінь, хвалячи й винагороджуючи «пряником» тільки після певної кількості зроблених кроків." :)





Але повертаючись ближче до скарг на бідність, ось дам уривок зі статті в новинах сайту:

...
ПРОЯВЛЯЙТЕ АКТИВНІСТЬ ТА ІНІЦІАТИВУ
На думку експерта компанії MPP Consulting Павла Мельника, сама постановка завдання “зберегти гроші” в сьогоднішніх умовах в корені невірна. Можна порівнювати, де вище прибутковість – у кого 20%, у кого 25% річних, але на тлі новин кшталт “інфляція в квітні прискорилася до 14%” і “в річному вирахуванні інфляція виросла до 60,9%” такі показники прибутковості вже не занадто надихають. І хоча МВФ прогнозує за результатами року інфляцію на рівні “всього” в 46% і до того ж помітив ознаки стабілізації в нашій економіці, очевидно, що консервативних шляхів заощадження грошей сьогодні недостатньо.
“Треба виходити з того, що гроші будуть дешевшати, – говорить Павло Мельник. – Сидіти на фіксованій сумі і вважати, що вони будуть зберігати свою купівельну спроможність, неправильно. Ніякими ставками реальна інфляція вже перекрита не буде”. Принаймні, в цьому році.
АКТИВНО. Для тих, хто не хоче швидко біднішати у зв’язку зі знеціненням своїх накопичень, залишається один вихід – збільшувати приплив коштів. Зробити це можна тільки за рахунок активних джерел доходу. Або, як каже Павло Мельник, необхідно крутитися: відкривати свою справу, намагатися заробляти більше на основному місці роботи або шукати приробіток. А краще намагатися поєднувати всі разом. Так, Руслан Юрків радить в кризу не обмежуватися одним-двома видами активного доходу. І не тільки тому, що так надійніше і ситніше – так ще й перспективніше. Під час кризи з’являються можливості для активних, але малоденежних підприємств. Так що до моменту стабілізації і початку зростання економіки з вашого активного виду доходів може вийти і справжній бізнес.
НА ВИРІСТ. Ще одна рекомендація від Павла Мельника – дотримуватися принципу “купуй на падінні”. Наприклад, зараз продається (в тому числі і на сайтах безкоштовних оголошень) безліч бізнесів за немислимо низькими порівняно з благополучними часами цінами. Можна вибрати те, чим ви б хотіли займатися: магазинчик, фітнес-зал, салон краси і т. д. З уже налагодженою роботою, потоком клієнтів і постійними партнерами. Наприклад, вже працюючий невеликий фітнес-клуб з клієнтурою і новим обладнанням продають менше ніж за 20 тис. доларів – фактично за ціною обладнання. А кафе під Києвом з персоналом і знову ж усім обладнанням – за 70 тис. грн. Правда, в ці ціни не включають оренду.
Ряполов Костянтин
http://news.finance.ua/ua/news/~/351737

Отже:

1) Життя в Україні таки дорожчатиме. Бо раніше було занадто багато безкоштовного сиру в цій нашій мишоловці. І коеф паритету купівельної спроможності на рівні 2.3 переконливо це доводив... От мабуть у 2 рази і має здорожчати життя в Україні (у валюті!). Причому відносно 2012-2013років. І наразі ми ще дуже далеко до реал.цін. Більше того: жити за $ стало ще дешевше аніж раніше (торік в $[12.4]я витратив на 22% менше на їжу і на 27% менше на трансп. порівняно з 2013р.) І таке місцеве "економ.чудо" триває вже більше року...

2) Але найприкріше, що заощадження, які були зібрані в ті старі часи дешевого життя (і відповідно малих зарплат) доведеться тратити колись потім — вже в повноцінному житті. Бо якби ми від початку 90-х чесно за все платили (і загалом виходило б вдвічі більше), то й зарплати були би відповідно вдвічі більші (неминуче). І я зміг би заощадити, гіпотетично, вдвічі більше грошей... А всіляки курченки та інші привладні істоти не могли би заробляти сотні млн доларів перепродуючи 70копійковий газ по повній комерційній ціні (7грв)... Отже, вітаю всіх людей країни, які живуть від зарп. до зарп. і заощаджень не роблять (через бідність чи марнотратність): ви мало що втратили. Бо маю враження, що то здебільшо за рахунок економних людей була вигодувана купка олігархів. А мо теж втратили. Але зараз, при переході до таки ринкової економіки, особливих змін не відчуєте. Бідним доведеться попервах трошки більше економити. Марнотратним теж можливо доведеться з цим познайомитись. А от люди які економили завжди — нині втратять двічі: і на поточних витратах трохи, і згодом (в майбутньому) продовжуватимуть втрачати (коли коеф.паритету вийде на 1 і купівельна спроможність заощадженнь впаде вдвічі(?). І загалом втратять більше... Тому то й дивно, що бідкаються переважно не ощадливі люди (вкладники банків зокрема, їх зд. 1млн в країні), а люди з категорії "від зарплати до зарплати". Чи може то просто так здається, внаслідок їх непропорційної масовості?

3) А єдиний спосіб уникнути повної плати (яка колись та буде) за нове життя — переїхати в якусь відсталу й дику країну, що продовжує жити з великим коеф.паритету — вочевидь щоби ефективніше стригти своє населення (напр., в Китаї коеф ~3, може ще в якихось банан.респ.; Братиславу не раджу, бо в фільмі перебільшували:-)) Але ж от біда — добровільно в такі місця люди їхати чомусь не хочуть...



Щодо пропозицій у статті ("крутитися", "купувати готовий бізнес на мін"), то слушною здається хіба що друга. Та й то для людей, які схильні до підприємництва. Бо перша є безглудою з кількох причин:

1) Саме зараз є зовсім(!) невигідним працювати. Принаймні людям з заощадженнями. Бо зарплати в долар.вираженні смішнуваті. Кумедненькі ;). А життя в долар.цінах хоч і напрочуд дешеве, але не настільки, щоби було приємно працювати за смішну $ зарплату. Тобто — найвигідніше тратити старі долар.заощадження поки ми живемо з коеф.паритету значно більшим за 1.
У мене було бажання звільнитись ще на поч. весни й поїхати на пів-року в гори. І якщо дельта затягне виплати до осені, то я таки дарма обмежився 5-ма тижнями й повернувся в цю міську спеку. Дарма... Хто зна, скільки ще є часу у дешевого життя? Рік? Два? І фактично неможливо витратити суттєві заощадження на дешеві товари за цю дрібку часу (навіть якби було таке нездорове, гниле бажання), бо їжа довго не зберігається... Хоча навіть тут переважним масам людей скаржитись нема на що. Бо більшість п'є спиртне. А отже можуть вкласти всі гроші у вино-коньяки та ін... товари, які з часом лише покращуються... Можуть вдома цілі стіни аж до стелі закрити пляшками. І навіть назви кімнатам дати залежно від вмісту. Біла. Червона. Закарпатська. І т.д. А повертаючись додому щовечора думати: "я ж у раю" ;)
А от я не п'ю. І тому знову "пролітаю" зі своїми "дешевіючими" (якщо оцінювати їх зсередини країни) заощадженнями... І аж навіть дивно: чому я не нарікаю на здорожчання життя в майбутньому, в той час як багато людей навколо — скаржаться вже нині, причому майже безпідставно... Якийсь сюрреалізм. Агов, невдоволені. Ви чого? Чи є у того вашого невдоволення математичне вираження на основі реал.цифр?

2) І ще про те "крутійство" (пропозицію "крутитися").
Є люди в країні, і зд. багато їх, які живуть від зарплати до зарплати (бідні? чи просто марнотратні в більшості випадків?). Тобто, їм робота потрібніша, аніж розумним людям. Відтак, то навіть якось гидко, коли розумна людина (з хорошою зарпл.) працює як проклята на кількох роботах водночас (щоби помножити ту хорошу зарпл.) і краде тим самим працю у тих нещасних (бо у світі надвиробництва кількість праці обмежена). Це якесь надзвичайне жлобство... Чи ж не краще переглянути свої витрати, викреслити зайве й більше часу виділити чомусь дійсно приємному й корисному?

Втім, то стаття в друкованій газеті. Власник — олігарх. Зд. той, що поставив на рідну, але кульгаву конячку. Хоча це несуттєво. Всі вони зацікавленні у надпрацьовитості людей, бо саме з неї і отримують надприбутки. Особливо нині, коли $ плата працівникам смішна.
Але дивує, коли самі люди підхоплють безглузді мантри (зокрема й про надвелику інфл.) запихають їх собі в мозок, пригрівають і починають повторювати. І от вже нікчемна проблема роздмухана, важлива — похована. Status quo зберігся. Люди натхненно дають себе стригти (та хоч би й ірраціональною вірою в свою бідність, бо вона змушує як забагато тратити так і забагато працювати). Та ще й ґрунт для нових кишенькових партій готовий (вже бачив рекл. оголошення якоїсь київської партійки, яка пасеться на темі псевдо-гіпер-інфляції). Що і треба було... їм.
Bobua
Аватар користувача
 
Повідомлень: 1942
З нами з: 24.08.10
Подякував: 111 раз.
Подякували: 135 раз.
 
Профіль
3
Повідомлення Додано: Пон 08 чер, 2015 08:46

  Banderlog написав:
  rokannon написав:Як скоро?(Зроблю знімок екрана, як прийде час, побачимо, чи маєте ви рацію :wink: )

багато треба? коли долар дійшов до 40 бабки за кг цукру билися...
я маю не тільки рацію, а й кулемет. :lol: ( знімків робити не буду)


Тобто невідомо коли, і може не скоро. Так і знав, що це чергове бла-бла-бла 8)
rokannon
Аватар користувача
 
Повідомлень: 3571
З нами з: 08.11.10
Подякував: 717 раз.
Подякували: 859 раз.
 
Профіль
Повідомлення Додано: Сер 17 чер, 2015 08:19

Re: Ми просто так скаржимось (за звичкою), чи ми дійсно бідн

Втім, і на цьому сайті є корисні статті. Напр., у наступній вкотре нагадують, що гроші таки треба рахувати...:
Як управляти особистими фінансами в кризу?
http://news.finance.ua/ua/news/~/351872


Головна користь капіталу не в тому, щоб зробити більше грошей, а в тому, щоб робити гроші заради покращення життя.

Генрі Форд
...
Що це таке – особисті фінанси?

Для початку розберемося, що ж має на увазі під собою термін «особисті фінанси» або «домашні фінанси»? Особисті фінанси – це сукупність всіх грошових надходжень і витрат в рамках сімейного бюджету. У даному виразі доцільно використовувати слово «фінанси», ніж «гроші», тому що до грошей люди ставляться по-споживацьки: ставлячи собі за мету заробити гроші і тут же витратити, а фінанси припускають процес управління заробітком, точніше процес управління, оптимізації та грамотного розподілу.

Управляти особистими фінансами – це як управління невеликою компанією, відсутність такого контролю може призвести сім’ю до великого фінансового краху, вибратися з якого буває, часом, зовсім нелегко.

На сьогоднішній день існує безліч кроків і способів управління домашніми фінансами. Завдання людей – вибрати те, що підходить кожному, при цьому не забувати, що контролювати витрати і доходи – праця, що вимагає грамотного і продуманого підходу.

Отже, до основних способів контролю над особистими фінансами належать:

*Суворий облік фінансових надходжень. Ні для кого не секрет, що зараз на просторах інтернету, можливо все, в тому числі, управління своїми особистими доходами – видатками. Досить скористатися однією з онлайн-програм, ...
* Раціональна економія чи контроль над заощадженнями. Для кожного дуже важливо знати, що між доходами та витратами повинна бути досить відчутна різниця, але на користь доходів. 
...



І таки дійсно. Може якби люди рахували свої гроші (хоча б у текст.редакторі в смартфоні), то було би більше розуміння (куди ті гроші щезають) і менше було би необґрунтованих скарг?
Більше того, мене дивує: чому visa, mastercard і їм подібні не надають споживачам послугу ведення дом.бюджету. Вони ж, вкупі з банками, всіляко силкуються перетягнути людей з готівк.розрахунків в безготівк. То чому не пропонують покупцям автоматичне впорядкування даних про рух коштів? (де витрачено, які товари куплені, яка калорійність придбаної іжі – номер транзакції прив'язати до номеру чека, товари з чеку описані в БД крамниці і т.д...) Саме це заохочувало б деяких людей оплачувати тільки карткою.
Але, поки до цього не дійшло й це не стало примусовим... то, напр., я наразі підбив підсумки перших 5міс року вручну+ел.таблиця й визначив середнє для себе. І бачу терпиму інфл. відносно середніх витрат у 2014р.: майже 14% (їжа) і 14.5% (транспорт). Але навіть ці дані можуть бути завищені, бо саме початок цього року, з його скаженим курсом, суттєво відбивав у мене звичне бажання економити... Крім того, це дані для міста, де є всілякі спокусливі й дорогі пропозиції. В сільських умовах (похід з наметом) зростання 2015/2013 витрат на їжу значно менше (або й взагалі відсутнє: важко визначити точно навіть для місячних подорожей, бо перший ~тиждень походу – їжа ще міська, а з останніх днів додому може поїхати кг меду, абощо).
Втім, суттєво цікавіша інша цифра: в доларовому вираженні у мене У 2015 МІСЯЧНІ ВИТРАТИ ВДВІЧІ МЕНШІ ПОРІВНЯНО З 2013! :) (51 і 48% відповідно; для 2015 взяв середній курс 21грв/дол). Тобто, мене більше лякає не оте помірне зростання грв цін, а дике падіння доларових (цін і зарплпт), і те, що я наразі (замість жити вдвічі краще/довше на заощадження), продовжую працювати за грв. Праця (навіть легка) в таких сюрр. умовах – то явно якась нав'язлива ідея, нездорова звичка, хвороба (комплектна до "шопогольства"? ;))... Бо ситуація була кепська і в 2013 — коеф.паритету більший 2 (і розумно чинили самі лише заробітчани: працювали в економічно цивілізованому світі, а тратили в Україні). А нині цей коеф доповз аж до 4...!?




І ще от така от зусебіч виважена інфо з журналу:
2015-06-12 11:22 Мельничук Віталій

Гібридні результати шокової терапії

Гібридна війна несе гібридні результати в усіх сферах су­спільного буття. Так, як ми не можемо зрозуміти, що в дійсності відбувається на фронті, звідки йде суперечлива інформація, так само нічого не зрозуміло в інших суспільних сферах. І в економіці в тому числі.

«Пропало все» чи «Перемога»?



http://m.tyzhden.ua/publication/138321

http://i.tyzhden.ua/content/photoalbum/ ... 2-13_2.jpg
http://i.tyzhden.ua/content/photoalbum/2015/06_2015/12/12-13_2.jpg


Приємно, що в ЗМІ ще бувають тверезі статті, а не лише йойкання типу: "усьо пропало, ми всі помрем", або "вовк, вовк!" або "інфл = ххх%" :)
Bobua
Аватар користувача
 
Повідомлень: 1942
З нами з: 24.08.10
Подякував: 111 раз.
Подякували: 135 раз.
 
Профіль
3
  #<1234 ... 26>
Форум:
+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей
Модератори: Ірина_, Модератор
Топ
відповідей
Топ
користувачів
реклама
Реклама