«Аудит» тарифів «Київенерго»

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Обговорення галузей: промисловість, сільське і лісове господарство, будівництво, транспорт і зв'язок, торгівля і громадське харчування, матеріально-технічне забезпечення (логістика), культура, освіта, охорона здоров'я, соціальне забезпечення, наука, управління, житлово-комунальне господарство, побутове обслуговування населення.
Повідомлення Додано: Чет 11 лют, 2016 12:22

«Аудит» тарифів «Київенерго»

«Аудит» тарифів «Київенерго»

Ми продовжуємо розповідати захоплюючу історію про «аудит», який замовив мер Києва міжнародному агентству «Ernst&Young». Липовий «аудит» виявився звичайним аналізом кінцевих розрахунків тарифів «Київенерго». Киянам ця затія мера вилилася в копієчку - 2,5 мільйона гривень. Стільки коштує ремонт покрівлі 8 будинків, або заміна 3 ліфтів, або облаштування 8 дитячих майданчиків ...

Експерти «Бюро ГромЕкс» буквально вибивали з Департаменту економіки та інвестицій КМДА результати цього аналізу. Отримавши документ, ми засумнівалися в його повноті. І тому відправили отриманий файл для підтвердження ідентичності його авторам – агентству. Чекаємо на відповідь і вам розповімо.

Початок історії тут:

Крім очевидної марності викинутих грошей, на порядку денному щодо цього псевдо аудиту з'являються й інші питання.

1. Навіщо для звичайного аналізу тарифів потрібно було запрошувати іноземну компанію з високою вартістю послуг.

Адже в КМДА є власний орган, який робить такі аналізи, причому отримуючи за це зарплату з бюджету. Це Управління цінової політики в структурі Департаменту економіки та інвестицій. Його головна функція: проводити аналіз витрат на виробництво товарів і надання послуг і формування цін та тарифів. Фахівці зазначеної структури мають великий досвід у перевірці тарифів Київенерго на предмет їх обґрунтованості.

2. Мер Києва Віталій Кличко вийшов за рамки своїх повноважень.

ПАТ «Київенерго» надав тарифи, які затвердила НКРЕКП - Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг. Вона підпорядковується лише Президенту України. І мер, нехай навіть і столиці, не має жодних повноважень контролювати і перевіряти діяльність НКРЕКП.

Але Віталій Кличко теж вирішив, що він не ликом шитий, і вирішив їх перевірити. Хоча мав би знати, що на сьогоднішній день столична влада досі ніяк не впливала на формування тарифів. Затверджені НКРЕКП тарифи є нормативним актом, який може бути скасований тільки в судовому порядку.

3. Агентство Ernst&Young не гарантує, що їх аналітичний висновок можна використовувати для поліпшення тарифів в умовах діючого законодавства. Вони дали лише деякі рекомендації, серед яких: використовувати більш достовірні вхідні дані; спростити та уніфікувати процедуру актуалізації тарифів; запровадити нормативне регулювання моніторингу витрат теплової енергії в мережах; формувати конкурентні ринки виробництва теплової енергії; ввести розрахунок тарифів для діапазону цін на паливо, що дозволить автоматично змінювати тариф при істотній зміні ціни на паливо; переходити до стимулюючого тарифоутворення; відкривати ринок з виробництва та постачання теплової енергії для третіх осіб.

Слушні поради, але вже добре відомі. Складність лише в одному – в їх реалізації. Тут штанга...

Але найнеприємніше в цій історії: висновок агентства подарував «виручай-палицю» постачальнику послуг ПАТ «Київенерго». Аналітики підтвердили, що тарифи сформовані у відповідності з нормативно-правовою базою, а також, що вони нижче, ніж у багатьох країнах Європи. Порадійте і заспокойтеся.

Для чого Віталію Кличку потрібен був цей аналіз і коли він збирається опублікувати висновок, - знає тільки сам Віталій Кличко. І ще Господь Бог. Але ні той, ні інший нам про це не розповість.

Замість епілогу.

Вже для багатьох очевидно, що Віталій Кличко демонструє лояльне ставлення до Київенерго. До обрання, коли був ще кандидатом на посаду мера, він у судовому порядку скасував тарифи Київенерго. Це були одержані від населення платежі на підставі скасованих тарифів. Їх привласнили монополісти у сфері надання житлово-комунальних послуг.

Після обрання на посаду, маючи всю повноту влади, Кличко не зробив НІЧОГО, щоб спонукати Київенерго зробити відповідний перерахунок і повернути зайво сплачені кошти населенню.

Підозрюємо, що історія з «аудитом» - добре сплановане подання. Це не принесе жодних позитивних змін для жителів Києва. Аналіз лише перевірив математичні здібності фахівців Київенерго. І не більше.

Хто поверне бездарно витрачені гроші в загальну касу киян?

Цей «аудит» виявився корисний тільки для Київенерго. Тепер у монополіста в руках козир і він із задоволенням використовує його, щоб раз і назавжди зняти питання необґрунтованість тарифів. І кияни ще гроші заплатили за це, завдяки «старанням» мера.

Як говориться, «вітаю, Шарик, ти - бовдур».


Источник:
gromex.com.ua
ТупУм
Аватар користувача
Критикан
 
Повідомлень: 4928
З нами з: 25.01.06
Подякував: 25 раз.
Подякували: 451 раз.
 
Профіль
Форум:
+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей
Модератори: Ірина_, Модератор
Топ
відповідей
Топ
користувачів
реклама
Реклама