Кому вниз ?

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
Повідомлення Додано: Пон 29 бер, 2010 13:36

Кому вниз ?

Кому вниз
Ірина ПЕРЕВОЗЧЕНКО (Український Тиждень, № 12, 26 березня - 1 квітня 2010)

Два сценарії для столичного ринку нерухомості: повільне зниження або обвал цін. "Пік падіння цін пройдено", "ринок нерухомості стабілізувався", "за підсумками року вартість житла може зрости на 5–20%", – приблизно так протягом останнього місяця столичні ріелтори "заклинають" дійсність, намагаючись за допомогою ЗМІ переконати оточення в тому, що криза на ринку житла минула. Насправді передумов для підвищення цін у 2010 році немає.

Зниження цін справді сповільнилося – якщо взимку і влітку минулого року квартири щомісяця дешевшали приблизно на 5–10%, то тепер темпи падіння вартості зменшилися до 1–2%. Однак це не означає, що криза для житлового ринку позаду, – квартири дешевшатимуть і в 2010-му, і в 2011-му.

Попри зниження цін майже в півтора раза – із докризових $2,8–2,9 тис. до $1,6 тис. за м2 (дані АН "Планета Оболонь"), житло в Києві залишається переоціненим, а довгі дешеві кредити – головний драйвер зростання цін у 2004–2008 роках – як і раніше, недоступні потенційним покупцям.

Приміром, згідно з міжнародною класифікацією на збалансованому ринку житло має приносити близько 6–7% річних. Нерухомість вважають недооціненою, якщо вона забезпечує більшу дохідність. Квартири, які приносять меншу ренту, переоцінені. Дохідність столичного житла на сьогодні становить 4–5% річних.

Ще один критерій оцінки перегріву ринку – зіставлення вітчизняних цін із цінами на житло в країнах із приблизно таким самим ВВП на душу населення, як і в нас. Україна за цим показником найближча до країн Латинської Америки, особливо до Мексики. Але нерухомість у Мексиці вдвічі-втричі дешевша, ніж вітчизняна.

При цьому будувати в Україні стало дешевше: за підрахунками директора проектної групи "Архіматика" Олександра Попова, з грудня 2008-го по грудень 2009-го витрати на зведення одного квадратного метра зменшилися приблизно на 15% – до 600 $/м2 у столиці й 400 $/м2 у регіонах. Ціна реалізації практично скрізь вища у 2–2,5 раза.

Нарешті, платоспроможний попит. До початку масового іпотечного кредитування 2004-го квадратний метр у Києві коштував $750–800. Торік банки згорнули іпотечне кредитування. Доходи громадян у національній валюті за час кризи зменшилися на 20% (дані Держкомстату), у доларах – більш ніж на 50%. Оскільки галопуюче зростання цін на квадратні метри було наслідком саме кредитування (із залученням позикових коштів перед кризою купувалося до 90% всієї нерухомості), логічно очікувати зниження цін до рівня 2004–2005 років.

Квартири в Києві дешевшатимуть доти, доки в Україні не відновиться кредитування (позики кількох банків під 30% річних до уваги не беруться). За прогнозами більшості банкірів, у найближчі два роки іпотека не відродиться. "Активізація іпотечного кредитування очікується не раніше ніж на початку 2012 року", – прогнозує Антон Погорєлов, заступник голови Астра Банку (Київ). За нинішнього темпу зниження цін – приблизно на 2% щомісяця – квартири в Києві до того часу можуть подешевшати до $1 тис. за квадрат і менше.

Втім, ціни можуть узагалі обвалитися, якщо Мінрегіонбуд підтримає програму спорудження житла економ-класу, запропоновану Українською ­будівельною асоціацією (УБА) наприкінці цього місяця.

Суть пропозицій УБА зводиться ось до чого: якщо держава виділить забудовникам 1 млрд грн держкредиту і забезпечить безплатною землею, близько 200 будівельних організацій, що входять до Асоціації, гарантують зведення 10 млн м2 дешевого блокового житла – панельних чотири- і п’ятиповерхівок приблизно на 30 квартир, квадратний метр у яких коштуватиме лише $400.

"Ідея полягає в тому, що потрібно залучити в державну структуру, яка була б єдиним замовником і відповідала б за освоєння коштів, 1 млрд грн держфінансування, які потім буде повернуто, – пояснює директор із корпоративних комунікацій Української будівельної асоціації Дмитро Васильєв. – За рахунок безплатного виділення землі, комунікацій, спрощеної системи оформлення документації коштуватиме таке житло близько $400 за 1 м2. Відповідно квартира площею 25 м2 обійдеться покупцеві в $10 тис.".

Пропозиція цілком прагматична – внаслідок кризи обсяги будівництва в деяких регіонах зменшилися більш ніж удвічі, забудовники раді працювати з рентабельністю лише 5% (за попередніми даними, це основна умова для участі будівельної компанії в проекті УБА). Крім того, масове будівництво у складі асоціації – це шанс посунути київського монополіста ХК "Київміськбуд" і закріпитися на столичному ринку компаніям, що не встигли до поділу земельного пирога.

Програма має шанси бути схваленою новим урядом. Голова ради директорів асоціації Лев Парцхаладзе має теплі стосунки з новопризначеним міністром будівництва Володимиром Яцубою ще з часів роботи останнього в Кабміні трирічної давності. Міністрові реалізація програми "народного" житла дасть змогу записати в актив (і в актив регіоналів) більш ніж дворазове зниження цін на житло. А за вдалого збігу обставин також отримати контроль над столичним ринком житла, а то й над усім Києвом. 1 млрд грн заради досягнення такої мети не буде шкода ні Володимирові Яцубі, ні Миколі Азарову. Зрештою, попередній уряд зумів знайти 1,5 млрд грн на добудову заморожених будівництв у самий розпал кризи.

Що буде з цінами вторинного ринку в разі масового зведення в Києві "економок Парцхаладзе", уявити неважко. Як не крути, а економ-житло, побудоване в 2010-х, вигідно відрізнятиметься (а це може бути понад 300 тис. м2; для порівняння: торік у столиці здано близько 500 тис. житлових квадратів) від аналогічних будинків, що зводилися в 1950–1960-х, новими матеріалами, теплоізоляцією тощо. Відповідно й вартість хрущовок, на які припадає до третини вторинного ринку Києва, миттєво опуститься нижче $1000 за квадратний метр; середній рівень цін у столиці не перевищуватиме $1,5 тис
cuteman
Аватар користувача
 
Повідомлень: 3101
З нами з: 03.10.08
Подякував: 334 раз.
Подякували: 278 раз.
 
Профіль
Повідомлення Додано: Пон 29 бер, 2010 20:11

Що буде з цінами вторинного ринку в разі масового зведення в Києві "економок Парцхаладзе",

Нічого не буде , бо Парцхладзе ще будувати не почав , а ціну в 1,5 рази з 400 до 600 вже підняв .
Подивимось на ціну коли збудує :wink:
budivelnik
Аватар користувача
 
Повідомлень: 27422
З нами з: 15.01.09
Подякував: 278 раз.
Подякували: 2942 раз.
 
Профіль
1
Повідомлення Додано: Сер 31 бер, 2010 22:29

400 или 600 - это серьезный удар, по хрущам в частности, уже никто их по 50 тыс. покупать не будет. Тем более от Парцхаладзе, который утверждал что ничего дешеветь не будет :)

В целом все правильно. И главный фактор - нет ипотеки. И согласен что 1 тыс. за 1 м2 в среднем - это и ориентир на ближайшее будущее.
gray
 
Повідомлень: 606
З нами з: 16.08.07
Подякував: 8 раз.
Подякували: 47 раз.
 
Профіль
Форум:
+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Зараз переглядають цей форум: BIGor, Richi і 4 гостей
Модератори: Faceless, Ірина_, Модератор

Схожі теми

Теми
Відповіді Перегляди Останнє
19 13076
Переглянути останнє повідомлення
Пон 08 тра, 2017 17:48
M-A-X
86 27390
Переглянути останнє повідомлення
Пон 28 лис, 2016 21:45
zagor
Топ
відповідей
Топ
користувачів
реклама
Реклама