УкрСиббанк

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Народний рейтинг українських банків, страхових компаній і компаній з управління активами і рівень обслуговування в них. Архіви народних рейтингів на Finance.UA.
  #<1 ... 8990919293 ... 399>
Повідомлення Додано: Сер 11 бер, 2009 17:14

Re: Надувательство в Укрсиббанке

kapellan написав:В Укрсиббанке взяли у меня гривны для покупки долларов в НБУ для погашения моего долларового кредита. Аукцион должен был состояться в пятницу 06 марта. Срок погашения у меня до 10-го числа. Т.е. времени на покупку долларов и погашение моего кредита у банка предостаточно. В день взноса гривен на счёт курс продажи долларов в банке был 8,2 за доллар. Банк взял гривни у меня по курсу 8,1 (по максимуму). Прошли праздники и выходные, я думаю, что банк купил мне доллары по курсу 7,7+0,02% (специально следил за курсом НБУ) и погасил мой месячный платёж, да ещё на транзитном счёте должны были остаться гривны. Вечером 10-го числа мне звонят из банка и говорят, что доллары они мне не купили (напоминаю, что мой срок погашения 10-го числа) и я должен пойти и купить у них доллары по 8,55. При этом говорят, что ещё утром курс продажи был 8,2, а сейчас 8,55, но зато завтра утром опять будет 8,2. Так вот вам задачка - 1) банк пользовался одну неделю моими гривнами бесплатно; 2) если я сейчас куплю у них доллары, чтобы своевременно погасить кредит, то попадаю на курсе 3) если я подожду до завтра чтобы купить доллары по курсу 8,2, то я становлюсь рисковым клиентом (оплата произошла позже 10-го числа) и банк в таком случае тут же поднимет % ставку.

Совет:
1. Попросите письменно изложить Банку, почему он не купил для вас доллары на аукционе (согласно требований НБУ)
2. Не бойтесь попасть в просрочку (максимум, что вам грозит это скорее всего пеня в размере 24% годовых в грн. за каждый день просрочки)
3. Согласно писем НБУ Банк может рестуктуризовать Ваш кредит, в случае, если вы не можете вовремя его гасить (дать небольшые каникулы)
4. Жалуйтесь в НБУ по тел.: 253-22-42, 256-01-61, 253-35-13.
5. И поднять ставку банк вам не сможет за один или два дня просрочки: во-первых, Бнак должен вас уведомись, во-вторых, он должен доказать, аргументирвоать такое повышение процентов.
Изложу Вам письмо НБУ ко всем коммерческим банкам по режиму работы на аукционе от 03.03.2009

"...Національний банк України бере під жорсткий контроль використання уповноваженими банками купленої на валютних аукціонах іноземної валюти з метою задоволення потреб клієнтів банків, які обумовлені необхідністю погашення ними заборгованості за кредитами, отриманими в іноземній валюті.
Звертаємо особливу увагу на неухильне дотримання вимог порядку та умов проведення валютних аукціонів з іноземної валютою, що доведені листами Національного банку України від 27.02.2009 № 12-111/314-3015, від 27.02.2009 № 13-121/1220-3039.
Підкреслюємо, що керівники уповноважених банків повинні забезпечити продаж клієнтам іноземної валюти, купленої на валютному аукціоні Національного банку України за курсом, який не може перевищувати курс аукціону + 0,2 відсотка від суми купівлі, що складає збір на обов'язкове державне пенсійне страхування.
У разі проведення операцій з погашення заборгованості клієнтів за кредитами через поточні рахунки, відкриття поточних рахунків клієнтам та проведення розрахункових операцій для забезпечення процедури погашення заборгованості клієнтів за кредитними договорами за рахунок іноземної валюти, що куплена на валютному аукціоні, здійснюється виключно на безоплатній основі.
Стягнення будь-яких комісій під час здійснення операцій з погашення заборгованості фізичних осіб за кредитними договорами в іноземній валюті за рахунок іноземної валюти, що куплена на валютному аукціоні, або підвищення курсу продажу іноземної валюти за такими операціями забороняється.
Зобов'язуємо керівників уповноважених банків забезпечити свої структурні підрозділи інформацією щодо умов проведення валютних аукціонів та процедури погашення заборгованості за кредитами в іноземній валюті з метою обов'язкового доведення цього порядку до відома клієнтів.
За наявності інформації, що може свідчити про порушення уповноваженим банком установленого Національний банком порядку організації та здійснення операцій з купівлі іноземної валюти на валютному аукціоні та подальше використання цієї валюти, Національний банк України буде приймати рішення про обмеження для цих банків ліцензій в частині здійснення банківських операцій з валютними цінностями..."

Думаю, я вам немного помогла :D
Kos_Nakos

Повідомлення Додано: Сер 11 бер, 2009 17:20

Вот еще письмо по поводу неаргументированного поднятия %
письмо №18-311/878-3001 от 27.02.2009

"...Про дотримання банками вимог законодавства

Останнім часом до Національного банку України надходять численні скарги громадян щодо необґрунтованого підвищення банками процентних ставок за користування споживчим кредитом (далі – кредит).
У своїх зверненнях позичальники зазначають, що, на їх думку, банки необґрунтовано підвищили їм процентну ставку за кредитом, мотивуючи таке підвищення зміною облікової ставки Національного банку України, курсу долару США до гривні, кон’юнктури ринку тощо.
З метою забезпечення належного застосування банками вимог законодавства, що регулює кредитні відносини між банком та його клієнтами, і недопущення його порушень звертаємо увагу на таке.
Статтею 55 Закону України „Про банки і банківську діяльність” (далі – Закон про банки) встановлено, що відносини банку з клієнтом регулюються законодавством України, нормативно-правовими актами Національного банку України та угодами (договорами) між клієнтом та банком.
Згідно зі статтею 627 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) сторони є вільні в укладенні договору та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.
Договори про надання кредиту укладаються на власний розсуд кредитодавця і позичальника та з урахуванням вимог цивільного та банківського законодавства, статті 11 Закону України „Про захист прав споживачів” та Правил надання банками України інформації споживачу про умови кредитування та сукупну вартість кредиту, затверджених постановою Правління Національного банку України від 10.05.2005 № 168 (далі – Правила).
Зміни до кредитних договорів допускаються лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 651 ЦК України).
Також у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором (стаття 652 ЦК України).
Відповідно до пункту 4 статті 11 Закону України „Про захист прав споживачів” у договорі про надання споживчого кредиту може зазначатися, що відсоткова ставка за кредитом може змінюватися залежно від зміни облікової ставки Національного банку України або в інших випадках. Про зміну відсоткової ставки за споживчим кредитом споживач повідомляється кредитодавцем письмово протягом семи календарних днів з дати її зміни. Без такого повідомлення будь-яка зміна відсоткової ставки є недійсною.
Також зазначаємо, що Правила прийняті з метою захисту прав споживачів під час укладення договорів про надання споживчих кредитів, запобігання завданню споживачам моральної чи матеріальної шкоди через надання свідомо недостовірної чи неповної інформації.
Пунктом 3.5 Правил встановлено, що банки мають право ініціювати зміну процентної ставки за кредитом лише в разі настання події, не залежної від волі сторін договору, яка має безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку.
Банки не мають права змінювати процентну ставку за кредитом у зв'язку з волевиявленням однієї із сторін (зміни кредитної політики банку).
Зміна процентної ставки, відповідно до статті 652 та вимог Правил, можлива лише при істотній зміні обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору.
В більшості випадків банки ініціюють підвищення процентних ставок за кредитами всупереч вимогам статті 11 Закону України „Про захист прав споживачів” та Правил і просто повідомляють споживача про зміну процентної ставки за кредитом, не зазначаючи конкретної обставини, що змусила банк вчинити таке підвищення процентної ставки.
Звертаємо увагу відповідних структурних підрозділів Національного банку України, що здійснюють нагляд за діяльністю банків, що у разі виявлення фактів необґрунтованого підвищення банком процентної ставки за кредитами, такі дії слід кваліфікувати як порушення статті 49 Закону про банки в частині перевірки кредитоспроможності позичальників, наслідком якого є ризик припинення позичальником сплати процентів та неповернення кредиту.
До того ж, зазначаємо, що набрав чинності Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони банкам змінювати умови договору банківського вкладу та кредитного договору в односторонньому порядку”. Відповідно до змін, які внесені цим Законом до ЦК України (стаття 10561 ЦК України) та Закону про банки (частина четверта статті 55 цього Закону) банкам заборонено, зокрема, збільшувати процентну ставку за користування кредитом в односторонньому порядку.
Враховуючи вищезазначене, Національний банк України вимагає від банків неухильного виконання вимог законодавства, що регулює кредитні відносини.
Також зазначаємо, що у разі виявлення порушень вищезазначених вимог Закону про банки та Правил, Національним банком України відповідно до статті 73 Закону про банки будуть застосовуватися адекватні заходи впливу до банків та їх керівників."
Kos_Nakos

Повідомлення Додано: Сер 11 бер, 2009 17:26

В продолжение своей истории на странице
http://forum.finance.ua/viewtopic.php?t ... &start=810
Нормально: проценты по кредиту через валютный аукцион я погасил.
Плохо: никто в отделении не может сказать по какому курсу. То есть я сегодня не смог узнать, грубо говоря, сколько же я банку из депонированных гривен отдал и сколько у меня осталось. Это, кхм, всё-таки к вопросу о качестве обслуживания.
Отсылка на то, что погашение производит программа автоматически меня, как программиста, мягко говоря, не успокаивают, а где-то даже наоборот.
Хорошо: моё обращение через головной сайт относительно проблемы погашения тела кредита при переплаты зарегистрировано, рассмотрено и ответ мне выслан почтой. В случае :) получения обнародую.

Пользуясь случаем, хочу получить от уважаемого Петровича чёткий ответ: при погашении кредита по той схеме в Вашем банке, что Вы описывали ранее в этой ветке - есть ли возможность погасить тело? В каких размерах (ежемесячного погашения, хоть всё оставшееся сразу)?
Хочу всё-таки понять - невозможность погашения тела через аукцион в Укрсибе при ранее выполненном досрочном погашении - проблема ПО банка или общая проблема бухучёта.
xelakois

Повідомлення Додано: Сер 11 бер, 2009 18:25

xelakois написав:Пользуясь случаем, хочу получить от уважаемого Петровича чёткий ответ: при погашении кредита по той схеме в Вашем банке, что Вы описывали ранее в этой ветке - есть ли возможность погасить тело? В каких размерах (ежемесячного погашения, хоть всё оставшееся сразу)?

Курс погашения текущей задолженности, т.е. плановый ежемесячный платеж, равен 7,815грн. за 1 доллар.
Все что погашается выше планового погашения, т.е. досрочное погашение, продается 6,99грн. за 1 доллар.

Погашать досрочно можно хоть все сразу. Я в принципе потому и на форум полез ибо уже 5-й клиент за сегодня прибегал с вопросом перекредитовки. Естественно перекредитовывать чужих клиентов мы не будем.

Почему другие банки не работают по такой схеме для меня загадка... Хотя скорее всего на это есть объективные причины, которые нам никто не скажет.
Petrovich

Подякував: 6 раз.
Подякували: 260 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Сер 11 бер, 2009 18:48

Кто-то может подтвердить или опровергруть информацию о том что в УкрСиббанке введен Куратор от НБУ? Я подчеркиваю КУРАТОР а не Временный управляющий.
Хотя в Надре сначала был куратор а потом временный управляющий :(
ttt

Повідомлення Додано: Сер 11 бер, 2009 19:28

ttt написав:Кто-то может подтвердить или опровергруть информацию о том что в УкрСиббанке введен Куратор от НБУ? Я подчеркиваю КУРАТОР а не Временный управляющий.

кто-то знает,Москву уже взяли?
Яша

Подякував: 151 раз.
Подякували: 207 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Сер 11 бер, 2009 20:51

ttt написав:Кто-то может подтвердить или опровергруть информацию о том что в УкрСиббанке введен Куратор от НБУ? Я подчеркиваю КУРАТОР а не Временный управляющий.

это слухи или есть информация
andrew33

Повідомлення Додано: Сер 11 бер, 2009 21:27

Petrovich написав:Курс погашения текущей задолженности, т.е. плановый ежемесячный платеж, равен 7,815грн. за 1 доллар.
Все что погашается выше планового погашения, т.е. досрочное погашение, продается 6,99грн. за 1 доллар.

Я не заметил здесь событийной привязки к аукционам НБУ. Это добрая воля банка? Я осторожно надеюсь, что корни доброты - не в панике по поводу качества кредитного портфеля и/или повышенном дефиците гривны у банка при избыточном содержании доллара. Разрешите всё же уточнить - как привязывается продажа конкретному клиенту увязывается с заявкой на аукцион? В укрсибе, насколько я понял, при переплате часть тела кредита не появляется в открытой валютной позиции, посему выставить под неё заявку на аукцион они не могут. Глюк это конкретного банка или всей системы я понять никак не могу.
xelakois

Повідомлення Додано: Сер 11 бер, 2009 21:29

ttt написав:Кто-то может подтвердить или опровергруть информацию о том что в УкрСиббанке введен Куратор от НБУ?(

Ну, значит, банк получил рефинансирование от НБУ. Насколько я помню, теперь это сопровождается куратором почти автоматически. Это ни хорошо, ни плохо, это такова нынче жизнь.
Однако, спич г-на Наумова, отсмотренный в Фактах по ИСТВ, оставил удручающее впечатление...
Востаннє редагувалось xelakois в Сер 11 бер, 2009 21:46, всього редагувалось 1 раз.
xelakois

Повідомлення Додано: Сер 11 бер, 2009 21:36

xelakois написав:Хочу всё-таки понять - невозможность погашения тела через аукцион в Укрсибе при ранее выполненном досрочном погашении - проблема ПО банка или общая проблема бухучёта.
Это проблемма резервов НБУ - они на данный момент примерно равняются валютному портфелю физлиц всех банков :?
parenok

#<1 ... 8990919293 ... 399>
Форум:
+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість
Модератори: Ірина_, Модератор

Схожі теми

Теми
Відповіді Перегляди Останнє