budivelnik написав:Як мінімум - покажуть реальну інфляцію долара (або будь якої іншої грошової одиниці
За наведеними вами товарами - нічого не покажуть насправді. Золото й нафта скачуть як скажені собаки.
budivelnik написав:Давайте спробуємо розібрати що каже Юра і порівняти те що він каже з тим що зрозуміли Ви
1 Маємо якусь величину росту абсолютної ціни ( вираженої у Валюті ) нерухомості.
При цьому цей ріст відбувався не 4 , а всі 16 років ( з моменту створення України і до 2006 року)
2 Маємо розмір депо і кредо ставок
3 Можемо вирахувати граничні умови при яких покупка з допомогою кредиту вигідніша ніж сидіння в оренді з скирдуванням в депо
(дохід по депо - орендна плата) менше ніж (ріст ціни - розхід по кредиту)
1) Ну 16 років - важкувато навести нормальні дані. А чим вас не влаштовує наведений мною приклад с 2006 року - 7 років - досить непоганий період. А от з цінами на нерухомість, реальними доходами за період до 2006 - важко.
Одразу зауважу, що держстат тут не підійде - пересічний з середнім доходом по країні тут аж ніяк не може розглядатися.
2) Окрім розміру депо и кредитних ставок ще треба враховувати ріст доходів і відповідно сум, які відкладаються. Якщо ви не помітили, в мене депо - лиш як допоміжний інструмент. Лиш на самих депозитах без довкладань далеко не зайдеш, в середньому ставки по депо до кризи були майже відповідними інфляції.
3) Якщо ви таки уважно читали, я писав ще один фактор - суб"єктивна оцінка "вартості" незадоволеної потреби у власному житлі. Тобто не треба обмежуватися виключно прагматичними факторами - кожен сам для себе визначає, скільки він готовий в принципі переплатити (наприклад банку) додатково для задоволення цієї своєї потреби.
А так - тут умови не складно порахувати, правда, якщо розглядати гривневий кредит. З валютним - ще враховувати валютні ризики, а це значно ускладнює справу.
Якщо сидіти й скирдувати - то доцільно брати недорогий (в міру) варіант оренди, тобто 1к. Наразі це грубо 450 доларів (можна і 400, але то таке).
Порівнюємо для зручності з ануітетним кредитом на 15 років (чим більше тим краще, більшість банків ніби готові давати на 15 років). Розглядаємо ставки: 16%, 18%, 20%
Для ставки 16% - сума кредиту 244 975 гривень і менше
Для ставки 18% - сума кредиту 223 540 гривень і менше
Для ставки 20% - сума кредиту 204 813 гривень і менше
Це визначить межу, на якій з урахуванням тільки прагматичного показника доцільно брати іпотеку: наприклад, якщо є намір купити недорогий варіант за 50 куо, то доцільність з"являється після накопичення 160-200 тис грн + на ремонт. З купівлею повітря набагато складніше, бо треба закласти ще витрати на оренду до моменту заселення.
budivelnik написав:Тому що ці індикатори допомагають краще визначити як інфляцію того ж долара в світі . так і окрему інфляцію ( внаслідок зміни економічних угод/правил/досягнень) всередині окремої держави , в нашому випадку в Україні.
Якби ж. От золото як впало цього року - це ж не означає відповідну інфляцію долара. Те саме з нафтою. Продукти - це треба оцінювати вартість продуктового кошику, а не окремого продукту.
Тут користі буде не більше, ніж з індексу Біг Мака.

Тим паче, якщо розглядати період до 10 років, то за цей період інфляція того ж долара несуттєва, крім того це приблизні оцінки, тут похибка допустима і в 10%.
budivelnik написав:А що хтось сперичався що кожен конкретний випадок потрібно розглядати окремо?
Це ж Ви заявили що купувати під час росту ціни не варто , Юра відстоював протилежну позицію.
Помиляєтеся. Я аргументував одночасно обидві позиції, і пояснив чому - тут:
http://forum.finance.ua/viewtopic.php?p=1887018#p1887018
budivelnik написав:А в чому заключалось моє хамство?
В припущенні?
Так я ж чітко знаючи що правий - просто припустив....
Я про припущення щодо якостей моєї логіки.
Уявіть собі слідуючу картину
1 Обмежень по кредитам - практично ніяких , було б що віддавати в заставу
2 Берете дві однокімнатних в кредит в гривні під ануїтет на 20 років в серпні 2008 (середня виплата десь в районі 15 000 в місяць по кредиту)
3 Здаєте в оренду одну з них ( повернення коштів десь в межах 5000 грн в місяць)
В третій живете і гасите 10 000 грн в місяць
Якщо ціна на житло почне рости( а за 20 років вона почне рости без питань) - Ви виграли.
Якщо не почне рости - Ви не дуже то й втратили, адже за проживання і за виплату двох Ви живими грошима будете витрачати всього 10 000 грн ( тобто 5000 які б все одн6о заплатили за оренду і 5000 - виплати)
Починаючи від "повернення коштів десь в межах 5000 грн в місяць", закінчуючи прогнозуванням цього доходу на 20 (!!!) років - це все робить ваш "бізнес план" рулеткою з можливістю влізти в скажені борги.
Якщо ви так впевнені що праві - пропоную зробити табличку, які ви так полюбляєте