XX.XX.2015 р. мною було укладено з ПАТ «Укрсоцбанк» заяву-договір № на підставі якого мені видано платіжну картку MASTERCARD №______________. ХХ.ХХ.15 мною було здійснено оплату (через Інтернет) послуг компанії XXXX на суму XXX,XX дол. США (знято готівкових коштів в еквіваленті ______, через АТМ країни ______). 20.01.15 при списанні цієї операції банком було проведено списання суми у розмірі XXXX.XX грн., що призвело до утворення від’ємного залишку на карті №______________ в розмірі XXXX.XX грн. У відділенні банку і/або по телефону гарячої лінії), мені було пояснено, що від’ємне значення балансу картки виникло внаслідок застосування банком з 20.01.15 окремого курсу конвертації для операцій, що проводяться за допомогою платіжних карт, який є суттєво завищеним в порівнянні до готівкового курсу. Прошу звернути увагу, що протягом періоду користування послугами банку, до 19.01.15 включно, при списанні операцій банком застосовувався готівковий курс, який до 19.01.15 включно розміщувався на сайті банку в розділі «Готівкові курси» з чіткою приміткою, що даний курс застосовується також і для операцій з платіжними картками. У відповідності до п. 3.3. Правил надання банківських послуг на умовах комплексного банківського обслуговування для клієнтів-фізичних осіб в ПАТ «Укрсоцбанк», внесення змін до Правил та Тарифів Банк має право вносити зміни до Правил, в т.ч. Додатків до Правил – Умов, та Тарифів. Зміни, що були внесені Банком до Правил, Умов, які є додатками до Правил, та Тарифів набувають чинності через 15 (п’ятнадцять) днів від дати розміщення змін до Правил та Тарифів на сайті Банку. Згідно п. 2.1.18.1 діючих на даний час Умов відкриття та здійснення операцій за банківськими поточними (картковими) рахунками, сума операції перераховується у валюту ведення Рахунку за курсом, встановленим Банком на день списання. Інформація про курси Банку для проведення Операцій з використанням Картки розміщується на сайті Банку. Договір, укладений мною з банком та жодні інші документи, з якими мене ознайомлено, та які містяться на сайті банку, не містить положень, що вказують на застосування подвійних курсів конвертації для операцій, що проводяться за допомогою платіжних карт. Перераховані факти свідчать про те, що, починаючи з 20.01.15, банком в односторонньому порядку введено суттєві зміни порядку та умов здійснення операцій за банківськими поточними (картковими) рахунками, про які згідно пунктів 3.3 Правил та 9.1 Умов мала бути розміщена відповідна інформація на сайті Банку не менш, ніж за 15 (п’ятнадцять) календарних днів до їх впровадження. Однак, повідомлення, що з 20 січня 2015 року UniCredit Bank (ПАТ «Укрсоцбанк») вводить окремий курс конвертації для операцій, що проводяться за допомогою платіжних карт, було розміщене на сайті Банку лише 20.01.15, тобто в день їх введення. Відповідно до вимог ст. 15 Закону «Про захист прав споживачів» споживач має право на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, що забезпечує можливість її свідомого і компетентного вибору. Інформація повинна бути надана споживачеві до придбання ним товару чи замовлення роботи (послуги). Це дає підстави розглядати зазначені факти, як спробу шахрайства, з метою незаконного заволодіння особистими коштами клієнта ПАТ «Укрсоцбанк». Вимагаю здійснити перегляд суми списання операції від ХХ.ХХ.15 з купівлі товарів/(зняття готівкових коштів) на сайті XXXX на суму XXX та здійснити списання за готівковим курсом, як це було встановлено до моменту введення банком так званого «курсу конвертації за платіжними картками». Разом з тим, прошу надати мені інформацію про дату надходження до банку від міжнародної платіжної системи інформації про проведену мною операцію від ХХ.ХХ.15 з купівлі товарів на сайті XXXX на суму XXX. З метою захисту моїх законних вимог, я також звернусь із заявами до контролюючих та правоохоронних органів та буду відстоювати належні мені права у судовому порядку.
KiloTrotiLa написав:Зі скаргами і 15 днів на попередження не вийде нічого крім втрати часу на їх складання. Умовами відкриття та здійснення операцій за банківськими поточними (картковими) рахунками, які датовані 11 листопада 2014 року (вступили в дію з 25 листопада 2014 року) даний нюанс на рахунок курсів прописаний.
Там прописан курс продажи наличной валюты, а не коммерческий курс
unicredit.ua написав:2.1.18.1. У разі, якщо валютою проведення Операції з використанням Картки є Долар США, Євро або Гривня та така валюта відрізняється від валюти Рахунку, Банк списує з Рахунку кошти у валюті ведення Рахунку у сумі, що еквівалентна сумі Операції. Сума Операції перераховується у валюту ведення Рахунку за курсом, встановленим Банком на день списання. Інформація про курси Банку для проведення Операцій з використанням Картки розміщується на сайті Банку http://www.unicredit.ua.
Нет упоминания ни о наличном курсе, ни о коммерческом...
С другой стороны, шумиха по данному инциденту полезна - всё-таки есть шанс, что политика менеджмента по оглашению изменений улучшится. Но прежде чем принимать решение "жечь шины", я бы всё же сделал поправку на кризис в стране, и на распространённое среди населения паникёрство... То, что банк свалил весь валютный риск на плечи клиентов, конечно, не по-партнёрски и не по-европейски, но мы ж все в курсе: говорим UniCredit, хотя имеем в виду Укрсоц. Думаю, через полгода этот инцидент будет выглядеть несущественно в финансовом смысле - курс доллара заберётся ещё выше и всё такое. Хотя репутацию банка это не восстановит. В любом случае банку есть, куда развиваться
AntonK А я вообще не понимаю, почему шумиха возникла. Ведь был же прецендент с введение комисии за конвертацию. Банально, но банк "проспал" с введением рыночного курса в то время как его конкуренты уже ввели неделю - две назад. А когда увидил, что его "родные клиенты" начали "выносить" безбожно тут и проснулся. Инерционность в принятии решений, не более. С другой стороны, банк выполняет свои обязательства в полном обьеме, что архиважно в нынешнее время. За обратными примерами далеко идти не надо, достаточно на Дельту посмотреть...
papazina написав:А я вообще не понимаю, почему шумиха возникла.
Зрозумієте, коли буде по вашій картці недозволений кредит-овердрафт, наприклад, 10000 грн. під 48% річних з нарахуванням відсотків по простроченій заборгованості за кредитною лінією та просроченим кредитом-овердрафтом 60% річних...
anetta_ua написав:Принятие нового курса без предупреждения это не жадность, а наглость. Пока это вас лично не коснулось, то рассуждать легко
Еще раз повторюсь, это механизм "защиты" банка от сильно увеличившегося оттока средств в валюте. Нужно предупреждать заранее, согласен, но сейчас...
Когда Вы едите по дороге, а на пешеходном переходе внезапно появляется велосипедист, вы же жмете на тормоза не подав предварительно сигнал (не когда раздумывать) Считайте, что я велосипедист, и мне повезло. А сгоревшие диски - это принятие нового курса. Как-то так.
Усилю пример таким утверждением. Группа велосипедистов (клиенты, проводившие операции в данный период времени) , которым сохранена жизнь (не было же отказов в проведении операций), и теперь они должны скинуться на починку тормозной системы.