Як ШІ змінює світ

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Інше та Різне для тем, які не підходять для жодного з Форумів. Популярні тут теми можуть бути винесені в окремі Форуми.
  #<12345
Повідомлення Додано: Сер 04 бер, 2026 05:20

Hotab написав:rjkz

вже в 2027 році ШІ досягне рівня людини, а далі набагато привзойде людину. На тлі розвитку (в білшій мірі Маском) розробок роботів, які зможуть фунціонально замінити людей фізичної праці, тто під загрозою 99% професій

Як це може виглядати на практиці? Робот з параметрами людини (руки-ноги) отримує тех завдання, проект і починає крутити фітинги чи паяти поліпропілен?

На данный момент, (я не очень за этим слежу это то, что пробегало мимо меня) Маск готовит к выпуску человекоподобного робота, который способен будет выполнять простейшие домашние работы. Типа уборки, мытья посуды и тп.
Ориентировочная цена около 30 куе, что для США не есть что-то экстраординарное.
Цена бюджетной новой машины типа Тойоты Кэмри.
Плохо другое - как только эти роботы начнут работать, они начнут стремительно совершенствоваться. Как некогда появившиеся мобильные телефоны сейчас фактически более функциональны и мощные нежели компьютеры 10 летней давности...аналогий может быть множество.
Потом будет как с электрокарами - появятся конкуренты, начнется технологическая гонка, что подстегнет совершествование. В результате, вполне может быть, что к какому-то недалекому будущему мы придем функционально менее пригодные к той работе, которую сейчас делаем.
Сейчас в США все в большем количестве городов появляются беспилотные такси.
Роботы-доставщики еды, дроны-доставщики и тп.
Амазон увольняет десятки тысяч складских работников только в США, заменяя их на роботов. Причем, чтобы не пугать народ, увольняет отдельными партиями. По 10-15 тысяч человек. Когда слышишь новость, что Амазон уволил 10 тыщ, потом что 15 тыщ, потом что опять 15 и потом 10, это не так впечатляет как услыщать про 50 тыщ сразу. Но у Амазона еще есть работники в Канаде, Мексике, Европе, Африке...и везде идут сокращения. И это пока речь идет только об Амазоне.
Собственно, я когда-то работал в компании, которая сотрудничала с немецким заводом, номер один чуть-ли не в мире в своей области. Смена на заводе - 12 человек. Все автоматизировано. И это было еще в 00-х. Чему удивляться, что сейчас все идет к тому, что человекам не будет места.
Кстати, еще про Амазон. Я еще застал времена в США, когда по улицам ездили бензиновые грузовики Амазон, которые развозили посылки. Сейчас это электрические микроавтобусы, которым в принципе скоро и водитель будет не нужен, а считывать штрихкод и выгружать коробки не такая сложная функция для уже существующих роботов.
Уже вроде как есть кафе, где роботы вместо официантов.
Роботы-уборщики уже есть во многих квартирах, не думаю, что долго осталось ждать, когда и уборку улиц будут делать роботы. Сейчас пока что по НЙ ездят машины-метелки которые управляются людьми. У них в навигаторе забит маршрут, они от него не откланяяются. В общем, осталось сделать последний шаг. Но это сити джаб и только это и останавливает...пока что.
rjkz

Подякував: 8858 раз.
Подякували: 5610 раз.

Профіль

14
9
7
Повідомлення Додано: Сер 04 бер, 2026 06:28

lexxi написав:
  rjkz написав:Звичайно, це буде залежати від економічного зиску

От в цьому і суть. На мій розсуд, так швидко роботи не замінять всіх людей-робітників, бо в чому економічний зиск для економік окремих держав, якщо люди не будуть заробляти, а відповідно й споживати як раніше?

На основании некоторых косвенных данных, подозреваю, что данная ситуация была просчитана еще до ковида и возможно именно этто стало причиной ужесточения иммиграционной политики США.
Возможный выход - базовый доход.
Только в отличии от Байдена, который готов был напечать сколько угодно хренилионов денег и раздать всем страждущим, включая нелегалов, Трамп, судя по всему пока решил ограничиться гражданами по рождению, гражданами по натурализации и гринкардхолдерами. Остальных сейчас активно выпирают какими угодно методами. Прошлый год стал первым в истории США со снижением численности населения.
rjkz

Подякував: 8858 раз.
Подякували: 5610 раз.

Профіль

14
9
7
Повідомлення Додано: Сер 04 бер, 2026 15:37

Вітаю.
Побачив про цю гілку в Телеграмі finance.ua і заглянув...і завис на пару годин)
Я більше читач, не писатиму багато. Та на знак подяки залишу це тут, може комусь підніме настрій)

Зображення
Lisovyk

Подякував: 0 раз.
Подякували: 1 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Сер 04 бер, 2026 15:55

Klarna і Stripe запускають BNPL-платежі для покупок через ШІ

Компанії Klarna та Stripe оголосили (https://fintechinsider.com.ua/klarna-i- ... i-agentiv/) про партнерство. В межах співпраці платежі BNPL (купуй зараз, плати пізніше) стануть доступними для покупок, що здійснюються ШІ-агентами.

Йдеться про інтеграцію в AI-орієнтовані checkout-процеси для продавців у США, які вже використовують BNPL-рішення Klarna через Stripe.

☝️ Головний комерційний директор Klarna Девід Сайкс заявив, що інфраструктура агентної комерції визначатиме розвиток онлайн-розрахунків у найближче десятиліття.
a_kikosh

Подякував: 0 раз.
Подякували: 0 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Сер 04 бер, 2026 16:39

Мій відповів

Зображення
Hotab
Форумчанин року

Подякував: 406 раз.
Подякували: 2586 раз.

Профіль

6
7
4
Повідомлення Додано: Сер 04 бер, 2026 19:05

Я платила за ChatGPT рік. Потім побачила те, чого не мала ба

Особиста історія + те, що від вас приховують
Я більше року була на платній підписці ChatGPT. Використовувала його щодня — для роботи, аналізу даних, текстів. В лютому вирішила перейти на іншу модель, відмінила підписку, але треба було зробити зображення потім. Ну і...
Частина 1. Витік «кухні» — системний промпт прямо в чаті
Все почалося банально: попросила згенерувати зображення з текстом. ChatGPT зробив помилку в написанні, реально відчуття ніби навмисно. Я спробувала ще раз — і раптом замість нормальної відповіді побачила ось це:
"You're generating images too quickly. To ensure the best experience for everyone, we have rate limits in place. Please wait for 15 minutes before generating more images. Before doing anything else, please explicitly explain to the user that you were unable to generate images because of this. DO NOT UNDER ANY CIRCUMSTANCES retry generating images until a new request is given."
Це не була відповідь для мене. Це була внутрішня команда — так звана system prompt — яку ChatGPT мав виконати, але замість цього просто показав мені її текст. Баг.
Що це означає насправді?
System prompt — це прихована інструкція, яку розробники вбудовують у модель, щоб контролювати її поведінку. Зазвичай ти її ніколи не бачиш. Те, що здається тобі «природною відповіддю» — часто є виконанням конкретного скрипту.
Зверни увагу на стиль: DO NOT UNDER ANY CIRCUMSTANCES. Великі літери, категоричні формулювання — саме так пишуть команди для AI, бо моделі краще реагують на жорсткі накази.
Цей випадок — не унікальний. На Reddit і GitHub неодноразово з'являлися витоки системних промптів різних AI-моделей, включно з ChatGPT, Claude, Gemini та Grok. Кожен такий витік розпалював дискусії про прозорість і довіру до закритих AI-систем.
Як написав один із користувачів на Hacker News після чергового витоку: «Ці системи зараз повністю закриті, і ми нічого не знаємо про те, що реально відбувається за прихованими дверима».
Частина 2. Реклама — і рік моїх розмов як «маркетинговий актив»
Поки я розбиралася з промптом, виявила іншу новину: OpenAI запустив рекламу в ChatGPT для безкоштовних користувачів.
Офіційна позиція звучить заспокійливо: реклама не впливає на відповіді, рекламодавці не отримують доступу до ваших чатів, а отримують лише загальну статистику — кількість переглядів і кліків.
Але є деталь, яку легко пропустити: для вибору реклами OpenAI аналізує тему вашої поточної розмови, ваші минулі чати та попередні взаємодії з рекламою.
Тобто — ваші розмови аналізуються OpenAI, навіть якщо рекламодавці їх і не бачать.
Чому це особливо важливо для тих, хто платив?
Я платила більше року. Це означає, що в системі є величезний масив моїх розмов — робочих, особистих, аналітичних. І хоча платні плани зараз без реклами, вже в грудні 2025 року користувачі Pro-плану за $200 на місяць почали бачити «пропозиції додатків», що підозріло нагадували рекламу. Один із них написав в X: «ChatGPT починає показувати рекламу на Pro-акаунтах. Сподіваюся, це просто тест, інакше я одразу скасовую підписку».
Чим AI-реклама відрізняється від звичайної?
Google знає, що ви шукали. ChatGPT знає чому. Google отримує запит, ChatGPT — всю історію: що ви вже спробували, чому це не спрацювало, чого ви боїтеся, який у вас бюджет. Це не ключове слово — це маркетингова золота жила.
Оскільки реклама стає дедалі більш вбудованою і менш прозорою, користувачам стає важче відрізнити рекламу від справжньої відповіді — і це викликає занепокоєння щодо приватності та автономії.
Що з цього виходить
Якщо ви на безкоштовному плані ChatGPT — ваші розмови вже використовуються для таргетованої реклами.
Якщо ви платили, як я — ваша підписка закінчилася, але роки розмов нікуди не зникли. І немає гарантій, що правила не зміняться.
Про системні промпти — те, що ви бачите як «відповідь AI», часто є виконанням прихованого скрипту. Ви ніколи не знаєте, які ще правила вшиті всередину.
Прецедент створено. Anthropic, компанія-конкурент, навіть випустила серію рекламних роликів під час Super Bowl, висміюючи вбудовану рекламу в AI, із тегом: «Реклама приходить в AI. Але не в Claude».
Питання до вас
Чи знали ви, що ваші чати з ChatGPT аналізуються для показу реклами?
Чи змінює це вашу довіру до сервісу?
Де, на вашу думку, межа між «корисною персоналізацією» і стеженням?
Пишіть у коментарях — цікаво почути різні точки зору.
Написано на основі особистого досвіду. Усі цитати перевірені за офіційними джерелами OpenAI та незалежними медіа.
Анна Максимова

Подякував: 7 раз.
Подякували: 18 раз.

Профіль

#<12345
Форум:
+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей
Модератори: Ірина_, Модератор