Інфляція в Україні (з урахуванням тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя) в травні 2014 р. прискорилася до 3,8% в порівнянні з інфляцією в квітні 2014 р. на рівні 3,3%. Про це повідомляє Державна служба статистики (Держстат).
До грудня 2013 р. інфляція склала 10,6%.
В тому числі на продукти харчування інфляція становила 103,7% до квітня 2014 р. і 112,9% до грудня 2013 р.
При цьому без урахування Криму інфляція до квітня 2014 р. склала також 3,8%, до травня 2013 р. - 10,9%, до грудня 2013 р. - 10,5%.
"Вагомим чинником, що вплинув на загальний показник інфляції у травні, було суттєве підвищення цін на природний газ (на 62,8%). Це призвело до зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива в цілому на 12,8%", - пояснюють у Держстаті.
Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 3,6%. Найбільше (на 10,4%) подорожчали фрукти, зокрема ягоди - на 18,8%, яблука - на 14,2%, цитрусові - на 13,2%. На 7,3-5,9% зросли ціни на цукор, рибу та продукти з риби, рис, продукти переробки зернових; на 4,5-3,0% - хліб, овочі, макаронні вироби, м'ясо та м'ясопродукти, безалкогольні напої, соняшникову олію. Водночас на 6,7% подешевшали яйця, на 2,1% - молоко.
Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,4%, у т.ч. алкогольні напої - на 1,8%, тютюнові вироби - на 1,1%.
Предмети домашнього вжитку, побутова техніка подорожчали на 2,8%, у т. ч. холодильники - на 3,9%, покриття для підлоги - на 3,7%, плити - на 2,7%. У сфері охорони здоров'я ціни підвищилися на 3,1%, що насамперед зумовлено зростанням цін на фармацевтичну продукцію на 4,8%.
Підвищення цін на транспорт у цілому на 3,6% пов'язано з подорожчанням палива та мастил на 4,5% та перевезень автодорожнім транспортом на 4,2%. У той же час на 0,7% знизилася плата за перевезення пасажирським залізничним транспортом.
Holden McGroin написав:minemax У кого покупать будем там бесплатною дают шоферов.
Так может нам заодно не только Апачи попросить с "шоферами", а еще и танки, корабли, самолеты, пехоту? Я не против. Только резонансик может быть. Такой себе третий мировой резонансик... А если нам своих пилотов готовить на Апач, то это годы понадобятся.
як почали москалі лізти на наш Схід, польське панство показало як їхні пілоти на американських літаках вишивали, думаю наші після стажування не гірше справлялись би.