Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
Куди дивляться очі інвесторів в нерухомість в 2023 році?
Як відомо, декілька років тому в Туреччині було відкрито найбільший в світі аеропорт "Istanbul". Старий аеропорт Стамбула (в Стамбулі 2 аеропорти), який опинився майже в центрі міста, було перепрофільовано: на більшій його частині іде масштабне будівництво державних лікарень, залишили 1 ЗПС для прийому тільки рейсів Cargo.
Правда, веж через 1 рік турків переплигнули китайці, побудувавши перший за розмірами в світі аеропорт, але аеропорт Стамбула все ж за обсягами перевезень є "Номер 1" в Європі.
В той же район Стамбула планується провести - грандіозне будівництво - новий суднохідний канал з Мармурового моря в Чорне. Існуючий канал Босфор вже не справляється, та - крім того - за Договором 1923 року не приносить Туреччині жодних прибутків.
Саме в цьому районі на березі Чорного моря планується розгорнути масштабне будівництво нових мікрорайонів. Деталі такі: - Житлові будинки, торгові центри, резиденції та готелі передбачені в планах зонування району Карабурун площею 2,8 мільйона (!) квадратних метрів. - Під житлове будівництво зарезервовано 1 млн 258 тис. 572 кв.м. - На цій території буде побудовано 378 тисяч 223 кв.м. житла. - Висота будинків не більше 3 поверхів (!). - Під об’єкти торгівлі та туризму відведено 265 тис. 456 кв.м. - 76 тисяч кв.м лісу, 13 тисяч 716 кв.м пасовищ, 9 тисяч кв.м сільськогосподарських угідь, 33 тисячі 876 кв.м пляжу будуть збережені в первинному вигляді. - 52 тисячі кв.м - під заклади освіти, 12 тисяч кв.м під заклади охорони здоров'я, 43 тисячі кв.м під об'єкти соціально-культурного призначення та спортивні споруди. - 40 тисяч кв.м рибальських притулків, 473 тисячі кв.м доріг. У регіоні передбачається нове населення приблизно 10 тисяч осіб. Цікаво, що поруч проходить нова автотраса міжнародного сполучення - вона ж є "об"їзною" Стамбула - дозволена швидкість руху 150 км на годину, 4 полоси в кожному напрямку (на мапі показана як траса "О-7)".
Життя інвестора в нерухомість за кордоном - соціально-економічний аспект
Цікаві дописи на "київській гілці" та на гілці про іміграцію про умови забезпеччення свого життя. Вічне питання про те, де жити краще: у Венесуелі, в Монголії, Польщі чи в США. Однозначну відповідь, гадаю, не можна знайти ніколи. Занадто багато факторів на це впливає... Різні вимоги. Для одного з учасників форуму критерієм номер 1 є наявність/відсутність поросятини. Для іншого учасника форуму таким критерієм була та є можливість дитини навчатися в одному з кращих університетів Європи. Першого можна зрозуміти: ні роботи, ні родини, ні житла, а дітей та жінку покинув вже давно. Життєвий тупік. Другого теж можна зрозуміти: що може бути крашим за вкладення в освіту дітей. Тим більше - розумних... В цьому сенсі для мене цікавим була розмова з новим приятелем - він з Азербайджану, має типове прізвище: "Алієв". Але останнні 20-25 років жив в Канаді і не тільки. Але переїхав жити в Туреччину: в Анталію. Тези спілкування мовою оригіналу... буква в букву... - Zdravstvuyte, ya zvonil vam vcera na schet mashini , 30 dekabrya expiring . Vi skazali prishlete mne spisok dokumentov . Spasibo . - Нужно сделать так: [Текст далі видалено, тому що стосується підготовки приватних докуменітв для розмитнення авто в Туреччині] - Ok , vse ponyal . Spasibo vam . Vse sdelayu . - Напишете как что получилось. Вы в самом деле из Канады в Анталию переехали? - Da iz Kanadi . Da konechno obyazatelno napishu . Spasibo . - Сейчас многие украинцы ищут счастье в Канаде. Но я знаю, что ежемесячно граждане Канады входят в ТОП-20 инвесторов в недвижимость Турции. - Da ukraincev mnogo seycas . V kanade seycas ne tak xorosho , kak ranshe , v principe kak i vo vsem mire . - Tamam. - V Turcii mne nravitsya bolshe )) - Ha-ha-ha! Сегодня приятели в Анкаре проходят биометрию для визы в Канаду... Смешанная семья: муж - турок, жена - украинка... - Nu dlya menya primerno toje takje bilo , 22 goda tomu nazad kogda pereexal tuda , no posle pandemii uje mnogo chego isportilos . Strana bila shokoladnoy , ne znayu poka pojivem nemnogo v Turcii posmotrim kak budet dalshe . - Интересные слова... В Канаде большая украинская диаспора, а вот так турецкая? - Originally ya iz Azerbaijana , Baku . V Canade da bolshaya , no ya jil v Australia , Sydneye , tam v razi bolshe turkov . Esli v Toronto k primeru 15-20 tureckix restoranov , to v Sydneye 150-200 . - Круто реально. Я был в Баку, причем сделал путешествие из Еревана в Баку... Было очень интересно. До встречи! Поговорим о Канаде как-нибудь при встрече в кафе. - Wellcome!
Это у Вас просто истерика. "Плохие звоночки"... "И мальчики кровавые в глазах.." (Пушкин). И футболист, уехавший ДВАДЦАТЬ лет назад в Австрию... ошибся, в США... Изучайте историю: больше всего упоминать запрещено было людей, уехавших из СССР... Сейчас вон на ЭрЭфии уже запретили Пугачеву: изъяты все песни/клипы из эфира, все портреты и упоминания... Упоминать "примадонну" везде уже запрещено.... На том же канале есть реально плохой звоночек: девочка из-за футболиста отказывается кушать, пить и выходить замуж. Нервный срыв... Вот этого надо бояться... https://www.youtube.com/shorts/O7kzI0akrJY
Власне жило: народні звичаї чи економічно/соціальна необхідність?
Центр економічних і соціальних досліджень (BETAM) університету Бахчешехір існує з метою встановлення традиції, що ґрунтується на наукових дослідженнях, і є загальновизнаною дослідницькою платформою з метою забезпечення академічного середовища, інфраструктури фізичного та людського капіталу, необхідних для дослідження економічних і соціальних проблем Туреччини і Європи.
Цікаві свіжі дані про нерухомісить в Європі. 1. Згідно з дослідженням BETAM, рівень власності на житло в Туреччині, який у 2010 році становив 59 відсотків, у 2021 році знизився до 55,5 відсотка. Найбільше зниження спостерігалося в групі із середніми доходами. Тобто: кількість власників житла в Туреччині з роками зменшилася. 2. При аналізі показників володіння будинком/квартирою для різних груп доходу цей показник коливається від 51,3 до 46% у групі з найнижчим доходом і від 58,5 до 52,8% у групі із середнім доходом. В групі з високим доходом показник зменшився з 70,4 відсотка до 66,1%. 3. З іншого боку, рівень власності на житло в Туреччині порівнювали з Угорщиною, Польщею, Румунією, Мексикою, Чилі, Німеччиною та Швейцарією. 4. Виявилося, що рівень володіння житлом у Туреччині значно вищий, ніж у Німеччині та Швейцарії, де доходи значно вищі: 56 відсотків у Туреччині, 44 відсотки у Німеччині та 38 відсотків у Швейцарії. З тексту дослідження: «Це порівняння чітко показує, що не завжди діє дійсний економічний закон: чим вищий дохід на душу населення, тим вищий рівень власності на житло» 5. Країнами з найбільшою часткою власності на житло є: Румунія, Угорщина та Польща відповідно. Станом на 2020 рік у цих країнах володіли житлом 97, 88 і 79 відсотків (!!!) відповідно. 6. Було зазначено, що хоча дохід на душу населення в цих країнах такий же, як у Туреччині, рівень володіння житлом набагато вищий, ніж у Туреччині. Спільною рисою цих трьох країн є те, що вони колишні соціалістичні країни. 7. У цьому дослідженні було зазначено: «Продаж державного житла мешканцям за дешевими цінами після соціалістичного режиму в Румунії пояснює дуже високий рівень власності на житло в цій країні — 97,3 відсотка у 2010 році. Можна передбачити, що високий рівень власності на житло в Угорщині та Польщі є результатом подібного розвитку». За матеріалами: https://betam.bahcesehir.edu.tr/
Цікаво, а що в Україні з відсотком реальних власників житла? Яка частка людей отримала від жироного на квaртири соціалізЬма квартири?
P.S. Для довідки: я народився та виріс в приватному будинку, який побудували за вланий кошт мій батько (загинув в 40 років, пішовши на роботу в третю нічну зімну в один із засекречених заводів) та мати. Ні вони, ні я, ні мої брати/сестри ніколи не перебували на обліку в профспілках/установах на отримання дармового житла від держави та не отримували такого.
Востаннє редагувалось akurt в Нед 25 гру, 2022 16:23, всього редагувалось 1 раз.
akurt написав:Цікаво, а що в Україні з відсотком реальних власників житла? Всім вдалося на шару від держави отримати житло?
P.S. Для довідки: я народився та виріс в приватному будинку, який побудували за вланий кошт мій батько (загинув в 40 років, пішовши на роботу в третю нічну зімну в один із засекречених заводів) та мати. Ні вони, ні я ніколи не перебували на обліку в профспілках/установах на отримання дармового житла від держави та не отримували такого.
Я з покоління вже безквартирників - на власне житло треба заробити, аби не жити в Україні під мостом в коробці, але батькам дуже повезло отримати квартиру в совку. От і рахуйте скільки вклали трудів і скільки отримали - з 1917 по 1991 отримали одну квартиру в СРСР, з 1991 по 2022 - заробили на нуль квартир (вільна незалежна сучасна богата Україна).
Ситуація на ринку орендної нерухомості в Анталії станом на 26.12.2022
За повідомленнями "чорних рієлторів" з числа наших українців: 1) на ринку здачі житла в оренду: ринок стоїть на місці. 2) ажіотаж, коли брали в оренду все - навіть із серії "На тобі Боже, що мені не годится" - пройшов. 3) під час ажіотажу були періоди, коли реально не було чого запропонувати орендарям. Ціни підскочили до 1000 доларів за квартиру 1+1. 4) є випадки "зворотньої тенденції" орендарі, які взяли квартиру в оренду за 12 000 лір, висувають ультиматум орендодавцю: "Або я виїжджаю, або знижуйте оренду до 9 000 лір" (знижка в 25%). ОРЕНДОДАВЦІ БЕЗ ВАГАНЬ ПОГОДЖУЮТЬСЯ. Мудро - я так вважаю... 5) Досить великий діапазон цін в оренду, наприклад, для 2+1: від 8000 лір (430 доларів) до 17 000 лір (900 доларів).
Приятель виставив в оренду квартиру 2+1, куплену в 2018 за 45 000 євро за 950 доларів, включаючи всю комуналку та всі платежі ("маркетінговий хід" - навіть включив квартплату в ОСББ та за інтернет) - здав нашим українцям за 800 доларів + комунальні. Прибутковість інвестиції станом на сьогодні: 45 000 - 100% 12*800*1,06 -x% x%= 12*800*1,06*100/45000=22,6% в євро.
Востаннє редагувалось akurt в Пон 26 гру, 2022 23:26, всього редагувалось 1 раз.
Ситуація на ринку інвестиційної нерухомості в Анталії станом на 26.12.2022
На ринку нерухомості для інвестицій: стабілізація з невеликою тенденцією для збільшення цін. - квартири 1+1 в нормальному районі - новобудова - все "під ключ" - можна купити за ціною від 2 800 000 до 4 000 000 лір (150 000 - 215 000$). Вторинний ринок: будинок не старший 5 років - 2 500 000 - 3 500 000 лір (135 000 - 188 000$). Для довідки: - на моїй вулиці квартир 1+1 в будинках немає, на сусідінй вулиці є в продажу три квартири за ціною в 3 250 000 лір або 174 000 доларів. Нагадаю: я інвестував в вересні 2018 року 49 500 доларів США. - у відомому форумчанaм комплексі Casa Grande - там можна було інвестувати в 2019/2021 роках 60 000 євро в квартири 1+1 - прочитавши інфо на цьому форумі - та вкластися без посредників/рієлторів - з"явилася одна пропозиція за 2 995 000 лір або 152 000 євро. Слава Богу, у двох форумчан вистачило розуму послухати мене, а не відомих "тАвАрИсЧєв". Тут ще важливо, що за ці гроші виставлено квартиру на "нульовому" поверсі. Це одна з квартир праворуч - за парасольками. Наші люди вклалися в корпус "А" - його видно вглибині. Слава Богу, наші форумчани вклалися на поверхах вище - зазвичай тоді ціни на 20% виші...
В преміум сегменті - велике різноманіття цін: за квартири 2+1 площею в 100 кв. м просять від 8 000 000 лір до 8 800 000 лір (близько 470 000 доларів. ще пару тижнів - місяць тому була максимальна ціна в 440 000 доларів). У верхній частині преміум-сегменту ціни орінтовно в 12 000 000 лір (650 000 доларів). Вже там, де за 3+1 були ціни в 12 000 000 лір з"явилися ціни по 13 500 000 лір (720 000 доларів).
P.S. Басейн ЖК на фото вище дуже не подобався одному великому фахівцю з КРЖН (який ніколи не мав нерухомості в Києві, але є основними головним лідуючим консультантом з КРЖН).
Уряд Туреччини занепокоєний тим, що громадяни росії є основними орендарями нерухомості в Туреччині останніх місяців - та прийняв суттєві обмеження в царині отримання ВНП в Туреччині саме для громадян ЕрЕфії за фактом оренди квартири: - зміни стосуються тих громадян ЕрЕфії, хто подає Заяви на ВНП з 27.12.2022; - НЕ стосується тих, хто встиг подати заяви до 26.12.2022 або подає на продовження діючого; - з 26.12.2022 при ПЕРВИННІЙ подачі Заяви на ВНП: а) при подічі Заяви пенсіонером треба надати документ з АПОСТИЛЕМ про те, що вони пенсіонери та розмір пенсії складає.... б) при подачі Заяви тим, хто працює віддалено (ІТ-ники, АНТИчмобіки - караул!!!!) - документ, який підтверджує дохід від компанії, в якій вони працюють. Документ з АПОСТИЛЕМ (!). в) не приймаються виписки з банку про стан рахунку, наявність коштів та довідки про переведення коштів з РФ.
Якщо Заявку на ВНП громадянину ЕрЕфії відхилили - повторну заявку можна подати не раніше, ніж через 6 місяців (фактично треба покинути Турецьку республіку).
Змін у наданні ВНП громаднам ЕрЕфії за фактом купівлі квартири немає.
Це надало можливість "чорним рієлторам" з числа наших українців та з числа турків висловити припущення, що це буде стимулювати купівлю квартир росіянами.
Змін для українців немає: запис на рандеву відбувається вже на березень 2023 року. Випадків відмови в наданні ВНП громадянам України не зафіксовано.