Держборг України станом на 31 грудня 2025 року - вже 9 трлн грн, майже 100% ВВП. Лише за 2025 рік борг виріс на 2 трлн грн. Головні джерела боргу 2025 року: 37,9 млрд дол. — кредити ERA від G7; 12,1 млрд дол. — фінансування від ЄС. Переважно це пільгові кошти партнерів, а не комерційні позики під високі відсотки, через це середня вартість боргу впала до 4,55% (у 2021 було 7,2%). Структура за кредиторами: 66% — пільгові позики від урядів і МФО; 22% — внутрішні ОВДП; 10% — зовнішні ринкові папери. За валютами: євро — 46%, долар — 23%, гривня — 21%. З хорошого: строк до погашення боргу зріс з 6,3 року у 2021 до 13,4 року у 2025. Зовнішній борг — взагалі до 15,7 року. Є й проблеми: 75% боргу — зовнішній. Понад 40% усього держборгу — перед ЄС. Пільговий період мине і борг треба буде віддавати. Хіба до того часу ми станемо членом ЄС і борг нам спишуть. Але ідея перевиборів затьмарює очі і будь які перспективи…
Так це не проблема, а суттєва перевага: по зовнішньому боргу без проблем можна оголошувати дефолт в будь-який момент, на відміну від внутрішнього. В нас є вже чималий досвід 2013, а можна рівнятись на справжніх лідерів, як Аргентина
Так це не проблема, а суттєва перевага: по зовнішньому боргу без проблем можна оголошувати дефолт в будь-який момент, на відміну від внутрішнього. В нас є вже чималий досвід 2013, а можна рівнятись на справжніх лідерів, як Аргентина
Знаєте в чому проблема людини яка постійно пропонує шахрайські методи вирішення питань? До неї ЗАВЖДИ будуть відноситись як до жуліка, навіть якщо вона зшахраювала разок...
ПС У Вас є певна моральна приватна проблема, напевно навколо багато циганських сімей для яких крадіжка - це нормальний спосіб існування...
Знаєте в чому проблема людини яка постійно пропонує шахрайські методи вирішення питань? До неї ЗАВЖДИ будуть відноситись як до жуліка, навіть якщо вона зшахраювала разок...
ПС У Вас є певна моральна приватна проблема, напевно навколо багато циганських сімей для яких крадіжка - це нормальний спосіб існування...
budivelnik написав:У Вас є певна моральна приватна проблема, напевно навколо багато циганських сімей для яких крадіжка - це нормальний спосіб існування...
При чому тут крадіжка? Ми ж нічого не відбираємо ні в кого без його відома. Нема нічого спільного в крадіжці з моєю ідеологію. Я категорично проти будь-якого криміналу. От "схематоз" (тільки не той Міндічовий, що спричинює корупцію, а без порушення законів, як валютний туризм), "грантожерство" чи "технічне банкрутство Трампа" та інші цілком законні способи - це те, до чого я закликаю.
щось цього Павла життя потріпало. один з блогерів, на слухання якого немає витрачати сенсу - суцільна маячня. а до тих, хто каже - альтернативна думка - треба уважно придивитися. це як альтернативна думка про пласку землю. й це я ще не прослухав, що він каже, вже заголовок видає...
а тепер ще й послухав. висновок той же - маячня. єдине накинув на дозвіл експорту зброї. він теж з тих, якщо критикує - значить правильно роблять...
звалив в одну купу різні економічні теорії - без будь-якого сенсу. у Рівнянні Фішеру - декілька помилок. " Рівняння Фішера MV=PYMV = PYMV=PY (M – грошова маса, V – швидкість обігу, P – ціни, Y – ВВП)". людина взагалі не розуміється на економіці...
budivelnik написав:У Вас є певна моральна приватна проблема, напевно навколо багато циганських сімей для яких крадіжка - це нормальний спосіб існування...
При чому тут крадіжка? Ми ж нічого не відбираємо ні в кого без його відома. Нема нічого спільного в крадіжці з моєю ідеологію. Я категорично проти будь-якого криміналу. От "схематоз" (тільки не той Міндічовий, що спричинює корупцію, а без порушення законів, як валютний туризм), "грантожерство" чи "технічне банкрутство Трампа" та інші цілком законні способи - це те, до чого я закликаю.
Дюрі-Бачі, грантожерство - це таки шахрайство в тому вигляді, як ти його описуєш. а якщо робити гранти якісно - то це зовсім інше. хтось замовляє послугу, хтось виконує - в чому питання?.. хоча так, межа трохи умовна...
а жити на чужі кошти - це хибна ідея, яка зазвичай рано чи пізно закінчується, й підходиш на касу (ІВК здається). бачиш, йому зараз теж рахунки до сплати пред'явили...
Shaman написав:а жити на чужі кошти - це хибна ідея
ИМХО з 1970-х це єдина справедлива ідея, якщо ти не входиш в коло багатіїв, які можуть жити на пасивний дохід який генерується друком світових резервних валют.
Shaman написав:а тепер вишенка - що ж цікавого сталося в грудні? тадам - Приват списав з балансу проблемні кредити на суму близько 140 ярдів грн. напевне весь баласт від ІВК. я навіть зустрів десь цю інфо, але загалом про це тиша. що зайвий раз показує, що не лише суспільство, а й так звані експерти обговорюють лише те, про що кажуть всі - а якщо про це мовчать, то ніхто й не знає.
Ніяка це не тиша. Просто, щоб писати на подібні теми журналістам потрібно мати профільні знання. Та й подібні новини, не набирають переглядів тому мало хто про них пише (хіба що писати - Ой знову Зрадонька).
але списали таки в грудні. може рішення прийняли в лютому. другий допис - взагалі суцільне перекручення, як на мене
Shaman написав:в мене виникло декілька питань. перше - суд проти ІВК виграли. чому списуємо? не будемо забирати компенсацію в ІВК - чи будемо, але хто тоді буде це робити? може Приват просто ці права вимоги комусь передав? дуже цікаво...
Ці кредити списуються з балансу, але робота по них (можливість повернути гроші) не завершується
але хто буде ці гроші повертати? якщо Приватбанк - то не бачу сенсу в списанні кредитів. хоча якщо повернули далеко не всі, то може. в мене така думка, що борги могли комусь переуступити - в нашій країні ні в чому не можна бути впевненим. але подивимось
Shaman написав:а жити на чужі кошти - це хибна ідея
ИМХО з 1970-х це єдина справедлива ідея, якщо ти не входиш в коло багатіїв, які можуть жити на пасивний дохід який генерується друком світових резервних валют.