Вашими грошима... Особливо в світі того, що необізнані у справах фінансових люди весь час намагаються закидати гілку непровіреною неправдивою некваліфікованою інформацією.
Ми не будемо нервуватися, ми беремо в руки калькулятор, папірець та олівець.
Приклад розрахунку реальних витрат при купівлі нерухомості в Анталії
За зразок взято квартиру, оголошення про продаж якої я бачив на балконі будинка по дорозі до моря.
Не раджу купувати саме цю квартиру, хоча і будинок непоганий, і Забудовник якісний - продається квартира прямо над козирком супермаркету MIGROS, відразу під вікнами - зовншні блоки кондиціонерів супермаркета та парковка для покупців.
Вид на будинок з боку переходу через трасу - перехід до моря.

Уточнення: будинок дійсно новий, я спостерігав за його будівництвом від фундамента (мимо до моря не пройдеш). Має плавальний басейн (+дитячий), парковка на території. На вході - охоронець. Камери спостереження. Дуже якісні матеріали. Має газову систему опалення з двоконтурними котлами. "Повний фарш", все "під ключ", в тому числі кондиціонери та меблі (кухня та прихожа), звісно - повністю готові санвузли (з душовими кабінами).
Принцип: вселяйся та живи.
Арифметика: я купував квартиру без всяких рієлторів в 2017 за 168 000 лір. Рієлтор хотів 170 000 лір, але до рієлтора ми вже бачили цю квартиру, Забудовник називав теж ціну в 170 000 лір і саме це дозволило нам знизити ціну "на комісійні" рієлтора (цікаво, що турецький рієлтор був зовсім не жадібним, і була - як мені вдалося з"ясувати пізніше - домовленість між Забудовником та рієлтором, що останній отримає 2000 лір або на той час близько 600 доларів).
Долар-ліра 3,51 - ціна квартири для мене була 47 863 долари США. Цікаво, що коли я познайомився з сусідами, то вони вказали точно таку ж цифру: 170 000 лір.
Податок на нерухомість склав 2 790 лір або 800 доларів.
Разом моя квартира - аналогічна вказаній вище - обійшлася приблизно в 49 000 доларів США.
Про це я весь час розказував та радив форумчанам зробити якісне вкладення грошви, закопаної під грушою.
У відповідь отримував тільки ляпаси та звинувачення у вживанні жахливого напою збоченців всіх часів - чаю.
Беремо рахівницю зараз:
- базова ціна - 550 000 лір; оголошеня від рієлтора. Думаю, що це кінцева ціна для Покупця.
- Торг - мабуть можливий - гадаю, що без проблем рієлтор скине ціну на 5000 лір. На мою думку можна спробувати жорстко та ретельно торгуватися та опуститися до ціни в 525 000 лір або на сьогодні 70 000 доларів США (сам здивувався, коли калькулятор висвітив саме таку "круглу цифру". Як наче "вгадав". Ну що ж - досвід не підвів...)
- 70 000 доларів - на сьогодні - реальна ціна за квартиру "1+1" В ГАРНОМУ БУДИНКУ, ЯКИЙ НЕВДАЛО РОЗТАШОВАНИЙ ТА ПОВЕРХ НЕВДАЛИЙ.
- НА МІЙ РОЗСУД Я СВОЮ КВАРТИРУ ТЕЖ МІГ БИ ПРОДАТИ сьогодні ЗА 70 000 ДОЛАРІВ США, отримавши профіт в 20 000 доларів: в мене будинок побудови 2017, не гірший за якістю, але краще розташований та квартира на тихій вуличці, ще й на 3-му поверсі.
Я не винний, що форумчани слухали лузерів/флудерів та не зробили, як зробив я.
Ідемо далі:
Податок на Покупця на купівлю нерухомості буде складати...
Цікаве питання. Теоретично - 4% від ціни квартири (раніше було 3%, але із-за ажіотажу на ринку нерухомості цей відсоток збільшено до 4%).
Тут є можливими 2 варіанти.
Варіант 1. Чесно та без сумнівів в Державному кадастровому центрі називаємо ціну в 525 000 лір - приходить за годину під час поідготовки тексту Угоди спіробітниками центру СМС-повідомлення з необхідністю сплатити в будь-якому банку 525000х4%=21 000 лір або приблизно 2800 доларів США.
Цей варіант має і позитив, і негатив.
Позитиви для Покупця: в разі продажу цієї квартири раніше 5-ти річного володіння податок на прибуток від продажу вирогідно буде 0 (нуль). Це тому, що ціна квартири АВТОМАТИЧНО збільшується Державним кадастровим центром щорічно (!!!) на відсоток офіційно затвердженого рівня інфляції. Сама держава збільшує автоматично ціну вашої квартири.
Позитиви для Продавця: ніякі (негативні теж ніякі).
Позитиви для рієлтора: ніякі (негативні є (!)).
Негатив для Покупця: сплатив достатньо велику суму - 2 800 доларів США.
Негатив для рієлтора. Як не дивно: він є.
Це пов’язано з тим, що в разі оформлення Угоди про купівлю/продаж, в якій всі сторони Угоди - громадяни Туреччини, то ціна продажу квартири записується зі слів Продавця - як правило, вказують ціну приблизно в 50-60% реальної ціни для зменшення оподаткування. Всі ці ціни попадають в єдину базу даних, з якої експерти беруть кожного разу ціну квартир. В цю базу даних попадуть і ціни "правдиві", що призведе до неможливості і громадянам Туреччини зменшувати базу оподаткування (можливою є перевірка - аудит - податкової). Виходить, що сам рієлтор буде умовляти Покупця погодитися на вказування під час продажу квартири МЕНШОЇ ціни за реальну - і така ж МЕНША ціна буде значитися в Акті експертизи квартири, який є обов’язковим, якщо одна із сторін Угоди - іноземець.
Варіант 2. В Державному кадастровому центрі (оформлення Угод - виключна прерогатива держави) сторонами Угоди буде оголошено про продаж квартири за ціною, вказаною в Акті експертизи квартири - гадаю це буде не більше 525000х60%=315 000 лір.
Тоді податок, нарахований Покупцеві, буде складати 315000х4%=12 600 лір або 1 680 доларів (всього 1 680 доларів!!!!!).
Покупець буде економити 21000-12600=8 400 лір.
За цю ціну він купить повний комплект меблів в квартиру і - можливо - не з матрацом за 1000-2500 лір, а із самим найдорожчим (для себе коханого) матрацом за 4 200 лір.
Підсумок витрат на придбання такої квартири:
- ціна на квартиру 70 000 доларів (C'est La Vie – подорожчали, я не винний, я попереджав; флудери та лузери, дивлячись на кавову гущину, продовжують говорити протилежне);
- податок на купівлю нерухомості - 1 680 доларів;
- послуги Державного кадастрового центру - 100 доларів (ці послуги включають і видачу Права власності на квартиру, і складання Угоди про купівлю/продаж, і перевірку документів Продавця, і перевірку квартири по базам даних на можливі проблеми);
- витрати на Акт експертизи квартири – 160 доларів;
- послуги Повіреного перекладача - 20 доларів.
Разом: 71 960 доларів США.
Витрати часу: пара годин до обіду і одна година після 15-00.
Порівняйте з витратами на купівлю аналогічної за ціною квартири в Україні та додайте вартість ремонту. Дещо буде виднішим.
Фразу нижче в тій чи іншій редакції наводив вже 3 рази.
Тепер четвертий раз у відповідності до приклада вище:
Пророки та віщуни обманули Вас, панове форумчани, у відповідності до прикладу вище, щонайменше на 20 000 доларів США.
В перекладі на економічну мову для них самих це означає, що останні 2 роки вони працювали даром або безоплатно.
Тому дуже дуже нервуються і пишуть та пишуть нові та нові пророцтва.