Купуємо для себе, а не в ОРЕНДУ, закордонну нерухомість
+Додати тему
Відповісти на тему
Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
Є за горами, за лісами маленька країна Там звірі - з добрими очима, Там життя любов"ю повниться, Там диво-озеро іскриться, Там зла і горя немає, Там у палаці живе жар-птиця І людям дарує світлицю...
(переклад відомої дитячої пісні)
Здалеку, як відомо - трохе видніше... Читаю вчора чудове повідомлення про введення "соціальних" цін на хліб у Києві... Цілу таблицію величезну надрукували...
Потім спілкуюся із своєю колись секретаркою - плаче: відібрали терміново субсидію "на комуналь", яку регулярно перераховували із травня 2018... ось так із травня 2018 і відібрали... Тепер всюди - борги борги борги... Плаче: ніхто не купує в неї намисто із діамантами - купувала, коли доляр був по 4,67 за 125 000 гривень, а тепер нікому не потрібно - віддає задурно - всього за 25 000... Не беруть... Живе із онукою в панельній "трьошці" - всі витрати на комуналь - 1 300 гривень на місяць, держава давала субсидію 1 200. Дочка із зятем мають свою "трьошку". Плаче... Якось там Служба субсидій дізналася, що зять за тещині гроші купив позашляховик у 2014 році, але зять оформив - як це буває у "Маленькій країні" - на тещу. Можливо, ніхто би і не дізнався: але жадібний зять - як відомо "Зять любе взять" наполягав на переоформленні із жадібної тещі на лагідного легіня - тобто його... Ну ось у січні переоформили, тут як у лютому як раз Служба субсидій і дізналася... Плаче теща... зять то борги не заплатить...
Так ось: якщо про все це - про соціальний хліб - та про Субсидії, які майже із гелікоптера розсипають з неба всім бажаючим/небажаючим, я розказував би туркам - не повірили б, що, по-перше, таке може бути, щоби держава гроші сипала щедро, а - по-друге - що ті мешканці "Маленької країни" ще й не задоволені... Все чекають, що новий Господь з 1 квітня - Дня сміху - їм все зробить ще в 3 або 10 разів дешевше, і буде розкидати батони хліба безкоштовно...
Нікому ніяку "субсидію" на "комуналь" в Туреччині ніхто не платить, не платив, і не збирається. Це при тому, що газ на опалення коштує ДОРОЖЧЕ, ніж в "Маленькій країні" - десь по 9,12 гривні за кубічний метр... Едині пільги, які тут є - для осіб старших за 65 років дають спеціальну картку проїзду в автобусах - з ФОТО (!!!) - там считується не 2,60 ліри, як з мене, а 1,60. Але платять всі. І не водієві. І не готівкою. І взагалі водії автобусів не торкаються грошей - все йде в Муніціпалітет міста...
Щодо хліба: - ранок завжди в Туреччині починається із чаю - його тут майже безкоштовно роздають всім бажаючим - а на АЗС - так точно безкоштовно - і традиційного турецького бублика, що має назву "simit". Коштує такий бублик 1,25-1,50 ліри, або 7,50 гривні. - батон звичайний коштує що в магазині, що в приватній пекарні однаково - 1 ліра, або 5 гривень. Зазвичай я зайду зранку у пекарню за рогом моєї вулиці та купую пару таких бубликів та один батон... До того - пакет молока (2,75 ліри або 15 гривень) літр. Вже сніданок готовий... Молоко дуже смачне... Є у продажу жирне (3,4%), напівжирне (1,5%) і не жирне...
Хліб типу нашої паляниці коштує 3-5 лір, приблизно 15-25 гривень. Лаваш великий - майже метр в довжину - із пічі дістають - 3 ліри або 15 гривень...
І нікому в голову не прийде показувати посвідчення пенсіонера і купувати хліб із знижкою в 25%... Ще більше в Туреччині дивуються, що мешканцям тієї країни ще й мало... Весь час лаються... Ну цирк прямо... Нікому в голову не прийде не платити щорічний податок на нерухомість - нехай майже копійки - 1 ліра за квадратний метр - але платять ВСІ ВСІ ВСІ... Нікому в голову не прийде не платити щорічний податок на автівку - не такий вже й великий - десь 400 лір на рік за стареньке Рено Меган або 1 200 лір за новеньку Хонду... Але всі платять... Нікому в голову не прийде - навіть при наявності Державного медичного страхування - SGK - вимагати безкоштовного медичного обслуговування та не платити за прийом у лікаря В КАСУ - нехай із знижкою в 50% для застрахованих, але платять всі... Фото вчора - каса в величезній лікарні AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ Так що, панове, радійте: країна маненька, а грошви у всіх - ну дуже багато. Он на гілці про львівську нерухомість пани вже зовсім бавляться - бойлери по 200 літрів в квартирах встановлюють... А ще й держава грошей насипає та насипає... Ну цирк прямо... Туреччині і не насниться... Прошу доброхотів не кидати в мене камінням: ну дійсно наші громадни не помічають того, скільки держава разів йде ім на зустріч, а вони ще й не задоволені. Скажи в Туреччині, що НІХТО не платить податок із своїх чудових безподаткових надходжень від оренди житла - ну сміялися б, не вірили, та закидали б мене сімітами. Дідусь - 75 років, хворий на діабет, жінка - 65 років, пенсію НЕ ОТРИМУЄ, бо ніколи не працювала (в нас би отримувала пенсію+субсидію), здають 2 квартири у непристижному спальному районі по 650 лір на місяць і вчора віднесли державі 1200 лір податку... А в нас віднесли державі щось? Га? А якщо врахувати, що в ці дні всі викладачі університетів України отримали підвищену на 20% зарплатню (перерахунок з 1 січня) за "роботу" в січні та лютому - коли не працював із економії на опалення жоден університет і жодного студента не можна було помітити на відстані в 10 км від університету - то взагалі - ну просто Рай на Землі (у кандидата наук доцента із стажем було на руки 8 200 гривень за те, що майже не з"являється на роботі - хіба що пару раз на тиждень - а стало 10 200 чистими) - то просто бомба. Реально - безподатковий Рай на Землі... Треба те цінувати!
Щодо бойлерів: у мене в квартирі немає, бо гарячу воду отримую БЕЗКОШТОВНО із сонячного колектора на даху будинка, але у 100% випадків квартири здаються у такому вигляді, що під бойлер в душовій кімнаті під час будівництва зроблені виходи холодної/гарячої води для під"єднання бойлера - якщо мешканець захоче встановити - та вже є розетка під бойлер. Достатньо його оплатити в магазині - встановлення на наступний день безкоштовно. Те саме стосується і пральної машини - вже є підвод холодної і навіть гарячої води, місце під бойлер та виведено вихід каналізації. Є вентілі, які дозволяють перекривати надходження гарячої води із сонячного колектора та відкривають доступ гарячої води із бойлера. Бойлер зазвичай встановлюють ті родини, що мають дітей: бували дні у січні - коли десь п"ять днів підряд не було сонця і не було гарячої води 3-4 дні із сонячного колектора. Зазвичай в рік в Анталії 300 сонячних днів. Навіть в холодну погоду достатньо, щоби сонце світило хоча б 40 хвилин - і буде гаряча вода.
P.S. Вчора в Анталії були великі збори української громади - був і Консул України пан В"ячеслав (до речі, на днях Консульство опікувалося можливим медичним обслуговуванням українських туристів в Анталії - Консульство уклало угоду із Страховиками та лікарнею. Консул особисто відвідував лікарню та спілкувався із лікарями), дуже сумувала українська громада із того неподобства на Євробаченні-2019. Всім було соромно... Для довідки - Туреччина зайняла 1 місце тільки один раз у 2003 році в Ризі (Латвійська республіка), а взагалі Turkey made its debut in the Eurovision Song Contest in 1975 and to date, the country has made 34 appearances. Like neighbouring Greece, the new millennium saw a reversal in Turkey's fortunes at the Eurovision Song Contest and Sertab Erener went on to win in Riga in 2003 with 'Everyway That I Can'...
В суботу домовився на зустріч в офісі відомої в Туреччині ріелторської компанії (працюють "наші", працює компанія успішно з 2005 року) щодо нерухомості в Бодрумі; цікаво...
То ви, мабуть, до 8200 додаєте 20% і отримуєте 9 840. Там у викладачів дещо хитріша система нарахування грошей: - базова ставка (якщо працює на повну ставку - і це для пересічного громадянина майже нічого не означає, бо обсяг та зміст роботи визначає кафедра, і там може бути так, що людина ходить на роботу 1 (один) раз на тиждень, а може й 3 (три) рази на тиждень при однаковій зарплаті). - надбавка за вчений ступінь; - надбавка за вчене звання (може займати посаду доцента, але не бути доцентом, не просто займає посаду доцента, а має диплом доцента); - надбавка за стаж роботи (3 градації); Я навів дані із реального розрахунковго листа реального доцента. Там 10 200 - то чистим на руки. Було чистими на руки 8 200 гривень. різниця склала 2000 гривень, тому доценту і повідомили: підвищили - радійте - на 20% - так і озвучили доцентам. Але не всі отримали на руки саме 10 200 - дивись перелік надбавок. А так супер - підтягнули до зарплати підсобника на будівництві.
Через пару тижнів отримаємо інформацію про те, як змінилися розміри пенсій науковців: - підвищення буцім-то не торкнеться тих, хто отримав так звану "наукову" пенсію - на рівні держслужбовців. Там були досить вісокі пенсії - наприклад декани факультетів мали десь по 7 500 гривень пенсії. Такі пенсії новачкам відмінено з 1 січня 2018 року, але хто отримував, той і буде отримувати. - підвищення буцім-то повинно торкнутися тих викладачів, кому нарахували "звичайну" українську пенсію - такі доценти отримували 5 100 - 5 900 гривень пенсії. Ну, трохе цікаво... Раніше екзамен кошував 50-100 долярів. Зараз не коштує нічого, бо раді, що хоч якийсь студент прийшов на екзамен. Зараз таке нововведення: у Контракт, який ректор укладає із викладачем на роботу, вноситься пукт про те, скільки майбутніх студентів приведе за руку до Приймальної комісії вікладач. Прийшов один абітурієнт - начальник відділу кадрів поставив "птичку" на полях контракту. Чекає другого... А як же... Хочеш працювати - приведи того, з ким будеш працювати. Тут все розумно!
СКІЛЬКИ ГРОШЕЙ КОШТУЄ УТРИМАННЯ КВАРТИРИ ЗА КОРДОНОМ (підсумки лютого)
На відміну від українських реалій, коли всі показники лічильників треба особисто передавати 1 числа кожного місяця, за кордоном вам виставляє рахунок сама компанія, яка надає послуги, за той період часу, який їй замайнеться. Квитанцію кидають у поштову скриньку. В квитанції вказано кінцеву дату оплати - це може бути 10 або 20 діб. При неоплаті відключення - миттєве. Десь пару тижнів тому дивився, як це відбувається: На електромоторолері під"їхав до будинка дуже класно одягнений співробітник електрокомпанії - їй Богу, я подумав, що модний байкер - такий на ньому стильний та красивий фірмовий одяг. Він підійшов до електрощитової, яка встановлена біля будинку, відкрив замки - я побачив лічильники, перевірив "Наряд на відключення", відкрив захисні кришки лічильника, перевів тублер у положення OFF. Опломбував те. Закрив і знову опломбував. Зібрався та поїхав далі. Все дуже просто і все дуже красиво.
Сьогодні, в останній день короткого лютого в мене виходить так: - квартплата - розмір її не змінюється і не залежить від площі квартири - 80 лір або станом на сьогодні (80/5,32)х27=406 гривень. - рахунок на електричну енергію - 56,80 лір або (56,80/5,32)х27=288,30 гривень. Зауважу, що це на освітлення та опалення квартири. - рахунок на воду - 14,29 ліри або (14,29/5,32)х27=72,52 гривні. Зауважу, що моя жінка весь лютий перебуває в Україні, а я не всі дні ночував вдома. Та й місяць коротенький... Плату за вивезення сміття (вивозять щоденно) - не виставляють, те оплачує міська влада. Разом: 406+288,30+72,52=766,82 гривні. Надходження з України збільшилися на 1 500 гривень і очікуються станом на 1 березня в обсязі 23 500 гривень.
P.S. Якщо ви маєте квартиру за кордоном, але тимчасово не проживаєте - платите тільки квартплату. Тут не діє правило "20" або "10" днів - можете заплатити наперед, або заплатити потім. Квартири стоять просто закриті. Я за декількома наглядаю - раз на місяць - в сонячний день -відкриваю та трохе провітрюю... Пахне новими килимами...
change_pm написав:Є варіант інвестиції в Туреччину Інвестуємо в нерухомість закордоном Заходьте, дивіться. Кажуть, що зараз ціна в два рази менше від 2018 року, тому що ліра девальвувала.
Ну, ціна на нерухомість стала - в середньому на сьогодні 800 ойро квадрат... Тут до мене звернулися люди (не буду говорити хто, але ви їх знаєте) - знайшли в УКРАЇНСЬКОМУ інеті по 670 ойро квадрат - я гуляв із собакою - пішов дивитися. Звичайно, інтернет завжди бреше - за вказаною адресою був старий панельний будинок, а не "РОЗКОШНИЙ НОВИЙ БУДИНОК В ШИКАРНОМУ СІТЕ". Звіичано, фото відрізнялося від реальності (написано в інтернеті "Фото справжні"). Хтось би розвернувся та пішов, а я так ні - однаково гуляю із собакою... Знайшов скоро будинок САМЕ ТОЙ, фото якого було викладено в інтернеті. Щелепа трохи відвисла, бо то був один із самих дорогих сіте в 600 м від моря. Одного із самих відомих та "крутих" забудовників... Цікаво... Цікаво... Щоби не сказати - інтересно... На територію мене із собакою не пустили - бо там все стерільно і мешканці живуть ще ті... Собаку посадив на шкіряний повідок на вході, мене люб"язно пропустив охоронець, відкривши пропускну хвіртку власним електронним ключем, тільки тому, що я сказав, що я - із Фінансового форуму України (от як добре, що є такий форум!!!). Посміхнувся охоронець... Зробив фото корпусу "В" - як на фото в українському інтернеті. Подивися на той поверх та на вікна тієї квартири, що продається. Зробив фото. Прочитав оголошення: SATILIK - продається - на іншій квартирі - подзвонив - все вірно, як тут і говорили фахівці із закордонної нерухомості - квартира (інша) продається в 2 рази дешевше - за 115 000 ойро, така ціна була тут в цьому сіте і в 2018 році - то я так подумав. Дійсно, ціна впала в 2 рази... От, думаю, повезло моїм респондентам - знайшли вдвічі дешевше і ще й тут. Озирнувся по боках - дійсно круто... Величезний - 50 м - басейн, пальми, ялинки, газони... Суворий погляд на мене охоронця - хлопець років 25... Все те вислав нашим українським анонімним друзям для вивчення... Далі почалося загадкове: їм продавани сказали, що фото я зробив не того будинка, бо ліворуч пальма є, а там немає... І взагалі - всі будинки в тому приморському районі ОДНАКОВІ за виглядом. Це мене збентежило, бо знайти 2 однакових будинка в Анталії РЕАЛЬНО НЕМОЖЛИВО. Я тоді попросив назвати оригінальну назву комлекса (всі всі всі комплекси в Анталії - навіть будинки з одним входом - мають униікальна назву: Sunrise, Alibaba, Tenis Resort - і так далі... Наприклад, мій будинок - про це є табличка на вході - має назву "HURMA YAPI" (то фрукт такий). Відповідь не забарилася: назва комплексу "Opreuberawwesporubornu" (я назву тут змінив). Мене це знову здивувало, бо таких назв у будинків не буває... Ну, мене не проведеш - GOOGLE - вам у руки, пошук картинки за зразком - несподіванка - фото в українському інеті ВКРАДЕНО із російського сайту і оголошення - 5-ти річної давнини... Отаке.... Не тілки MARUV із голим попом співає в Україні, росіяни проникли всюди... Я й думаю, що ж там біля басейну - на фото - бавляться голі дівчата... А то - Воронєж "развлекается"... MARUV'и бавляться... Ну, зрозуміло... Як там дідусь Мюллєр говорив молодику Айсману:
От же правда...
Подивимося на 2 фото з екрана мого МакБука... Перший: Це курс турецької ліри до долара на сьогодні. Другий: Це курс ПРОДАЖУ долара за гривні. Цифри цікаві: чим краще стоїть на ногах гривня, тим більше я можу купити за ту гривню! Проста арифметика: 26,90 (середній куср гривні)/5,3229=5,054... Тобто, будь-яку ціну в турецьких лірах я можу множити на "5,05": - курка - ціна не змінювалася в залежності від курсу ліри: 8,95х5.05=45,20 гривні. - пачка молока 1 літр (не 900 мл) - ціна не змінювалася в залежності від курсу ліри: 2,75х5.05=13,88 гривні. - риба Сібас або Дарадо - 20 лір - ціна змінюваласяі не на копійки в залежності від сезону, але в середньому 20 лір: 20х5.05=101 гривень. Гривня! Укріплюйся! Ліра!...(видалено, бо то є гріх так говорити). О! Гривня мене почула: вже продаж 26,85! Супер!
Як вела себе турецька ліра на протязі року? Скажімо прямо: погано себе вела... Що з тим можна було робити? Різне... Влітку - була страшенна спека - десь +38 - можна було зайти в ресторацію, щось замовити в якості головного блюда за 15/6,85=2,19$ та до того - келих пива за 10/6,85=1,46$. Влітку - була страшенна спека - десь +38 - можна було зайти в МЕТРО та купити кондиціонер спліт-системи за 1980/6,85=289 доларів... Влітку - була страшенна спека - десь +38 - можна було зайти в ріелторську контору і просто так - за вільні кошти - купити квартирку "3+1" за 240 000/6,85=35 036 доларів, що й зробили мої приятелі. Влітку - була страшенна спека - десь +38 - можна було зайти в інтернет-банкінг та вікрити депозит в турецьких лірах під 26%-28% річних з щомісячною виплатою відсотків. Ще одну квартиру я не купив... На сьогодні депозитні ставки - 20,5% річних. Податок на прибуток від депозиту - 15%.
akurt написав: Дідусь - 75 років, хворий на діабет, жінка - 65 років, пенсію НЕ ОТРИМУЄ, бо ніколи не працювала (в нас би отримувала пенсію+субсидію), здають 2 квартири у непристижному спальному районі по 650 лір на місяць і вчора віднесли державі 1200 лір податку...
На что же живет такая счастливая турецкая семья? Неужели на (650х12-1200)/12=550 лир + пенсию диабетчика? Воистину Турция - страна контрастов. То работяга на растворном узле 7500 баксов в месяц получает, то с мизерным бюджетом на двоих только милостыню просить у заезжего украинца.
Чтобы там не говорили, а наши люди - всегда найдут как заработать!
Не прошло и двух месяцев со дня покупки нашими людьми - на Сицилии (где в эти дни расцвели магнолии) - как уже возникла необходимость отправить одну из родственниц, прибывших из Днепра на Сицилию, домой в Днепр. Как говорится "Хороший гость на Сицилии - два месяца гость!"
(P.S.Как вы знаете - автор выставил текст "Опыт покупки недвижимости на Сицилии", но потом он был удален, чтобы не мешать ЗНАТНЫМ специалистам по зарубежной недвижимости высказываться по теме ветки на этой ветке, поднимая её в ТОР, и давая автору заработать как можно больше денег на трафике. У каждого свой бизнес).
Не ругайтесь... Ничего личного, просто - бизнес!
Это дает нам возможность изучить, как работают наши люди за рубежом. Обращаю внимание - не злитесь - деньги небольшие, но зато безналоговые!!!
Итак, услуга простая до безобразия: - надо передать из Сицилии бутылочек 5 сицилийского вина в баклажках по 3 литра... - надо передать из Сицилии сыр "Горгонзола" сливочный - это тот, что чайной ложечкой кушаешь... - надо передать из Сицилии в Киев, Днепр, Черновцы, Харьков, Запорожье все что угодно сицилийское... Услуга готова: - перевозка из Сицилии в Украину ЛЮБОГО ТОВАРА и в любом количестве - 1,5 евро за 1 кг (тоже из Турции - 2,5 доллара кг, это просто для сравнения). - перевозка одного человека (едет микроавтобус каждые 2 недели) - 100 евро. Это ТОЛЬКО до Черновцов!!! Далее - по желанию - доплата. Для сравнения: цены на авиаперелет "на завтра" достигают 300 долларов, а вот если брать заранее, то получается по 35-45 долларов в одну сторону. Ну вот - взял в микроавтобус 8 пассажиров - 800 евро в одну сторону в кармане. Туда и обратно - 1600. Плюс посылки-передачи (по прибытию в Украину отправляют по-честному Новой почтой за счет получателя) - предположим 50 кг взял - 75 евро. Туда и обратно - 150. Итого 1750 безналоговых евро в месяц. Минус топливо - там 2900 км. При расходе дизельного топлива, скажем, 8 литров на 100 км расходы туда и обратно составят 2х29х8х28=12 992 гривны или 433 евро. Округлим до 500 евро. Тогда чистая прибыль без амортизации (надо же чем-то платить за удовольствие, ах - красота - один Будапешт бесплатно по дороге - чего стоит!!! Блин, когда я был последний раз в Будапеште, а вспомнил, когда принимал ванны в Сечени...): 1750-500=1250 евро или 37 500 гривен каждые две недели или 75 000 гривен в месяц. Теперь все понимают, почему мой верный shapo так любит эту ветку: она дает ему второе дыхание! И это - хорошо!
P.Р.S. Ужин на Сицилии сегодня, в последний месяц февраля (не шучу и не придумываю - передано по Вайберу, фото не выкладываю, чтобы не испортить радость встречи завтра весны): - Паста алла норма (будете смеяться, но наши украинцы соус к этой пасте называют непонятным словам "сальсо" - среднее между томатной пастой и соком, при этом говорят, что якобы сицилийцы просто фанаты именно такого соуса). - рыба к макаронам - тунец. - мясо к микаронам (говядина, козлятина, конина. Иногда - не сегодня - свинина. Жарят без масла, чтоб только кровь свернуласть. И в фольге запекают в духовке). - вино красное сухое. Честно говоря, тетенька, которая завтра выезжает через Будапешт в Черновцы, сказала мне сегодня, что (цитирую) "У нас кухня намного вкуснее и разнообразней... Я сделала голубцы и стушила капусту, они сьели всё за один раз и юшку выпили!" Тётенька продолжает: (цитирую без шуток): "У них очень вкусная выпечка. Торты супер. Всякие бесквитики, рулетики, пончики. Я поправилась, как после Египта, килограмм на 5." И продолжает (цитирую): "Вино пьют и белое и красное, а потом садятся за руль и ночью по серпантину. Я в шоке..." Кто бы сомневался... Не подумайте: я про голубцы, не про выпечку...
P.P.P.S. Чисто для shapo - чтобы он ночью спал спокойно и творил дальше: пенсия диабетчика примерно 300 долларов месяц; жена пенсию не получает (злодейское, однако, государство), так как не гражданка Украины и вообще коренная турчанка - всю жизнь не работала. Медобслуживание полностью бесплатное (кроме стоматологии). Для двоих. Субсидия - тут как термин и как слово - не понимают. Даже с переводом на турецкий. Если учесть цены на продукты - то не удивляйтесь, что оплачивают счета за квартиры двух сыновей (каждая квартира - трешка в 100 квадратов). Один женат на украинке - двое внуков. Второй еще не женат. Дачу не имеют, авто не имеют, помидоры-огурцы не выращивают (зачем же - стОят на рынке копейки), квартира в самом самом самом центре Анталии. Ему - 75. Ей - 65. Когда я подъезжаю к их дому на своем авто украинской регистрации, господин Али старается сразу убрать с проезжей части пластиковые конусы возле дома и освободить место для моей Хонды. Сразу предлагает присесть на стульчик прямо на улице и вызвать дядю, который на подносе почти мгновенно принесет чай. Я отказываюсь: я не пью чай, только кофе... что интересно, дядя с чаем говорит на английском лучше, чем я... Ну вот, простая арифметика...
Что-то туркофил совсем сказки Шехерезады начал рассказывать. Дешевизна в турецком раю примерно как в начале 90-х в Украине. За 450 баксов человек умудряется жить вдвоём, да ещё и оплачивать 3 квартиры.
Забавный у нас комментатор - правда? Думает, что я обладаю даром выдумывания. Господин shapo! Гораздо проще ПРОСТО описать ситуацию, чем ее придумывать. Приедете в Анталию, я Вас лично познакомлю с простой турецкой семьей пенсионеров - дай Бог ей здоровья. Глава семейства всегда очень спокоен и очень важен. Я бы взял его на сьёмки на роль какого-нибудь падишаха. Хозяйка - именно та, которую никогда в жизни муж не посылал на работу (а Вы свою?) - приготовит нам стол - почти мгновенно - на котором для начала будет кофе по-турецки, и чай, лично ею сделанная сарма (типа наших голубцов, но в в виноградных квашенных листьях), и еще много всякой прикольной всячины... Она вас познакомит со своим младшим сыном - очень важным специалистом в компании Turktelekom (злые языки утверждают, что на нем держится весь интернет города с населением в 2,5 миллиона человек). Еще вас познакомят со старшим сыном, который уговаривает родителей поднять цену арендаторам - ну как у нас легко и просто с 1 сентября прошлого года подняли всем в среднем на 2 000 гривен в месяц - своим арендаторам с 650 лир до хотя бы до... - не знаю скольки... А папа Али ("бабА Али" - по-турецки с ударением на последом "а" в первом слове) не разрешает: говорит, что у него арендаторы надежные - живут уже 10 (десять) лет - и что в прошлом году в семьях были горестные события, и потому поднять арендную плату Аллах не велит. Так-то вот... А вот младший сын вас покатает на своем скромном Ниссан к водопаду Дюден - и вы тоже не сможете поверить, как это так - почти в центре города - огромный неповторимый водопад с таким потоком воды... А еще вы не сможете понять, зачем платить вашим прорабам и начальникам участков по 7 500 баксов в месяц, чтобы они не строили метрополитен как в Днепре - 100 лет (начали, когда еще дедушка Ленин и не думал жениться на Инессе Арманд), а вот взять и закончить самую гигантскую автомобильную развязку с кучей путепроводов и подземных галерей для пропуска грунтовых вод за 4 месяца. Такого размаха работ, такого количества техники и такой организации труда, когда все как-то и отчего-то знают, что им делать - и все "с колес", и никогда работники не делают перекуров и никогда не стоят/сидят без работы, я еще не видел. А пальмы уже стоят в 4 ряда вдоль новых путепроводов, как будто там росли уже 100 лет. А асфальт укладывают и укладывают, и в самом деле не менее, чем в 20 см толщиной... Но зачем вам это все понимать, и во что-то верить, верно? ПлатИте подчиненным минималку, пусть воруют на стройке все подряд, думая во время перекуров, что ещё украсть... Почему-то вы верите в то, что те, кто вокруг вас и по вашей улице в вашем городе ездят на самых дорогих авто, получают "правильную" зарплату, а на самом деле - минималку, скрывая абсолютно все доходы, работая всю жизнь - если вы знаете такой украинский термин "в-чёрную" - а вот в то, что нужно, что стОит и что экономически выгодно заплатить нормальную заплату 4 месяца, чтобы не платить ненормальную 400 месяцев - не верите ну никак... Вчера только из Египта вернулись мои приятели, которые всю жизнь работают "в-чёрную", и которые всю жизнь получают минималку, и у которых оформлено столько фирм и фирмочек, что они уже путаются в названиях участников псевдотендеров... Очень хорошо отдохнули в Египте, правда, последнее дни были ветреные... И я верю: ветренные дни, у нас тоже ровно сутки дул очень сильный ветер... А сын их сейчас в многодневном круизе по Карибах - и на судне взяли каюту не какую-нибудь, а очень хорошую и очень красивую. Жена мне вчера сделала упрек, что для круиза по Тихому океану с выходом из порта Long Beach (Los Angeles) я взял каюту не такую шикарную, как взяли они... Володя (имя изменено) тоже получал минималку и на него до сих пор записано то-ли 2, то-ли 5 фирм и фирмочек... и еще работает интернет-магазин, в котором наивные граждане Украины покупают (название двух видов товара удалено, коммерческая тайна), думая, что это в самом деле брендовые очень дорогие вещи, а не банальная китайская подделка. Володя (имя изменено) ничего не выдумывает: и так и пишут его 2 нанятых IT-ника, что это то-ли Швейцария, то-ли Франция. И вы знаете - люди верят... И Володя (имя изменено) получает лично с того интернет-магазина не менее 3 500 баксов в месяц, не появляясь там, и появляться негде и незачем: он ОЧЕНЬ хорошо платит двум выпускникам одного университета в Днепре, которые на самом деле сидят не в Швейцарии, а в арендованном помещении на окраине Львова и продают, и продают, и продают Швейцария Швейцария Швейцария... или Франция Франция Франция... Но в это вы тоже не поверите. Да и не нужно, зачем оно вам... Живите в мире иллюзий...
Востаннє редагувалось akurt в П'ят 01 бер, 2019 07:53, всього редагувалось 1 раз.
akurt написав:Забавный у нас комментатор - правда? Думает, что я обладаю даром выдумывания. Господин shapo! Гораздо проще ПРОСТО описать ситуацию, чем ее придумывать.
Так и нужно было описать как можно жить в Турции вдвоем на 450 баксов в месяц оплачивая при этом 3 100-метровые квартиры вместо очередного набора не имеющих отношения к вопросу рассуждений о украинском строительстве с которым персонаж знаком по покупке ворованного цемента с строительства моста в Днепре и турецкого с зарплатой работяги с растворного узла в 7,5 тыс.баксов и 20 сантиметровым слоем асфальта. По данным ООН уровень бедности - 5 долларов день, т.е. семья турка диабетика живет минимум на 10х30=300 баксов, а за 3 квартиры платит по 50 баксов в месяц. Или семья все-таки не доедает даже самых дешевых в мире продуктов Турции и платит за квартиры поболее? Вывод - в своей любви к несравненной наследнице Османской империи бывший гражданин то ли Днепра, то ли Львова иногда, как бы это помягче сказать привирает чтобы показать насколько дешева жизнь в Турции, а зарплаты запредельные. Я был в Турции один раз больше 10 лет назад в Кемере,ничего дешевого там не заметил, особенно впечатлила цена за бензин в 2,5 бакса за литр. С строителями-турками из Ренессанс-констракшн примерно в то же время сталкивался по работе. Ни особенного усердия, ни особенной квалификации тоже не заметил не говоря о каких-то фантастических зарплатах. Так что ,как говорят в инете продвинутые пользователи "пиши исчо".