Ринок цінних паперів, аналітика фондового ринку, покупка і продаж акцій, котирування і дивіденди, а також акції-неліквіди. Інтернет-трейдинг на фондовій біржі і брокерські послуги.
won написав:та що таке накопичена вартість (з урахуванням виплачених купонів) і поточна ринкова (номінал + купон/182*к-сть днів з попередньої виплати купону + надбавка брокера)
так, я рахую за спрощеною приблизною формулою, яка не враховує виплачені купони та дати: =(CouponAnnual + (Nominal - DirtyPrice)/Years до погаш.) / DirtyPrice
DirtyPrice - ціна з накопиченим купоном. Тобто ціна купівлі.
Ви рахуєте через Excel функцію yield()?
1. Туди треба вводити не DirtyPrice, а чисту ціну, без накопиченого купону. А щоб її порахувати вручну - це ціла історія: =B2*B3/B4*(B6-COUPPCD(B6,B9,B4))/(COUPNCD(B6,B9,B4)-COUPPCD(B6,B9,B4))
2. yield() рахує з реінвестуванням купонів, а я їх не реінвестую.
3. через функцію xirr() - ще складніше. Бо не зручно для кожної позиції овдп робити список всіх дат купонів для XIRR, простіше зробити останній купон, наступний купон.
Яку функцію використовувати, щоб одним рядком і не вводити всі дати купонів? Бо є різні позиції по ОВДП і не хочеться ускладнювати?
VASH написав:Геть не зрозуміло, як ви обліковуєте збитки за своєю купівлею. За цей час вам було сплачено чотири купони в розмірі 94,35грн. Реалізована дохідність за умов продажу сьогодні за ціною 1035 складає SIM: 16.854257%: YTM: 18.223765%. А за умов продажу сьогодні за ціною 1040 складає цілі SIM: 17.100376% YTM: 18.468904%!!! З великим задоволенням сьогодні б розмістився на таких умовах.
Так, я рахував за спрощеною формулою , яка не враховує вже сплачені купони і вона мені показала поточну дохідність 10.4%
=(CouponAnnual + (Nominal - DirtyPrice)/Years to redemption) / DirtyPrice
тут треба було вводити не "років до погашення", а "років з дати купівлі до погашення" тоді вона показує 15.3% ! І це вже більше схоже на правду, якщо без реінвестування і спрощено. У вас YTM з реінвестуванням купонів, а в мене - без.
moveton написав:Немного погуглил. Таки всё ещё есть агрегатор биржевых котировок, про который писали ещё в 2018 году: И реалтаймовая информация и историческая. Про именно графическую форму представления не уверен (показывают только после регистрации, а мне лень), но по-любому их можно построить самостоятельно. Наверняка можно через какого-то брокера там купить/продать. По определению цена будет нормальная, т.е. рыночная. Правда, может (а с учётом всех комиссий, если сделка на менее, чем несколько млн грн, так и наверняка) оказаться, что у ICU она более выгодная, чем нормальная
Я зареєстрований на CBonds. Але останній раз, коли я туди заходив пару років тому, там були лише графіки ОВДП з плавно зростаючим курсом БЕЗ РОЗМІТКИ (!). Тобто без дат та без цін! Тобто оця москальська платформа з графіками без розмітки - це все що є в Україні для ринку ОВДП!
stuermer01 написав:Я зареєстрований на CBonds. Але останній раз, коли я туди заходив пару років тому, там були лише графіки ОВДП з плавно зростаючим курсом БЕЗ РОЗМІТКИ (!). Тобто без дат та без цін! Тобто оця москальська платформа з графіками без розмітки - це все що є в Україні для ринку ОВДП!
Ну вот, график есть же. Про цифры на нём разговора не было Не могу посмотреть. Даже зарегался, но на бесплатном никуда не пускают. Можно самому собирать с бирж и строить графики. Как минимум, у ПФТС есть (между прочим, в этой же теме ссылку на неё взял). Вопрос только нафига. Уже в 2022 году тут согласились, что всё ещё никаких проблем торговать ОВГЗ на бирже через брокера, но реально это нужно очень узкому кругу людей. Как по моему опыту, так уже и в 2020м. Раньше, когда не было диллерских сервисов от хотя бы Привата и ICU и только через брокера и можно было, ещё от безысходности было относительно популярно.