Вчора була довга розмова з нашими людьми, які вже років 20 мешкають в Дюссельдорфі.
Жалілися, що ціни на нерухомість зростають.
|
|
![]() Вчора була довга розмова з нашими людьми, які вже років 20 мешкають в Дюссельдорфі.
Жалілися, що ціни на нерухомість зростають. Востаннє редагувалось akurt в Пон 25 лип, 2022 11:52, всього редагувалось 1 раз.
![]() Гадаю, цікавими на тему нерухомості будуть такі новини: подзвонили люди з Аланії (близько 130 км від Анталії, але їхати вздовж Середземного моря зазвичай не менше 3-х годин - дуже напружений трафік, хоча і по 2 полоси в кожному напрямку):
- вистачило розуму купити квартиру в 2016 році. Син купив батькам. - купив син для себе та батьків 2+1 за тоді ціною в 116 000 євро. Я сказав пані (ім"я видалено), що дуже розумно: зараз - мабуть - коштує 200 000 євро. Відповіла пані: "Мабуть, більше..." Вірю... - тут важливе зауваження на тему цін на нерухомість в Туреччині: рік 2015/2016 був не найкращім на інвестиціі: ціни були досить високими - чув по 100 000€ за квартири 2+1 в Анталії. Самий оптимальний час для інвестицій був у 2017-2020 роках. Тоді курс ліра/долар був оптимальним доя інвесторів, а громадяни Туреччини ще не навчилися миттєво коригувати ціну в лірах відносно долара/євро. Більш/менш нормально ще було на початку 2021 року. - виїхали в Україну на минулому тижні - забрали авто (оформлено на маму) та позавчора пригнали (мама за кермом, батько пасажир, син у Києві) в Аланію. Весь маршрут, порядок перетину кордонів та адреси готелів по маршруту синові їх продиктував заздалегідь я. - сказали цікаву річ: "В нашому комплексі вся парковка заставлена автівками з України!" - зараз допоможу перевірити наявність боргу оплати за проїзд по платним дорогам (є ділянки в районі Стамбула) та - не дай Боже - штрафів Trafik polis. P.S. Додано пізніше: піймали такі пані за перевищення швидкості: штраф 320 лір або приблизно 650 гривень. ![]() Тенденції на ринку нерухомості Анталії
За аналізом Євростат нерухомість в Туреччині подорожчала за 1 рік на 110%, якщо рахувати в євро. За даними аналітиків Туреччини (в турецьких лірах) здорожчання склало 228%. На другому місці - Чехія з 25%. Я вже писав в огляді, що НЕМАЄ ПРИЧИН для зниження цін. Хоча мої приятелі, які зараз перебувають в Анталії планують дочекатися зими і сподіваютсья, що ціни "присядуть". НЕ ПРИСЯДУТЬ. Потік іноземців-інвесторів тільки збільшується. Несподівано на місце 4 в ТОП-20 інвесторів вийшли громадяни Китаю, потіснивши німців (!) Зараз багато їздив по місту - на дорозі зустрічав авто з номерами Франції (реально здивували - 3 400 км до Франції). "Чорні рієлтори" з числа наших українців повідомляють, що збільшується потік людей, які хочуть орендувати квартиру. І орендують. Для мене одним з критерієв є дані про квартири в комплексах Преміум класу. Саме в такому комплексі в 2020 році - я і про це наводив цифри та дані - декілька квартир купили наші українці. А взагалі в ньому дуже багато орендарів-українців. Зараз перевірив один із своїх критеріїв - квартира 2+1. Інвестиція 2020 року в сумі 1 300 000 лір - на той час 178 000 доларів. Безвідсоткове розтермінування на 1 рік. Інвесторам січня 2021 року вже відтермінування не надавали, та ціна була готівкою одноразово 200 000 доларів. Десь з місяць тому я давав інфу про динамку зміни цін і останньою в моєму огляді була вказана ціна на такі квартири в 6 500 000 лір. Дивимося сьогодні: ![]() Оппа: 6 600 000 лір. До цієї ціни треба додати податок на купівлю нерухомості, в сумі 4% від ціни, вказаній в Акті експертизи квартири (вона - гадаю - буде меншою - можливо, 4 000 000 лір). ![]() по суті: з урахуванням інфляції (реальна) вартість турецької житлової нерухомості мало змінилась (~20%). номінальна змінилась у більшу сторону на 150% джерело: розрахунки ЦБ Туреччини за останні 12 років
![]() Гадаю, що в словах «реальна вартість змінилася на 20%» є або математична помилка, або не точність формулювання.
Яка ВАРТІСТЬ НЕРУХОМОСТІ знає тільки Забудовник або Замовник нерухомості. Ва́ртість (англ. Value, нім. Wert) — оцінена у грошовій формі цінність товару, яка з'являється в результаті ринкової взаємодії. Розглянемо: - Євростат не рахує нічого в румунських леях, болгарських левах або кронах Норвегії. Він в одному списку поставив: Туреччину, потім Чехію, потім інші краіни, включаючи Францію та Німеччину. Зрозуміло, що все приведено до одного знаменника. Євро. Запишемо цифру: +110%. В євро. - за даними Центрального банку Туреччини, який теж оприлюднює дані по нерухомості (цифра була на днях), зростання ціни на нерухомість за рік - в турецьких лірах склало +228%. Якщо взяти зростання курсу долар/ліра (падіння курсу ліри з цифри 8,50 до 17,60) - за рік, тобто ліра плавно (!!!) та майже непомітно (!!!) девальвувала на 107%, та співставити з цифрою в 228%, то ми мабуть і вийдемо майже на +110% в євро, і зовсім НЕ на +20%... Тепер спустимося на рівень землі. Я тут наводив декілька разів конкретні приклади: - я свою квартиру 1+1 купував у вересні 2017 за 49500 доларів. - признаюся вперше, що в листопаді 2021 я хотів умовити одного приятеля продати іншим моїм приятелям майже таку саму квартиру 1+1 та озвучувалася ціна в 75000€. Слава Богу, що у Покупця не було стільки грошей. Бо зараз ринкова вартість квартири складає 140 000…150 000$. Це не +20%. Зараз Покупець стрибав від задоволення, а Продавець гірко плакав, а я би - це з прителі - кусав би собі не тільки лікті, а й нігті. - приклад 2 і я його теж наводив: в вересні 2020 року на етапі стін можна було взяти квартиру 2+1 за 178 000$, в січні 2021 року (дані точні, «з перших рук») вже той же Забудовник продав приятелям таку ж квартиру в тому ж кабінеті за 200 000$ готівкою (в першому випадку передоплата була 50%) - комплекс здано на Новий 2022 рік - відразу почали з’являтися пропозиції інвесторів - то 1, то 2 за ціною послідовно (по пам‘яті, але майже точно) 220000$, 280 000$, 292 000$, 330 000$, 338 000. Як бачите, ні про які +20% мова йти не може. Зараз ціни на нові квартири в пристойних мікрорайонах вже з‘явилися і по 4 000 000 лір - і це квартири непогані, але не преміум-клас. Але зрозуміло, що інвестори та продавці орієнтуються на преміум клас, а я писав ще місяць тому: - в комплексі суперових в престижному районі - CasaLuna - у Забудовника з 100 квартир було в продажу дві квартири за ціною в 6 000 000 і 6 500 000 лір. Це були залишки на «нульовому» поверсі і залишки (ЗАЛИШКИ!!!) по приблизно в 352 000$. А тепер увага: коли в березні 2021 ми говорили в офісі Забудовника, то нам озвучували цифру ціни на квартири в тому комплексі (точно пам‘ятаю) в 1 800 000 лір або на той час приблизно 200 000$. Здається це не +20%. - в комплексі суперовому від AKG груп останню (!!!) квартиру було продано Забудовником за 8 000 000 лір або 465 000$. Беремо калькулятор: старт продажу був 4 000 000 лір, потім 6 000 000 лір, остання ціна була 8 000 000 лір. Це за 18 місяців. Якось на +20% не схоже... Ось звідки взялися +228% від ЦБ Туреччини в лірах та +110% від Євростат. Якщо тезисно: - зараз квартиру 1+1 в найбільш популярних (іх зараз називають «закритих» [для орендарів- іноземців] можна взяти приблизно за 150 000$ (було і 50 000, і 100 000). Тобто +200% за 4,5 роки. - квартиру 2+1 - дуже великий розбіг цін, бо у таких квартир суттєво відрізняється планування - точно не хочеться «шерстити» сайт оголошень - гадаю в діапазоні 200 000…250 000$. Це те, що раніше купували за 90 000$ (в моєму будинку) до 100 000€ (€ було іншим, але саме таку цифру я чув від наших). Тобто до +200% за 4 роки. ПО ВАЛЮТІ. На превеликий жаль, учасники форуму слухали того/тих - не буду згадувати на ніч глядачі - кого… і залишилися не тільки НЕ з +20, а й з мінус 30... Востаннє редагувалось akurt в Вів 26 лип, 2022 04:57, всього редагувалось 2 разів.
![]()
ви маніпулюєте поняттям "номінальна" вартість, яка красива і викликає слюновиділення багатьох людей почитайте основи економіки, щоб зрозуміти різницю хоча по вашим постам схоже, що ви - глибокий гуманітарій, який гарно пише навіть про те, про що має слабке уявлення, маніпулюючи поняттями
![]() Прикольно реально: слово "номінальна" я ніколи не використовував у своїх текстах.
Бажання Son of Sun довести, що десь можна інвестувати в нерухомість за ціною, яка значно нижча за ринкову, можна зрозуміти. Тут допоможуть вказані вище цікаві підручники, яких я, як інженер-механік за кваліфікацією, ніколи не читав. Мені не треба. Мрійникам - пригодилось би. Приклад маніпуляції. Приятель думає, яку з двох квaртир в Анталії продати - бо чекає на візу CUAET. Ну, квартир 2+1 в його комплексі на сайті оголошень в продажу немає, а ось 1+1 з"явилася... ![]() Ціна - 2 099 999 лір або 120 000 доларів. Свою 2+1 він купував в 2017 за 54 000 доларів. Я йому надіслав це оголошення - він моніторить ціни на 2+1, але орієнтиром може бути і 1+1 - у відповідь Вайбером написав (цитую): "З лютого вже все подорожчало на 50%" З лютого... на 50... Тобто за рік - на 20%... Нехай будЕ 20... ![]()
Стоимость турецкой недвижимости, как мне видится, завязана непосредственно на правление Эрдогана. Как только он уйдет, Турцию сожрут благодарные партнеры и союзники. Короче, хреновый это актив в долгосроке. ![]() Ну, издалека все виднее….
Его оппозиционная пресса бьет крепко - даже удивительно как крепко. И вроде как есть за что. Например, недавно открыли самый большой в мире вантовый мост: длина пролёта на тросах 2100 м) и две башни высотой каждая в Эйфелева башню. Мост через пролив Дарданеллы. Идея создать более короткий маршрут из Нвропы для туристов в район знаменитых курортов в Кушадасы и в Чешме. И разгрузить Стамбул. Это все зарубежная инвестиция: зарубежные инвесторы вложили деньги. Так вот, по Договору между государством и инвесторами государство должно обеспечить проезд в сутки определенного количества автомобилей (проезд платный). Если авто проехало меньше, то до условленной суммы выручки в месяц зарубежному инвестору за каждого непроехавшего (компенсация затрат инвестору). Вот в июне проехало менее обусловленного числа авто. Государство компенсировало инвестору. Оппозиция сразу начала кричать, что зря построили мост. Президент ответил очень спокойно и я считаю правильно: - Посмотрите на этого уникального красавца, гордитесь ним и помните: через 25 лет он перейдёт от инвесторов к нам. Вложения в будущее. Так что держится все на многих вещах - в том числе и на лидере. А уж этот лидер однозначно за свою страну любому руку перегрызёт. ![]()
Турки в этом плане очень молодцы - планируют хотя-бы на 25 лет вперед. Конечно Эрдоган - это не Ататюрк, но по крайней мере не развалил Турцию. А окупаемость, Ейфелевая башня уже как больше 100 лет приносит прибыль, надо просто смотреть немного шире.
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей
Модератори: Faceless, Ірина_, Модератор
|
|