Water написав:Це шо за м`ясо по 10 рублів? В магазині офіційно 2-2.50, але бери все шо дадуть, на базарі відбірне м`ясо- 3.50.
Якщо по СРСР, то тут важливе місце і час.
Звісно, бо там де жили мої хрещені батьки, де влітку в пальто холодно, вони туди на заробітки поїхали, там було все заморожене і в основному риба. Шось з овочів ми сушили, я вже забув, моркву точно, відправляли їм посилками, назад приїжала червона ікра, риба, краби консервовані.
Shaman написав:іронізувати намагаємось, а щось порахувати - вже ні? не лише кашу, але й м'ясо. це ж не срср - м'ясо 10 руб, а пенсія - 60-80 руб. правильно пам'ятаю?
Неправильно. Очередная ложь?
P.s. А розмова йшла не про працюючих, а о средних расходах на питание в Украине. И вы опять-таки соврали, что в проблеме пенсионеров виноват Союз. У меня знакомый (одногодок)ушёл на пенсию в 2010 году. Пенсия была 1800 грн. - в 1,5 раза выше средней. "В Украине средний размер пенсионной выплаты за 6 мес. 2011 г. в сравнении с аналогичным периодом 2010 г. увеличился на 9,2% — до 1 тыс. 205,37 грн." - . Сегодня после последней индексации у него пенсия 6000 грн. при средней сегодня: "Після проведених перерахунків середній розмір пенсії у березні 2026 року становить 7 137,26 грн", - . Т.е. сегодня у него пенсия на 15% ниже средней. И если в 2011 он чувствовал себя вполне нормально, то сегодня ему пенсии явно не хватает и он уже подумывает о том, чтобы найти какую-то работу. Хотя уже проблемы со здоровьем, потянет ли.
В очередной раз повторю - повышайте квалификацию. Или поменьше говорите и больше слушайте. О ценах на мясо вам Water уже написал. А всякие потроха стоили ещё дешевле. Это сегодня цена всяких куриных пупков и сердец уже приближается к цене мяса, а простой толстолобик уже перевалил далеко за 200 грн (перед войной был по 40 - крупный).
вже відповів не лише Water - але вже відповів не лише Water - але ви бачите лише те, що вам потрібно. от переведіть навіть ту ціну м'яса, які вказали на зп 120 руб, й порівняйте поточну ціну й навіть вашу середню зп. й побачите різницю зовсім не на користь срср - так це ще в країні війна йде...
а ваші розповіді, через що в нас низькі пенсії показує відсутність ВАШОЇ кваліфікації. ще раз очевидні речі. після розпаду срср Україна отримала купу пенсіонерів без жодних залишків накопичень в пенсійних фондах - бо такої системи не існувало. й замість того, щоб відкладати кошти на себе (як це роблять в інших країнах), поточні робітники ось вже 30 років платять пенсії поточним пенсіонерам. мої відрахування йдуть не мені, а на виплату пенсій ЛАДам. а ЛАДи половину своєї пенсії заробили ще в срср - звідки не отримали нічого. якось так. тому вчить предметно те, що ви обговорюєте. й якщо ви такі "фахові", то де ваші цифри - у вас жодної власної цифри - все на інших посилаєтесь...
а якщо готувати потроха, то витрати на їжу стають ще меншими - про що я й кажу. пенсіонерам зараз важко, так. але все одно краще, ніж за часів срср кінця 80х років - такий ось парадокс для оспівувача срср...
Мені важко порівнять того ж самого пенсіонера тоді і зараз, АЛЕ... На прикладі однієї з моїх бабусь, в нас жили родичі в селі, які постійно привозили шось тіпа відра яєць, творог, сметану, масло, качки, кури, шось зі свинини. В них в селі була якась кооперація, ти своє вирощене міг туди здать за копійки, на базарЬ вони їздили торгувать, але дуже рідко і в основному це осінь-зима, нема часу на це все і наскільки я знаю, не було потреби. Так ось, моя бабуся сповіщала сусідів шо привезли і яка ціна, це все швиденько розпродувалось, гроші бабуся передавала при наступному візиті. В нас ніколи не було проблем з м`ясом, овочами, ми ще шось на базарі додатково продавали. В 90-ті в селах замість кооперації почали приватні особи їздити по селам і скупать все на місці, до нас шось доїжало, але дуже обмежено, хресні перестали висилать посилки і ми також. Потім в селах з`явились власники землі, особисто я мало спілкувався, але останнє шо я бачив, у родичів з`явився трактор, зять почав оброблять не тільки свою землю, а й інших селян. Кабанчиків вони вирощували, але на продаж годували на біокормах, для себе годували звичайними. Молоко скуповував молокозавод за копійки з відсрочкою платежу 3 тижні. Всі їхні діти роз`їхались по містам на навчання, чи хтось повернувся назад- не знаю.
Shaman написав:не буду сперечатися за ціну. але навіть якщо 3,5-5 руб перевести на зп 120 р, то картина вийде зовсім не на користь срср.
у радянському союзі десь 35-40% існували на 120р (переважно бюджетники: лікарі, вчителі, бібліотекари, двірники, сторожа), а решта якось "крутилась" коли Л.І.Брежневу в 70ті Косигін сказав, що народ живе бідно, він відповів: та не хрена, всі крадуть...я в молодості теж крав
як шуткував Задорнов-виробляєш цвяхи йдеш додому з повними карманам цвяхів до реформи 1961р ціни були значно кращі, на приклад: плащ або пальто коштували 200 рублів, після реформи(коли прибрали зайвий нуль)-ціна на те саме стала 25-30 рублів держава постійно витрачала сотні мільйонів на зброю, або на такі проекти як Куба, В'єтнам(потім Афганістан), коли не вистачало грошей піднімали ціни (або товари зникали -як на приклад постільна білизна, після 1980р були таки "байки", що все пішло на готелі в москві і Олімпійську деревню(село). Після 1986-87рр ОБХСС( наше ДБР/НАБУ) майже припинив активність серед бухгалтерів-вони почали виписувати собі і керівництву гігантські премії. На реальних фактах: з 1984-1986 був на плавпрактиці на суднах, де екіпаж після виходу з порту самостійно кріпив вантаж(контейнери): виходили всі (крім капітана), навіть помполит (добре памятаю що був у "парі з помполитом"-один чипляє цепом фітінг контейнера, другий ставить важіль і фіксує. Через десь два-три тижні капітан отримував телеграму з бухгалтерії пароплавства і там були кошти за кріплення по портам: порт Гавана-22руб, порт Генуя-35 руб, порт Стамбул 19руб(умовно), суму потім діліли на всіх(мастеру 10%, решту на 20-25 моряків) сума була від кількості контейнерів і також від (капіталістичний порт, чи соціалистичний, тут ставки менше), а коли 2й помощник приносив платіжні на підпис-то виходило 1,12р, - 1,63р,-1,45р (цифри умовні), це ми отримували замість валюти чеки ВТБ (торгсін), тобто ми в тропіках по 3-4 години кріпили контейнери(часто в трюмі, де немає чим дихати, бо на сухогрузах вентиляції в трюмі не має конструктивно)-а платили нам копійки, бо 1,12р чеками-це умовно 8-9р дерев'яними за 3-4 години важкої праці
а потім випадково дізнаюся, що клерки берегові (бухгалтерія чи диспетчери суден) кожного місяця окрім зарплати(150-180р) отримують "премію" в чеках від 25-35 р
а моряки думали, що вони "гроші заробляють в морі"
сегодня после последней индексации у него пенсия 6000 грн. при средней сегодня: "Після проведених перерахунків середній розмір пенсії у березні 2026 року становить 7 137,26 грн"
пенсії в Україні дуже низькі (може десь в Африці взагалі немає пенсій), як не мене 400 дол (десь 17-18тис грн)-це той мінімум при якому людина не буде відчувати себе жебраком
намагаюсь жити дуже скромно (600-700 дол), в ресторани хожу (2-3рази на рік і то, коли ДР у родичів), коли втрачаю контроль-то виходить 1000-1200 дол (але це переважно покупки, запчастини на авто чи щось для будинку( ДБЖ, акумулятори)
якщо людина немає автомобіля і накопила одягу і взуття, то залишається: комуналка, продукти, ліки-це не життя, а існування
Shaman написав:розмова йшла про працюючих. а з пенсіонерами в нас біда. як отримали у спадок купу пенсіонерів без збережень, так досі не можемо це подолати. й ця проблема так, тягнеться з 1991 року.
й цікаво, скільки ж тоді пенсіонери витрачають на їжу? це я до того, що якщо готувати самостійно зараз це не надто дорого. при срср на їжу було потрібно значно більше коштів відносно зп...
Не, если питаться манной кашей (желательно, на воде), то конечно.
А можна зайти в статистику і подивитись який обєм у ВВП країни генерує сільське господарство і харчова промисловість.. Сільське господарство - 10% Харчова промисловість - 16%.... При чому, ми ж памятаємо що половина сільськогосподарської продукції йде на експорт... але з іншого боку є націнка торгівлі і логістики.. Тоді Забуваємо що половина йде на експорт і виходимо на 10+16+нехай ще 4%=30%... А так як купити те чого НЕМАЄ ви не можете - от Вам і відповідь який відсоток ДОХОДІВ середньостатистичний українець витрачає на їжу. ПС не забудьте, що багатий більше купує імпортної продукції....
ППС Про пенсії і іх розміри а також хто в цьому і наскільки винуватий-опишу трошки пізніше.. + не треба забувати що до пенсії ТРЕБА плюсувати різні соціальні пільги для пенсіонерів, як то пільги до комуналки , безкоштовний проїзд, відносно безкоштовну медицину - ці речі на Заході становлять напевно 50% витрат пенсіонера....
Hotab написав: ⚡️Німеччина введе обмеження, пише Berliner Zeitung.
Цікаво, які обмеження будуть якщо на них нападуть?
А чуть более надежный источник, чем аналог Вечерний вестник Львова - есть?
Вообще-то, Hotab мог пройти по ссылке в тексте и дать более серьёзную ссылку на источник - ......
Вы не заметили - ровно на этот источник и ссылается оригинальный пост (я там в конце оставил). Проблема в том, что Berliner Zeitung - это и есть что-то типа Вечерний вестник Львова
Такое ощущение, что он на этом форуме бывает - и зацитировал отдельных потужныков...
Сьогодні система мобілізаційних заходів вибудувала власну модель вседозволеності. Приміщення ТЦК та СП фактично перетворилися на місця несвободи без жодних юридичних підстав, - Уповноважений Верховної Ради України з прав людини
"У суспільстві досі існує думка, що піднімати такі факти — означає підігрувати російській пропаганді. Насправді ж ворогу підігрує саме беззаконня, адже юридичні механізми захисту не працюють, і з кожним днем ситуація лише погіршується.
Черговим підтвердженням системної проблеми став моніторинговий візит до Ужгородського РТЦК та СП. Тут люди перебували тижнями — зафіксовано утримання протягом 21, 24, 30 і навіть 50 днів!", - повідомив Дмитро Лубінець.
За словами омбудсмена навіть статус ветерана з посвідченням УБД - не став підставою для його звільнення.
"У людей без належного оформлення вилучали документи та телефони, позбавляючи їх права на захист. Умови перебування принижують людську гідність: на 40–60 осіб — лише 3 кружки та 8 металевих тарілок, люди змушені їсти по черзі з одного посуду без обробки, відсутні підтвердження організації харчування. Повна антисанітарія — один туалет і один душ на таку кількість людей, відсутня постільна білизна".
Звичайно що міг. Але не вистачало щоб я ще кожному бігунцю його примхи задовольняв))
Примхи задовільняти не обов'язково. Но я всегда стараюсь найти первоисточник. Достаточно часто бывает, что пересказы/переводы заметно искажают содержание и смысл новости/статьи. А вы, к сожалению, не дали даже ссылку на реалвойну.
ЛАД получается помешан на ссылках. Он предпочитает ссылку вместо обычной мужской логики, даже инженерно и научно обоснованной. И верит всякой х..., что на заборе написана.
Теперь понятно почему он продвигает коммунистические, лживые, неэффективные ценности из СССР. Он был подвержен сильной коммунистической пропаганде и не может вырваться из этого порочного круга до сих пор. И ему по ходу одному не понятно почему коммунистическая символика приравнена к фашистской в Украине. Хотя достаточно даже советской истории чтобы заподозрить неприличную схожесть внешних политик СССР и гитлетровской Германии.
Поэтому, кстати, историю я и недолюбливаю, еще в СССР интуитивно чувствовал ее брехливость. Потом уже узнал, что историю пишут победители, а истину можно установить выслушав обязательно обе стороны как в суде.
Кстати, крутится одна мысль о рынке нефти и росте цен. Если росия отгружала в месяц около 50 танкеров по цене условных 50 долларов США за баррель, то при цене 120 долларов за баррель как будет в ближайшее время, целесообразно ограничить экспорт росии до 21 танкера. Приморск и Усть-Луга заметно сократили объемы экспорта. Остался Новороссийск. Там порт пока не изменил объемы танкерных отгрузок нефти.
Кто как думает реально ли достать до Новороссийска? Повторение им судьбы Приморска даст нам всем сначала обострение воздушных тревог, а потом рост вертятности замораживание войны для осуществления восстановительных строительных работ и усиления обороны в то время как в росии начнется непонятно что.
_hunter написав:Такое ощущение, что он на этом форуме бывает - и зацитировал отдельных потужныков...
Сьогодні система мобілізаційних заходів вибудувала власну модель вседозволеності. Приміщення ТЦК та СП фактично перетворилися на місця несвободи без жодних юридичних підстав, - Уповноважений Верховної Ради України з прав людини
"У суспільстві досі існує думка, що піднімати такі факти — означає підігрувати російській пропаганді. Насправді ж ворогу підігрує саме беззаконня, адже юридичні механізми захисту не працюють, і з кожним днем ситуація лише погіршується.
Черговим підтвердженням системної проблеми став моніторинговий візит до Ужгородського РТЦК та СП. Тут люди перебували тижнями — зафіксовано утримання протягом 21, 24, 30 і навіть 50 днів!", - повідомив Дмитро Лубінець.
За словами омбудсмена навіть статус ветерана з посвідченням УБД - не став підставою для його звільнення.
"У людей без належного оформлення вилучали документи та телефони, позбавляючи їх права на захист. Умови перебування принижують людську гідність: на 40–60 осіб — лише 3 кружки та 8 металевих тарілок, люди змушені їсти по черзі з одного посуду без обробки, відсутні підтвердження організації харчування. Повна антисанітарія — один туалет і один душ на таку кількість людей, відсутня постільна білизна".
на цензор.нет баталії на тему похорон вбитого тцк-ніка, блокують всіх хто не згоден з їх неправомірними діями. пішов чувак у 2025 році людей на вулиці хапати, рік "прослужив", на похоронах честі як бойовому офіцеру... неправильно все це.