Допоможіть розібратись з податками

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
Повідомлення Додано: Сер 09 кві, 2025 18:17

Допоможіть розібратись з податками

Вітаю.

Планую купити квартиру на вторинному ринку, вже про все домовився з продавцем, наразі чекаю поки він переробить план квартири(було перепланування). Продавець та його родина за кордоном. Питання ось в чому:

квартира була оформлена в рівних долях на двох його повнолітніх дітей(брат та сестра). Перед продажем квартири брат дарує свою половину сестрі, тепер сестра є єдиним власником і пише довіренність на продаж на матір, яка і приїде в Україну для проведення угоди. Але! Я почав читати про податки і мені незрозумілий один момент. Діти є власниками квартири вже більше трьох років, але брат подарував свою частину сестрі недавно, то ж три роки ще не пройшло. Виходить, що сестра тепер володіє половиною квартири більше ніж три роки, і іншою половиною менше ніж три роки. А при продажі майна, що у власності менше, ніж три роки, треба платити податок 5% ПДФО + 5% військовий збір. Так як воно буде на практиці? Я за це переживаю, бо з продавцем ми домовились про оплату за оформлення навпіл, але тепер от виявились такі цікаві нюанси. Продавець сам не в курсі про відповідь на це питання, але сказав, що нотаріус при оформленні дарчої з брата на сестру питала про три роки і сказала, що вийде нормально надалі продати квартиру.

То підкажіть хтось, будь ласка, який по факту буде податок та на яку долю квартири? Чи нарахують пдфо+військовий збір на всю квартиру, чи на половину, чи взагалі не нарахують? Хочеться це все вияснити до угоди і обговорити з продавцем.

Дякую.
kindrat5653

Подякував: 1 раз.
Подякували: 0 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Сер 09 кві, 2025 18:47

kindrat5653
а с какого перепуга вас волнуют налоги продавца?
налог покупателя 1%ПФ + как правило услуги нотариуса 50/50

но то что прочитал какой то мутью попахивает, дарственная, доверенность
нужно посмотреть историю квартиры для начала
с нотарем нормальным посоветуйтесь, цель продавца получить деньги, цель покупателя чтобы все было чисто юридически)
Прохожий

Подякував: 925 раз.
Подякували: 1452 раз.

Профіль

1
1
Повідомлення Додано: Сер 09 кві, 2025 19:15

Прохожий написав:kindrat5653
а с какого перепуга вас волнуют налоги продавца?
налог покупателя 1%ПФ + как правило услуги нотариуса 50/50

но то что прочитал какой то мутью попахивает, дарственная, доверенность
нужно посмотреть историю квартиры для начала
с нотарем нормальным посоветуйтесь, цель продавца получить деньги, цель покупателя чтобы все было чисто юридически)

разумеется, я не платил бы этот налог. но не хотелось бы, что бы выяснилось в кабинете нотариуса, что налог все-таки надо платить и продавец передумал бы продавать.

про муть, ну хз. квартира оформлена на детей давно, перед продажей где-то за год один из детей отдает свою часть второму. вот и все. я может чего-то не догоняю, но мутного не вижу. вся семья за границей с начала войны, и по их страницах в соц. сетях за многие годы видно, что они реально там жили.
kindrat5653

Профіль

Повідомлення Додано: Сер 09 кві, 2025 19:25

kindrat5653
сделка по доверенности это как правило -15% от рыночной цены, плата за риск так сказать)
ну вам видней)
Прохожий

Подякував: 925 раз.
Подякували: 1452 раз.

Профіль

1
1
Повідомлення Додано: Сер 09 кві, 2025 19:27

Прохожий написав:kindrat5653
сделка по доверенности это как правило -15% от рыночной цены, плата за риск так сказать)
ну вам видней)

Більше того, нотаріус покупця має вказати формулювання іноземному нотаріусу. Інакше тіко непрофесійний нотаріус прийме довіреність іноземного нотаря.
stm

Подякував: 73 раз.
Подякували: 680 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Сер 09 кві, 2025 19:41

Прохожий, stm

нет, мне не видней, я покупаю квартиру впервые)
если можно, посвятите, пожалуйста, в чем риски и что это за формулювання нотаріусу? что бы себя обезопасить.
как я думал, нотариус(адекватный) все сам проверить должен и если что не так, то он не пропустит просто сделку...
kindrat5653

Профіль

Повідомлення Додано: П'ят 11 кві, 2025 12:40

Re: Допоможіть розібратись з податками

kindrat5653 написав:треба платити податок 5% ПДФО + 5% військовий збір.

все правильно.
будут налоги

но в вашем случае, я бы настоял на том что это расходы ПРОДАВЦА!
и вообще, на будущее запомните - каждый сам платит за себя, продавец свои расходы, покупатель - свои.

то что продавец затеял схему - вы не должны за это платить
Олежан

Подякував: 23 раз.
Подякували: 137 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: П'ят 11 кві, 2025 13:32

Олежан
Та нет, я б не платил за него налоги. Мне интересно было разобраться. Оформление по полам договорено, а не налоги пополам.
К тому же, как оказалось, то ли я не так понял, то ли не услышал, но брат на сестру дарственную не писал, а только планировали так сделать. Но вчера после консультации с нотариусом тот им сказал, что это лишнее движение и проще оформить 2 договора продажи. А еще сказал, что даже если бы и написал брат дарственную, то этого драконовского налога все равно бы не было при продаже. Хз почему, но это уже не моего ума дело.
kindrat5653

Профіль

Повідомлення Додано: П'ят 11 кві, 2025 16:03

kindrat5653 написав:А еще сказал, что даже если бы и написал брат дарственную, то этого драконовского налога все равно бы не было при продаже.

нотариус неуч
Олежан

Подякував: 23 раз.
Подякували: 137 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Нед 13 кві, 2025 19:34

...
osafly

Подякував: 206 раз.
Подякували: 1013 раз.

Профіль