|
Допоможіть розібратись з податками |
+ Додати тему
|
Відповісти на тему
|
Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
Додано: Сер 09 кві, 2025 18:17
Вітаю.
Планую купити квартиру на вторинному ринку, вже про все домовився з продавцем, наразі чекаю поки він переробить план квартири(було перепланування). Продавець та його родина за кордоном. Питання ось в чому:
квартира була оформлена в рівних долях на двох його повнолітніх дітей(брат та сестра). Перед продажем квартири брат дарує свою половину сестрі, тепер сестра є єдиним власником і пише довіренність на продаж на матір, яка і приїде в Україну для проведення угоди. Але! Я почав читати про податки і мені незрозумілий один момент. Діти є власниками квартири вже більше трьох років, але брат подарував свою частину сестрі недавно, то ж три роки ще не пройшло. Виходить, що сестра тепер володіє половиною квартири більше ніж три роки, і іншою половиною менше ніж три роки. А при продажі майна, що у власності менше, ніж три роки, треба платити податок 5% ПДФО + 5% військовий збір. Так як воно буде на практиці? Я за це переживаю, бо з продавцем ми домовились про оплату за оформлення навпіл, але тепер от виявились такі цікаві нюанси. Продавець сам не в курсі про відповідь на це питання, але сказав, що нотаріус при оформленні дарчої з брата на сестру питала про три роки і сказала, що вийде нормально надалі продати квартиру.
То підкажіть хтось, будь ласка, який по факту буде податок та на яку долю квартири? Чи нарахують пдфо+військовий збір на всю квартиру, чи на половину, чи взагалі не нарахують? Хочеться це все вияснити до угоди і обговорити з продавцем.
Дякую.
-
kindrat5653
-
-
- Подякував: 1 раз.
- Подякували: 0 раз.
-
-
Профіль
-
-
Додано: Сер 09 кві, 2025 18:47
kindrat5653 а с какого перепуга вас волнуют налоги продавца? налог покупателя 1%ПФ + как правило услуги нотариуса 50/50
но то что прочитал какой то мутью попахивает, дарственная, доверенность нужно посмотреть историю квартиры для начала с нотарем нормальным посоветуйтесь, цель продавца получить деньги, цель покупателя чтобы все было чисто юридически)
-
Прохожий
-
-
- Подякував: 925 раз.
- Подякували: 1452 раз.
-
-
Профіль
-
-
1
1
Додано: Сер 09 кві, 2025 19:15
Прохожий написав:kindrat5653 а с какого перепуга вас волнуют налоги продавца? налог покупателя 1%ПФ + как правило услуги нотариуса 50/50 но то что прочитал какой то мутью попахивает, дарственная, доверенность нужно посмотреть историю квартиры для начала с нотарем нормальным посоветуйтесь, цель продавца получить деньги, цель покупателя чтобы все было чисто юридически)
разумеется, я не платил бы этот налог. но не хотелось бы, что бы выяснилось в кабинете нотариуса, что налог все-таки надо платить и продавец передумал бы продавать. про муть, ну хз. квартира оформлена на детей давно, перед продажей где-то за год один из детей отдает свою часть второму. вот и все. я может чего-то не догоняю, но мутного не вижу. вся семья за границей с начала войны, и по их страницах в соц. сетях за многие годы видно, что они реально там жили.
-
kindrat5653
-
-
-
-
Профіль
-
-
Додано: Сер 09 кві, 2025 19:25
kindrat5653 сделка по доверенности это как правило -15% от рыночной цены, плата за риск так сказать) ну вам видней)
-
Прохожий
-
-
- Подякував: 925 раз.
- Подякували: 1452 раз.
-
-
Профіль
-
-
1
1
Додано: Сер 09 кві, 2025 19:27
Прохожий написав:kindrat5653 сделка по доверенности это как правило -15% от рыночной цены, плата за риск так сказать) ну вам видней)
Більше того, нотаріус покупця має вказати формулювання іноземному нотаріусу. Інакше тіко непрофесійний нотаріус прийме довіреність іноземного нотаря.
-
stm
-
-
- Подякував: 73 раз.
- Подякували: 680 раз.
-
-
Профіль
-
-
Додано: Сер 09 кві, 2025 19:41
Прохожий, stm
нет, мне не видней, я покупаю квартиру впервые) если можно, посвятите, пожалуйста, в чем риски и что это за формулювання нотаріусу? что бы себя обезопасить. как я думал, нотариус(адекватный) все сам проверить должен и если что не так, то он не пропустит просто сделку...
-
kindrat5653
-
-
-
-
Профіль
-
-
Додано: П'ят 11 кві, 2025 12:40
kindrat5653 написав:треба платити податок 5% ПДФО + 5% військовий збір.
все правильно. будут налоги но в вашем случае, я бы настоял на том что это расходы ПРОДАВЦА! и вообще, на будущее запомните - каждый сам платит за себя, продавец свои расходы, покупатель - свои. то что продавец затеял схему - вы не должны за это платить
-
Олежан
-
-
- Подякував: 23 раз.
- Подякували: 137 раз.
-
-
Профіль
-
-
Додано: П'ят 11 кві, 2025 13:32
Олежан Та нет, я б не платил за него налоги. Мне интересно было разобраться. Оформление по полам договорено, а не налоги пополам. К тому же, как оказалось, то ли я не так понял, то ли не услышал, но брат на сестру дарственную не писал, а только планировали так сделать. Но вчера после консультации с нотариусом тот им сказал, что это лишнее движение и проще оформить 2 договора продажи. А еще сказал, что даже если бы и написал брат дарственную, то этого драконовского налога все равно бы не было при продаже. Хз почему, но это уже не моего ума дело.
-
kindrat5653
-
-
-
-
Профіль
-
-
Додано: П'ят 11 кві, 2025 16:03
kindrat5653 написав:А еще сказал, что даже если бы и написал брат дарственную, то этого драконовского налога все равно бы не было при продаже.
нотариус неуч
-
Олежан
-
-
- Подякував: 23 раз.
- Подякували: 137 раз.
-
-
Профіль
-
-