Огляд ринку праці: медичні працівники

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Де шукати роботу? Як знайти хорошу роботу? Як правильно написати резюме та поради як пройти співбесіду.
Повідомлення Додано: Вів 26 чер, 2012 16:15

Огляд ринку праці: медичні працівники

Медицина - досить закритий і непростий сегмент ринку праці. Державні установи, лікарні та поліклініки, були і залишаються основним місцем роботи для більшості медиків країни. Їх вакансії мало публікуються в Інтернеті або газетах, а передаються «з уст в уста», закриваються по знайомству, розподілу чи іншим традиційним способом. Така ситуація призводить до істотного перекосу - на престижну спеціальність (наприклад, гінекологи і стоматологи) потрапити в державні установи важко, а ось фтизіатрів критично не вистачає.


Альтернативою стає приватна медицина. І якщо приватні лікарні, здебільшого, не по кишені людям із середнім достатком, то приватні поліклініки і амбулаторії - це вже досить великий сегмент ринку праці для медиків і доступні вони в різних цінових категоріях. Вакансії для лікарів складають лише 10% від вакансій у медицини сфері. Аналогічна ситуація і з діагностичними лабораторіями - приватні всеукраїнські та регіональні мережі лабораторій уже давно стали альтернативою черг в державних поліклініках, таким чином, забезпечуючи вакансіями молодший мед. персонал. Вакансії для медсестер і фельдшерів становлять 6% від усіх вакансій у сфері медицини.

В силу специфіки роботи, популярним серед медиків варіантом є поєднання роботи в державній установі і зайнятості в приватній клініці (або практики неофіційного приватного консультування). Перше дає можливість доброї практики та збереження офіційного місця роботи, друге - можливість заробляти. Адміністрації приватних клінік готові пропонувати зручний графік роботи затребуваним фахівцям, розуміючи, що залучення кваліфікованого доктора істотно піднімає рейтинг і прибутковість клініки.

Розвиток медичного страхування став ще однією можливістю знайти недержавну роботу для лікаря. Страхові компанії шукають лікарів-координаторів для телефонних консультацій застрахованих осіб, визначення необхідної для них медичної допомоги або лікарських засобів. Такий лікар, по суті, є посередником між страховиком і застрахованим.

Якщо ж у медика немає бажання працювати за фахом, але є профільний диплом, його чекають у сфері торгівлі медичним обладнанням, медичного маркетингу (косметичні або фармацевтичні компанії) або, наприклад, у сфері сертифікації лікарських засобів.

Простіше тим, хто шукає роботу у фармацевтичній сфері. Тут ринок праці розвинений давно, вакансії публікуються на сайті безперебійно, та й зарплати фарм. фірми пропонують конкурентні. Інше питання, що левова частка цих вакансій - це торгівля мед. препаратами. Найчастіше шукають мед. представників. Вакансія сама по собі досить специфічна - успішний кандидат повинен поєднувати знання в сфері медицини і мати сильну торгову жилку. Натомість пропонують гарну оплату (рівень найчастіше не вказують, так мова йде про комісійні), мед. страховку, службовий автомобіль і ноутбук. Медичні представники - одна з найбільш затребуваних категорій претендентів. hh.Індекс для цієї спеціальної - 0.5 (на одного претендента припадає дві вакансії). При цьому лікарі не охоче йдуть працювати мед. представниками. Серед представників цієї спеціальності колишніх лікарів всього 10%. В основному вакансії заповнюються за рахунок молодшого і середнього мед. персоналу (33% мед. представників), колишніх провізорів і фармацевтів (24%). Ще 14% претендентів розвивають свою кар'єру тільки як медичні представники, не маючи ніякого іншого досвіду роботи.

Не залишаються без роботи провізори і фармацевти. Цей сегмент ринку вже давно відкритий для претендентів, тим більше, що фахівців не вистачає. Як і у випадку з мед. представниками тут на одного здобувача також припадає майже дві вакансії (hh. Індекс 0.6 для провізорів і 0.7 для фармацевтів).

Загальні дані

Всього на порталі hh.ua розміщено 6107 вакансій за весь період, 2207 пропозицій про роботу в 2011 році і 995 в році поточному. Динаміка ринку стабільна, особливих падінь або стрибків не спостерігалося.

Найчастіше медиків шукають у Києві (55% вакансій), Львові (9%), Донецьку (6%), Дніпропетровську (5%) та інших містах країни.

Роботу пропонують на постійній основі, з повною зайнятістю. Шукають в основному «готових» фахівців з досвідом роботи не менше 2-3 роки.

Затребувані спеціальності

Більша частина вакансій - пропозиції про роботу в сфері медичних продажів.

http://fotohost.org/images/a16534fc-20kB.png

Вимоги до претендентів

Вимоги до персоналу - традиційні: профільна освіта і досвід роботи за фахом. Ключовою вимогою для цієї сфери є медична освіта, іноді навіть із зазначенням потрібного ВНЗ. Необхідний досвід роботи - 2-3 роки і більше.

Оскільки на сайті вакансії для лікарів та мед. персоналу публікують приватні клініки і амбулаторії, то, крім досвіду роботи, можуть висувати ряд специфічних вимог - вміння працювати з новим обладнанням, знання мов, вміння знаходити підхід до складних клієнтів, визначені спеціалізації.

Зарплатні пропозиції / очікування

На відміну від інших спеціальностей, де для залучення уваги продажників часто публікують завищений рівень заробітку, у сфері медицини озвучувати рівень заробітку для продажників не поспішають - всього 15-17% вакансій проти традиційних 30% у сфері продажів в цілому. У той час як у вакансіях для лікарів рівень винагороди публікують часто й охоче, адже він істотно перевищує рівень заробітних плат в державних установах (35% вакансій із зазначенням рівня зарплат).

В середньому зарплатні пропозиції в цій сфері перебувають на рівні 4-6 тис. грн. (Що вище середньої зарплати по Україні). Нижче наведемо середні зарплати та зарплатні очікування для деяких медичних професій (зарплати вказані в гривнях).

Таблиця 1. Середні зарплати та зарплатні очікування для деяких медичних професій

http://fotohost.org/images/a1c959d4-10kB.png
Хто шукає роботу (портрет пошукача)

На сайті hh.ua в 2012 році було розміщено 1290 резюме поукачів у сфері медицини, з них 37% це резюме лікарів, фельдшерів і медсестер.

В основному роботу шукають жінки (56% претендентів), різного віку - від студентів до фахівців 40-45 років і відповідно з різним досвідом роботи.

Серед лікарів найчастіше роботу шукають фахівці останнім місцем роботи яких значаться приватні клініки, спеціалізації - стоматологія, терапія, хірургія, медицина невідкладних станів, фізіотерапія.

Cеред молодшого та середнього персоналу в роботі найбільше зацікавлені фельдшери, медсестри загального профілю, масажисти і доглядальниці.
http://hh.ua
ТупУм
Аватар користувача
Критикан
 
Повідомлень: 4928
З нами з: 25.01.06
Подякував: 25 раз.
Подякували: 451 раз.
 
Профіль
Форум:
+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей
Модератори: Ірина_, Модератор
Топ
відповідей
Топ
користувачів
реклама
Реклама