Закон про мобілізацію сам себе не напише)
|
|
![]() О проблемах страховой медицины (не всё так классно) -
![]()
![]() Еміграція, заробітчанство
News from Poland Вчора сидів в холі СТО одного з автосалонів в Анталії (невеликий ремонт) та мав час поспілкуватися з племінником в Варшаві. ІТ-ник. MD in Computer science. Має стаж роботи 10 років. Вирішив офіційно оформити собі легальне перебування у Польщі та відкрити «Робочу візу». Тобто працевлаштуватися офіційно та легально (зараз працює віддалено на чи канадського, чи американського роботодавця). Розказав цікаві речі: - на одну вакансію в Варшаві відразу накидається натовп із 400 кандидатів; - максимальну зарплатню, яку пропонують - 4000$ (сказав: «З врахуванням податків- я так зрозумів «чистими») - що - за його словами «дуже мало»; - обговорили варіанти працевлаштування у подальшому, я рекомендував звернути увагу на Нову Зеландію. Я ситуацію там ретельно вивчав в 2013/2014 роках - дуже цікаві варіанти, особливо з точки зору навчання в університеті (зверніть, панове, увагу); - висловив побоювання про «складну логістику» - тобто переліт в 12 годин. Тут я вже сміявся: чого це ти злякався? В наш час чим далі, тим краще. Крім того: 12 годин переліт - то зараз звичайна річ - це переліт, наприклад з Мюнхена на Сан Францисько. Це ж не переліт з Абу Дабі на Сан Франциско: там 15,5 годин… Обіцяв думати… P.S. 400 кандидатів на одну вакансію - це серйозно… Я спитав, чи не вибрав він собі одну вакансію з 24-з запропонованих на одному сайті однієї дуже потужної компанії, класу «software», адресу якого я дав? Виявилося, що із запропонованого йому нічого не підходить. У тих ІТ-ників прямо як у медиків: або ти педіатр, або окуліст, або уролог… Хм, простір для спокійного життя та ситої роботи звужується…
![]() Re: Еміграція, заробітчанствоякась діч. може бігунці від відчаю спамлять у сподіваннях "вайті-в-айті" Так, буде важче ніж у 2021, Індія входить в рекрутинг тренд, але більшість розумних індійців вже менеджерять на Заході, пару раз обпекшись на індийському аутсорсі , більш-менш критичні рішення залишать за інженерами Європи. І знову же, якщо в Індію почнуть релокувати виробництва, не тільки ІТ, то прайси інд кодерків підростуть до менш конкурентних. ![]() Це правда. Моя приятелька - роуків 40 - емігрувала в 2022 з Києва в Анталію, з Анталії в позаминулому році - знайшла родину спонсорів - у Велику Британію. На третій день (!) перебування у Великій Британії вже знайшла роботу бухгалтера. Паралельно продовжує працювати бухгалтером в якійсь київській фірмі (в он-лайн режимі). Так задоволена життям та роботою, що вже перетягнула у Велику Британію чоловіка - громадянина Туреччини. Ось проблема була саме тут: чоловік - дипломований архітектор - але у Британії роботи для нього - як архітектора - немає (треба підтверджувати дипломи та сертифікати) - взяли креслярем (виконує креслення). Так що все вірно, пане Gastarbaiter... Ну працює бухгалтер, мандрують як не Європою, так Туреччиною... ![]() Відновив роботу після 8-ми місяців перерви канал "У меня в Канаде".
Його вів - а зараз відновив - нашу українець Руслан - він з Харкова - тому - вибачайте - але говорить не українською. Але хлопець розумний, розповідає все дуже цікаво. В новому ролику особливої інформації ще немає, але: - живий-здоровий: чого і Вам бажає; - живе в самій дорогій провінції Канади - Британська Колумбія; - поки що живе в орендованій квартирі; - показує, в якому будинку він живе та називає ціну за квартиру. Взагалі - позитивна людина, що приємно. З його попередінх роликів ви можете дізнатися про роботу, про зарплатню, про медицину - і інші побутові питання. Рекомендую - має ТВЕРЕЗИЙ розум. Гадаю, що наступні ролики будуть найбільш цікавими, бо вже багато чого змінилося... та й він став більш досвідченим... ![]() Читаючи всі ці саксесфул строріз, постійно згадую свого далекого родича, що переїхав під час війни з Канади до Сан Франциско і радісно пішов працювати за кеш в бригаду, що укладає підлогові покриття. Все було ок, доки пару тижнів тому не відпиляв циркуляркою три пальці на правій. Всяке, звісно, буває.
В Нідерландах моя донька і її подруги марно шукають місця для проходження інтернатури після здобуття фін. освіти в універі, що входить в 30-ку саме з фін. спеціальностей. Надлишок кадрів на ринку. Утворився саме в цьому році. Це такби мовити щоб розбавити вашу бочку меду. ![]() Ну історії бувають і такі: з ложкою дьогтю в бочці з медом...
Дочка приятелів закінчила університет в Парижі. Я аплодував в долоні... Рано: у Франції роботу НЕ знайшла. Знайшла роботу в Канаді. Поїхала. Я аплодував... Рано: через 6 місяців повернулася у Францію... Робота в Канаді закінчилася... В Парижі чекав досить непоганий хлопець (я його знав) на ім"я Жан... Я вважаю, що вся справа у виборі спеціальності. В тієї дівчини спеціальність "Соціологія"... Така собі спеціальність - "вокально-інструментальна" спеціальність... Що їв - що музику слухав... (цю фразу мені сказала одна дуже авторитетна для мене людина). Ще приклад: дуже поважний університет, який входить в ТОР-100 університетів США, а за деякими напрямами - в ТОР-5 - закінчили двоє громадян США. Хлопцям на момент закінчення в 2020 році було по 21 року. Отримали дипломи та на наступний день вже знайшли роботу! В МакДональдсі. За їх спецальністью - "Екологія"- роботи ніде не було.... Так що я і вірю, і знаю...
|
|