akurt написав:Надсилають фото та повідомлення: мороз зима МІНУС
30.
Всі живі-здорові і що цікаво НІХТО не хворіє. І не хворіли.
Так, зараз настав мабуть самий холодний період за всю зиму, прогноз показує температуру нижче -20 на тиждень поспіль.
Чи впливає це якось на життя канадців ? Не схоже. Більшість їздить на авто, деякі в шортах і домашніх капцях (зустрічаються в магазинах) -перебігти 100 метрів від парковки до магазину чи роботи їм мороз не заважає.
Сьогодні відводив дітей до школи (дійсно було десь -27) - місцевий хлопчина який зазвичай ходив до школи в шортах і футболці (схоже живе десь поруч) йшов в шортах і якомусь джакеті. Схоже мороз діє і на нього.
Тут звичайна температура взимку - десь мінус 10 - 15 градусів. Доволі часто -сонячно і чисте голубе небо. Сніг як випав в кінці листопада так і лежить.
Час від часу бувають потепління (тиждень назад було +6) та похолодання (як зараз).
Такого як в Україні що місяцями похмуре небо без сонця, моросить дощ який вночі переходить в сніг, а наступного дня все це тане перетворюючись на багнюку -немає.
Особисто я намагаюсь кожного дня гуляти на вулиці по вечорам, так ось, знаходитись на вулиці протягом години при температурі -20 ніякого особливого дискомфорту не викликає. Звичайно треба одягтись відповідним чином.
akurt написав: Так ось, яка ваша думка - з приводу саме канадської/американської технології будівництва будинків з дерева.
Наше панство впевненно, що:
а) будуть виключно з гімна та палок; Буцім то воно рятує від холоду та значно економить гроші на прогріванні залізобетону.
Яка Ваша думка? Виживають? Замерзають? Гибнуть? Мучаються без залізобетону?
Перш за все хочу сказати технології будівництва дуже зав'язані на місцеві традиції, на уявлення місцевих покупців на те як повинен виглядати будинок.
А традиції в свою чергу беруть свій початок з доступності місцевих будівельних матеріалів.
Так наприклад на Чернігівщині та Західній Україні дуже розповсюджені будинки з дерева. А на Одещині - з ракушняка. А в центральній Україні такого немає, бо немає ні того ні іншого. Типова українська хата на Полтавщині чи Харківщині - глиняна мазанка - тулили з того що було в наявності. А були криві дрючки з найближчого гаю, очерет та глина.
Щоб зробити будинок з цегли -треба сильно заморочитися - потрібна спец. глина
(те що вона розповсюджена в Україні не значить що вона є в Північній Америці) , потрібно вугілля для відпалювання цегли, транспортне обладнання щоб тягати глину/вугілля/цеглу туди-сюди.
Далі потрібен цемент (у нас є і сировина для виробництва і газ на кожному кроці ?)
Далі, цегляний будинок важить десятки тон- йому потрібен відповідний фундамент (знову-таки знання як це зробити десь на болоті, щебень, цемент, арматура).
З іншого боку - є безкраї ліси на тисячі км. навкруги. Збив якось дошки до купи -і вже можна жити. Це я до того чому в Північній Америці будинки такі як вони є.
А десь в Італії навкруги валялись купи каміння. Дивно що в них будинки побудовані з того-ж каміння, чи не так ?
Стосовно комфорту проживання та якості будівництва:
У мене відверто кажучи неоднозначні відчуття.
З одного боку назвати якісним те що є я не можу - це каркасник - з дерев'яними перекриттями, відповідно коли діти бігають по будинку все ходить ходором і трясеться. Здається то не діти а якісь слони з бегемотами.
Так це мої діти і я можу на них якось вплинути. Що робити якщо ви живете десь в аппартмент-білдінгу і у вас над головою скачуть чужі діти -хто зна.
Тут дуже полюбляють панорамні вікна на пів-фасаду. Причому однокамерний склопакет та тоненький профіль. Вікна тут дуже дорогі. Поворотно-відкидної арматури як ми звикли в Україні ніхто очима не бачив, при відкриванні створка їздить вверх/вниз або вліво-вправо. Є наші хлопці які возять "нормальні" вікна під замовлення з України але там чекати декілька місяців і ціна х3.
Товщина стіни в будинку де я мешкаю мені здається замалою. Схоже що там не більше 10 см разом з гіпсокартоном та сайдінгом. Тобто вати там максимум 7 см а скоріш всього і того менше.
Тобто уявіть собі кімнату у якій вікно 6м2 з однокамерним склопакетом та залишок стін мають лише 5 см вати. А за вікном -30 як сьогодні (ніби-то буває і -50 але я такого не бачив). Чи можна називати таку будівлю якісною та енергоефективною ?
З іншого боку це все компенсується зпалюванням підвищеної кількості газу (який тут дешевий і при доходах населення ніякої трагедії немає). Тобто в хаті температура яку виставили на термостаті - у нас +20 - ніхто не замерзає.
На те як зроблена проводка - без сліз дивитися неможливо - тупо насверлені дірки в перекриттях і туди як попало запхані дроти. Ні гофри, ні тим більше заземлених металевих труб як того вимагає УкрДБН там немає. Про всілякі УЗО тут здається також ніхто не чув.
І горять ці будинки доволі часто. Особисто бачив вже декілька пожеж.
Зато всі при ділі, і страхові компанії і пожежники з медиками і поліцією що приїздять на виклик і різноманітні оцінщики з будівельниками.
Всім є робота, підвищують канадський валовий продукт. З цієї точки зору встановлення УЗО за 10$ - зло.
І так, щоб сверлити ті дірки та пихати в них дроти треба вчитися 4 роки на електрика.
З іншого боку - всі ці будинки мають доволі велику площу.
Той кондо що я приводив для прикладу(сам проживаю в такому-ж) має близько 130м2. Гараж та бейсмент сюди не входять. Там в самому бейсменті мабуть метрів 60 є. У мене кімнатка де стоїть теплове обладнання (+ сторіж рум) має площу мабуть як та знаменита кавалірка Флаймана.
Просто порівняйте - кімнатка для зберігання речей і валіз має площу як кавалірка в Україні. Так до тієї кімнатки ще впридачу йдуть 4 спальні, 2 санвузли, лівніг рум, кухня,бейсмент, гараж + 2 парковочних місця та бекярд.
І ціна у цього кондо, нагадаю близко 165к USD.
Людям які купляють сам паркінг у Києві за 100к звичайно багато всього не сподобається. Так, канадцям ще треба багато чому вчитися.
І цей кондо -взагалі кажучи житло для бідних.
Більш забезпечені живуть в будинках за 700-800к і там все веселіше -при чому ті люди -звичайні медсестри/вчителі/інженери.
Про будинки за 2-10млн. де проживають лікарі, хокеїсти та бізнесмени я взагалі мовчу.
Резюмуючи: чи вважаю я ці каркасники високоякісними ? Ні. В них багато що зроблено як на мене через дупу.
Чи можна в них жити комфортно ? Так.
Де сім'ї жити краще в такому кондо чи в панельці в Україні ? В такому кондо.
Чи якісніший будинок за 300к в Україні за будинок такою-ж ціною в Канаді ? Так.
Хто має непереборне бажання - в центрі Едмонтону будуються принаймі декілька будинків за звичною нам технологією - цільний залізобетон,вата, вентильований фасад. Зазвичай там бувають свої спортзали та басейни, але місцеві як правило в такому не живуть.
akurt написав:P.S. О 19:00 за Києвом прийшло повідомлення з міста Едмонтон про те, що очікується мінус 38, а вночі до мінус 40.
Де ? Ніби-то нічого такого в прогнозі немає.
Десь через годинку піду на прогулянку.
На вулиці -25.
Як не повернусь -вважайте мене комсомольцем.