Корисним є досвід Туреччини, де я жив по міцно з серпня 2017 по липень 2024 року. Нічого не здавав, але «руку на пульсі» завжди тримав:
- спочатку податкова здійснила моніторинг всіх орендодавців житла через сайти оголошень.
- створили реальну оьʼємну балу даних всіх орендодавців. Оприлюднила цифру орендодавців по країні та по провінціям.
- оцінили орієнтир виручки орендодавців за рік: вийшли на цифру в 1 мілʼярд доларів США за 2023 рік.
- провели вибіркове опитування орендарів - шляхом виклику в податкову інспекцію. Для орендаря питання були безпечні: скільки грошей платить та як саме (готівка чи банк).
- організували спеціальний сайт від податкової для орендарів, де створили щаблони декларацій про виручку. Легко заповнювати.
- оголосили заздалегідь про те, що з 1 березня по 1 квітня кожен (!) орендодавець повинен заповнити податкову декларацію виключно за виручку від оренди.
- встановили мінімум, при якому подавати декларацію НЕ треба. Цей мінімум за 2024 рік становить 30 000 лір за рік - або 2500 лір за місяць. Для порівняння; реальні орендні плати складають 10 000…25 000 лір на місяць.
Наприклад, приятель з України платить 8 000 лір за 2+1, але це особливе виключення (погодьтеся при ціні оренди в 200€ на місяць на курорті модна було брати в оренду на рік, хоч в жити 3 місяці на рік). Також виключенням є мої турецький друзі, які здають 2+1 за «благодійною» ціною в 2000 лір чисто тому, що орендарі - турки старшого віку і живуть в цій квартирі безперервно 15 (!) років. Це теж виключення із правил.
- за те, що декларацію не буде подано, встановлені карколомні штрафи - не хочу ритися в записнику шукати, але здається виручка за рік та більше.
- рівень сплати не залежить від загальної суми виручки (немає ступінчастої шкали), а фіксована цифра в 15%.
Тиждень тому до мене звернувся наш українець з питанням порадити, хто замість нього подасть декларацію, тому що він а) мешкає в Таїланді; б) виручку має однозначно більшу за 30 000 лір - здається в сумі 180 000 лір і ризикувати не хоче.
Про це питання в Європі не маю докладної інформації крім того, що мої французькі друзі мають 2-о поверховий будинок в центрі одного з міст під оренду, але НЕ ЗДАЮТЬ.
Цікаво, що для того, щоби отримати право на здачу достатньо написати заяву в мерію.
Тобто «засвітитися».
Якщо засвітився, то НЕ платити та обманювати неможливо.
Тому на сьогодні хочуть здати в оренду але не здають.
Думаю, що могли би отримувати орієнтовно 650 € на місяць.
P.S. Чисто для оцінки надходжень в бюджет в Туреччині: якщо реальна виручка орендодавців за рік становить реально 1 мільярд доларів США, то в бюджет надійде 150 мільйонів доларів США.
Дрібничка, а приємно.