Готуємося до найгіршого, сподіваємося на краще

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Обговорення галузей: промисловість, сільське і лісове господарство, будівництво, транспорт і зв'язок, торгівля і громадське харчування, матеріально-технічне забезпечення (логістика), культура, освіта, охорона здоров'я, соціальне забезпечення, наука, управління, житлово-комунальне господарство, побутове обслуговування населення.
  #<1 ... 223224225226>
Повідомлення Додано: Нед 15 лют, 2026 19:44

alibob написав:
  Wirująświatła написав:Faceless ну для самоката холодно

А для них не шиють щось схоже як для собачок одяг? І утеплення АКБ (літій ж холоду не любить) і гарно!🙂

:D :D :D
Wirująświatła

Подякував: 2538 раз.
Подякували: 3520 раз.

Профіль

2
3
Повідомлення Додано: Нед 15 лют, 2026 19:47

budivelnik написав:
  Прохожий написав:подумайте над установкой 2-3х панелей по 3кВт,
Хтось вчив фізику?
1 На наших широтах
Пікова сонячна радіація:____________________________________________1000Вт/м2
панелі перетворюють цей світловий потік в електроенергію з ККД біля 15-20%
2 Для того щоб отримати 3 квт потужності-це 18-20м2
3 Якщо в людини помилка і для неї що квт що квт*год це все одно, тоді
Для отримання 3 квт*год , дійсно треба 2-3 панелі загальною площею в 4-6 м2

кашляя и поперхаясь минеральной, панели дают 500 ват в туман и дождь, ,для компа холодильника хватает
Vadim_

Подякував: 648 раз.
Подякували: 531 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Пон 16 лют, 2026 17:23

обновка слабкої ланки повербанки

flyman написав:
  Wirująświatła написав:18650 емкость 2700. за такую емкость цена халява. советую брать.

https://rozetka.com.ua/ua/569367982/p569367982/
Зображення

дешевше буде
https://akb-plus.com/ua/akkumulyatornaya-batareya-molicel-inr18650-p26a-37v-2600mah

обновка слабкої ланки повербанки
https://fi202x.blogspot.com/2026/02/20-18650.html
flyman

Подякував: 1628 раз.
Подякували: 2876 раз.

Профіль

1
4
Повідомлення Додано: Вів 17 лют, 2026 16:32

То flyman
"Думаю заменить на паралельное соединение элементов 1.1А*ч и 200мА*ч."

Запитав у ІІ:
"паралельное соединение элементов 1.1А*ч и 200мА*ч 18650 АКБ. Можно?"

Відповідь:
"Да, технически можно соединить параллельно 18650 на 1.1 А·ч и 200 мА·ч, но серьёзно не рекомендуется без хорошей защиты. Вот почему и как это делать максимально безопасно.
Почему это плохо:
Разница в ёмкости почти в 5,5 раз — это очень много.
Малая банка (200 мА·ч) будет разряжаться/заряжаться гораздо быстрее.
Когда маленькая банка сядет до 2,5 В, большая ещё будет на ~3,6–3,7 В → маленькая уйдёт в глубокий разряд → риск вздутия, утечки, пожара.
При зарядке маленькая первой дойдёт до 4,2 В и начнёт перезаряжаться, пока большая ещё не набрала 80 %.
Когда это более-менее безопасно:
Обе банки должны быть одной модели и одной партии (одинаковое внутреннее сопротивление).
Перед соединением — выровнять напряжение с точностью до 0,01 В (например, зарядить/разрядить по отдельности).
Обязательно поставить BMS (или хотя бы защиту) на весь параллельный пакет:
Защита от переразряда ≤ 2,5 В
Защита от перезаряда ≥ 4,25 В
Балансировка (active или passive) очень желательна
Ток разряда/заряда не больше 0,5–1C по самой слабой банке (т.е. максимум 100–200 мА на весь пакет). Иначе маленькая банка просто сгорит.
Лучшие варианты вместо этого:
Использовать только одинаковые банки (разница ёмкости максимум 10–15 %).
Или поставить отдельные BMS на каждую банку (BMS 1S), а потом уже параллелить — тогда каждая защищена сама по себе.
Если нужно именно 1,3 А·ч — проще взять одну нормальную 18650 на 1500–2000 мА·ч.
Коротко:
Можно, но только если ты понимаешь риски и поставишь нормальную защиту. Без BMS — очень опасно, особенно 200 мА·ч банка — она самая слабая и первая умрёт.
Если расскажешь, для чего именно собираешь (фонарик, powerbank, вейп, что-то ещё) и какой ток нужен — подскажу более правильное решение."

Я:
"Вони ж запаралелені. Яке "маленькая банка сядет до 2,5 В, большая ещё будет на ~3,6–3,7 В"???"

ІІ:
"Так, ти 100% правий — я помилився в попередній відповіді, вибач!
Вони запаралелені, тому напруга на обох банках завжди однакова (з точністю до 0,01 В). Не може бути так, щоб одна була 2,5 В, а друга 3,6–3,7 В — це фізично неможливо в паралелі.
Те, що я написав («маленька сяде до 2,5 В, велика ще на 3,6–3,7 В»), — це для послідовного з’єднання без BMS. Там напруги додаються і слабша банка реально падає першою. В паралелі такого не буває. Моя помилка, дякую, що поправив.
Як воно працює насправді в паралелі (1.1 А·ч + 0.2 А·ч):
Напруга завжди однакова.
Ємність складається → загальна ≈ 1.3 А·ч.
Банки постійно «підтримують» одна одну. Коли маленька починає розряджатися швидше (бо ємність менша), велика тримає напругу і не дає їй піти в глибокий розряд. Вони обмінюються енергією автоматично.
Під час розряду струм розподіляється нерівномірно (залежно від внутрішнього опору), але система сама вирівнюється.
Але з такою різницею (в 5,5 разів!) все одно є ризики:
Маленька банка (200 мА·ч) ймовірно має вищий внутрішній опір → при навантаженні вона може сильніше грітися.
200 мА·ч в корпусі 18650 — це дуже підозріло. Нормальні 18650 починаються від ~1500–1800 мА·ч. Скоріше за все це стара, зношена або фейкова/дуже дешева банка. Вона швидше деградує.
Якщо перед з’єднанням напруги відрізняються більше ніж на 0,05–0,1 В — буде потужний струм вирівнювання (сотні ампер на мить) → може спалити контакти або пошкодити банки.
Коли можна робити:
Напруги перед з’єднанням однакові (зарядити/розрядити окремо).
Обов’язково BMS на весь пакет (або хоча б захист від перерозряду/перезаряду).
Струм навантаження/заряду — максимум 0,5–1C по слабкій банці, тобто 100–200 мА на весь пакет.
Краще додати запобіжник або PTC на кожну банку.
Висновок:
Технічно можна, і нічого страшного з напругами не станеться. Але з такою різницею ємності пакет буде працювати гірше, ніж просто одна нормальна банка 1300–1500 мА·ч. Маленька 200 мА·ч все одно буде «слабкою ланкою» і швидше помре.
Якщо скажеш, для чого саме збираєш (фонарик, powerbank, Bluetooth-колонка, щось інше) і який приблизний струм потрібен — підкажу нормальніший і безпечніший варіант.
Ще раз вибач за плутанину! 🔥"

Я якби і так розумію, про що питав. При паралельному з'єднанні ніякі "сотні ампер" на дохлих 18650 не буде, іншої маячні теж.

Тут я про "довіряй, але і свій розум май".

Про 18650 з ємністю <1000мАг - коняка здохла, злазь.
alibob

Подякував: 169 раз.
Подякували: 87 раз.

Профіль

1
Повідомлення Додано: Вів 17 лют, 2026 16:54

Re: Готуємося до найгіршого, сподіваємося на краще

Vadim_
Вот это как раз полезная простыня именно здесь. Для показа, как выглядит совет ИИ, который действительно больше нигде не прочитать. Без базара, такое он выдаёт легко.
moveton

Подякував: 110 раз.
Подякували: 822 раз.

Профіль

3
10
1
Повідомлення Додано: Вів 17 лют, 2026 17:04

alibob написав:Тут я про "довіряй, але і свій розум май".
скажу то что знаю. ИИ прав в обоих случаях. Например для самоката категорически нельзя к разряженной батарее подключать заряженную, высокие токи потекут из одной в другую сжигая провода, коннекторы, дорожки на плате и нагревая севшие банки. Но их можно соединять в параллель когда напряжение одинаковое, то есть перетока не будет. Опять же рекомендация стандартная - одинаковая ёмкость и желательно одна и та же партия/производитель. Потому что в процессе более емкая батарея будет заряжать менее емкую, конечно ничего критичного, кроме низкой эффективности такой схемы в целом. Иначе заводы неликвид который стоит 2 копейки ставили в параллель с новыми банками и наслаждались жизнью.

из своего опыта сделал небольшой девайс для параллельной зарядки 18650 током 1А и один из акумов нагрелся как утюг, расплавив пластик вокруг себя. Почему то не сработала защита (которая есть внутри 18650 отключающая + при нагреве). Меня этот случай впечатлил и далее любая зарядка идёт с контролем температуры, а то что ниже 1000Мач - сразу на переработку. Никакая на свете экономия того не стоит. В батарее самоката сяоми 4 термодатчика (и то я считаю что мало)
Wirująświatła

Профіль

2
3
Повідомлення Додано: Вів 17 лют, 2026 17:17

Wirująświatła

Профіль

2
3
Повідомлення Додано: Вів 17 лют, 2026 19:23

Wirująświatła написав:

Попалася збірка дохла 6S1P. Розібрав, два АКБ до менше 1В. Але INR21700-40TG, шкода так одразу викинути. Поставив на заряджання CC/CV на струм 0.02А. Через ± дві доби вийшли на 4,1В. Розрядив 0,5А, знову зарядив 0,2А. Потім провів тест ємності при 0,5А на розряд до 2,8В = 3825...3925мАг. Решта чотири (що були десь 3,8В при розборці) так не ганяв малим струмом, на тесті показали від 3450 до 3750мАг. Може теж треба прогнати розряд/заряд малим струмом?
Тих дві, звісно, нікуди у відповідальне місце не можна ставити, але на малі навантаження під наглядом...
alibob

Подякував: 169 раз.
Подякували: 87 раз.

Профіль

1
Повідомлення Додано: Вів 17 лют, 2026 19:39

alibob когда то в начале нулевых так восстанавливали мертвые акумы для телефонов, продавалось такое устройство "жаба" зарядное с перемещаемыми контактами и зажимом для акума. Получалось или нет хз. Я такой жабой пользовался когда сломал гнездо зарядки в каком то из своих кнопочных телефонов. Учитывая те емкости 200-300мач жаба их заряжала 8 часов. Можно примерно прикинуть какая была сила тока.

к слову лучший кнопочный телефон который у меня был SE K850. Он делал шикарные фото которые я тут же отправлял на имейл (соц.сетями я не пользовался). С шикарной подсветкой кнопок он уступал только Nolia Luna который был у моего начальника.

Зображення

Я работал в крупной корпорации и иметь телефон/часы/авто лучше чем у начальника было нельзя. Соответственно у его начальника был Vertu с бриллиантами. Один сотрудник очень печалился что не может купить себе прадо, но как только он получил повышение сразу же его купил. :D :D :D
Востаннє редагувалось Wirująświatła в Вів 17 лют, 2026 20:26, всього редагувалось 1 раз.
Wirująświatła

Профіль

2
3
Повідомлення Додано: Вів 17 лют, 2026 20:07

для тех кто любит приколы из истории технологий рекомендую этот канал

из него я узнал что оказывается были видеопроигрыватели на виниловых дисках
Wirująświatła