|
Вопросы юристу по недвижимости |
+ Додати тему
|
Відповісти на тему
|
Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
Додано: Пон 26 гру, 2011 00:47
roman tr. так, йдеться саме про державну реєстрацію договору, а не державну реєстрацію права. де ви там бачите вимогу державної реєстрації права власності - я не розумію.
якщо я правильно розумію, то ви стверджуєте, що право власності виникає з моменту державної реєстрації договору, але вважаєте, що таку реєстрацію здійснює нотаріус, а не БТІ? Я ж думаю,що відповідно до ст.ст.220, 640 ЦК, момент вчинення правочинів, які підлягають і нотаріальному посвідченню, і державній реєстрації, пов'язуються з державною реєстрацією. Тому вони є укладеними і створюють права та обов'язки для сторін лише з моменту державної реєстрації. Тобто, вся розбіжність в тому, що посвідчення договору нотаріусом не можна вважати державною реєстрацією. Зверніть увагу, що поняття нотаріально посвідченого правочину та державна реєстрація такого правочину не є тотожними.
-
vasul_lviv
-
-
-
-
-
-
Додано: Пон 26 гру, 2011 00:47
vasul_lviv написав:roman tr. добре, якщо в період між посвідченням договору в нотаріуса, і реєстрацією його в БТІ, звернутись до БТІ за одержанням витягу, хто згідно державного реєстру буде власником майна?
згідно реєстру БТІ - власником буде вказаний продавець, але згідно державного реєстру правочинів - покупець. я вважаю, що згідно ст.334 ЦК держреєстр правочинів у цьому випадку більш значимий, ніж рестр БТІ. крім того, ви не враховуєте той момент, что витяг із реєстру БТІ - це не правовстановлювальний документ, і він не може служити підтвердженням права власності, оскільки це просто довідка, в якій здійснюється посилання на правовстановлювальний документ. після вчинення договору купівлі-продажу, правовстановлювальний документ у продавця або вилучається нотаріусом, або на ньому робиться відмітка про здійснене відчуження. тому довідка БТІ із посиланням на документ, який втратив чинність не буде мати жодного юридичного змісту. як ви прокоментуєте той момент, що право власності на підставі рішення суду набувається в момент набуття законної сили таким рішенням? хоча таке рішення суду теж підлягає реєстрації в БТІ?
-
unrokan_pff
-
-
-
-
-
-
Додано: Пон 26 гру, 2011 00:55
vasul_lviv написав:Тобто, вся розбіжність в тому, що посвідчення договору нотаріусом не можна вважати державною реєстрацією.
так розбіжність саме в цьому. є дві державні реєстрації, 1. державна реєстрація договору, що здійнюється нотаріусом в момент нотаріального посвідчення. державна реєстрація договору - це внесення відомостей про угоду в державний реєстр правочинів. саме державна реєстрація договору вказана у ст. 334 як підстава переходу права власності до покупця 2. державна реєстрація права власності, яка проводиться БТІ на підставі державно зареєстрованого правочину (договору). Зверніть увагу, що поняття нотаріально посвідченого правочину та державна реєстрація такого правочину не є тотожними.
це само собою. БТІ не проводить державну реєстрацію правочинів, а реєструє право, яке вже виникло на момент його реєстрації (на підставі правочину)
-
unrokan_pff
-
-
-
-
-
-
Додано: Пон 26 гру, 2011 01:49
Приватизация гаражей. Бывший кооператив. В БТИ даже никто не идет. А зачем? Гараж мой, а в БТИ мой гараж числится за Кооперативом. А студенческие общаги? Ордер есть. Регистрации в БТИ нет. Да, три кита. Не обращайте внимания. Просто понравилось. 
-
Мыцик
-
-
- Подякував: 53 раз.
- Подякували: 299 раз.
-
-
Профіль
-
-
Додано: Пон 26 гру, 2011 01:56
roman tr. можливо з вашою логікою я і згідний, і БТІ це такий собі непонятний апендикс, який рубає бабоси непонятно за що. Практично одразу аналогія із МРЕО постає. але в законодавця трішки інша логіка, звихнена, неправильна, але тим не менше чинна на території нашої держави. в нього в ст. 334 ЦК, власне, і вказано про "державну реєстрацію правочину", а не про "нотаріальну реєстрацію правочину". А якщо відкинути нотаріальну, то залишається тільки одна реєстрація в БТІ. І саме це наведено в законі і ст. 3. Веселих снів))
-
vasul_lviv
-
-
-
-
-
-
Додано: Пон 26 гру, 2011 01:59
Мыцик Гараж мой, а в БТИ мой гараж числится за Кооперативом.
він ваш поки ви член кооперативу, а як далі, тут треба статут читати, цілком ймовірно, що припинення членства є підставою для втрати того блага, що належить вам. про гуртожиток вважаю порівняння невдалим.
-
vasul_lviv
-
-
-
-
-
-
Додано: Пон 26 гру, 2011 10:33
vasul_lviv написав:в нього в ст. 334 ЦК, власне, і вказано про "державну реєстрацію правочину", а не про "нотаріальну реєстрацію правочину". А якщо відкинути нотаріальну, то залишається тільки одна реєстрація в БТІ. І саме це наведено в законі і ст. 3. Веселих снів))
нотаріус вчиняє одразу дві дії: 1. нотаріальне посвідчення правочину (внесення відомостей про договір в реєстр нотаріальних дій) 2. державная реєстрація правочину (внесення відомостей про договір в державний реєстр правочинів). П О С Т А Н О В А від 26 травня 2004 р. N 671
Про затвердження Тимчасового порядку державної реєстрації правочинів
1. Державна реєстрація правочинів проводиться відповідно до вимог Цивільного кодексу України ( 435-15 ) шляхом внесення відповідної інформації до Державного реєстру правочинів.
2. У цьому Порядку терміни вживаються у такому значенні:
Державний реєстр правочинів (далі - Реєстр) - єдина комп'ютерна база даних, яка містить інформацію про правочини, що підлягають державній реєстрації, забезпечує її зберігання, видачу та захист від несанкціонованого доступу;
держатель Реєстру - Мін'юст, що забезпечує ведення Реєстру;
адміністратор Реєстру - державне підприємство "Інформаційний центр" Мін'юсту, що відповідає за технічне, технологічне та програмне забезпечення Реєстру, надання реєстраторам доступу до нього, забезпечує збереження та захист інформації, що міститься у Реєстрі;
реєстратори - державні нотаріальні контори, приватні нотаріуси (далі - нотаріуси), які згідно з договорами, укладеними з адміністратором Реєстру, проводять державну реєстрацію правочинів, змін, внесених до них, відомостей про припинення їх дії, приймають запити, видають завірені витяги з Реєстру та виконують інші функції, передбачені цим Порядком;
витяг - документ, який свідчить про внесення запису до Реєстру або про відсутність такого запису.
тільки згадав за цю постанову 
-
unrokan_pff
-
-
-
-
-
-
Додано: Пон 26 гру, 2011 12:03
Та нет. Гараж мой. Приватизирован. Просто в БТИ смысла идти не вижу. Буду продавать, -- пойду. И то, если ..... Та не ходит никто. Просто объясните, зачем мне идти в БТИ.
Точно так же и дачным домиком. Продал и без БТИ. (Да признаюсь. Те кто с юристом, хотели выписку с БТИ. Те кто купил обошлись простой сменой записи в книге кооператива)
ПС Рома прав. Я понимаю, что мои слова ему до лампочки. Но у нас возникла анологичная ситуация. Продал акции и умер. Не написав распоряжки на перевод. Договор КП в реестре. Деньги взял. Чьи акции?
-
Мыцик
-
-
-
-
Профіль
-
-
Додано: Пон 26 гру, 2011 12:12
Мыцик написав: Но у нас возникла анологичная ситуация. Продал акции и умер. Не написав распоряжки на перевод. Договор КП в реестре. Деньги взял. Чьи акции?
купившего. только ему прийдется идти в суд?  тут важен момент передачи бумаг. не знаком с нюансами депозитарной деятельности, но акции считаются переданными с момента внесения изменений у хранителя? 
-
unrokan_pff
-
-
-
-
-
-
Додано: Пон 26 гру, 2011 12:56
roman tr. идти в суд?
Я знаю. Три кита. Мы все договора готовим как для суда. А не только для Комиссии. Право собственности переходит после попадания бумаг на счет покупателя. Так что суд. Бумаги мои, потому что договор зарегестрирован. но пользоваться ими я не могу. И выгоду извлекать не могу. Дивы уйдут наследникам. Спасибо. Я читал все внимательно потому что случай анологичен. Только существенно веселее. Эмитент, владелец фабрики, он же владелец Хранителя акции отдавать и не собирался. Скажите, после смерти Доверителя , Доверенность теряет легитимность. Можно ли после смерти Доворителя завершить сделку, перевести бумаги, по генеральной доверенности??? (Думаю что нет. Только через суд)
-
Мыцик
-
-
-
-
Профіль
-
-
|