Обговорення галузей: промисловість, сільське і лісове господарство, будівництво, транспорт і зв'язок, торгівля і громадське харчування, матеріально-технічне забезпечення (логістика), культура, освіта, охорона здоров'я, соціальне забезпечення, наука, управління, житлово-комунальне господарство, побутове обслуговування населення.
ЛАД написав:Насчёт перспективности. Я уже недавно напоминал о сообщении prodigy о низкой эффективности солнечной эл-станции зимой. Это было практическое, а не теоретическое подтверждение. Он в этом убедился на собственном опыте. Так это в Одессе, на юге. Что уж говорить о более северных областях. Так что перспективность больше связана с реальностью использования частными домохозяйствами. АЭС вы дома не установите, а солнечные панели вполне возможно. По принципу: с паршивой овцы хоть шерсти клок. Ну и какую-то экономию это всё же даёт. А аргумент о том, что это позволит отказаться от российского ядерного топлива (не помню, кто приводил, шаман?)... Месторождения урана есть не только в РФ. Просто надо их осваивать. Не делали это, потому что дешевле купить у РФ и не заморачиваться с добычей и обогащением.
Здравствуйте.
Каждый источник генерации электроэнергии требует определенных условий для работы в идеальном своем режиме. Существуют для каждого источника генерации также и условия, работа при которых неудовлетворительна или невозможна. Задача состоит в комбинации и модернизации этих источников с целью максимизации объемов генерации электроэнергии в целом за год.
Солнечные панели следует охлаждать в летнюю жаркую пору, что усилит электрогенерацию. Ночами и зимой, когда панели не работают, для домохозяйств надежда остается только на ветряные станции. А когда и ветер затихнет, то АЭС и ТЭС становятся критически важными. Короче, ничего нового пока я не придумал.
Что касается добычи урана в Украине и переработки его для АЭС, то запрещал это делать Украине никто иной как кремль. При этом в помощники привлекая США, которые боялись распространения боевых ядерных материалов по всему миру и следовали такой политике: "лучше перебдеть, чем недобдеть".
маячня дикая від вас обох
Доля сонячних електростанцій (СЕС) та вітрових електростанцій (ВЕС) у Китаї швидко зростає, досягнувши близько 45,8% сумарної встановленої потужності на середину 2025 року, при цьому Китай встановлює більше сонячних потужностей, ніж решта світу разом узята, лідируючи у світовому будівництві. У першій половині 2025 року Китай встановив більше СЕС, ніж усі інші країни, і становить понад 70% світового будівництва промислових ВЕС та СЕС. Загальна потужність: Сумарна потужність сонячних і вітрових електростанцій Китаю вперше перевищила потужність теплових електростанцій у першому кварталі 2025 року. Рекордне зростання: У 2024 році Китай встановив рекордні 278 ГВт фотоелектричних потужностей, а прогнози на 2025 рік свідчать про подальше значне зростання.
яку проблему для енергітичної системи України становлять СЄС (великі промислові і приватні), в період к березня по листопад пік генерації відбувається з 1100 до 1500, що ствоврює надлишок енергії в системі, до 2022р це легко регулювалось за допомогую гидро електростанцій.На сьогодні майже всі ГЄС в неробочому стані і потребують декілька років на відновлення. Тому для регуляції дісбаланса в 2024р вимикали нам електріку, щоб не було надлишка. А чому не продавали? а тому що в цей час в інших країнах теж надлишок ее, а дефіцит припадає на 1900-2300
стосовно моєї станції: виплати за 4 роки становлять десь 13200дол , 3300дол на рік, тобто 270дол на місяць (це альтернатива пенсії),моя станція 20кВТ, якщо була б 30к (максю дозволена), то на рік було б 4800дол (400дол на місяць) тариф кожного року зменшується, для мене 6грн/квт, для тих , хто побудував у 2025р 4,83грн/кт, а ті розумні люди, хто ризикнув вкласти в ЗТ у 2013-14р досі отримують досі отримують десь 12,02грн (вони за 4 роки окупили інвестиції), це як депо під 25% в валюті
моя станція окупиться за 5,2роки а ті хто побудували СЄС у 2025р не встигнуть окупити більше 60%, тому що ЗТ діє до 31/12/29 що буде далі з ринком електроенергії у 2030? існує декілька варіантів, але це не тему гілки.
Hotab написав:ЛАД Я ніколи не топив за зелений тариф) Я завжди кажу «для власного споживання») .і обовʼязково з аккумами. Бо це дозволяє домогосподарству ще і вночі влітку бути автономним (не споживати мережу).
Немного добавлю к предыдущему ответе. К старому разговору об аккумуляторах. В сегодняшних условиях проблем с сетями мы, вроде, разобрались, что аккум. вреден, т.к. он увеличивает потребление при включении сети. В то время, как отключения применяются для того, чтобы ограничить потребляемую мощность. В ситуации нехватки генерации он тоже вреден, т.к. потребляет дополнительную энергию, обеспечивая потребителю возможность спокойно пользоваться ээ постоянно, в любое время независимо от выключений сети. При малом количестве/мощности аккум. это всё несущественно и оказывает весьма незначительное влияние. Спасает то, что народ достаточно беден, чтобы покупать достаточно много аккум. достаточной ёмкости. Слишком много "достаточно", но что поделаешь.
акумулятори не мають шкоди, тому що експеримент не в вакуумі , тобто хто знає скільки я включив кондиціонерів з 14 наявних у мене , чи мої діти 5 годин користуватись пральною машиною і ще 4 години сушильної (бо мають немовля)
Hotab написав:ЛАД Я ніколи не топив за зелений тариф) Я завжди кажу «для власного споживання») .і обовʼязково з аккумами. Бо це дозволяє домогосподарству ще і вночі влітку бути автономним (не споживати мережу).
ЗТ гарна річ до 2022 року, це як депо в валюті під 20-25% річних
до грудня 2025 не було потреби в гібридному інверторі і дорогих літій-іонних акумуляторах (щоб мати електрику цілодобово), тому що у нас не було відключень і ми майже всю війну мали ее.
для будинку маю дві пари по 200ач резервних акумів(гелеві, по 58кг кожний) , які заряджаю від мережі), вся генерація на ЗТ (тобто при генерації 3500квт, моє споживання в травні-жовтні 110-120квт на місяць)
сьогодні , при аварійних відключеннях і відсутності сонця (два дні на грудень 13 грудня і 16 грудня частково, бо в 1400 вже не було сонця), всі літій-іонні акумулятори, це гроші на вітер, краще вже бензиновий генератор (але я не виношу звук і сморід), це не для мене
prodigy написав:......... маячня дикая від вас обох
Доля сонячних електростанцій (СЕС) та вітрових електростанцій (ВЕС) у Китаї швидко зростає, досягнувши близько 45,8% сумарної встановленої потужності на середину 2025 року, при цьому Китай встановлює більше сонячних потужностей, ніж решта світу разом узята, лідируючи у світовому будівництві. У першій половині 2025 року Китай встановив більше СЕС, ніж усі інші країни, і становить понад 70% світового будівництва промислових ВЕС та СЕС. Загальна потужність: Сумарна потужність сонячних і вітрових електростанцій Китаю вперше перевищила потужність теплових електростанцій у першому кварталі 2025 року. Рекордне зростання: У 2024 році Китай встановив рекордні 278 ГВт фотоелектричних потужностей, а прогнози на 2025 рік свідчать про подальше значне зростання.
яку проблему для енергітичної системи України становлять СЄС (великі промислові і приватні), в період к березня по листопад пік генерації відбувається з 1100 до 1500, що ствоврює надлишок енергії в системі, до 2022р це легко регулювалось за допомогую гидро електростанцій.На сьогодні майже всі ГЄС в неробочому стані і потребують декілька років на відновлення. Тому для регуляції дісбаланса в 2024р вимикали нам електріку, щоб не було надлишка. А чому не продавали? а тому що в цей час в інших країнах теж надлишок ее, а дефіцит припадає на 1900-2300
стосовно моєї станції: виплати за 4 роки становлять десь 13200дол , 3300дол на рік, тобто 270дол на місяць (це альтернатива пенсії),моя станція 20кВТ, якщо була б 30к (максю дозволена), то на рік було б 4800дол (400дол на місяць) тариф кожного року зменшується, для мене 6грн/квт, для тих , хто побудував у 2025р 4,83грн/кт, а ті розумні люди, хто ризикнув вкласти в ЗТ у 2013-14р досі отримують досі отримують десь 12,02грн (вони за 4 роки окупили інвестиції), це як депо під 25% в валюті
моя станція окупиться за 5,2роки а ті хто побудували СЄС у 2025р не встигнуть окупити більше 60%, тому що ЗТ діє до 31/12/29 що буде далі з ринком електроенергії у 2030? існує декілька варіантів, але це не тему гілки.
Скажите спасибо братьям Клюевым, которые выбили супервыгодные условия у Янука для себя и этим сумела/успела воспользоваться всякая ушлая мелочь. Но вообще-то, это чистый грабёж государства, т.е. налогоплательшиков. С нищего по нитке - богатому рубашка. В оригинале пословица звучит иначе, но у нас именно так.
ЛАД написав:Вот что отвечает чатжпт на вопрос: "почему «зелёный тариф» мешает сетям, как в Австралии?"
Заважати то він заважає... Але ж там чорним по білому все що заважає - впирається у відсутність акамуляторів Тобто якщо на кожен 1квт панелі додати 3 квт*год акамулятора - то всі ці заважає - зникають І зявляється На кожну 1квт генерації і 3квт*год акамуляції -вартість комплекту 400 доларів в рік дають безповоротну дотацію від Сонця 250м3 газу(світова ціна 200 доларів) або 500кг вугілля(світова ціна 65 доларів)....
Цена газа на газовом хабе TTF (Нидерланды) 27,120 EUR / МВт·час. Или примерно 0,27 EUR/м3. Биржевые цены на уголь в разных валютах (за 1 тонну): 15.12.2025 Пн 108,6 $ 92,3 € () 400 долл на сегодня = 340 €. Т.о. за 340 € сегодня можно купить 340:0,27 = 1260 м3 газа или 340:92,3 = 3,68 т угля. Сжигание 1260 м3 газа даёт примерно 1260*10 = 12600 квт·ч. Сжигание 3,68 т угля даёт примерно 3,68*7 = 25,76 МВт·ч = 25760 КВт·ч. С учётом кпд ТЭС примерно 35%, 1 т угля даёт 25760*0,35 = 9000 КВт·ч эл-энергии. Понятно, что расчёт не показательный. Надо бы посчитать сколько КВт·ч даст комплект панель+аккум. за 400 долл. за время службы, но лень. И это не так просто. Надо учитывать замену аккумулятора (срок службы ниже, чем у панели), круговой кпд аккум. примерно 90% и потери в инверторе и розетке. ИИ называет суммарные потери ≈ 12–18 % в системе "панель → АКБ → розетка". И я уэ не говорю о возможной замене панели раньше 25-30 лет.
Щось з цифрами не грає.... 1 Теплотворна властивість газу 39мДж /м3 при ККД 40% це 39*0,4/3,6(1квт*год=3,6Мдж)=4,3квт*год Таким чином для генерації 1000квт*год треба 240м3 газу Тобто 1260 м3газу дасть 5000квт*год Вугілля-перерахуй сам. 2 За 400 доларів в рік комплект 1квт генеруючої панелі дасть 1000 Квт*год... це СТАТИСТИЧНІ данні існуючих на сьогодні 50000 станцій. 3 Акамулятор або БУДЕ використовуватись як накопичувач, або НЕ БУДЕ , просто його наявність збільшує можливості АЕС, бо в нього можна залити нічну енергію з АЕС і віддати в ранковий пік , а потім заливати денну сонячну щоб видати в вечірній пік. 4 Сьогоднішні літій-ферум акамулятори мають показники 6000+/- циклів ...ДО ВТРАТИ 20% ємності... 6000циклів=6000днів/365 днів=16,4 роки до втрати 20% ємності і ще 16,4 роки до втрати 40% ємності... Тобто це не викидати акамулятор через 16,4 роки , а докупити 20% щоб повернути ємність на попередній рівень (витрати для комплекту+4 долари в рік ) таким чином ще раз вивчи табличку і може зрозумієш СЬОГОДНІШНІ встановлені сонячні панелі ВЖЕ сьогодні економлять 260м3 газу або 500 кг вугілля В РІК на кожен 1квт генеруючої потужності
Востаннє редагувалось budivelnik в Вів 16 гру, 2025 23:15, всього редагувалось 1 раз.
І глянь на три останніх стрічки Бачиш як виросла економія по газу від початку війни? А тепер нагадай мені і собі А скількі імпортувала педерація газу в ЄС І чому після того як газ імпортуватись перестав - в ЄС не виникло потреби в тих 200млрд м3 які перестали імпортуватись Звідки вони зявились на СВІТОВОМУ ринку та ще й так щоб ЄС його змогла отримати Газ (трубопровідний) це тобі не нафта, багато не навозишся
С добычей газа в Украине проблем(кроме ракет КN23) нет Газа полно Жги не хочу Только у ТЭС проблемы есть и само собой у подстанций Кстати если газа всё таки маловато, то можно его и у лаптеногих купить. За юани. А лучше выменять на окорочка с картохой и водочку, без которой их жизнь не имеет смыслу.
ЗТ гарна річ до 2022 року, це як депо в валюті під 20-25% річних
а зачий рахунок цей атракціон нєвіданой щєдрості? Ви тут дуже за ринкові механізми то з якого тарифи для "зеленої" генерації мав бути не ринковим? Тепер наступне Ви кажете що сес можно врівноважути гес? Правда? І як ви собі бачите врівноваження кожної малої сонячної станції? Ви коло кожної побудуєте міні гідроакумулючу електростанцію?