Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
Зато в прицентралье! Трамвай по домом! Для ценителей ШРТ и ненавистников автомобилей самое то!
Тут вже як кому, але я би радив купляти з паркомісцем обовязково. В Польщі квартира без паркомісця неліквід. Щодо району - там насправді 5 хв транспортом до Вісли. Є усілякі люксмеди, мак, кфц, бедронка, фітнес ітд. Непоганий район, як для Кракова.
BIGor написав:Щодо району - там насправді 5 хв транспортом до Вісли. Є усілякі люксмеди, мак, кфц, бедронка, фітнес ітд. Непоганий район, як для Кракова.
Чомусь у мене оці нові будинки біля Матечнего та Фабрики Шиндлера стійко асоціюються з бородатими 25-35 річними електросамокатниками та їхніми дівчинами з маленькими песиками. Житло для родини з дітьми (4-5 кімнат та площа від 100 квадратів) у такому районі буде коштувати космічних грошей, а їздити і так по усьому місту доведеться. Я зі своїх "іпєнєй" за 10-20 хвилин можу доїхати машиною у 5 різних супермаркетів, у Мак/КФЦ, до Вісли, у кілька парків, до аеропорта. Таксі до центра 40-50 злотих.
BIGor написав:Щодо району - там насправді 5 хв транспортом до Вісли. Є усілякі люксмеди, мак, кфц, бедронка, фітнес ітд. Непоганий район, як для Кракова.
Чомусь у мене оці нові будинки біля Матечнего та Фабрики Шиндлера стійко асоціюються з бородатими 25-35 річними електросамокатниками та їхніми дівчинами з маленькими песиками. Житло для родини з дітьми (4-5 кімнат та площа від 100 квадратів) у такому районі буде коштувати космічних грошей, а їздити і так по усьому місту доведеться. Я зі своїх "іпєнєй" за 10-20 хвилин можу доїхати машиною у 5 різних супермаркетів, у Мак/КФЦ, до Вісли, у кілька парків, до аеропорта. Таксі до центра 40-50 злотих.
Щось 10-20 хв до Вісли надто оптимістично. Можливо у вихідний літа? Бо бачу що часто автомобілісти долають один квартал за 5 хв. Ну звичайно осінню в час пік.
BIGor написав:Щось 10-20 хв до Вісли надто оптимістично. Можливо у вихідний літа? Бо бачу що часто автомобілісти долають один квартал за 5 хв. Ну звичайно осінню в час пік.
А кому треба саме у час пік на Віслу їхати гуляти? Не можна після 17-ї години, коли основні пробки вже зникли?
Flipper żali się, bo nie może sprzedać mieszkań. Ma 68 nieruchomości Na rynku nieruchomości trwa spowolnienie, co niepokoi inwestorów. Wojciech Orzechowski, ekspert w tej dziedzinie, podkreśla, że sytuacja jest trudna, zwłaszcza dla tych, którzy korzystali z kredytów.
Wojciech Orzechowski, inwestor i szkoleniowiec nieruchomościowy w sesji Q&A zwrócił uwagę na obecny zastój na rynku mieszkaniowym.
- Wyobraźcie sobie, że wszystko stoi - mówił, opisując aktualny popyt na mieszkania. Orzechowski przyznaje, że ma obecnie 68 mieszkań wystawionych na sprzedaż, ale transakcje są rzadkością. - Co prawda, mamy teraz 3-4 transakcje, do których podchodzimy. Dwie w Poznaniu, dwie w Łodzi, ale kupujący są kredytowi - dodał.
Flipper ma problem ze sprzedażą mieszkań Inwestorzy, którzy zainwestowali w nieruchomości, nie są zadowoleni z obecnej sytuacji.
- Mam zniecierpliwienie wśród inwestorów, bo jednak ten rynek jest w spowolnieniu - zaznaczał Orzechowski. Wielu z nich nie może odzyskać zainwestowanych środków, co jest szczególnie bolesne, gdy kapitał pochodził z kredytów. - To jest bolesne i to trzeba przetrwać. Niestety, to są ryzyka, które podejmuje się, gdy działamy na rynku nieruchomości - podkreślał.
Orzechowski zasugerował, że jednym z rozwiązań jest przeczekanie trudnej sytuacji, co jest łatwiejsze, gdy inwestycja była finansowana z własnych środków.
- Jeżeli masz nieempatycznego inwestora, to znaczy, który nie rozumie tego albo inaczej… bo może być tak, że inwestor jest przyciśnięty po prostu. On ma swoje problemy, ma swoje wydatki. No to jest d**a, no to wtedy się stresujesz, nie. Ale jeżeli kapitał jest twój, to jest kwestia przeczekania - wyjaśniał.
Dla tych, którzy korzystali z kredytów bankowych, Orzechowski proponuje wynajem krótkoterminowy jako sposób na pokrycie rat. - Jeżeli kapitał jest z banku i musisz płacić raty, to najlepiej to mieszkanie wynająć w najmie krótkoterminowym. Wtedy z wpływających środków masz na raty - radził.
Jak zauważa portal fxmag.pl, ceny mieszkań w Polsce są obecnie w stagnacji. Analizy pokazują, że ofertowe ceny za mieszkania z rynku wtórnego w lipcu były o 1,5 proc. niższe niż rok temu.
Цікаво, чого не можна просто опустити трохи ціни - і продажі підуть як по маслу?