Іпотеку СПЛАЧУЮТЬ ЗА ВАС орендарі, а Ви - кайфуєте!
+Додати тему
Відповісти на тему
Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
Долярчик написав:А далі, як снігова куля котиться згори, наберає об'єми і швидкість - так і кредитне плече, за кредитним плечем, нарощує масштаби майбутнього кеш-флоу!
В мене є правило , яке врятувало мене в двох кризах (2008 і 2014) Воно просте Рівень витрат в місяць=обєм заощаджень/12 Кожного місяця ,рівень витрат перераховується У витати включається все, в тому числі і платежі по кредитам оренді і так далі
Таким чином коли проходили різкі стрибки долара і ціна житла в доларах падала - я мав можливість тривалий час не продавати збудоване житло ,щоб перекривати розрив готівкових надходжень і витрат... Це не найкраще - але дуже надійна технологія Яка трошки приторможує ріст ,але точно не залишить без штанів. Уявіть Під смарт ціною в 0,4 млн - банк дасть живими не більше 0,25 і при цьому візьме комісій 0,05млн Маючи 0,25 живих Ви зможете взяти в кредит квартиру ціною в 0,7-0,8 млн.... Таким чином На початку операції у вас свій смарт В момент покупки другого житла у Вас а - смарт в заставі б - ви винні 0,3+% млн за смарт0,6+% млн забудовнику=0,9-1 в - у вас жодної готової до продажу нерухомості..... Місячний платіж більше 10 000 грн Що будете робити якщо заощаджень немає(вони всі в бетоні)+ є кредит на 1 млн грн і не дай Бог локдаун,або закриють ринок з вашою будочкою або забудовник не здасть в найближчі 5 років(замість обіцяних півтора) ? Прийдеться а - продавати авалон лайт( дешевше ніж купили ,бо проблеми в Державі=зменшення попиту на житло) б - не факт що виручених грошей вистарчить на повне погашення боргів, тому прийдеться віддавати банку смарт і ви залишились без житла і без перспектив... а все тому що хотіли відкусити більше ніж могли пережувати.
Я це все знаю/розумію! - чи в когось сумніви були?
Так, треба завжди все зважувати, і ризики - теж!
От чому я взяв 1 смарта за заощадження, а не взяв 2 смарта в іпотеку?(а бажання було! )
Sidus написав:Ну так я ж кажу - правильно, шо не дають...бо первинний ринок це ризик, це повітря, можливо ніколи ніякої нерухомості і не буде, в кращому випадку це пару років кеш-флоу буде нульовий, а потім ще минус ремонт. Дуже вдала інвестиція!
1) Ну бачите, це з самого початку - дурдом, що це все не захищено державою - що можуть не добудувати!(так би не мало бути) 2) Ну і інвестиція розрахована на зростання вартості, через пару років, або просто диверсифікація заощаджень!
Sidus написав:краще пограйтесь у форекс трошки, зрозумієте всі + та - кредитного плеча із невеликами втратами, бо дізнатись всі його мінуси на нерухомості я б не радив..
Так я почав же з малого.... смарта (форекс - це не моє! - покищо)
greenozon написав:КРЕДИТ = дорога в бідність (с) мудрість
Це "поганий" кредит - то так, а "добрий" кредит - дорога до розвитку/багатства!
Frant написав:Шкода, що Долярчик не взяв подібний кредит. Простаків можна вчити лише так!
Тому, що думаю головою! Спочатку думаю, а потім дію! - а не навпаки!
Тож вже не такий простак, якщо з розбігу не застрибнув в іпотеку!
jump написав:Їден мудрий фацет казав: вкусиш менше - з’їси більше...
Ну от - саме так Долярчик і зробив - взяв смарта, а не два, чи велику однуху в іпотеку!
Трошки ще тут продублюю фото. Мій смарт в секції ліворуч, від "готового" будинку, та що ближче(тільки паркінг залитий і щось трохи, наче, перший поверх) А цей, майже, готовий - буде здаватись ТІЛЬКИ ОДНОЧАСНО з тим, що будують праворуч.
Ще, я трохи думав над тим, чи брати там комерцію, чи житлове... Комерція там дешева, ще й наче знижка 5% є! Але, так як там буде шалена конкуренція по комерції, а ГОЛОВНЕ - пандемія внесла великі зміни, що-до вигоди здачі в оренду комерції, то мій вибір таки залишився за житловою нерухомістю!
п. с. Якщо не зраджує пам'ять, то влітку м2 комерції тут коштував менше 500 дол. - це дешево, відносно того, що поруч мого будинку, у Грінвілі, комерція коштувала на той час 1 000-1 200дол/м2 - і то, майже, всю розібрали!!!(залишилось було щось пару неліквідів) Цікаво, по чому здають в оренду тепер?(бо, деяку комерцію викупила Львівська міська агенція нерухомості")
Кому цікаво - зателефонуйте-щапитайте! - ще й тут розкажете!