|
Напад росії і білорусі на Україну |
+ Додати тему
|
Відповісти на тему
|
Додано: Нед 29 бер, 2026 21:39
техніка на 5-6 місті після енергетики та промисловості У війні на виснаження (war of attrition) пріоритети для далекобійних ударів зазвичай визначаються не «гучністю» цілі, а її впливом на здатність противника довго воювати. Тобто б’ють не просто по військах, а по системах, які їх підтримують.
Ось ключові категорії цілей — у порядку типової пріоритетності:
1. Логістика та постачання (№1 пріоритет) 7
Чому це головне: без логістики армія не воює.
Типові цілі:
склади боєприпасів паливні бази залізничні вузли та станції транспортні хаби (мости, розв’язки)
Ефект: порушення постачання → зниження інтенсивності боїв → деморалізація
2. Енергетична інфраструктура 6
Чому важливо: сучасна армія критично залежить від електроенергії.
Цілі:
електростанції підстанції та трансформатори енергомережі
Ефект: відключення заводів, зв’язку, ППО → системне ослаблення держави
3. Промисловість і ВПК 6
Чому: це «довгострокова сила» противника.
Цілі:
заводи боєприпасів ремонтні бази техніки виробництво дронів/ракет
Ефект: неможливість відновлювати втрати → поступове виснаження
4. Командні центри та зв’язок (C2) 6
Чому: порушення управління часто важливіше за знищення техніки.
Цілі:
штаби вузли зв’язку центри управління
Ефект: хаос у командуванні, затримки рішень, втрата координації
5. ППО та системи виявлення 7
Чому: це «двері» для наступних ударів.
Цілі:
радіолокаційні станції зенітні комплекси пункти наведення
Ефект: відкриття повітряного простору → збільшення ефективності наступних атак
6. Транспортні коридори стратегічного рівня 6
Чому: це «артерії» війни.
Цілі:
великі мости тунелі ключові магістралі
Ефект: розрив фронтів, ізоляція угруповань
7. Високовартісні військові активи 4
Цілі:
літаки на аеродромах кораблі ракетні комплекси
Ефект: асиметричні втрати (дорого і довго відновлювати)
Висновок (коротко)
У війні на виснаження найефективніші далекобійні удари спрямовані на:
логістику → енергетику → промисловість → управління → ППО
Тобто не просто «знищити», а системно підрізати здатність противника воювати довго.
Якщо хочеш, можу пояснити на реальних історичних прикладах (Друга світова, сучасні конфлікти) — там дуже добре видно, як змінюються пріоритети.
Personality Adjust the style and tone of ChatGPT Try Now No thanks
Востаннє редагувалось fox767676 в Нед 29 бер, 2026 21:45, всього редагувалось 1 раз.
-
fox767676
-
-
- Подякував: 429 раз.
- Подякували: 223 раз.
-
-
Профіль
-
-
Додано: Нед 29 бер, 2026 21:46
fox767676 / hotab я думаю ніякий чат-жпт не в змозі підрахувати, що в конкретній ситуації є кращою ціллю в війні на виснаження. Можливо на першому місті і "Логістика та постачання", але що якщо ці 3 знищені СРЗВ мали ціллю влучити якраз у нашу "Логістику та постачання"?
-
The_Rebel
-
-
- Подякував: 141 раз.
- Подякували: 232 раз.
-
-
Профіль
-
-
2
1
Додано: Нед 29 бер, 2026 21:51
ЛАД написав: Shaman написав:й що? історію Греції чи Фінляндії не хочете подивитись?
Покажите, пожалуйста, ещё какой-нибудь город, у которого почти вся история - оккупация.
я вам навів дві країни, які довгий час були в складі інших? й?
-
Shaman
-
-
- Подякував: 825 раз.
- Подякували: 1763 раз.
-
-
Профіль
-
-
2
4
5
Додано: Нед 29 бер, 2026 21:59
ЛАД написав: Shaman написав:ні, Раша постійно несе втрати - й прямі, й непрямі, які значно перевищують їхні умовні досягнення (яких насправді немає). це якщо порівняти з США, Китаєм, ЄС - Раша ж з ними намагається позиціонуватися...
Уже 100 раз писал - мне плевать на "рашу", на то, с кем она "намагається позиціонуватися" и на её втрати. Меня как-то больше интересуют наши втрати и будущее Украины. Или вы всерьёз верите в 9-й пункт из "20 пунктов"? Уверены, что так и будет? И даже, если будет, кто их будет осваивать - бангладешцы? Пункты можете посмотреть по ссылке флер чуть выше.
ЛАД все багато й простіше - закінчення війни зараз залежить лише від Раші на поточний момент. й чим швидше там зрозуміють, що втрат набагато більше, ніж надбань - може тоді хтось поясніть цареві, що треба щось міняти та зупинятись. й можуть пояснити, шарфіком або табакеркою, а можуть й в підвал будинку чергового Іпатьєва відвести. диктатури вони такі. а так ресурсів ще вистачає, щоб обстрілювати Україну та купувати чергове м'ясо на забій. але це все одно нічого для Раші не дає... поки найвірогідніше війна закінчиться через Рашу - але ніяких 10 років чи навіть 5 - не буде. але США зараз послаблює тиск, а не посилює, нажаль...
-
Shaman
-
-
- Подякував: 825 раз.
- Подякували: 1763 раз.
-
-
Профіль
-
-
2
4
5
Додано: Нед 29 бер, 2026 22:39
The_Rebel написав:fox767676 / hotab я думаю ніякий чат-жпт не в змозі підрахувати, що в конкретній ситуації є кращою ціллю в війні на виснаження. Можливо на першому місті і "Логістика та постачання", але що якщо ці 3 знищені СРЗВ мали ціллю влучити якраз у нашу "Логістику та постачання"?
Тут питання дещо в іншому. Реакція персонажів на новину «знищено стратегічний ракетний комплекс », «знищено 3 установки оперативно-тактичних ракет». А реакція «тааааа, тюююю». Ну вони самі особисто ж мабуть щодня приносять кращі результати.. Чи може вважають, що таке досягається «як два пальця об асфальт». А це доречі знецінення дій і успіхів своїх (своїх сподіваюсь ??) збройних сил. І отак вцілому, без емоцій, подібних регулярних вже ударів , включно зі знищенням експортного потенціалу на Балтиці, не було ще в історії ЗСУ. Мабуть послідовникам концепції «здаватись треба було ще вчора» такі новини неприємні.
-
Hotab
-
- Форумчанин року
-
- Подякував: 406 раз.
- Подякували: 2600 раз.
-
-
Профіль
-
-
6
8
5
Додано: Нед 29 бер, 2026 23:14
ЛАД написав:Так вы упрекаете СССР, что он не отобрал у Польши все эти города? Ой, как интересно!
Ні , я просто зупиняю одного дурня. в якого міфічний СРСР забирав і роздавав території... Бо в моїй реальності Території беруть солдати , а українців в армії срср було більш ніж достатньо щоб по результатам війни до складу України передали й москву..... Зрозумів -парторг?
-
budivelnik
-
-
- Подякував: 299 раз.
- Подякували: 3008 раз.
-
-
Профіль
-
-
1
1
Додано: Нед 29 бер, 2026 23:33
ЛАД написав:А так-то понятно, что в мире нет ничего вечного. Были и Карфаген, и Вавилон, и ещё много чего. Были и нет. Даже в оккупированном виде. Разве что Рим
Тобто історію Фінляндії ти вже встиг подивитись Шведський період (бл. 1155–1809): Фінляндія була частиною Шведського королівства, прийняла західне християнство (католицизм, пізніше лютеранство) та сформувала державні інститути. Велике князівство Фінляндське (1809–1917): Після поразки Швеції у війні, Фінляндія стала автономною частиною Російської імперії, зберігши власні закони та сейм. Здобуття незалежності (1917): 6 грудня 1917 року, скориставшись розпадом Російської імперії, Фінляндія проголосила незалежність. Після цього відбулася громадянська війна 1918 р..
На фоні фінів-Львів ще дуже добре виглядає... То як, признаєш що в черговий раз лайном обклався? Хочеш ще глянути на Ірландію ? Чи на Ізраїль?
-
budivelnik
-
-
- Подякував: 299 раз.
- Подякували: 3008 раз.
-
-
Профіль
-
-
1
1
Додано: Пон 30 бер, 2026 00:43
Shaman написав: ЛАД написав: Shaman написав:й що? історію Греції чи Фінляндії не хочете подивитись?
Покажите, пожалуйста, ещё какой-нибудь город, у которого почти вся история - оккупация.
я вам навів дві країни, які довгий час були в складі інших? й?
Вы же всё-таки не будивельник, чтобы так прямолинейно оценивать историю Финляндии. Мне даже неудобно вам объяснять этот вопрос. Давайте приведу пример. Есть такой народ - дравиды (Ю. Индия). Если завтра они вдруг решат отделиться от Индии и создать собственное государство (этого не случится, но предположим), они будут рассматривать свою историю до этого как оккупацию? Очень сильно сомневаюсь. Такой же пример с валлийцами. Каталония даже вроде как стремится отделиться от Испании. Её модно/нужно считать оккупированной страной? Мог бы привести ещё кучу примеров, но, думаю, достаточно.
-
ЛАД
-
2
-
- Подякував: 5386 раз.
- Подякували: 4879 раз.
-
-
Профіль
-
-
2
2
6
Додано: Пон 30 бер, 2026 00:53
ЛАД Давайте приведу пример.
Які взагалі критерії «окупації» на вашу думку? Я крім «суспільного сприйняття більшістю» не можу і придумати. Прибалти в своїх підручниках прописали що радянська епоха була «окупацією». Очевидно для більшості корінних це прийнятно. Росіянам, які понаїхали за роки «під рФ» звісно неприємно.
-
Hotab
-
- Форумчанин року
-
- Подякував: 406 раз.
- Подякували: 2600 раз.
-
-
Профіль
-
-
6
8
5
Додано: Пон 30 бер, 2026 01:02
Shaman написав:.......... ЛАД все багато й простіше - закінчення війни зараз залежить лише від Раші на поточний момент. й чим швидше там зрозуміють, що втрат набагато більше, ніж надбань - може тоді хтось поясніть цареві, що треба щось міняти та зупинятись. й можуть пояснити, шарфіком або табакеркою, а можуть й в підвал будинку чергового Іпатьєва відвести. диктатури вони такі. а так ресурсів ще вистачає, щоб обстрілювати Україну та купувати чергове м'ясо на забій. але це все одно нічого для Раші не дає... поки найвірогідніше війна закінчиться через Рашу - але ніяких 10 років чи навіть 5 - не буде. але США зараз послаблює тиск, а не посилює, нажаль...
Вот поэтому я и просил ваше личное мнение, а не перечисление вопросов, которые может поставить РФ для заключения мира. Вы в очередной раз подтверждаете, что вы за продолжение войны до краха РФ. Экономического, политического, развала и т.д. Варианты на выбор. Другого выхода вы просто не видите. В принципе все ваши варианты возможны. Но вы знаете. в советские времена был такой анекдот или шутка: - В принципе у нас всё есть. - Да? А где этот принцип? Очень похоже. А вообще, я вам искренне завидую. Без шуток. В детстве я верил в Дела Мороза, позже в то, что "нынешнее поколение советских людей будет жить при коммунизме". Во "вторую Францию" я уже не верил. А вам удалось сохранить детскую веру и наивность. Хотя, как понимаю, вам уже идёт 5-й десяток. Завидую.
-
ЛАД
-
2
-
- Подякував: 5386 раз.
- Подякували: 4879 раз.
-
-
Профіль
-
-