Напад росії і білорусі на Україну

+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
  #<1 ... 17568175691757017571>
Повідомлення Додано: Пон 27 кві, 2026 09:01

sashaqbl написав:
  ЛАД написав:Так всё-таки, суржик диалект или безграмотность? Или, прости господи, искажение украинского языка?

Колись давно читав на цю тему статтю.
Суржик - це безграмотність. Штучне зміщування двох різних мов. Він виник внасідок того, що неграмотні україномовні намагалися здаватися російськомовними.
Діалект - місцевий різновид мови, який складався на певній території. Що характерно для східної України - суржик і діалект часом пересікаються.
Як легко перевірити - якщо слово є у активному вжитку в сільській місцевості, особливо глухих селах - то це діалект.
Якщо ні, то це суржик.
......

Собственно про это я и писал...
_hunter

Подякував: 15 раз.
Подякували: 494 раз.

Профіль

2
Повідомлення Додано: Пон 27 кві, 2026 09:11

безпековий форум

безпековий форум
flyman

Подякував: 1638 раз.
Подякували: 2883 раз.

Профіль

1
4
Повідомлення Додано: Пон 27 кві, 2026 09:15

Re: Напад росії і білорусі на Україну

Shaman написав:а я маю обов'язково йти? Коли держава викликає - тоді й піду. поки не викликає...

Ясно, так і запишемо, що ти ніколи і ні при яких обставинах не будеш воювати за Україну.
BIGor

Подякував: 1515 раз.
Подякували: 1939 раз.

Профіль

2
2
Повідомлення Додано: Пон 27 кві, 2026 09:19

персональные

_hunter написав:
  Hotab написав:ЛАД

Если это неправда, то Безуглая должна быть наказана за клевету. Но я что-то о таких исках к ней не слышал.

Вона ж депутат?
Там же процедура «наказать» не так проста.

Что, даже персональные санкции - как, например, к Порошенко - применить невозможно? :roll:

Або Дубінський
flyman

Подякував: 1638 раз.
Подякували: 2883 раз.

Профіль

1
4
Повідомлення Додано: Пон 27 кві, 2026 09:46

Hotab написав:ЛАД

Если это неправда, то Безуглая должна быть наказана за клевету. Но я что-то о таких исках к ней не слышал.

Вона ж депутат?
Там же процедура «наказать» не так проста.

Не так проста.
Хотя и не непреодолима:
З 1 січня 2020 року в Україні набув чинності закон про скасування депутатської недоторканності.

Деталі: Згідно з прийнятими змінами, стаття 80 Конституції України викладається в новій редакції, яка не містить положень про те, що народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність, і вони не можуть без згоди Верховної Ради бути притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

У той же час, згідно з новою редакцією статті 80-ї Конституції, народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Крім того, напередодні нового року президент України Володимир Зеленський підписав прийнятий Радою закон (законопроект №2237), який привів у відповідність з Конституцією законодавство в частині недоторканності нардепів. Згідно з прийнятими змінами, клопотання про дозвіл на затримання, про запобіжний захід (утримання під вартою домашній арешт), проведення інших слідчих розшукових дій повинні бути узгоджені з генеральним прокурором.

Вести досудове розслідування кримінальних проваджень, відкритих проти народних депутатів, мають право слідчі НАБУ і центрального апарату ГБР.
https://www.pravda.com.ua/news/2020/01/01/7236334/

По сути моего поста возражения есть?
Или я напрасно тратил время на статьи УК?
ЛАД
2

Подякував: 5386 раз.
Подякували: 4879 раз.

Профіль

2
2
6
Повідомлення Додано: Пон 27 кві, 2026 10:25

prodigy написав:
  ЛАД написав:
  prodigy написав:.........
у вас є питання до влади рф, захисник російської культури ви наш :mrgreen:

А какая связь между российской культурой и владою РФ?
Первое вечно (как и любая культура), а второе... Сегодня одна, завтра другая.

Первое вечно (как и любая культура)
нічого вічного не існує, занепад цивілізації веде до занепаду(знищення) культури (трипільська, перси, грекі, РИМ, ацтекі, майя)

російська культура не існувала до ХVII сторіччя, вона не є самобитною як культура ацтеків, а привнесена зовні (всі скульптори, маляри, архитектори навчались за кордоном, або у майстрів приїхавшив на заробітки в роісю.
...........

Слишком примитивно.
Кроме того, вы смешиваете разные понимания "культуры".
Для археолога трипольская культура это культура. Для философа, культуролога, искусствоведа это не так.
И да, были цивилизации, которые тихо исчезли, не оставив следа в истории и культуре, но далеко не всегда занепад цивілізації веде до знищення культури.
Цивилизации Древнего Египта, Греции, Рима давно исчезли. Но я бы не рискнул сказать, что из культуры исчезли бесследно. Современная европейская культура выросла из них и стоит на их плечах.
Да и те же шумеры, которые исчезли бесследно и люди о них тысячелетиями не знали (да и сегодня знаем не очень много). Не уверен, что их культура не сохранилась в той или иной степени в культуре окружавших их народов.
А наследование и привнесение зовні вполне нормальные процессы. А так, с вашей точкой зрения, можно докатиться до того, что все европейские культуры не "самобытны".

О вашем опусе с кепкой просто промолчу. Смешно и несерьёзно.
К культуре не имеет вообще никакого отношения - чисто политический памфлет.
ЛАД
2

Профіль

2
2
6
Повідомлення Додано: Пон 27 кві, 2026 10:37

sashaqbl написав:
  ЛАД написав:Так всё-таки, суржик диалект или безграмотность? Или, прости господи, искажение украинского языка?

Колись давно читав на цю тему статтю.
Суржик - це безграмотність. Штучне зміщування двох різних мов. Він виник внасідок того, що неграмотні україномовні намагалися здаватися російськомовними.
Діалект - місцевий різновид мови, який складався на певній території. Що характерно для східної України - суржик і діалект часом пересікаються.
Як легко перевірити - якщо слово є у активному вжитку в сільській місцевості, особливо глухих селах - то це діалект.
Якщо ні, то це суржик.
Наприклад слово "конфета" - є цілком питомим для Полтавщини. Там воно буде діалектизмом. Але в Києві - це вже суржик, бо в селах під Києвом так не говорять.

Можно придумать много теорий и объяснений.
Но, например, по этой теории получается, что слово "конфети" на Полтавщине просто диалектное, а в Киеве - це суржик и признак безграмотности.
Точно так же "мешти" на западе диалектизм, а в Киеве...
Как-то слишком легко происходит превращение человека в безграмотного. Всего лишь перемещением на каких-нибудь 599 км восточнее или западнее, хотя сам человек не изменился.
И мне понравился вопрос Сибарита. :)

Кроме того, сильно подозреваю, что то же самое можно сказать и о западных диалектах - "вони виникли внаслідок того, що неграмотні україномовні намагалися здаватися польськомовними". Просто это произошло очень давно и успело сильнее укорениться. Ну и + политика.
Востаннє редагувалось ЛАД в Пон 27 кві, 2026 13:10, всього редагувалось 1 раз.
ЛАД
2

Профіль

2
2
6
Повідомлення Додано: Пон 27 кві, 2026 10:53

ЛАД написав:мне понравился вопрос Сибарита.

Це не смішно, бо особисто я за кордоном зустрічав вирази тіпа в ноябрі, в октябрі, на той неділі. Починаю з`ясовувать звідки ці люди? Виявилось дуже далеко від москальського кордону і саме так розмовляють у них.
А так багато запозичених слів, тіпа в турецькій від французів- квафур.
Water

Подякував: 71 раз.
Подякували: 274 раз.

Профіль

Повідомлення Додано: Пон 27 кві, 2026 11:04

Water написав:
  ЛАД написав:мне понравился вопрос Сибарита.

Це не смішно, бо особисто я за кордоном зустрічав вирази тіпа в ноябрі, в октябрі, на той неділі. Починаю з`ясовувать звідки ці люди? Виявилось дуже далеко від москальського кордону і саме так розмовляють у них.
А так багато запозичених слів, тіпа в турецькій від французів- квафур.

Так градообразующие предприятия не только на кордоне строили. Чаще - наоборот...
_hunter

Подякував: 15 раз.
Подякували: 494 раз.

Профіль

2
Повідомлення Додано: Пон 27 кві, 2026 11:08

Re: Напад росії і білорусі на Україну

ЛАД написав:Как-то слишком легко происходит превращение человека в безграмотного. Всего лишь перемещением на каких-нибудь 599 км восточнее или западнее, хотя сам человек не изменился.

Та ні, питання в людині, а не в території. Якщо людина з Полтавщини розмовляє в Києві полтавською говіркою - то так, вона безграмотна. Я ж теж можу розмовляти так, що ніхто крім Дюрі-бачі і Летусрока мене не зрозуміє. Але ж я цього не роблю з поваги до співбесідників і тому, що мій рівень володіння українською мовою дозволяє мені писати так, щоб мене розуміли всі.

ЛАД написав:Кроме того, сильно подозреваю, что то же самое можно сказать и о западных диалектах - "вони виникли внасідок того, що неграмотні україномовні намагалися здаватися польськомовними". Просто это произошло очень давно и успело сильнее укорениться. Ну и + политика.

Не можна. Як і західні так і східні діалекти виникли органічно внаслідок співіснування дрізних етносів.
Натомість суржик виник штучно - внаслідок насаджування російської мови і формування стереотипу, що носії російської мови вищю, "міські" на противагу українським "сільським".
Звісно, 100 років тому українсько-польський суржик існував. Але він вимер, разом з польською окупаційною адміністрацією. І російський суржик вимре з часом, разом з його представниками. Натомість діалекти лишаться.
sashaqbl

Подякував: 2 раз.
Подякували: 1 раз.

Профіль

#<1 ... 17568175691757017571>
Форум:
+ Додати
    тему
Відповісти
на тему
Зараз переглядають цей форум: ЛАД і 2 гостей
Модератори: Faceless, Ірина_, Модератор