А як же сезонне падіння долара у березні? Всі чекали нижче 42. Що ж таке робиться...
|
|
Re: Валютний ринок в контексті ДСчерговий "психологічний" рівень 44 грн/дол подолано
О, вже нафта по 150 на відосику Існує думка, що високі ціни на нафту не можуть триматися довго. 80% споживання нафти - це моторне паливо. А чим дорожче паливо, тим швидше прогресує перехід на інші види (електро та ін), що викликає кумулятивне зниження попиту. Тому для виробників нафти задрати в космос ціну - це рубати сук, на якому вони сидять...
НБУ витрачає валюту, бо значна частина валютного обігу, а саме іноземна допомога не потрапляє на міжбанк. а другий пункт схожий на питання, що перше курка чи яйце. але на перший погляд, а насправді - ні. це нюанси, але вони важливі для розуміння ситуації - що причина, а що наслідок. якби інтервенцій не було, то курс злетів би, так. але якщо валюти вдосталь ти можеш виставити хоч 700 млн на продаж, хоч 900 млн - але за фіксованим курсом це ніяк не вплине на курс. й нагадаю, валютні спекуляції зараз дуже обмежені, валюту купують лише під перелік потреб - тому доларів продають стільки, скільки потребують покупці - й при цьому керують курсом, бо куплять по тому курсу, який виставив НБУ - варіантів все одно немає. Re: Валютний ринок в контексті ДСНу як сказати: 1. Якщо б НБУ не витрачав валюту, то курс би ріс експоненціально. 2. НБУ чітко обирає скільки саме інтервенцій робити, щоб не було різьких коливань курсу. Потратив би на 100-200 млн. більше і долар би не ріс, але тимчасово обрали тримати курс Євро. колеги, я розумію хайп - це свято... але може спробуємо об'єктивно та нестандартно коментувати?
Головне - НБУ витрачає валюту на міжбанку не для утримання курсу, а для закриття структурного дефіциту. тому щотижня 700-800-900 млн дол витрачається, навіть коли курс стоїть. й оскільки дефіцит структурний, то НБУ не рухає курс через такій інтервенції - бо при ринковому курсі такий дефіцит мав би значно збільшувати курс долара. головний чинник - зміна крос-курсу дол-євро, вдже написав вище. й кожен цент - це рух курса на 40-50 коп - або однієї валюти, або двох - але в різні сторони. тому до коливання курсу до 0,5-1 грн я б не використовував би терміни "стрімкий","різкий". зараз це ринковий рух курсу - до цього пора звикати й експертам й населенню... й 44 грн за 1 дол вже майже досягли в понеділок, тому прогноз під загрозою.
дивиться, яка картина. курс продовжує чітко корелювати відносно крос-курсу євро/дол. як корелювати - в нас була певна рівновага до війни в Ірані. дол 43,2 - євро 51 - євро/дол 1,18. копійки можуть бути іншими, я про принцип. євро здешевшав відносно долара до 1,16 - й сьогодні вийшли на співвідношення - 43,99 (майже 44), євро 50,91. коли євро падав до 1,15 НБУ не схотів перетинати 44 грн за дол, й в нас дешевшав євро - вранці було 43,7 дол проти 50,5 євро. таким чином, якщо євро впаде до 1,13, то при курсі євро 51 долар має сягнути якраз 45. або навпаки - якщо долар не захочуть так здорожчати, то визначать курс долара, а євро порахують через крос-курс. наприклад, 50,5 проти 44,5, або 50 проти 44. але надто укріпляти євро теж немає сенсу - у всьому світі криза нафта дорожчає, а ми укріплюємо власну валюту. нюанс в тому що для євро/дол - один цент - це ні про що, а для гривні кожен цент - це зміна курсу на 40-50 коп - або дорожчає долар, або дешевшає євро. тому зараз до коливання курсу 0,5-1 грн треба відноситися спокійно. як на мене - я б дорожчав долар. що обере НБУ - долар або євро - подивимось
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||